Posted 18/12/2015 by Killian in Columns
 
 

Pas op! Spoilers!!!


In Brainfreeze Spreekt! laten we onze schrijvers aan het woord om hun frustraties, gefundeerde meningen, geek-outs en veel meer in epische online rants te steken. Deze reeks columns vormt de uitlaatklep van de Brainfreeze-crew. Vandaag heeft de baard van Alan Moore het over spoilers in het digitale tijdperk…

 

In de vroege ochtend van 16 december vond je mij terug in de bioscoop bij de een van de eerste voorstellingen van Star Wars: The Force Awakens. Het is te danken aan een stuwmeer van vrije dagen dat ik er zo vroeg bij kan zijn. Maar een bijkomend voordeel is dat ik een van de eersten ben die deze film zal kunnen zien en het zal me vrijmaken van spoilers.

Deze nieuwe eeuw heeft veel spectaculaire ontwikkelingen gebracht op technologisch gebied en de wereld is er in 15 jaar heel anders gaan uitzien. In de nineties gold je nog als wereldvreemd wanneer je online wat tijd doorbracht op prikborden, sites en bbs’en. In 2015 is dat gemeengoed geworden. Sterker nog, je hoeft er niet eens meer voor achter een pc te gaan zitten en in te bellen op het netwerk van je provider. Waarschijnlijk draag je ook een hypermoderne smartphone bij je en ben je 24/7 online. Een onderdeel in de golven van informatie die de wereld overspoelen.

yoda

Deze eeuw heeft ook wat afgenomen en dat is de vrijheid om iets niet te weten. In de jaren negentig moest je nog actief op zoek naar informatie in tijdschriften of op tv. Tegenwoordig komt het automatisch naar je toe en dien je het alleen nog te filteren. En wanneer de media het niet brengt dan zijn het wel vrienden of kennissen via de sociale media. Wie niet in de gelegenheid is om Star Wars op 16 december te gaan zien zal morgen al weten of mensen het een goede of slechte film vinden. Sterker nog, na een week zullen zelfs al beschrijvingen en memes van hele scènes voorbij komen en kun je al aardig inschatten hoe de film eruit ziet. En dan zwijg ik nog over studio’s die vaak al erg onthullende trailers op het web slingeren (yep, we kijken naar jou, Terminator Genisys). Of over de tonnen set pics en leaks die in het jaar voor de release sporadisch op het net verschijnen.

En het erge is dat het de schuld is van ons allemaal.  We doen alsof we het niet willen weten maar artikels die onthullingen beloven worden massaal gelezen (dat weten wij als webstek maar al te goed). Media en lezers houden het zelf in stand.

Game-of-Thrones-melisandre-mem-LOcB

Ik heb het zelf ontdekt deze zomer toen ik bij wijze van test spoilers probeerde te vermijden over het lot van Jon Snow in het recentste seizoen van HBO’s Game of Thrones. Het was onmogelijk. Uiteindelijk werd het gespoild in een artikel op de website van Yahoo. Gewoon in de titel. Het enige wat ik hoefde te doen was uitloggen van mijn mail en daar stond het. Dit was ruim voor het verschijnen van de eerste poster voor het zesde seizoen.

matrix kleinHet betekent toch het einde van een tijdperk. Een film als The Matrix (1999) zou in 2015 nog amper mogelijk zijn. Het succes van deze film was grotendeels gebouwd op de onverwachte twist midden in het verhaal. Dat zou nu echt gigantisch gespoild worden en de film zou enorm aan kracht verliezen.

Natuurlijk laat een serie als The Flash zien hoe het ook kan. We wisten al ver op voorhand wie de Reverse-Flash was, maar in het eerste seizoen draaide het niet zozeer om het mysterie “wie is de man in het gele pak?” – iets dat al vrij vroeg aan het publiek werd getoond – maar eerder om de reis die het personage af moest leggen om de moordenaar van zijn moeder onder ogen te kunnen komen.

Horen spoilers bij onze cultuur en is het mysterie dood? Daar lijkt het wel op. Maar laten we in ieder geval voorlopig ons mondje nog even dicht houden over Star Wars.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.