Posted 06/01/2016 by Arno in Comics
 
 

De Beste (en meest Teleurstellende) Comics van 2015


Het einde van het jaar staat gelijk aan eindejaarslijstjes! Ook de Brainfreeze-crew vertelt jullie wat zij de beste comics van het jaar vonden. Vertel ons vooral ook zelf welke comics jullie hebben kunnen beroeren (of niet) in de comments!

 

DE BAARD VAN ALAN MOORE

1) AIRBOY (Image Comics, James Robinson/Greg Hinkle):Airboy 001-cover Een soort semi-autobiografische strip van James Robinson waarin hij zijn eigen problemen zonder enige vorm van censuur op het papier slingert en deze kruidt met de aanwezigheid van Airboy. Weer een voorbeeld hoe je op een goede manier aan navelstaarderij doet. Samen met Bob Fingermans Minimum Wage is dit het beste wat er op dit moment in het genre is te krijgen…

2) BATMAN (DC Comics, Scott Snyder/Greg Capullo): Van alle nieuwe superheldenseries is dit nog steeds de beste. Elke schrijver doet tegenwoordig hetzelfde met een run op DC’s Dark Knight en Scott Snyder is daar geen uitzondering op. Maar de manier waarop hij Batman schrijft maakt het zo goed. Hij laat de horror van het bestaan doorschemeren in het verhaal. En bijna alles wordt getekend door Greg Capullo die als een van de weinige tekenaars het gros van zijn deadlines haalt. Is Batman nu zo goed of is de rest van DC’s output zo middelmatig? Ik zeg: waarom kiezen?

3) TREES (Image Comics, Warren Ellis/Jason Howard): Warren Ellis lijkt het soms even kwijt te zijn. Maar van al zijn recente comics is deze het beste. Hij probeert hier echt nieuwe manieren van vertellen uit en wordt hierbij goed geholpen door zijn kompaan Jason Howard. Het is de ultieme comic om als trade te volgen. Ironisch omdat Trees juist gebaat zou zijn met meer lezers voor de losse issues.

4) THE INVISIBLE REPUBLIC (Image Comics, Corinna Bechko/Gabriel Hardman): Even mezelf quoten: “Deze politieke thriller verdient ieders aandacht. Bechko heeft zich laten inspireren door een stukje vrouwengeschiedenis. Maar in tegenstelling tot het over gewaardeerde Bitch Planet heeft The Invisible Republic vooral een verhaal te bieden en geen agenda.” Ik sta er nog steeds achter. Dit is een van de spannendste en intelligentste titels onder de vlag van Image Comics en van 2015 in het algemeen.

5) HERDRUKKEN: Voor mij was dit het jaar van de herdrukken. Of je het nu hebt over de Green Lantern Omnibus door Geoff Johns of The Avengers door Kurt Busiek en George Pérez. Zelfs Crimson of Black Panther door Christopher Priest lieten zien dat 2015 qua superheldencomics het jaar van de herdrukken was. Marvel en DC Comics grasduinen in de archieven en brengen mooie bundels uit van hun beste comics. Tegelijkertijd zegt het ook genoeg dat beide uitgevers niet wisten te verrassen en elkaar niet veel ontliepen in middelmatigheid. Hopelijk wordt 2016 daarin beter…

Batman  - Endgame v7 coverTrees_vol1-1INVISIBLE-REPUBLIC_VOL1_previewsGreen Lantern omnibus cover 2015 1

 

ARNO

1) JUSTICE LEAGUE (DC Comics, Geoff Johns/Jason Fabok/Francis Manapul): jl40Terwijl Marvel’s Secret Wars veelbelovend startte, belooft toch de huidige Darkseid War in de Justice League-titel op de valreep het betere superheldenevenement van 2015 te zijn. Geoff Johns weet hoe hij grote superheldenevents moet maken. Punt. Voor mij lichtjes beter dan die andere beste superheldentitel van het moment (Batman) en ook pakken beter dan zustertitel JLA door Bryan Hitch. Tevens ondervond Justice League – dat sinds jaar en dag één van de topreeksen van DC’s New 52 is – maar weinig last van de DCYOU-rebranding.

2) AVENGERS/NEW AVENGERS (Marvel, Jonathan Hickman/Mike Deodato/Kev Walker, e.a.): Vers na zijn fantastische run op Fantastic Four, overtrof Jonathan Hickman zichzelf met één van de beste Avengers/New Avengers-periodes ooit. De Time Runs Out-verhaallijn dewelke rechtstreeks tot Secret Wars leidde was een geweldige afsluiter van wat terecht als één van de betere superheldenruns aller tijden kan beschouwd worden.

3) STAR WARS (Marvel, Jason Aaron/John Cassaday/Stuart Immonen): Aanvankelijk was ik niet zo weg van de setting van Marvel’s Star Wars-reeksen (alwéér de tijd tussen Episode IV en V), maar uiteindelijk was het een geweldig eerste jaar voor zowel Star Wars als zusterreeks Darth Vader. De karakters worden alle eer aan gedaan en de verhalen zijn spannend ondanks het feit dat je weet waar iedereen uiteindelijk terecht zal komen. Geen makkelijke opdracht.

4) FIGHT CLUB 2 (Dark Horse, Chuck Palahniuk/Cameron Stewart): Een officiële comicbooksequel tot één van mijn favoriete films/romans aller tijden. You do not ask questions!

5) TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES (IDW Publishing, Tom Waltz/Cory Smith): IDW’s ongoing reeks rond de gekende gemuteerde schildpadden zou weleens hun beste comic ooit kunnen zijn. De reeks bleef ook dit jaar weer knallen met de grote Attack on Technodrome-verhaallijn, enkele geslaagde minireeksen en op de valreep zelfs een cross-over met Batman.

avengerstimerunsoutstarwarsmarvel1fightclub2-1-covertmnt41coverA

Teleurstellend: CONVERGENCE (enkele leuke miniseries, maar de hoofdreeks was bagger ondanks het leuke concept), maar ook  SECRET WARS (het had Marvel’s Crisis on Infinite Earths kunnen – neen, moeten – zijn, het heeft slechts Age of Apocalypse/House of M-achtige proporties aangenomen en was daarmee “gewoon een volgend event”, het is een goeie afsluiter voor Hickmans run op Avengers geworden, maar de vertragingen en vooral het conflicterende publicatieschema met All-New All-Different Marvel speelden de reeks parten), INJUSTICE: GODS AMONG US YEAR FOUR (tijd om te stoppen jongens!) en het merendeel van ALL-NEW ALL-DIFFERENT MARVEL. – al is het, toegegeven, nog iets te vroeg om het volledig af te schrijven.

 

MALKAVIAN

1) SUNSTONE (Image Comics, Stjepan Šejić): sunstonetpMakkelijk te omschrijven als 50 Shades of Grey in comicbookvorm, maar dan goed uitgewerkt met realistische personages en oprechte gevoelens. Een comic waar je mee leeft met het ontdekken van een nieuwe relatie en de genante stuntelige momenten die bij het experimenteren in de slaapkamer horen. De romantiek en erotiek spatten perfect van het papier.

2) BATMAN (DC Comics, Scott Snyder/Greg Capullo): Snyder/Capullo’s run blijft verbazen en goed zijn. Ze durven het aan om nieuwe vijanden te bedenken en routes te bewandelen die nog niet te veel bezocht zijn. Zelfs de Bunny Batman-look werkte ook, al zag het er belachelijk uit, maar in de context van het verhaal werkte het. Het helpt ook als de personages zelf lachen met de look Gordon als de nieuwe Batman. Dat dit Dynamic Duo nog lang samen mag werken aan onze gekende Dark Knight.

3) WE STAND ON GUARD! (Image Comics, Brian K. Vaughan/Steve Skroce): De g0ofy Canadezen als ultieme onderdrukker. Het land met een bladje van een boom op hun vlag valt Amerika aan in de toekomst. Een prachtige en verrassende comic vloeit voort uit deze set-up. Nog niks van gelezen? Markeer dan de rrade maar op je must-read lijst.

4) MIDNIGHTER (DC Comics, Steve Orlando/ACO): Deze bad boy van Wildstorm is al enkele jaren (sinds The New 52) lid van het DC-universum. Het is een vreemde eend in de bijt die zijn weg bij DC nog flink wat moet vinden, tot nu dan! Met zijn eigen reeks slaagt Midnighter erin om een de scherpe kantjes af te wandelen. Voor wie hem niet meteen kent: denk een mengeling van Batman en de Punisher en strooi er dan nog wat arrogantie en superkrachten over. Laat het personage dan nog eens homoseksueel zijn en je krijgt een interessante combinatie die lekker wegleest. Hopelijk blijft deze reeks nog wat lopen, want ik kan begrijpen dat het niet voor iedereen is. De vibe van de eerste The Authority-reeks is sterk aanwezig.

5) THE WALKING DEAD (Image Comics, Robert Kirkman/Charlie Adlard): De laatste jaren is dit een constante in mijn lijst denk ik. Maar Kirkman heeft de gave om zelfs na 12 jaar nog altijd interessante verhalen en situaties uit zijn pen te toveren. We zitten mijlen ver verwijderd van wat iedereen kent uit de tv-series. De sluipende dreiging van de Walkers is nog steeds aanwezig, maar conflicten tussen verschillende groeperingen mensen neemt wel de overhand. Dit is geen zombiereeks maar een reeks over mensen in een post-apocalyptische wereld, featuring zombies. We blijven fan!

dcyoubatman41We Stand On Guard 001-coverdcyoumidnighter1walkingdead145

 

KILLIAN

1) STAR WARS (Marvel, Jason Aaron/John Cassaday/Stuart Immonen): starwarsmarvel1Dit jaar keerde Star Wars niet alleen terug naar de bioscoopzalen, maar ook naar oorspronkelijke uitgever Marvel. Na jaren bij Dark Horse te hebben verbleven en heel wat goede comics te hebben gekregen, was het nu aan de superheldengrootmacht om dit sterrenepos opnieuw eer aan te doen. Marvel schreef, tekende en overwon. Niet enkel Star Wars: The Force Awakens deed dit jaar records sneuvelen, maar ook het creatieve team van Jason Aaron en John Cassaday (en later Stuart Immonen) zorgden voor heel wat financiële hoogtepunten. Ook voor mij leverde deze reeks menig creatief hoogtepunt en een bijzonder vermakelijke titel die ik in 2016 zeker blijf volgen! Is Star Wars de beste comic van het jaar? Naar mijn bescheiden mening alleszins wel.

2) SUNSTONE (Image Comics, Stjepan Šejić): Wanneer ik eens een comic oppik die niet van Marvel of DC Comics komt én ik die ook consistent blijf lezen, dan spreken we over een klein (Kerst)wonder. Nog nooit heb ik zoveel genoten van een narratief in comicbookvorm. Ondertussen is het verhaal van Sunstone over de ingewikkelde, expliciete liefdesrelatie wel bekend. De tekeningen hebben een unieke stijl, maar het verhaal is wat de comic diens eigenheid geeft. Bovendien is het een éénmanswerk van de getalenteerde Stjepan Sejic. Wie wat meer zoekt dan de gebruikelijke superheldenstrip, kan maar best Sunstone eens een kans geven!

3) STAR WARS – DARTH VADER (Marvel, Kieron Gillen/Salvador Larroca): Eindelijk kreeg deze klassieke booswicht zijn eigen ongoing reeks bij Marvel! Met Kieron Gillen en Salvador Larroca als oorspronkelijk team en vooral Adi Granov die de covers tekent, zijn deze comics niet enkel pareltjes, maar ook vooral een leuke uitbreiding bij de reguliere Star Wars-comic. Als je beide reeksen aanvullend leest, haal je dan ook het meeste uit de comic. Kleine verwijzingen maken van Marvel’s Star Wars-wereld een mooi geheel. Voor fans kan je maar best, net zoals ik, maandelijks deze comic aanschaffen.

4) SUICIDERS (Vertigo, Lee Bermejo): Hierover kunnen we kort zijn. In april dit jaar ging bij DC Comics onder het Vertigo-imprint Suiciders van start. Wanneer je favoriete artiest, in dit geval Lee Bermejo, voor het eerst een ongoing reeks schrijft én tekent, dan koop je die gewoon. Het verhaal levert voorlopig nog niets buitensporigs, maar het tekenwerk daarentegen… Zoals te verwachten van Bermejo zijn de pagina’s erg gedetailleerd en realistisch. Met die kleine schilderijtjes op elke pagina is Suiciders een visueel buitengewoon aantrekkelijke reeks geworden.

5) BATMAN (DC Comics, Scott Snyder/Greg Capullo): Ondertussen hebben Scott Snyder en Greg Capullo al wel naam gemaakt met hun New 52-run op Batman. Heel wat ingrijpende veranderingen binnen de Batman-mythos, maar toch genoeg klassieke elementen doorheen het hele jaar. De reeks bleef het afgelopen jaar ook erg populair bij de fans. In die mate zelfs dat DC Comics hun andere auteurs meer wil laten schrijven zoals Snyder. Kortom, klassieke superheldenactie die nog steeds erg modern en fris aanvoelt. Een aanrader, zonder meer.

sunstonetpdarthvader1suicidersdcyoubatman41

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.