Posted 26/01/2016 by Killian in Comic Cons
 
 

De Belgische Conventies van 2016

cons2016

Ah, de conventie: het hoogtepunt voor menig geek en de plek waar allerlei fenomenen uit de popcultuur samensmelten. Van televisieseries zoals Game of Thrones, The Flash of Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.animereeksen zoals Pokémon, Dragon Ball Super en Yu-Gi-Oh! tot films als Captain America: Civil War, Batman V Superman: Dawn of Justice en Star Wars: The Force Awakenshet komt allemaal op meerdere van deze beurzen in overvloed aan bodUiteraard zijn comics van uitgeverijen Marvel, DC Comics en Image, alsook videogamefenomenen zoals Star Wars: Battlefront of Mortal Kombat niet weg te denken uit onze conventiewereld.

De afgelopen maanden verscheen heel wat nieuws over het komende jaar aan Belgische beurzen. Naast terugkerende titanen zijn ook heel wat kleinere nieuwkomers ons conventielandschap binnengeslopen. Dit leidde uiteraard tot heel wat heen-en-weer geschuifel qua data en locaties bij de concurrerende organisaties. Een handig overzicht van het komende jaar kon dan ook niet ontbreken. Brainfreeze lijst hier de Belgische beurzen op die je in 2016 zeker en vast niet mag missen!

 

SCREENSHAKE

Het Indie Games Festival bij uitstek

Screenshake 2016

Dit jaar gaat naar goede gewoonte de alweer vierde editie van Screenshake, hét indie videogamefestival van België, door. De organisatie, The House of Indie, nodigt opnieuw heel wat mensen uit de (inter)nationale videogamewereld uit waarbij alles wat met de term “indie” te maken heeft, centraal staat. Naast enkele exclusieve presentaties en een documentaire-screening zullen ook heel wat previews de minder bekende kant van de gamingwereld toelichten. Ook vindt de uitreiking van de Belgian Game Awards voor de eerste maal op Screenshake plaats. Vergeet dus voor even de grote AAA-titels en traditionele ontwikkelaars, maar stel je hart open voor het lokale en innovatieve talent. Zeker de moeite! Ook de afterparties!

 

MADE IN ASIA

De Animeklassieker

Made in Asia 2016

Uiteraard gaat ook dit jaar de grootste animebeurs van België opnieuw door midden maart. Naar goede gewoonte zal deze ondertussen al achtste editie van Made in Asia alles in verband met Oosterse culturen voor één weekend naar Paleis 5 van Brussels Expo importeren. Verwacht je hier aan allerlei exotische snacks, workshops, cosplaywedstrijden en uiteraard heel wat dealers! Bovendien kan je op de eerste dag gratis toegang verkrijgen als je je ticket op voorhand bestelt!

De RETRO-variant met allerlei oude retrospelletjes van Made in Asia gaat op zaterdag 31 oktober en zondag 1 november 2016 door. Ook die editie is zeker en vast een aanrader.

 

COMIC CON BRUSSELS

De Nieuwkomer

Comic Con Brussels 2016

Dit jaar duikt alweer een nieuwe naam op in het groeiende conventiegebied in onze contreien. Comic Con Brussels, dat op zaterdag 19 maart en zondag 20 maart 2016 doorgaat en plaatsvindt in Tour & Taxis te Brussel, gaat compleet in navolging van onder andere FACTSStarcomAntwerp Con en Dutch Comic Con de klassieke beurservaring brengen. Verwacht onder meer allerlei comic-, film-, toys- en anime-gerelateerde gasten en collectibles. Momenteel staan acteur Jeremy Bulloch, Boba Fett uit het Star Wars-universum, en enkele artiesten waaronder Gary Erskine en Lee Townsend, op de gastenlijst. Ook andere bounty hunters uit Star Wars: The Empire Strikes Back en onder meer Finn Jones uit Game of Thrones zullen aanwezig zijn op deze eerste editie. Ten slotte zullen ook Natalia Tena (Harry Potter, Game of Thrones) en Robert Knepper (Prison Break) naar Brussel afzakken.

ONS VERSLAG LEES JE HIER.

 

FACTS – LENTE-EDITIE

FACTS Strikes Back

factsspring-620x620 (2)

 • Waar? Flanders Expo te Gent
 • Wanneer? Zaterdag 2 en zondag 3 april
 • Website? http://facts.be/

Na de afgelopen, epische 25ste jubileumeditie was het maar de vraag hoe Artexis Easyfairs, de nieuwe organisator die vorig jaar haar vuurdoop kende, haar FACTS-beurs nog grootser zou doen groeien. Wel, vanaf dit jaar krijgen we tweemaal FACTS per jaar. Naast de traditionele oktobereditie zal er nu ook een lente-editie doorgaan in de Flanders Expo te Gent en dat tijdens het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 april. Gasten werden vooralsnog niet aangekondigd, maar we hebben er wel alle vertrouwen in dat er grote namen bijzitten. Natuurlijk zijn hier ook risico’s aan verbonden. Kwantiteit over kwaliteit? Overdaad schaadt? Is de conventie populair genoeg om een dubbele editie te waarborgen? We hopen -en verwachten- alleszins van wel!

 

ARCCON

België’s Eerste Arrow/The Flash Conventie

ArcCon

Op zaterdag 25 en zondag 26 juni 2016 gaat de eerste editie van ArcCon te Brussel door. Deze nieuwe conventie lijkt dé ontmoetingsplek bij uitstek voor de Belgische fans van Arrow en The Flash te worden.De gastenlijst belooft alvast vijf castleden van de populaire DC Comics-televisieseries op The CW naar België te krijgen en zo verscheidene activiteiten met hen te verwezenlijken. Momenteel bevestigde de organisatie dat Rick Cosnett, dewelke Eddie Thawne in The Flash vertolkte, en Manu Bennett uit Arrow aanwezig zullen zijn. Ook Colton “Arsenal” Haynes uit Arrow zakt af naar Brussel.

Het is echter jammer van de eerder prijzige tickets, die variëren van een “Bow Pass” (89 euro), een “Bolt Pass” (235 euro) tot een luxueuze “Flarrow Pass” (325 euro). Niet enkel de gebruikelijke shops en signeersessies, maar ook meet & greets en een heuse Q&A met de acteurs zullen aangeboden worden om de duurdere inkom te waarborgen. Het evenement wordt georganiseerd door KLZ Events, dezelfde organisatie achter onder andere BuffyCon (Buffy The Vampire Slayer), WerewolfCon (Teen Wolf) en BloodyNightCon (The Vampire Diaries).

 

ANTWERP CONVENTION

Bigger & Better

antwerpcon6

UPDATE: De zesde editie van Antwerp Convention werd in het voorjaar van 2016 tot nader order uitgesteld.

Die andere, ondertussen vaste naam in het conventielandschap, Antwerp Convention, kent dit jaar haar zesde editie. Ook hier kan je naar goede gewoonte weer heel wat gasten, artiesten en workshops verwachten. Hoewel het onderscheid met FACTS de afgelopen jaren al wat weggeëbd was, zal dat vanaf dit jaar nog minder merkbaar zijn. Artexis Easyfairs heeft immers naast FACTS ook Dutch Comic Con en Antwerp Convention in handen. Daarom zal deze zesde editie ook wat later op het jaar vallen en voor het eerst in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 juli 2016 doorgaan. De organisatie heeft alleszins naar de kritiek op de vorig editie geluisterd: De traditioneel vrij krappe, ééndaagse beurs zal nu twee dagen duren en de vier aanwezige hallen van de Antwerp Expo volledig benutten.

ONS VERSLAG VAN DE AFGELOPEN EDITIE LEES JE HIER.

 

STARCOM/COMIC CON GENT

De Alternatieveling

starcomlogo

De nieuwkomer van vorig jaar keert na een geslaagde eerste editie zonder twijfel terug. Deze kleinere, atypische conventie gaat meer en meer in op de alternatieve noden van de klanten. Verwacht je dus aan een geïmproviseerde cinema met obscure films, gezellige zeteltjes en eigenlijk alles om de conventie zo origineel en alternatief mogelijk te houden! Ons verslag van de eerste editie van Starcom lees je hier. Starcom 2.0 staat vanaf nu bekend als Comic Con Gent, de locatie en datum blijven echter hetzelfde.

ONS VERSLAG LEES JE HIER.

 

ATSUSACON

De Anime-underdog

atsusa

Ondanks de nodige controverse en groeipijnen bij de afgelopen vijfde editie in 2015, zal ook dit jaar Atsusacon, een van de grootste animebeurzen van België, doorgaan. Veel informatie is er vooralsnog niet, maar alles in verband met Japanse popcultuur, waaronder videogames, J-Pop en de traditionele cultuur vind je op onder andere deze conventie terug! Naast de typische beurs(koop)ervaring onderscheidt Atsusacon zich ook door interessante lezingen en panels rond de Japanse cultuur te organiseren. Naar goede gewoonte zal ook deze editie doorgaan tijdens de zomervakantie, wellicht opnieuw midden juli.

Op 16-17 april en 3-4 september zijn er bovendien nog de kleinschaligere Cosplay- en Mangafestivals in de Japanse Tuin te Hasselt voor wie maar niet genoeg kan krijgen van de Japanse cultuur!

 

ELFTOPIA

Fantasy Fair van bij ons

Elftopia

 • Waar? Kasteel van Ooidonk
 • Wanneer? zaterdag 13 en zondag 14 augustus
 • Website? www.elftopia.be

België’s eerste grote Vlaamse, jaarlijkse fantasy fair. Al jaren een gegeven bij onze noorderburen, maar nu dus ook bij ons. Verwacht een magisch weekend met onder andere Elfen, Trollen en Druïdes en heel wat concerten, workshops en speciale gasten. Allerlei fantasy-eigendommen van The Hobbit, Lord of the Rings en het nieuwe The Shannara Chronicles sluiten dus perfect aan bij de dromerige wereld van Elftopia

 

GAMEFORCE

Onze Eigenste E3

gameforce

 • Waar? Nekkerhal te Mechelen
 • Wanneer? Zaterdag 1 en zondag 2 oktober
 • Website? http://gameforce.be/

Sinds 2014 hebben we in onze contreien ook een kleinere versie van de grootse E3-beurs: GameForce. Grote ontwikkelaars en partners van videogames en consorten komen hier hun nieuw materiaal voorstellen en aanprijzen. Naast eSports voor verscheidene competitieve spelen kunnen de toeschouwers ook voor het eerst met vele nieuwe titels aan de slag gaan. Natuurlijk zijn ook klassiekere (retro-)games aanwezig. Alles in verband met videogames en aanverwante merchandise, maar ook cosplay vind je dus terug op GameForce!

 

FACTS – HERFSTEDITIE

De Trendsetter

facts2016

 

 • Waar? Flanders Expo te Gent
 • Wanneer? Zaterdag 22 en zondag 23 oktober
 • Website? http://facts.be/

De grootste en ondertussen best gekende conventie van de Benelux zal uiteraard met diens 26ste editie opnieuw paraat zijn. Verwacht hier de klassieke, Amerikaanse conventie-ervaring met een grootse artist alley, heel wat zalen en uiteraard een gigantische mensenmassa verspreid doorheen Flanders Expo. De vorige jubileumeditie was dan ook ongetwijfeld een immens succes, dat garant stond voor een tweede (lente-)editie van FACTS. Deze klassieker mag ondertussen op niemands lijstje ontbreken! Een overzicht van Brainfreeze’s leukste momenten van de interactieve wedstrijd vorig jaar vind je hier!

 

MCM COMIC CON

De Britse Invasie

mcm_eu_launch_1-600x793 (2)

Wederom een nieuwkomer in het Belgische conventielandschap. MCM, de organisatoren van de grootste popcultuurbeurzen in Groot-Brittannië, willen nu ook het Europese vasteland inpalmen. MCM Comic Con Belgium zal voor de allereerste keer doorgaan in Brussels Expo en de verwachtingen voor grote namen in hun gastenlijst zijn alvast hoog…

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.