Posted 01/01/2016 by Arno in Tv/Film
 
 

De Beste (en meest Teleurstellende) TV-Series van 2015


Het einde van het jaar staat gelijk aan eindejaarslijstjes! Ook de Brainfreeze-crew vertelt jullie wat zij de beste televisieseries van het jaar vonden. Vertel ons vooral ook zelf welke films jullie hebben kunnen beroeren (of niet) in de comments!

 

BASTION

HannibalLead

1. HANNIBAL (Seizoen 3): Oh Hannibal wat zal ik u missen. Het was een waar genot om deze serie te zien ontplooien doorheen de voorbije drie jaar. Ultrabrute moordtaferelen, intrigerende personages en ontzettend diepzinnige conversaties die na het zien ervan enkele dagen door je hoofd blijven spoken. Nergens weet een serie zo een ziekelijke psychopaten neer te zetten. En dit seizoen was echt wel een traktaat voor de kijker, zo kregen we niet alleen de arrestatie van Hannibal te zien maar ook de adaptatie van de Red Dragon-verhaallijn. Hoewel de eerdere filmadaptaties (zeker Michael Manns Manhunter uit 1986) meer dan verdienstelijk waren gaan maker Bryan Fuller en de cast  van deze Hannibal-serie met de eer gaan lopen. Eat the rude!

2. FARGO (Seizoen 2): Ik had het dus volledig mis toen ik dacht dat gemis van acteurs Billy Bob Thornton en Martin Freeman te zwaar zou doorwegen op dit tweede seizoen. De bendeoorlog tussen de Gerhardts en Kansas City doet je juichen in de zetel terwijl de persoonlijke affaires van de verscheidene personages middenin deze oorlog je aanzet tot wenen. Het is bijna niet te geloven dat men het eerste seizoen overtroffen heeft, maar eigenlijk bestaat deze serie alleen maar uit pure ongeloof. Ongeloof dat een serie zo mooi kan zijn en ongeloof dat dit überhaupt mogelijk is in een markt waar eenheidsworst en remakes de plak zwaaien. Een dikke aanrader dus!

3. MR. ROBOT (Seizoen 1): Mr. Robot was een ware revelatie voor mij dit jaar, Fight Club met hackers is dan ook de beste omschrijving voor deze serie. Deze nieuwkomer biedt de kijker niet alleen een frisse aanpak van een bekend genre, maar doet dit dan ook nog eens door middel van schitterende acteerprestaties (Rami Malek!) en visuele krachtpatserij. Dat het daarbij ook nog eens het zicht niet verliest op de realiteit is niet alleen mooi meegenomen, maar bewijs dat dit een ware topper is. Hacking is our weapon!

4. DAREDEVIL (Seizoen 1): Netflix toont eens goed hoe men een Marvel-serie moet maken. Geen villain of the week, geen bordkartonnen personages met cheesy lines en geen 24 afleveringen waarbij de helft regelrecht voor de vuilnisbak is (overdaad schaadt!). Dit, mijn beste mensen, is de beste comicbookserie ooit gemaakt, punt andere lijn. Inmiddels kijk ik al meer uit naar de Netflix-series dan de films van Marvel!

5. NARCOS (Seizoen 1): Narcos is in feite een geschiedenisles, maar dan wel eentje dewelke niet weet te vervelen. Dit levensverhaal van drugsbaron Pablo Escobar is zodanig ongelooflijk dat je je bijna niet kan inbeelden dat dit effectief echt gebeurd is. Netflix toont hiermee aan dat ze van alle markten thuis zijn en dat ze een ware topspeler zijn in de televisiewereld.

fargomrrobotDaredevil-Bloody-knuckles-poster-665x1024narcos

Eervolle vermeldingen: JESSICA JONES Seizoen 1 (Netflix is heer en meester van de Marvel-series), PENNY DREADFUL Seizoen 2 (Een opmerkelijke verbetering tegenover seizoen 1 en heeft een van de beste origin stories ooit gezien), ASH VS EVIL DEAD Seizoen 1 (Hail to the king baby! Ash en de deadites zijn terug in deze met zwarte humor doorspekte topserie) en GAME OF THRONES Seizoen 5 (Beste zombiescène ooit, eat that Walking Dead!)

Teleurstellend: FEAR THE WALKING DEAD (Mijn persoonlijk leven is boeiender dan deze serie, fear the boredom!), SCREAM QUEENS (Absoluut niet grappig en eigenlijk puur tijdsverlies, mijden als de pest!) en AMERICAN HORROR STORY Seizoen 5 (Hoewel deze serie in principe nog niet afgelopen is valt er maar weinig meer te redden, deze reeks wordt per seizoen slechter en slechter, maybe it’s time to quit?)

 

KILLIAN

jessica-jones-5

1. JESSICA JONES (Seizoen 1)In de meest recente collaboratie van Marvel en Netflix ontmoeten we Jessica Jones, de emotioneel getormenteerde detective met superkrachten. De dark ’n gritty sfeer van Daredevil, solide acteerprestaties, de beste vrouwelijke hoofdrol in een televisieserie tot nog toe en een meesterlijke schurk maken van Jessica Jones een must-see voor elke Marvelfan. Anders dan bij pakweg Arrow of The Flash draait het hier niet om de superkrachten, maar staat de psychologische deconstructie van de menselijke personages centraal. Superhelden zijn immers ook maar mensen en dat maakt deze geweldige reeks nog eens des te herkenbaar…

2. LIMITLESS (Seizoen 1): In navolging van de geweldige, gelijknamige film met Bradley Cooper uit 2011 volgde er dit jaar een los vervolg op het kleine scherm. Verwacht van deze serie niet te veel. Zo zijn de verhalen maar matig en ook de acteerprestaties zijn niet allemaal even schitterend, maar de sfeer en humoristische ondertoon maken daarentegen heel veel goed. Wat als je een pilletje NZT kon innemen en je werd tijdelijk de slimste persoon op aarde? Wat is de impact op je leven? Maar vooral: wat voor ludieke situaties en hallucinaties spelen er zich allemaal af in je hoofd? Zonder twijfel de reeks waar ik wekelijks het hardst naar uitkijk!

3. THE FLASH (Seizoen 1-2): Afgelopen televisieseizoen vervoegde ook de nieuwste superheldenserie televisiezender The CW: The Flash. Anders dan bij Daredevil is er hier wel sprake van heel wat fillermateriaal. Vooral in de eerste helft wordt haast elke aflevering een nieuwe schurk geïntroduceerd zonder dat die al te veel effect heeft op het verdere verloop. Gelukkig is deze opvulling wel heel wat interessanter dan bij de zusterreeks Arrow en hoort het tweede deel van het seizoen ongetwijfeld tot de hoogtepunten van de superheldentelevisieseries van 2015. The Flash biedt leuk entertainment met geslaagde acteerprestaties, maar vooral een relatief inventief verhaal dat de sfeer van de comic oproept.

4. DAREDEVIL (Seizoen 1): Dit jaar was zonder twijfel het jaar van Marvel op Netflix. Met Daredevil ging de eerste, dertiendelige reeks van start die meteen zou uitgroeien tot een fan-favorite. De realistische sfeer, gewelddadige toon – wat bij een standaardzender ondenkbaar zou zijn – en de prachtig weergegeven strijd tussen Matt Murdock en Kingpin  Wilson Fisk maken het alleszins wel erg aanlokkelijk. Hell(’s Kitchen), het was zelfs de reden waarom ik überhaupt Netflix heb aangeschaft. Het handige aan de ‘Netflix-formule’ is dat je meteen alle afleveringen krijgt. Wie wil, kan dus het hele seizoen op een dag of twee bekijken. Bovendien bevat de serie mijn favoriete actiescène van het afgelopen jaar. Daredevil werd bij diens release gezien als een succes zonder weerga. Tot de komst van Jessica Jones, naar mijn bescheiden mening, dan…

5. DRAGON BALL SUPER: Na maar liefst 18 jaar kregen we met Dragon Ball Super eindelijk een vervolg op Akira Toriyama’s Dragon Ball-reeksen. Hoewel de reeks maar erg matig van start ging, lijkt de tweede arc gelukkig heel wat beter te zijn. Ook blijft het een gemiste kans dat de serie eerst Battle of Gods en Resurrection “F” adapteerde en we dus nog een half jaartje moesten wachten op origineel materiaal. Ach, het is al een wonder dat we überhaupt een vervolg op Dragon Ball Z hebben! Excitement dan misschien niet meer over 9000, maar toch nog steeds hoog voor de komende episodes!

Limitless Pilot 1THE FLASHdaredevilDragon Ball Super 4

 

THE_BATFLASH123

Doctor-Who-596013

1. DOCTOR WHO (Series 9): Het nieuwe seizoen is weer gedaan en de kerstspecial is ook al geweest, maar wat was me dit een seizoen. Zeer interessante verhaallijnen beginnend  met de terugkeer van Davros en Missy tot de terugkeer van Gallifrey tot het antwoord hoe River Song nu eindelijk aan haar sonic screwdriver kwam. Dit seizoen is zeker het beste seizoen van 2005 tot nu en stukken beter dan het eerste seizoen met Peter Capaldi als de legendarische Time Lord.

2. JESSICA JONES (Seizoen 1): Ik was zeer verrast toen Daredevil verscheen op Netflix en ik keek toen al uit naar de volgende Marvel/Netflix serie, Jessica Jones. Wat zeker opvallend is, is dat Marvel eindelijk na een lange tijd nog eens een interessante schurk heeft gehad die je niet snel vergeet. 13 afleveringen waren misschien iets te lang maar ik genoot gewoon van wat ik zag. Hoewel de rol van Luke Cage niet zo groot is, kijk ik wel uit naar zijn eigen serie maar nog meer naar Iron Fist.

3. BETTER CALL SAUL (Seizoen 1): Breaking Bad is naar mijn mening nog steeds de beste serie die ooit is gemaakt. Ik wou niet dat het gevoel van de serie werd verpest met een spin-off van een iets minder interessant personage, Saul. Toch wist deze serie me te overhalen en keek ik er al snel naar met hetzelfde gevoel als Breaking Bad. Saul, een advocaat zonder succes die voor zijn ‘zieke’ broer zorgt, probeert aan de bak te komen. Dit loopt niet van een leien dak en hij haalt al snel niet zo legale streken uit…

4. DAREDEVIL (Seizoen 1): Een serie die ik in één ruk heb uitgekeken omdat hij zo verslavend was. Het verhaal zit zo goed in elkaar en de serie heeft een prima vijand. Niet echt een oorsprongsverhaal over het personage (behalve een paar flashbacks) maar eerder hoe hij aan zijn pak kwam. Daredevil heeft prachtige actiescènes en de duistere sfeer zorgt voor een bepaalde spanning die zeker niet mag ontbreken bij een Marvel-productie.

5. VICIOUS (Seizoen 2): Een redelijk onbekende serie in België, maar dit is Britse humor op zijn best. Ian McKellen en Derek Jacobi die een bejaard homokoppel spelen. Lijkt niets mis mee, behalve dat ze heel de dag niets anders doen dan elkaar belachelijk maken en de stomste avonturen beleven met banale dingen, zoals naar de fitness te gaan of naar een disco. Jammer dat de Britten altijd zulke korte seizoenen maken want hier zou ik wel even van kunnen smullen.

jessica-jones-2bettercallsauldaredevilpagevicious

 

ARNO

daredevilsuit

1. DAREDEVIL (Seizoen 1): Een Marvel-reeks in een donkere, grimmige stijl die eerder met DC wordt geassocieerd. Marvel’s man zonder vrees voorstellen als “Batman without the money”. Het leverde de beste Marvel tv-serie tot hiertoe op en het Netflix-formaat van 13 afleveringen zorgde ervoor dat er nergens filler was.

2. GAME OF THRONES (Seizoen 5): Het seizoen waarin de tv-makers stilaan de boeken van George R.R. Martin beginnen in te halen. De reeks wist wederom een rollercoaster aan emoties te brengen. Elke aflevering was een event.

3. THE FLASH (Seizoen 1-2): Een DC-reeks die eerder op een luchtigere, haast Marvel-achtige manier wordt gepresenteerd. Ondanks wat filler en het villain of the week-formaat, blijft de show rond de snelste man ter wereld bekoren. En we hebben eindelijk het DC-multiversum in live-action. Yes!

4. NARCOS (Seizoen 1): Een fantastische weergave van het leven van één van de grootste drugsbaronnen aller tijden. Wie had gedacht dat we Pablo Escobar nog zo’n toffe peer zouden vinden?

5. THE WALKING DEAD (Seizoen 6): De zombieserie heeft, na wat mindere seizoenen, terug meer ballen gekregen in het zesde seizoen. Next up: Negan!

GOT season 5 posterPilotnarcosThe Walking Dead seizoen 6

Ook leuk: JESSICA JONES Seizoen 1, GOTHAM Seizoen 1 maar vooral Seizoen 2, SUPERGIRL Seizoen 1, ARROW Seizoen 3-4, POWERS Seizoen 1, CONSTANTINE was ook niet mis, maar kon beter.

Teleurstellend: Het onnodige FEAR THE WALKING DEAD en AGENTS OF S.H.I.E.L.D. (hoewel seizoen 3 beter is dan de vorige seizoenen, heeft de reeks nog steeds niet echt een bestaansrecht in het Marvel Cinematic Universe verworven en doet het zelfs wat afbreuk aan de films, ik verwacht niet dat de Inhumans-verhaallijn effect op de film zal hebben – zeker niet nu Marvel Television en Marvel Studios van elkaar gescheiden zijn)

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.