Posted 06/12/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Countdown to Star Wars The Force Awakens: De grootste Star Wars plot holes

nog9

Episch, klassieker, puur avontuur. Het zijn enkele woorden die recensenten op de oude Star Wars-trilogie plakken. En ja, Star Wars is nerdboner inducing kijkplezier dat nooit oud wordt. Jong of oud, man of vrouw, iedereen vindt er zijn gading. Kinderen houden van R2-D2 en de goudblinkende C-3PO, vaders houden van de goudblinkende princess Leia, en moeders van de roverscharmes van Han Solo. Allen houden dan weer van het simpele verhaal van goed vs kwaad en de transformatie van de op Tatooine levende, arme Luke Skywalker tot een Jedi-ridder die het sterrenstelsel redt. Star Wars staat altijd garant voor een avondje relaxend filmkijken zonder al te veel nadenken.

Dat laatste klinkt als een optie, maar dat is het niet echt. Het is een verplichting. Star Wars mag dan nog retecool zijn, het verhaal lekt als een zeef. De Stormtroopers struikelen bijna over de plotholes, zo veel zitten er in de film. De fans weten dit natuurlijk en bedekken dit met de mantel der liefde, zo ook Brainfreeze. Toch zetten we de tien grootste plot holes uit de franchise graag op een rijtje.

 

10. Voor mijn verjaardag wil ik een protocol droid!

Tijd voor een persoonlijk verhaal. Toen ik klein was, zat ik eventjes in een robotfase. Ik had een boek gelezen waarin de hoofdrolspeler een grote robot als vriend had. Dat leek mij enorm cool. Ik wou ook zo’n robot. Een Transformer die me kon beschermen bij gevaar, maar die ook mijn klusjes kon doen thuis. Handig toch? Ik vroeg dus daadwerkelijk een robot voor kerst. Ik kreeg een robot van pakweg 40 cm hoog, uit plastiek, die een resem aan geluiden kon uitbrengen en zelf kon lopen. Best wel leuk, maar toch niet echt wat ik in gedachten had.

Anakin Skywalker daarentegen heeft blijkbaar de kennis om zelf een high tech robot in elkaar te flansen. Hij kan maken wat hij maar wil. Wat kiest hij? Een freaking protocoldroid. Het enige wat dat ding kan doen is zes miljoen talen spreken. En het ding stopt dan nog niet met zagen ook. Is dat nu de droom van de achtjarige Anakin?

Star Wars Plot hole 10

9. Wat je zelf doet, doe je meestal beter.

Je hebt gelijk Leia. Je kon de plannen van de Death Star gewoon elektronisch doorsturen. Mailen, texten, het gewoon tonen tijdens een hologramtelefoongesprek. Maar je vertrouwde al die moderne hocus pocus niet. Groot gelijk dat je de toekomst van de Rebellen in gevaar brengt door het gewoon met alle geweld zelf te willen brengen. Je wil toch niet dat één of andere ondergeschikte de eer krijgt om de plannen af te geven? Zeker niet als die van Alderaan komen. Wat een rotplaneet zeg. Groot gelijk dat je geen greintje emotie toont als ze die groot uitgevallen apentestikel aan flarden schieten. Losers zijn het. Allemaal!

Star Wars Plot hole 9

8. You keep using that ‘parsecs’ word…

De Millennium Falcon is snel, of dat wil Han Solo ons toch wijs maken. Volgens sci-fi’s meest populaire piloot vliegt het toestel zelf aan een snelheid ‘point five past lightspeed’…
Wacht even… 1.5 lichtsnelheid? Hoe snel denk je dan van de ene planeet naar de andere te geraken? Er zitten meerdere lichtjaren tussen de verschillende sterren. Het sterrenstelsel waar het verhaal zich afspeelt is 120.000 lichtjaren lang. Een tripje van de ene kant naar de andere, kost dus met andere woorden 80.000 jaar. Geen wonder dat Luke tijd genoeg had om zijn training af te maken (zie verder in de lijst).

Star Wars Plot hole 8

7. Is it a bird? Is it a plane? It’s a burning moon!

Stel. Eén of andere compleet gekke geleerde heeft een geheim lab met atoomraket. Hij schiet die af naar de maan zodat die ontploft. Wat denk je dan dat er zal gebeuren?

A) We krijgen een mooi vuurwerkspektakel.
B) De brokstukken van de maan zorgen voor dood en vernietiging op het aardoppervlak.

Wie antwoord A dacht? U bent een idioot. Wie antwoord B dacht: inderdaad. De maan zit in een baan om de aarde. Zonder twijfel komt een groot stuk van de brokstukken dan ook op aarde terecht in de periode na de ontploffing. Waarom dan, kruipen de Ewoks niet bevend van angst in hun boomhutten als ze de ontploffing van de tweede Death Star gade slaan? Weten ze dan niet dat er vuur en hel uit de hemel op hen neer zal regenen? Blijkbaar niet. In George Lucas’ universum blijven alle brokstukken mooi op hun plaats hangen. Gelukkig maar…

Star Wars Plot hole 7 (Small)

6. An excellent coach, I am

The Empire Strikes Back. Han, Chewie, C-3PO en Leia vertrekken naar Bespin. Luke gaat naar Dagobah om opgeleid te worden. Han en co zijn slechts eventjes onderweg, hoewel ze ondertussen een pitstop in een meteorietengordel doen en raken vrij snel na aankomst in de problemen. Ondertussen krijgt Luke een Jedi-opleiding van Yoda. Zo’n normale training kost een twintigtal jaar en lijkt hier ook over een bepaalde periode te lopen (minstens dagen). Gelukkig is Yoda een krak in timemanagement en is dit maar schijn. Het kan bijna niet anders, want Luke komt zijn vrienden te hulp op Bespin, wat zich slechts een korte periode na hun vertrek afspeelt.

Star Wars Plot hole 6

5. A little pussy, I am too

Want dat is Yoda inderdaad. Tijdens Revenge of the Sith geeft Yoda Palpatine een pak voor zijn broek die hij niet meer gehad heeft sinds Plagueis. Alles wat de Sith Lord doet, kan Yoda zonder al te veel moeite blokkeren. Wanneer de Jedi-meester echter een val doet, besluit hij het er bij te laten en in een hol te kruipen… Really Yoda? De enige reden dat je naar daar ging was om Palpatine het zwijgen op te leggen. De vernietiging van werelden, het uitroeien van de overlevende Jedi, miljoenen doden. Denk wat je had kunnen voorkomen, had je een beetje naar Aaliyah geluisterd:

If at first you don’t succeed
Dust yourself off and try again
You can dust it off and try again

Star Wars Plot hole 5

4. You all have disappointed me for the last time

Mocht Darth Vader elke onderdaan die hem ontgoocheld heeft moeten Force choken, hij zou binnen de kortste keren een zwaar geval van duimreuma ontwikkelen. Goed, elektronische duimreuma dan. Stormtroopers zijn de meest nutteloze soldaten ooit. Hoe kun je nu allemaal samen, in afgesloten gangen, waaruit er nauwelijks ontsnapping is, behalve rechtdoor lopen, keer op keer blijven missen?

En waarom in godsnaam dat pantser? Een kwajongen uit de Death Star-kinderopvang (want dat moet er toch ook zijn op zo’n constructie?) kan er met een propjesblaaspijn door schieten. Draag dan simpelweg een stoffen uniform zonder helm, dan kan je tenminste zien waar je op schiet…

Star Wars Plot hole 4

3. My name’s Skywalker, Luke Skywalker

Luke en Leia worden vlak na de geboorte verspreid over het sterrenstelsel. Leia krijgt de lichtjes voordeligste positie en groeit op in een prinselijke familie. Luke wordt daarentegen gedumpt bij verre familie in de shithole die Tatooine is. Nu, geen probleem. Om aan Darth Vader te ontkomen, is er geen andere keus…

Maar, Darth Vader, die wist toch van het bestaan van zijn familie af? Ja, dat klopt. Maar het gaat om een halfbroer die hij eigenlijk nauwelijks kent, op een planeet waar hij niets te zoeken heeft. Maar, is het dan niet bizar dat ze Luke de naam Skywalker geven? Het lijkt toch vrij voor de hand liggend dat, mocht Darth Vader dit ooit in de elektronische oren gefluisterd krijgen, hij behoorlijk achterdochtig zou worden dat er een jonge knul zijn oude naam draagt?

Star Wars Plot hole 3

2. The name’s Kenobi… Euh, euhm,… Something with a B?

Euh… Ok, just Ben, Ben Kenobi.

Obi-Wan Kenobi had last van Alzheimer. Zijn al die eigenaardigheden uit A New Hope anders te verklaren? Kenobi ging met één doel naar Tatooine, en dat was om een oogje in het zeil te houden bij de familie Lars en klaar te zijn wanneer de tijd rijp was dat Luke een stapje hoger ging. Maar was Kenobi klaar? Je zou denken dat hij op zijn minst een schip klaar heeft staan. Is het niet voor Luke, dan is het voor hemzelf, hij is namelijk nog altijd een voortvluchtige Jedi… Dat hij het karakteristieke Jedi gewaad blijft dragen, terwijl hij op de vlucht is, is dan nog een ander probleem. En “Ben” als schuilnaam voor Obi-Wan? Misschien moest je maar beginnen met het veranderen van de achternaam…

Het mag bovendien twintig jaar geleden zijn, waarom herkent hij R2-D2 en C-3PO niet? En begin niet met ‘er zijn veel astromech- en protocoldroids in het sterrenstelsel hoor’. Die twee samen, met C-3PO zijn geklaag en R2-D2’s brutaalheid? Kom, kom,… Er zijn nog een aantal andere zaken die eventueel nog geplaatst kunnen worden. De leugen dat Luke’s vader wou dat hij de lightsaber kreeg, kan een leugentje om bestwil zijn. De oude Anakin had dat wellicht inderdaad gewild. Het aanspreken van Darth Vader als ‘Darth’ is bizar, zo’n oude bekende spreek je toch veel eerder met Anakin aan? Maar ook dat kan afgeschreven worden als enkel een eigenaardigheidje. Toch is de conclusie vrij duidelijk. Yoda mag dan half gek geworden zijn op de jungleplaneet Dagobah, het is Obi-Wan die de zwaarste klap door de ouderdom heeft moeten opvangen.

Star Wars Plot hole 2

1. Kleine miscalculatie

Natuurlijk moest deze op nummer één staan. Hoe kan het ook anders. Het is één van de grootste plotgaten in de geschiedenis van de film. Een ruimteschip met de grootte van een maan, maar men vergeet wel een gaatje dicht te metselen dat toegang geeft tot complete vernietiging… Waarom in godsnaam? En het is niet alsof deze info moeilijk te vinden is. De rebellen hadden de bouwplannen van de Death Star maar eventjes te scannen tussen de soep en de patatten en ze vonden de zwakke plek. Waarom konden de technici van de Death Star dat niet?

En nu we toch bezig zijn over de Battle of Yavin. We hebben het over een ruimteschip ter grootte van een maan. Niet zomaar een ruimteschip, het is er eentje gemaakt om te vernietigen. Toch kan het maar een handvol TIE-fighters uitsturen om de rebellen tegen te houden. Ze zijn zelf in de minderheid… Waarom geen tientallen TIE-fighters om die snoodaards van een rebellen compleet in de pan te hakken?

Star Wars Plot hole 1

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.