Posted 05/12/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Countdown to Star Wars The Force Awakens: The Next Generation

nog11

Vlak na de bekendmaking dat er een nieuwe Star Wars-film zou komen, was de eerste vraag: ‘doet de originele cast weer mee?’. De tweede vraag was: ‘wie wordt de nieuwe lichting Star Wars-helden?’. Het antwoord op de eerste vraag, kwam vrij snel. Voor vraagstuk twee, was het even wachten. Pas op 29 april 2014 kregen we met onderstaande foto officieel een eerste blik op de nieuwe cast. Wie zijn deze mensen nu? En welke impact heeft Star Wars nu al op hun leven gehad? Brainfreeze zet alle nieuwelingen nog even op een rijtje.

Cast announcement (Small)

John Boyega1 john boyega (Small)

 • Nationaliteit: Brit
 • Leeftijd: 23
 • Belangrijkste wapenfeit: Attack the Block
 • Rol in Star Wars: Finn

John Boyega werd in 1912 in Londen geboren en heeft Nigeriaanse roots. Zijn vader, een dominee, hoopte dat zijn zoon in zijn voetsporen zou treden. Het lot besloot anders. De kleine John werd opgemerkt toen hij schitterde in een schooltoneelstuk, waarna hij naar een speciale theaterschool mocht. Hij bleef actief in het theater en scoorde zo een hoofdrol in Othello in 2010. In 2011 volgde zijn eerste grote filmrol: Moses in de horror/sci-fi Attack the Block. Enkele kleinere rollen volgden, onder andere in een piloot voor een boksdrama, losjes gebaseerd op het leven van Mike Tyson. Hij speelde een drug dealer in Junkhearts en in 2013 volgden de Nigeriaanse film Half of a Yellow Sun en de BBC tv-film The Whale. In 2014, in de aanloop naar de bekendmaking van zijn deel in Star Wars, leerde de wereld hem al iets beter kennen door een kleine rol in 24: Live Another Day.

Uit meerdere interviews en foto’s bleek dat Boyega een grote Star Wars-fan is. Zo zagen we hem reeds met een kleine Star Wars-collectie en was vooral zijn reactie op de laatste Star Wars-trailer sprekend.

Toch heeft de roem reeds een negatieve kant. Na de release van de eerste teaser gingen namelijk stemmen op om The Force Awakens te boycotten. Dit was een actie van mensen die het niet konden verkroppen dat een zwarte persoon een Stormtrooper speelde. Boyega reageerde daar zo op.

Gwendoline Christie3 Gwendoline Christie (Small)

 • Nationaliteit: Brit
 • Leeftijd: 37
 • Belangrijkste wapenfeit: Game of Thrones
 • Rol in Star Wars: Captain Phasma

Als kind was Gwendoline Cristie voorbestemd gymnaste te worden. Helaas verwondde ze zich aan haar ruggengraat en moest ze die carrière opgeven. Ze gooide zich dan maar op acteren. Daar viel ze vooral op door haar lengte. Christie is namelijk 1 meter 91. Dat leverde haar haar tot nu toe meest belangrijkste rol op, die van Brienne of Tarth in Game of Thrones, een grote, gespierde en enigszins mannelijke vrouw. Voorheen had ze enkel zeer kleine bijrollen in The Imaginarium of Doctor Parnassus en The Zero Theorem. Je kon haar trouwens in november ook al op het grote scherm bewonderen. In The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 nam ze de rol van Commander Lyme voor haar rekening.

Adam Driver4 adam driver (Small)

 • Nationaliteit: Amerikaan
 • Leeftijd: 31
 • Belangrijkste wapenfeit: Lincoln
 • Rol in Star Wars: Kylo Ren

Als kind was Adam Driver al druk bezig op allerlei podia. Hij was een begenadigd zanger en deed ook allerhande schooltoneelstukken. Zijn rustige leventje veranderde op 11 september 2001. Na 9/11 besloot hij namelijk bij het US Marine Corps te gaan. Na een kleine drie jaar blesseerde hij zich tijdens het mountainbiken en moest hij het korps verlaten. Tijd om zich opnieuw op het acteren te richten, dacht Driver. Vier jaar later studeerde hij af met een bachelor in ‘fine arts’. Dat luidde niet meteen roem en glorie in voor hem. Hij begon in New York op Broadway te acteren, maar moest om brood op de plank te krijgen werken als kelner. In 2011 kwam de eerste grote filmjob in J. Edgar van Clint Eastwood. Hoewel het steeds bij kleinere rollen bleef, volgden de films zich daarna in snel tempo op. In 2012 onder andere Lincoln en Frances Ha, het jaar daarop Inside Llewyn Davis. In 2016 zien we hem in Martin Scorsese’s Silence en in Midnight Special van Jeff Nichols. Net als de meesten van de nieuwe generatie dus geen onervaren acteur, maar misschien wel nieuw voor het grote publiek.

5 lincoln (Small)

Domhnall Gleeson6 domhnall gleeson (Small)

 • Nationaliteit: Ier
 • Leeftijd: 32
 • Belangrijkste wapenfeit: Harry Potter and the Deathly Hallows
 • Rol in Star Wars: General Hux

Hoewel hij reeds sinds 2001 bezig is in de film en theaterwereld, kwam zijn grote doorbraak pas in 2010, toen Domhnall Gleeson de rol van Bill Weasley in Harry Potter and the Deathly Hallows kreeg. Hij was echter stevig aan het twijfelen of hij die rol wel zou aannemen. Zijn vader Brendan Gleeson, acteerde namelijk al in die film en Domhnall wou ten alle koste vermijden dat hij het ticket ‘nepotisme’ opgekleefd zou krijgen. Hij had reeds stevig aan zijn carrière getimmerd. Meteen nadat hij afstudeerde als bachelor in de media, begon hij te acteren en regisseren in verschillende projecten. Studs, de met een Oscar bekroonde kortfilm Six Shooter en Broadway-toneelstukken raakten op zijn cv. In 2010, het Harry Potter-jaar, speelde hij ook nog in Let me Go en True Grit. Later volgden Anna Karenina, About Time en Frank. Dit jaar nog schitterde hij in de moderne sci-fi klassieker Ex Machina.

Oscar Isaac7 oscar isaac (Small)

 • Nationaliteit: Guatemalteek
 • Leeftijd: 36
 • Belangrijkste wapenfeit: Inside Llewyn Davis
 • Rol in Star Wars: Poe Dameron

Hoewel hij werd geboren in Guatemala, groeide Oscar Isaac op in een streng protestants gezin in Miami. Als jongeling was hij nogal een rebel, wat er voor zorgde dat hij van school gegooid werd. Hij was tevens leadgitaar en zanger in zijn band Blinking Underdogs. Muziek spelen is trouwens iets dat hij nog steeds doet. Zo schreef en zong hij het lied ‘Never Had’ voor de film 10 Years.

8 oscar isaac (Small)

Sinds 2002 werkt hij gestaag aan een carrière in film en tv. Eerst met kleine rollen en kleine films die hem een kleine faam opleverden in het wereldje. Zo kreeg hij in 2009 van het Australian Film Institute een award voor beste bijrol voor zijn rol als José Ramos-Horta in Balibo. Na ook een rol in Che: Part One, stromen de grotere films binnen: Robin Hood, Sucker Punch, Drive, The Bourne Legacy… The Coen brother’s Inside Llewyn Davis waar hij de hoofdrol in speelde, zette hem definitief op de kaart als in het oog te houden man. Dit jaar zagen we hem naast Domhnall Gleeson in Ex Machina. Naast Star Wars staat er nog een grote franchise op het programma. Volgend jaar vertolkt hij immers de titulaire Marvel-villain Apocalypse in X-Men: Apocalypse.

De rol in Star Wars wijkt enigszins af van zijn vorige, meer serieuze rollen. Niet voor niets werd hij gezien als een nieuwe Pacino of De Niro. Hij steekt telkens enorm veel tijd in de voorbereiding van zijn rollen. Voor Ex Machina bijvoorbeeld, sloot hij zich op in een hotelkamer om elke lijn in het script te dissecteren. En ook de vergelijking met Al Pacino is niet zo ver gezocht. De veteraan-acteur is namelijk zijn grote voorbeeld en Dog Day Afternoon, de film die hij het meest bekeken heeft.

Lupita Nyong’o9 Lupita Nyong'o (Small)

 • Nationaliteit: Mexicaan/Keniaan
 • Leeftijd: 32
 • Belangrijkste wapenfeit: 12 Years a Slave
 • Rol in Star Wars: Maz Kanata

Nyong’o zag het levenslicht in Mexico, maar nog voor ze één jaar was, verhuisde ze naar Kenia, waar haar beide ouders ook vandaan komen. Toen ze zestien was, keerde ze terug naar Mexico om er Spaans te leren. Ondertussen was ze reeds bezig met acteren in toneelstukken. Haar interesse in film en tv was zodanig groot dat ze in Hampshire College de richting film en theater volgde. Ze ging als productie-assistente werken, onder andere in The Constant Gardener in 2005. Dat betekende niet dat ze geen acteerambities meer had. Ze studeerde aan de Yale School of Drama waar ze in 2012 afstudeerde in de richting acteren. Het volgende jaar volgde onmiddellijk al de grote doorbraak die haar een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol opleverde: Patsey in Steve McQueen’s 12 Years a Slave. Voor diezelfde rol kreeg ze trouwens een heel pak andere awards van verschillende organisaties. Volgend jaar kan je haar dan weer horen in The Jungle Book en zien in The Queen of Katwe.

Daisy Ridley11 daisy ridley (Small)

 • Nationaliteit: Brit
 • Leeftijd: 23
 • Belangrijkste wapenfeit: gastrol in Silent Witness
 • Rol in Star Wars: Rey

De zet van J.J. Abrams om relatief onbekende acteurs als leads te kiezen is het meest duidelijk bij Daisy Ridley. Bij de bekendmaking van haar naam ging iedereen collectief haar naam googelen, waarbij zelf de moeder aller zoekmachines in een gebaar van onwetendheid de schouders op moest halen. De nog maar 23-jarige Ridley heeft dan ook maar een klein cv. Sinds 2013 speelde ze in enkele kortfilms zoals Lifesaver en Blue Season (zie hieronder). Het publiek kon haar nog het meest kennen van een gastrol in Silent Witness en Mr. Selfridge. The Force Awakens wordt dus haar eerste grote rol in een langspeelfilm.

Grappig genoeg zou Star Wars eigenlijk niet haar eerste langspeelfilm worden. Dat had The Inbetweeners 2 moeten zijn. Doordat ze echter in Star Wars gecast werd, kon ze die rol niet afmaken en werden haar scènes gewist. Dat de rol ook voor haar een tot werkelijkheid gekomen sprookje is, is duidelijk uit haar reactie wanneer ze de trailer voor Star Wars: The Force Awakens ziet.

Andy Serkis12 Andy Serkis (Small)

 • Nationaliteit: Brit
 • Leeftijd: 51
 • Belangrijkste wapenfeit: The Lord of the Rings
 • Rol in Star Wars: Snoke

De laatste twee acteurs zijn zeker niet de minste in het rijtje. Waar de anderen voor het grote publiek vrij onbekende namen zijn, heeft Andy Serkis al een waslijst aan grote films op zijn naam staan. Hij wordt ‘The Godfather of Motion Capture’ genoemd. Het merendeel van zijn grote rollen zijn dan ook met Motion Capture opgenomen. In die hoedanigheid was Gollum in Peter Jacksons The Lord of the Rings zijn grote doorbraak. De moderne technologie bracht zijn acteerkunsten op het scherm en hij kreeg overal lof voor die prestatie. Doordat hij een vaak gevraagde gast werd in talkshows, groeide ook zijn herkenbaarheid, zonder ooit echt met zijn gezicht op het grote scherm te komen.

The Lord of the Rings kwam uit in 2001. Nochtans had de acteur er dan al een hele reis op zitten. Hij studeerde Visuele Kunsten en nam theater als tweede vak, zodat hij posters kon ontwerpen voor de voorstellingen. Acteren beviel hem echter zo erg dat het zijn hoofdvak werd. De ene rol volgde de andere op en hij verhuisde naar Londen waar hij meer belangrijke rollen op zijn naam schreef. In de eerste helft van de jaren 90 maakte hij de overstap naar televisie. Weliswaar kleinere rollen, maar al gauw ook kort- en langspeelfilms. Dan plots: Lord of The Rings. Enkele rollen in grote films als The Escapist en 13 Going on 30 volgden, maar hij bleef toch vooral schitteren in de motion capture die hem bekend maakte: King Kong in de gelijknamige film, Ceasar in Rise of the Planet of the Apes en diens sequel, Captain Haddock in The Adventures of Tintin en Ulysses Klaw in Marvel’s Avengers: Age of Ultron. Hij werd de expert op motion capture gebied en draagt zo ook achter de schermen vaak een steentje bij. Zo was hij consultant bij de laatste Godzilla-film. Hij zorgde ervoor dat het monster ‘een ziel’ kreeg. Ook stond hij Mark Ruffalo bij in zijn rol als de Hulk. Voor de The Hobbit-films was hij dan weer de regisseur van de second unit. Toen Abrams iemand zocht voor een motion capture rol, was de keuze eigenlijk vrij eenvoudig. Er is slechts één Godfather, en dat is Serkis.

13 Serkis motion capture the force awakens (Small)

Max Von Sydow14 Max Von Sydow (Small)

 • Nationaliteit: Zweed
 • Leeftijd: 86
 • Belangrijkste wapenfeit: Det sjunde inseglet
 • Rol in Star Wars: Lor San Tekka

Over godfathers gesproken. De huidige peetvader van de Zweedse film. Zo kan je Max Von Sydow eigenlijk wel noemen. Een korte inhoud van zijn carrière is genoeg stof voor een op zichzelf staand artikel. We proberen het in enkele woorden die de man eigenlijk oneer aandoen.

Net als de meesten in deze lijst, begon Von Sydow zijn acteercarrière op de planken. In 1949 volgde zijn eerste filmrol met Bara en mor. Enkele jaren later ontmoette hij de man met wiens samenwerking beide artiesten wereldfaam zou geven: Ingmar Bergman. Na een toneelstuk, acteerde Von Sydow in Bergman’s Det sjunde inseglet (het zevende zegel). De scène waarin Von Sidow schaak speelt met de dood is nu nog steeds legendarisch.

De rollen volgden elkaar op en in 1965 kwam de eerste grote Hollywoodrol: Jezus in The Greatest Story Ever Told. Van toen af ging Van Sydow de wereld rond om in tientallen films en series te acteren. Het meest gekend zijn The Exorcist (1973), Three Days of the Condor (1975), Flash Gordon (1980), Conan the Barbarian (1982), Never Say Never Again (1983), Minority Report (2002) en The Tudors (2009). Wat Von Sydows rol als village elder Lor San Tekka ook moge zijn in de nieuwe Star Wars, zeker is dat de man heel wat gewicht en belang aan The Force Awakens zal meegeven.

15 sydow vs sidious (Small)

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.