0
Posted 02/12/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Countdown to Star Wars The Force Awakens: En ondertussen… Harrison Ford

nog14

Eén van de belangrijkste nieuwtjes in de aanloop naar The Force Awakens was het bericht dat de grote drie, Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford hun oude rollen weer zouden vertolken. Niet alleen krijgen we zo een leuk weerzien met de geliefde personages uit de oude Star Wars, het is ook min of meer een geruststelling. Abrams en co grijpen op zijn minst op het gebied van personages ten dele terug naar wat was en dus hopelijk ook naar de oude sfeer en het plezier van de dertig jaar oude films. Drie decennia is echter een lange tijd. Wat hebben deze acteurs eigenlijk uitgespookt in die periode? Vandaag bekijken we het leven van Harrison Ford, aka Han Solo na Star Wars.

Harrion Ford is het buitenbeentje van de grote drie. Waar Mark Hamill en Carrie Fisher voor het grote publiek in de schaduw verdwenen, bleef hij de grote rollen opstapelen. Voor zijn doorbraakrol in Star Wars, reeg hij vooral kleine rollen in series en tv-films aan elkaar. De enige uitzondering was American Graffiti in 1973, niet toevallig ook geregisseerd door George Lucas. Onmiddellijk na het ruimte-avontuur stroomden echter de rollen binnen voor Ford. Enkele nu minder bekende films zoals Force 10 from Navarone (1978) en Hanover Street (1979), maar in 1979 kwam daar al de eerste klassieker: Apocalypse Now van Francis Ford Coppola.

Raiders of the lost ArkOnmiddellijk na The Empire Strikes Back werd Ford pas echt een Hollywood A-lister. Hij zette toen namelijk zijn tanden in zijn tweede iconische rol: Indiana Jones in Raiders of the Lost Ark (1981). George Lucas, de producer van de Indiana Jones-reeks had al tweemaal met Ford samengewerkt en had liever Tom Selleck gecast. Selleck kon zijn agenda echter niet vrijmaken en de rol ging toch naar Ford. Alsof dat nog niet genoeg was, kroop hij het daaropvolgende jaar in de huid van Rick Deckard in Ridley Scott’s Blade Runner. Op dat moment kreeg de film gemengde reacties, maar het noir sciencefictionverhaal zou uitgroeien tot één van de klassiekers uit de jaren 80.

Op dat moment is het al duidelijk dat Ford anders om ging met de Star Wars roem. Working Girl PosterWaar Mark Hamill Skywalker-achtige rollen vermeed, koos Ford resoluut voor ‘macho leading man met het gouden hart’-rollen. Het was een tactiek die hem geen windeieren zou leggen. Na Return of the Jedi volgde nog Indiana Jones and the Temple of Doom. Van dan af slopen ook andere types rollen in zijn repertoire. Thrillers, met o.a. Presumed Innocent (1990), de vertolking van Jack Ryan in Patriot Games (1992) en Clear and Present Danger (1994), Air Force One (1997), maar ook romantische komedies – Working Girl (1988), Sabrina (1995) – en horror – What Lies Beneath (2000) – komen aan de beurt.

In het nieuwe millennium begint de dan 58-jarige Ford het wat rustiger aan te doen. Hij slaat al eens een tweetal jaartjes over en vermijdt films die enkel en alleen op zijn schouders rusten. Uitzonderingen op die regel zijn o.a. K-19: The Widowmaker (2002) en Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008, maar ook daar deelt hij de credits met Shia LaBeouf). Veel van zijn films in de vroege nillies waren commerciële flops waardoor zijn A-list status toch wat deuken kreeg. De laatste jaren zagen we hem in Ender’s Game (2013), The Expendables 3 (2014) en The Age of Adaline (2015).

Harrison Ford sluit zijn privéleven erg af. Hij is driemaal getrouwd en heeft telkens twee kinderen uit de eerste twee huwelijken. Momenteel is hij getrouwd met actrice Calista Flockhart (Ally McBeal). Hij is een gepassioneerd piloot. In maart kwam hij zo nog in het nieuws doordat hij een noodlanding moest uitvoeren. Hierbij brak hij zijn enkel en bekken. Het was niet zijn eerste ongeval. Ook in 1999 crashte hij een helikopter maar daar kwam hij zonder kleerscheuren van af. Aangezien zijn ranch in Jackson, Wyoming dicht bij wild natuurgebied ligt, wordt Ford af en toe opgeroepen mensen in nood op te pikken.

Crash Harrison Ford

Ford is een overtuigd democraat en rekent voormalig president Bill Clinton tot één van zijn beste vrienden. In 2003 veroordeelde hij publiekelijk de oorlog in Irak en berispte hij Hollywood voor het maken van te gewelddadige films. Hij is tevens en voorvechter van ecologische conservatie en is lid van verschillende organisaties ter bevordering van de natuur.

Hij mag dan al langzaamaan een gezegende leeftijd bereiken maar met Star War Episode VII: The Force Awakens, Blade Runner 2 en zelfs een nieuwe Indiana Jones-film in aantocht, zullen we de volgende jaren weer heel wat van Harrison Ford op het grote scherm zien.

han solo

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.