Posted 04/02/2016 by nout in Comic Cons
 
 

Jae Lee en June Chung komen naar FACTS Lente-editie 2016


Jae Lee

Wellicht de grote naam van de komende FACTS lente-editie, toch wat tekentalent betreft, is Jae Lee. Lee startte zijn carrière met Namor en X-Factor bij Marvel. Op dat moment had hij een met inkt overgoten stijl die erg hard afstak tegen de Rob Liefeld- en Jim Lee-klonen die midden en eind jaren 90 hun kop overal leken op te steken. Rond de tijd dat die figuren Image oprichtten, bood hij daar ook zijn potlood aan. Hij maakte de driedelige WildC.A.T.S. Trilogy voor Wildstorm en begon werk aan zijn eerste creator-owned Image-reeks Hellshock.

Op enkele covers na is het vervolgens twee jaar stil rond Lee. In 1997 keert hij terug met een intiemere stijl, die aan emotie wint en wat aan inktspatten inboet. Initieel is de reeks een succes, maar het spook dat zoveel andere tekenaars ook achtervolgt, doet uiteindelijk ook deze geplande ongoing de das om. Laat wordt later wordt nooit. Een tiental jaar later verzamelt Dynamic Forces deze reeks met een nieuw ‘einde’.

Jae Lee’s echte comeback is de Marvel Knights Inhumans twaalfdelige kortreeks met Paul Jenkins. Het blijft een favoriet bij de fans die ook kritisch erg goed onthaald wordt. Het Jenkins/Lee team volgen dit op met de faux-pre-Fantastic Four Stan Lee-held The Sentry. Onmiddellijk daarna maakt hij FF 1234 met Grant Morrison. Vanaf dan heeft hij compleet vrije keuze van zijn projecten. Een Witchblade one-shot met Mark Millar, een arc Captain America én Transformers VS G.I. Joe met John Ney Rieber, covers voor Manhunter  bij DC Comics enzovoort.

 Jae Lee 2 Jae Lee 3Jae Lee Wolverine

Vanaf 2007 werkt hij vier jaar aan Marvel’s stripadaptaties (op scripts van Peter David en Robin Firth) van Stephen Kings The Dark Tower-boeken. Deze titel brengt het beste in hem naar boven wat tekenwerk, vertelstijl en ontwerp van personages betreft. In de achtergrondinfo van enkele bundels worden vaak afgewerkte pagina’s getoond die Lee toch besloot te hertekenen. Ook de intense samenwerking tussen het potloodwerk van Lee en de kleuren van Richard Isanove maken de 5 boeken een mijlpaal.

De bewerking was zelfs in die mate een succes dat Lee ook gevraagd werd voor de illustraties van Kings (momenteel) laatste Dark Towerroman The Wind Through the Keyhole. 

Na een run Wolverine en andere covers zegt hij Marvel vaarwel voor DC Comics en tekent hij de Before Watchmen: Ozymandias-miniserie op script van Len Wein. In 2013 lanceert hij met Greg Pak de New 52-versie van Batman/Superman in de vijfde golf van titels. Uiteindelijk zal de maandelijkse eis van DC Comics hem nekken op die titel, waar hij vervangen wordt door Brett Booth. Hij keert dan een hele tijd terug naar enkel covers voor zo goed als elke grote en middelgrote uitgever. We kijken reikhalzend uit naar zijn volgende interiors!

Hij brengt overigens zijn creatieve en relationele partner June Chung mee, coloriste extraordinaire en tekenares/schilder. Ze leukte voor het eerst Lee’s pagina’s op in de eerder vermelde Witchblade one-shot en volgde hem op enkele andere projecten zoals Transformers vs. G.I. Joe en Ozymandias. Nu is ze een gevierd coloriste die o.a. ook werkte aan diverse Batman-projecten, Birds of Prey, Immortal Weapons, meer dan een handvol Hulk-titels, delen van Marvel’s Annihilation-event, een hele resem covers (meestal die van bijvoorbeeld Jae Lee) en nog veel meer. Haar uitzonderlijke kleurkeuze en gedempte tinten zijn een streling voor het oog en geven een bijzonder herkenbaar en sfeervol resultaat.

De FACTS lente-editie vindt plaats op 2-3 april te Flanders Expo, Gent. Alles over de Belgische beurzen van 2016 lees je hier.

Dark towerJae lee inhumans

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.