Posted 10/01/2016 by Killian in Columns
 
 

Donnie Darko’s Bi-Weekly Horror Digest #12


Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien in de wereld van horror, exploitation en sleaze… In deze tweewekelijkse rubriek vertelt Donnie Darko je in hapklare brokken wat de moeite is om te bekijken (of ook niet) en waar je moet zijn om dat lekkers te kunnen bemachtigen…

COOTIES

 • Jaar: 2015 
 • Regisseur: Jonathan Milott, Cary Murnion
 • Korte inhoud: Dood aan alle zombie kinderen!

Het is een waarheid die maar weinig volwassenen onder ogen willen zien, maar kinderen zijn monsters. Cooties is allesbehalve de eerste film die het vertelt zoals het is, maar het is wel één van de weinige. Killer kids films (The Children, Village of the Damned, Bloody Birthday,…) liggen namelijk nogal gevoelig omdat, zoals eerder aangehaald, volwassenen lijken te lijden aan een massahallucinatie als het over kinderen gaat.

Het feit dat kinderen hier de villains zijn verdoezelt ook dat wat op het scherm getoond wordt ook niet echt origineel is. De structuur en het eigenlijke verhaal is namelijk redelijk standaard binnen het zombie/virus genre. Die premisse is gelukkig echter niet het enige dat de film redt van het ‘been there, seen that‘ syndroom. De cast bestaat uit enkele van de meest vermakelijke acteurs die op dit moment werkzaam zijn zoals Elijah Wood (mede-producent van de film via zijn genre productiehuis Spectrevision, zie ook A Girl Walks Home Alone At Night), Alison Pill (Scott Pilgrim vs The World) en Rainn Wilson (Super). Tezamen met de andere castleden spelen ze hun karikaturale personages perfect en brengen de toch wel voorspelbare humor helemaal tot leven op het grote scherm.

35-590x151

Cooties is gemakkelijk te vinden op Blu-ray en dvd. Dettol is apart te verkrijgen en die chicken nuggets gooi je best in de vuilbak.

cooties-official-trailer-starring-elijah-wood-and-rainn-wilson-0

THE TOOLBOX MURDERS

 • Jaar: 1978
 • Regisseur: Dennis Donnelly
 • Korte inhoud: Volg en doorgrond de doe-het-zelf moordenaar.

Als iemand ons vraagt wat een exploitation film precies is, dan verwijzen we altijd naar de eerste 15 minuten van deze Video Nasty uit 1978. Kort na elkaar worden 4 vrouwen in een appartementsblok vermoord en de makers doen er alles aan om ons de gore details te laten zien alsook de vrouwelijke attributen die kaartjes doen verkopen. Die link tussen geweld en seks wordt nergens zo duidelijk als in de laatste moord, uitgevoerd met een nailgun, waarbij eerst minutenlang gefocust wordt op een vrouw die zich in een bad zit te masturberen alvorens ze naakt door het huis achtervolgd wordt door de moordenaar. De 75 minuten die volgen op deze les in exploitation probeert iets meer psychologische diepgang te geven aan wat voorafkwam, maar toch kunnen we niets anders dan opmerken dat de makers nogal obsessief blijven verwijzen naar de zogenaamde problematische aard van het vrouwelijke seksleven.

Dat de film problematisch is neemt echter niets weg van het feit dat dit met recht en rede een exploitation klassieker genoemd kan worden met een heel erg smakelijke vertolking van Cameron Mitchell (bekend van de Mario Bava klassieker Blood and Black Lace) die zich overduidelijk heel erg amuseert.

3-590x151

The Toolbox Murders is te verkrijgen op een regiovrije Blu-ray uitgegeven door Blue Underground.

PDVD_019

 MARTYRS

 • Jaar: 2008
 • Regisseur: Pascal Laugier
 • Korte inhoud: Transcendentale pijn is de beste pijn.

Transgressieve cinema is van alle tijden, maar in de jaren 2000 hing er blijkbaar iets in de lucht boven Frankrijk. Een hele resem extreme films werden toen uitgebracht door een bende jonge wolven. Regisseurs die onafhankelijk van elkaar het horrorgenre in nieuw territorium wilden duwen. Seul Contre Tous en Irréversible van Gaspar Noé, Haute Tension van Alexandre Aja, Frontières van Xavier Gens en À l’intérieur van Bustillo/Maury maken allemaal deel uit van wat de New French Extremist movement zou genoemd worden. Telkens zijn het films die als een extreme variant van het body horror genre kunnen gezien worden, die vol zitten met bestiaal geweld en personages die wel heel erg getroebleerd zijn. Nergens is dat zo duidelijk als in Martyrs

De film van regisseur Pascal Laugier draait om menselijk lijden en pijn in al zijn vormen en is daardoor ook een ware aanslag op de maag, het hart en brein van de kijker. Alles aan deze film is erop gebrand om je onderuit te halen. Het geweld, de reden voor het geweld in de film (ja, die is er, dit is geen ordinaire Torture Porn) en ook de structuur van de film zorgen ervoor dat je nooit weet waar je staat. De film begint als een soort wraakverhaal met een hoofdpersonage waarvan je nooit echt weet of haar daden gerechtvaardigd zijn, maar wordt zoveel meer na de eerste helft. Meer prijsgeven doe ik niet omdat het de kracht van Martyrs zou teniet doen. Laat mij gewoon zeggen dat de titel niet toevallig gekozen is.

45-590x151

Martyrs is te verkrijgen op een technisch perfecte blu-ray in de UK met een lange making of.

untitled-4361

DARK SUMMER

 • Jaar: 2015
 • Regisseur: Paul Solet
 • Korte inhoud: Huisarrest is maar saai als er geen verschijningen zijn…

Waar Grace nog een debuutfilm was met een interessant onderwerp, maar een rammelende uitwerking, is de tweede film van Paul Solet gewoonweg slecht. Er is een waarlijke clash in toon tussen vele scenes en we zagen die dingen bovendien al eens eerder. Tot overmaat van ramp lijkt iedereen die meewerkte aan deze film onder de invloed te zijn geweest van een overmaat aan slaapmiddelen.

1-590x151

Dark Summer streamt nu op Netflix.

1435067472_dark-summer_screen-1

THE WOODS

 • Jaar: 2006
 • Regisseur: Lucky McKee
 • Korte inhoud: Een school in het midden van een groot bos gevuld met meisjes? Niet zo leuk als je zou denken.

Lucky McKee maakt het mij niet gemakkelijk. Ik wacht en kijk uit naar de dag dat hij een stuk stront uitbrengt zodat ik eindelijk wat origineels te zeggen heb over de man. Tot nu toe heb ik namelijk bij elke eerdere bespreking moeten zeggen dat de man een genie is en ik vrees dat ik toch weer in herhaling zal vallen.

Dit betekent echter niet dat deze bijna letterlijke kopie, plotgewijs dan, van Dario Argento’s Suspiria foutloos is. Veel van de imperfecties kunnen we echter toeschrijven aan studio’s die niet weten wat ze doen. Het was niet de eerste keer dat een film jaren heeft liggen rotten op een schap alvorens rechtstreeks op dvd te worden uitgebracht, en het zal ook niet de laatste keer zijn. Meestal is dat een veeg teken over de kwaliteit van de betreffende film, maar zoals al mag duidelijk zijn is dat in het geval van The Woods niet correct. Ja, de film werd op bepaalde plaatsen wat mismeesterd door idiote producers en de tweede akte is repetitief, maar dat weegt niet op tegen de prachtvertolkingen, de sfeer en het karakter van McKee’s tweede film. Enkel een speciaal soort regisseur kan een stuk kunst injecteren met zoveel van zijn ziel dat het onmogelijk blijkt om de essentie ervan te verwijderen. Niet alleen krijgen we enkele bloedmooie (pun intended) momenten voorgeschoteld, maar ook zien we wederom dat McKee het weergaloze talent heeft om zelfs van personages die op papier flets overkomen, volwaardige personen te maken.

4-590x151

The Woods is gemakkelijk te vinden op dvd en voor zij die een regiovrije Blu-ray speler hebben is er ook nog de recent uitgegeven HD editie van Olive Films.

maxresdefault3

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.