Random Article


Review: Elektra Lives Again

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum:
 
Personages: , ,
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een prachtig verhaal over het verwerken van een gebroken liefde.. En er zijn ninja's!

Op zijn slechtst


Los van The Elektra Saga is dit simpelweg onleesbaar.


25 jaar geleden maakte Frank Miller een epiloog voor zijn Daredevil & Elektra-verhaal. Het is nog altijd wonderschoon…

Posted 28/12/2015 by

 
Full Article
 
 

In 2016 zal het tweede seizoen van Marvel’s Daredevil-reeks op Netflix deels in het teken staan van de liefde tussen Daredevil en Elektra. Het zal deels gebaseerd zijn op de verhaallijn waarmee Frank Miller als comicbookmaker begin jaren 80 doorbrak bij het grote publiek. Wat niet veel mensen weten is dat dit verhaal een epiloog kende dewelke in 1990 verscheen onder de noemer Elektra Lives Again.

Deze comic werd voor het eerst genoemd in 1985 toen Miller na een kort verblijf bij DC, waar hij Ronin maakte, zich ook weer verbond aan Marvel om daar samen met Bill Sienkiewicz verder te werken aan Daredevil. Miller wilde zelf nog een laatste punt zetten achter het Daredevil-verhaal dat hij in 1983 afsloot en wilde dit verhaal gieten in een graphic novel genaamd Elektra: Act of Love.

elektra lives again 1985Het zou uiteindelijk vijf jaar duren voordat deze comic onder een andere naam gepubliceerd werd. Het lag niet alleen aan de wispelturigheid van Frank Miller of de werkwijze van zijn toenmalige ega Lynn Varley die de pagina’s schilderde. Miller maakte namelijk in de tussentijd ook het succesvolle Batman: The Dark Knight Returns bij DC en maakte nog even een uitstapje naar Hollywood. Maar in de kerstweek van 1990 was het zover.. Elektra Lives Again lag in de winkel.

De winter duurt erg lang dit jaar. In de eerste week van april valt er nog sneeuw in New York. Matt Murdock trotseert de winterse buien om te gaan biechten bij zijn plaatselijke kerk. Hij wordt geteisterd door vreselijke dromen waarin een geliefde die hem is ontvallen wordt gekweld. De priester zegt hem dat ie moet proberen om deze geliefde los te laten. Ze is nu in handen van God. Probeer jezelf te vergeven…

Makkelijker gezegd dan gedaan. De gedachten aan Elektra Natchios blijven Murdock kwellen. Wanneer zijn werk geen afleiding biedt en zijn oude vlam Karen Page het te druk heeft voor een afspraak besluit hij om zichzelf bezig te houden. Na weer een slapeloze nacht besluit hij om erop uit te gaan en Elektra’s graf te bezoeken. Daar wordt hij aangevallen door ninja’s van The Hand en staat Elektra op uit haar graf. Wanneer Matt van zijn beste vriend Foggy te horen krijgt dat Bullseye in zijn cel is vermoord wordt dit verhaal wel heel erg meta en ga je jezelf als lezer voor het eerst afvragen of dit wel echt is. Is Elektra wel opgestaan uit haar graf of zijn we getuige van een koortsdroom? En spookt Elektra wel rond in het hoofd van Matt Murdock of is het niet eerder andersom?

Elektra church

Wat helpt is dat Miller en Varley hier een goed koppel vonden. Miller was hier, grafisch gezien, op zijn absolute hoogtepunt. Hij zou deze stijl verder zetten op Sin City waarna hij langzaam zou veranderen in de cartoonist die we allemaal kennen.

Dit verhaal is bijna onlosmakelijk verbonden met de Elektra Saga. Wanneer je deze verhaallijn vers in het hoofd hebt zitten dan is dit album de ideale epiloog. Los van The Elektra Saga werk dit niet. Dat is iets wat je als lezer moet beseffen. Het is ook geen superheldenverhaal volgens het boekje. Het gaat over  liefde, over verlies en hoe je moet proberen om door te blijven gaan met leven. Ook wanneer dit vreselijk pijn doet.

Wanneer je dit gelezen hebt begrijp je Miller wanneer deze zegt dat Elektra voor hem nog altijd dood is. Wat Marvel (dewelke het personage later op een andere manier uit de dood hebben laten opstaan) of Netflix ook beweren. Elektra is dood en de Elektra die we sinds deze comic gezien hebben is niet langer zijn Elektra…

Elektra by Frank Miller omnibus bij Archonia.com

Elektra Lives Again 001Elektra Lives Again 002

Elektra Lives Again 003Elektra Lives Again 004

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.