0
Posted 11/12/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Countdown to Star Wars The Force Awakens: A New Hope – J. J. Abrams

nog5

We keren even terug naar eind 2012. Het nieuws dat er een nieuwe Star Wars komt werd enkele weken geleden de wereld in geslingerd. Sindsdien is het internet simpelweg ontploft met geruchten, what-ifs, dromen en ‘why can’t they leave Star Wars alone’-commentaren. Eén van de meest belangrijke topics is de regisseur van de eerstvolgende film. Elke bekende en minder bekende Hollywood-regisseur heeft ondertussen de vraag reeds op zijn boterham gekregen: ‘mocht men het je vragen, zou jij Star Wars willen regisseren?’

Eén van die regisseurs was J. J. Abrams. Op 9 november vroeg Hollywood Life het hem op de man af. Zijn antwoord was toen:

‘I am looking forward more than anyone to the next iterations of Star Wars, but I believe I will be going as a paying moviegoer!’

abrams kennedy lucas

Abrams was zijn hele leven lang een grote Star Wars-fan en schrok er enigszins voor terug om de franchise daarom onder handen te nemen. Op de Star Wars Celebration kick-off in april vermelde hij ook dat hij, na Star Trek, niet opnieuw een sequel of adaptatie wou doen en dat er ook andere plannen waren met de familie. Kathleen Kennedy, hoofd van LucasArts bleek echter een aantal overtuigende argumenten op tafel te kunnen leggen. In januari 2013 kwam namelijk het grote nieuws: J. J. Abrams zou Star Wars: Episode VII regisseren. Wie is die Abrams nu eigenlijk en waarom koos men hem om de franchise weer nieuw leven in te blazen? Brainfreeze zocht het uit en geeft een korte samenvatting van zijn leven.

   One cannot simply

J.J. Abrams werd in New York geboren op maandag 27 juni 1966. Hoewel zijn vader, Gerry Abrams, een producer van tv-films was, is het toch zijn grootvader, Harry Kelvin, die hem het meest steunt in zijn kinderdromen. Grootvader Harry gaf hem onder andere een synthesizer en een Super 8 camera. Grootvader en kleinzoon spendeerden veel tijd samen en Harry stimuleerde J. J.’s nieuwsgierigheid en dromen.

In 1971 verhuisde het gezin naar Los Angeles. Moeder Carol Ann Adams kreeg daar een telefoontje van The Mission Continues And The Got Your 6 Campaign Host Veterans Day 2012: Celebrating Leadership And ServiceAbrams lerares. Die zei dat iedereen tijdens de pauze trefbal speelde. Iedereen behalve J.J. Die deed een cape rond zijn hals en liep de speelplaats rond terwijl hij verhaaltjes verzon.

In de jaren 80 begon de jonge Abrams filmpjes te maken met zijn super 8 camera, samen met zijn vrienden. Hij was toen enorm inventief en origineel en mixte fantasy, animatie, muziek en magie samen. De vrienden waarmee hij de filmpjes maakte, zouden bovendien ook erg goed terechtkomen. Zo had je Larry Fong die director of photography zou worden van onder andere 300, Watchmen, Super 8 en Batman vs Superman: Dawn of Justice. Greg Grunberg speelde Matt Parkman in Heroes, was ook te zien in Lost en kreeg een rol in The Force Awakens. Met een andere vriend zou Abrams ten slotte Bad Robot Productions oprichten, zijn eigen productiebedrijf.

Abrams ging ook samen filmpjes maken met Matt Reeves. Samen maakten ze een naam voor zichzelf. Zo erg zelf dat de geruchten rond hun producties het oor bereikten van Kathleen Kennedy, toen in 1981 de assistente van Steven Spielberg. De regisseur was net in het bezit gekomen van een doos met oude 8mm films uit zijn jeugd. Kennedy kreeg het idee om deze doos aan de twee kinderen te geven en hen de filmpjes laten over zetten naar video.

Abrams en Spielberg

Hoewel deze samenwerking erg positief eindigde, ging Abrams toch zijn eigen weg. Hij richtte zich op schrijven en kwam op de proppen met het ene na het andere script. In de jaren 1990-1992 verschenen drie films die hij neerpende: Taking Care of Business met James Belushi, Regarding Henry met Harrison Ford en Forever Young met Mel Gibson. Niet bepaald topfilms, maar als jonge twintiger best een mooie prestatie. Toch bleef hij ook regisseren. De eerste professionele regie-opdracht kwam er in 1989 toen hij een reclamefilmpje voor Coca Cola regisseerde met in de hoofdrol skateboardlegende Tony Hawk.

JJ cameo in Regarding Henry

In 1994 ontmoette Abrams Katie McGrath op een feestje in New York. Twee jaar later zou het stel trouwen. Nu hebben ze drie kinderen. McGrath geeft toe dat de multitasker in overdrive ook in het privéleven niet kan stil staan.

‘Hij is oneindig nieuwsgierig. Van onze kinderen tot hoe een computer werkt tot loodgieterij. Het is soms overweldigend.’
Abrams en McGrath

Abrams en McGrath

Vanaf 1998 kwam het professionele leven van Abrams in een stroomversnelling. Hij co-schreef Armageddon en richtte zich tevens op televisie. Daar maakte hij de reeks Felicity. Hij richtte ook een productiebedrijf op, samen met Bryan Burk: Bad Robot Productions. Na Felicity kwam Alias, Lost en ook Fringe. Stuk voor stuk succesvolle reeksen met een grote fanbase.

Op het gebied van de langspeelfilm was het wat stiller geworden, maar Abrams had ondertussen wel al een mooi netwerk opgebouwd. Via Steven Spielberg was Abrams bevriend geraakt met Tom Cruise. De regisseur en de acteur wilden zijn hulp bij het script van War of the Worlds (2005) maar Abrams was toen te druk bezet. Cruise was echter gebrand op een samenwerking en gebruikte zijn niet onaanzienlijke invloed om Abrams in de regisseursstoel van Mission: Impossible III te krijgen. De acteur loofde Abrams onder andere voor zijn creativiteit en aanpassingsvermogen:

‘Er was een scène op een brug die we samen bedachten op vrijdag. De volgende dag stonden we die al op te nemen.’

Abrams Cruise set Mission Impossible

Hoewel Abrams toen al vrij ervaren was met het regisseren van televisie, had hij nog geen langspeelfilms op zijn cv staan. Een film met werkingsbudget van 150 miljoen dollar aan een first timer geven is iets waar menig Hollywoodbazen het angstzweet van uitbreken. Dat hoefde niet. Met een opbrengst van net geen 400 miljoen dollar werd dat bedrag zeer snel terug verdiend. De volgende jaren werkte Abrams vooral als producer. Jeugdvriend Matt Reeves regisseerde Cloverfield. Die film werd geschreven door Drew Goddard, een schrijver en producer die ook aan Alias en Lost verbonden was.

Reeves en Abrams

Abrams kreeg in 2009 de kans zijn creativiteit helemaal te botvieren op de remake van Star Trek. Vele Trekkies waren bijzonder ongerust. Abrams was namelijk helemaal geen Star Trek-fan en had bijzonder weinig van de serie gezien. De regisseur zorgde echter voor een frisse wind in een franchise die door de jaren heen enkel voor de oudere generaties was voorbehouden. Hij moderniseerde het op een manier waardoor jongeren in de ban raakten van de Star Trek-wereld en ook de oudere fans hun gading vonden. Dat het vier jaar duurde voor het vervolg – Star Trek Into Darkness – in de zalen te zien was, is een gevolg van één van zijn andere kwaliteiten. Jeugdvriend Larry Fong:

‘J.J. kan een situatie analyseren en er het beste uitknijpen.’

Hij neemt zijn tijd voor een productie en zoekt en werkt tot hij het best mogelijke product in handen heeft. Tussen de twee Star Treks in schreef en regisseerde hij Super 8, zowel een ode aan zijn jeugd als kleine amateurcinematograaf als aan Steven spielberg’s The Goonies. In december 2012 kwam dan de tweede keer dat Kathleen Kennedy, Abrams leven zou veranderen. Inmiddels kersvers hoofd van LucasArts, vroeg ze aan Abrams of hij de nieuwe Star Wars wou regisseren.

Wie onderzoek doet naar wat vrienden en familie over J. J. Abrams te zeggen hebben, komt al snel uit bij dezelfde kernzinnen en –woorden: een groot hart, blijvend verbaasd over elke nieuwe mogelijkheid die hij krijgt, iemand die zijn vrienden niet vergeet, nieuwsgierig naar het mysterieuze, altijd zichzelf.

Wie zijn werk bekijkt, van de vroege dagen tot nu, ziet een man die oneindig creatief is. Hij weet perfect hoe een verhaal in elkaar zit en hoe hij dat verhaal moet vertellen. Het is iemand die de oude gang van zaken respecteert, maar niet bang is dat te dumpen en/of te vernieuwen. Het is iemand die bewees wat uit is, weer cool te kunnen maken. Als je hierbij weet dat Abrams een Star Wars fanboy bij uitstek is, een geek tot in de kern, dan weet je dat het galaxy far, far away in veilige handen is.

Bekijk ook zeker de TED-toespraak van J. J. Abrams uit 2007.

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.