0
Posted 09/12/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Countdown to Star Wars The Force Awakens: En ondertussen… De oude garde

nog7

Wat de grote drie uitspookten na de drie originele Star Wars-films, weten we ondertussen. Toch komen er ook nog enkele andere oudgedienden opduiken in The Force Awakens. Ze mogen dan niet de sterallures hebben van Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford, toch zijn ze een onafscheidelijk deel van de Star Wars-franchise. Kenny Baker speelt opnieuw de rol van R2-D2. Zie je de kleine robot, dan zie je natuurlijk ook zijn compagnon, C-3PO. Die wordt ook in The Force Awakens gespeeld door Anthony Daniels. Iets hariger zijn dan weer Peter Mayhew, die Chewbacca vertolkt en Warwick Davis. Die laatste speelde de Ewok Wicket W. Warrick in Return of the Jedi en kreeg ook in The Phantom Menace enkele rollen. Of hij deze keer weer in de huid van Wicket kruipt of een andere rol kreeg toebedeeld is nog niet geweten.

Kenny Baker (R2-D2)From tiny Acorns

Door zijn geringe grootte is de verscheidenheid aan rollen voor Baker natuurlijk beperkt. Na de originele trilogie volgden veelal kleinere rollen als dwerg, elf of zelf demon. Zo zien we hem opduiken in Amadeus (1984), Labyrinth (1986) en Willow (1988). In de jaren 90 volgden maar vier rollen tot hij opnieuw in de tinnen huid van R2-D2 kroop voor de Star Wars-prequeltrilogie. Rond diezelfde tijd had hij ook korte tijd een onemanshow. In 2009 verscheen From Tiny Acorns: The Kenny Baker Story, een biografie die beschikbaar is via zijn website.

Kenny Baker

Anthony Daniels (C-3PO)Baker en Daniels - R2D2 en C-3PO

Als er één acteur is waarvan we kunnen zeggen dat hij zijn leven geteerd heeft op het succes van Star Wars, dan is het wel Anthony Daniels. Af en toe nam de acteur wel eens een andere (kleine) rol aan, maar wie zijn curriculum vitae er op na slaat, ziet sinds de jaren 80 constant de naam C-3PO verschijnen. In heel wat spin-offs en adaptaties hernam hij zijn rol als de gouden robot. Meestal betreft het enkel zijn stem zoals in de animatiereeksen Droids (1985) en Star Wars: The Clone Wars (2011). Hij speelde natuurlijk ook de rol van C-3PO in de prequeltrilogie, maar kreeg in Episodes II en III ook een kleine cameo als humanoid. In 2008 kwam het tot een kleine mediarel toen Kenny Baker in een interview vertelde dat Daniels vaak grof was tegen hem en tegen zijn fans.

Anthony Daniels

Peter Mayhew (Chewbacca)

Wie 2,13 meter lang is, heeft de acteerrollen niet voor het oprapen. Het is dus niet te verwonderen dat Peter Mayhew niet in bijster veel films te bewonderen is. Na de originele trilogie zien we hem nog opdraven in drama Yesterday Was a Lie (2008) en in de kleine horrorfilm Killer Ink (2014). Verder deed hij enkele gastoptredens als Chewbacca in onder meer in Glee en The Late Show with David Letterman. Natuurlijk zagen we hem ook in Star Wars Episode III: Revenge of the Sith waar hij een jongere Chewbacca vertolkte. In 1997 kreeg hij nog een Lifetime Achievement Award op de MTV Film Awards.

Peter Mayhew

Warwick Davis (Wicket W. Warrick)poster-harry-potter-deathly-hallows-10

Hoewel Warwick Davis de jongste was en ook de kleinste rol kreeg van diegenen in deze lijst, is hij toch degene met de grootste carrière. Na zijn passage in Return of the Jedi speelde hij nog enkele malen Wicket in onder andere The Ewok Adventure. In 1988, op 18-jarige leeftijd kwam al zijn eerste grote rol, die van Willow in de gelijknamige film. Van dan af volgden de rollen zich op. Natuurlijk, gezien zijn geringe lengte, steeds personage zoals dwerg of goblin. Een andere rol die extra opvalt in zijn curriculum is die van Leprechaun in Leprechaun en de vijf sequels. In 1999 speelde hij drie kleine rollen in The Phantom Menace maar de echt grote films bleven uit tot de Harry Potter-franchise naar het grote doek verhuisde. Daar vertolkte hij de personages Griphook en Filius Flitwick. De laatste jaren zagen we hem dan weer in The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (2005) en Jack the Giant Slayer (2013). Naast zijn filmcarrière richtte Davis in 1995 een eigen agentschap op: Willow Management. Ze richtten zich eerst op dwergacteurs maar vanaf 2004 begonnen ze ook andere acteurs te vertegenwoordigen. Deze moeten wel tot een bepaalde niche behoren. In 2010 verscheen Size Matters Not: The Extraordinary Life and Career of Warwick Davis, de autobiografie van Davis.

Warwick Davis

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.