0
Posted 29/11/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Countdown to Star Wars: The Force Awakens: Top 10 Lightsaber Battles

Nog 17 dagen

Laat ons eerlijk zijn. De Star Wars-franchise mag dan gaan over zaken als de strijd tussen goed en kwaad, de groei van een arme jongen in een uitzichtloos bestaan tot een ridder en redder van het universum en menselijke relaties (vrienden, geliefden, vader en zoon). Wat ons toch het meest bijblijft, zijn de fantastische ruimtegevechten en de overdonderende lightsaber-acrobatiek. Doorheen de verschillende films en series stonden menig Jedi en Sith lijnrecht tegenover elkaar met zovele afgehakte ledematen als gevolg.

Lightsaber battle

Vandaag lijst Brainfreeze de tien beste lightsaber-gevechten op. Hierbij keken we naar het Expanded Universe. Zowel de films, series als de games komen aan bod. Enige regel is dat het om audiovisueel materiaal moet gaan. De soms indrukwekkend beschreven gevechten in boeken en comics vallen dus af. Geen Darth Bane uit de Darth Bane-trilogie dus. Ook gameplaybeelden komen niet aan bod. Dat betekent geen Darth Revan uit KOTOR en geen Starkiller in The Force Unleashed. Trailers en cutscenes van games zijn wel in de lijst opgenomen.

10. Mace Windu vs. Darth Sidious – Star Wars Episode III: Revenge of the Sith

10. Mace Windu vs. Darth Sidious

We beginnen bij de prequels, in Revenge of the Sith om precies te zijn. Naar het einde van de film toe,beginnen de Jedi in het snotje te krijgen dat Senator Palpatine niet is wie hij zegt te zijn. Mace Windu, Kit Fisto, Saesee Tiin en Agen Kolar trekken er op uit om de Sith lord te arresteren. Wanneer deze laatste drie Jedi al snel het onderspit delven, komt het tot een man tegen man gevecht tussen Windu en Darth Sidious. Er zijn een aantal elementen die dit gevecht zo interessant maken. Enerzijds is dit de eerste keer dat we Sidious in actie zien. De Sith lord blijft meestal in de schaduw en gezien zijn leeftijd, verwacht je niet bepaald flitsende bewegingen. Net als bij Yoda in Attack of the Clones, komen we hier ook voor een verrassing te staan. Sidious is niet alleen een meester strateeg, maar is even zeer capabel met het lichtzwaard. Een ander aspect is Mace Windu zelf. Deze Jedi master wordt gezien als één van de machtigste van zijn tijd. Hij is ook één van de enige die de moeilijke Vaapad-techniek kan hanteren. Deze lightsabertechniek gebruikt zowel light-als darkside technieken en heeft menigeen tot de dark side gebracht.
De vraag is nog steeds of Windu Palpatine wel degelijk verslagen had als Sidious wederom zijn strategisch vernuft niet had gebruikt om Anakin definitief over de streep te trekken. Bij een gevecht gaat het niet alleen om brute kracht of techniek maar ook om intelligentie en inzicht. Dat laatste is uiteindelijk Mace Windu’s ondergang geworden.

9. Darth Malgus vs Ven Zallow – Star Wars: The Old Republic – Trailer 3: Deceived

9. Darth Malgus vs Ven Zallow

Ter voorbereiding op de release van de MMORPG The Old Republic verschenen drie trailers. Deze speelden zich af in verschillende stadia van de oorlog tussen The Empire en de oude Republiek. Wat elke trailer gemeenschappelijk heeft, is de figuur Darth Malgus. Waar hij nog een jonge leerling is in de eerste trailer, is hij een volwaardige machtige Sith Lord in de laatste. Hij staat aan het hoofd van een groep Sith die de Jedi tempel op Coruscant aanvallen. Het is een onderdeel van een grootschalige aanval die The Sacking of Coruscant genoemd wordt. Door één shot alleen al, verdient dit filmpje een plaats in deze lijst: de oplichtende rode lightsabers in de duisternis. Hierop volgt een massagevecht tussen Jedi en Sith zoals we ze in de tijdsperiode van de films niet konden zien. Wat dit gevecht ook zo indrukwekkend maakt, is de onmacht van Jedi master Ven Zallow. Hoewel het hier om een sterke Jedi gaat en we enkele mooie staaltjes gevechtskunst zien, verliest Zallow toch vrij snel het gevecht. Het laatste wat hij ziet en denkt, is de ondergang van Coruscant en dus ook de ondergang van alles waar hij voor leefde en voor stierf. De ultieme overwinning van de Dark side.

8. Obi-Wan Kenobi vs General Grievous – Star Wars Episode III: Revenge of the Sith

8. Obi-Wan Kenobi vs General Grievous

Je hoeft geen force-user te zijn om een lightsaber te hanteren. Dat bewees General Grievous wel. Deze strijder was ooit Kaleesh, maar werd na een ontploffing zodanig toegetakeld dat enkel zijn ogen, hersenen en organen in goede staat overbleven. Deze kregen een omhulsel van protheses en General Grievous was geboren. Reeds voor zijn ongeval was hij een vervaarlijk strijder, maar na een lightsaber-opleiding van Count Douku zelf, werd hij een jedi-moordmachine. Tegenover hem staat General Kenobi, zoals Obi-Wan tijdens de Clone Wars genoemd werd. Gepokt en gemazeld in de strijd en één van de sterkste masters onder de Jedi, iemand die we nog vaak in deze lijst zullen tegen komen. Wat dit gevecht interessant maakt, is Grievous’ onconventioneel gebruik van de lightsabers (vier tegelijk) en Obi-Wan’s coolheid. Wanneer de meesten in paniek weg zouden duiken, blijft hij kalm en sereen zijn moment afwachten. Jedi textbook.

7. Darth Maul en Savage Opress VS Obi-Wan Kenobi en Adi Gallia – Star Wars: The Clone Wars S05E01

7. Darth Maul en Savage Opress VS Obi-Wan Kenobi en Adi Gallia

Obi-Wan maakt weer zijn opwachting op nummer 7. Hij begint het gevecht zij aan zij met Adi Gallia maar erg lang duurt dat niet. Niet alle Jedi masters kunnen even goed met het lichtzwaard omgaan, zo blijkt want Gallia gaat wel erg snel en op een bijzonder flauwe manier ten onder. Het is wat volgt dat dit gevecht zo interessant maakt. Kenobi neemt het in zijn eentje op tegen oude bekende Darth Maul en zijn broer Savage Opress. Eerst moet hij nog achteruitwijken voor de oprukkende en bijzonder sterk overkomende broers. Wanneer het gevecht zich verplaatst naar een nauwe tunnel, blijkt hij echter de evenknie te zijn van de Zabraks. Dit deel is erg leuk om te zien. De bewegingen zijn erg flitsend en Kenobi haalt alle acrobatiek uit de kast om de rode lightsabers te ontwijken. De scène heeft naast acrobatiek alles wat je er van kan verwachten: indrukwekkende uitwisselingen, force powers en emotie. Opnieuw is het niet brute kracht of techniek dat dit gevecht beslist maar vernuft en doorzicht. Wat de sfeer nog grimmiger maakt, is de donkere muziek. Het zijn onder meer scènes als deze die van The Clone Wars zo’n goede serie maken.

6. Yoda vs Darth Sidious – Star Wars Episode III: Revenge of the Sith

6. Yoda vs Darth Sidious

Revenge of the Sith zit boordevol actie en gevechten, veel meer dan de twee voorgangers. Men neemt ook de tijd die gevechten lang te laten uitlopen. Deze confrontatie is daarentegen vrij kort, maar dat heeft dan weer veel te maken met de plaatsing in de film. Het is namelijk gemonteerd doorheen een ander gevecht dat ook nog in deze lijst te vinden is. Dat Yoda niet het kleine immobiele mannetje is dat we dachten, werd in Attack of the Clones al duidelijk. In een gevecht met Count Dooku gebruikte de Master Jedi net zijn gestalte om zijn tegenstander langs alle kanten te bestoken. Dooku was nog een makkelijke prooi. In Revenge of the Jedi staat Yoda echter tegenover Darth Sidious, de man die eerder nog Mace Windu uit de weg had geruimd en er op zijn eentje voor de ondergang van de Republiek en de Jedi-orde heeft gezorgd. De leeftijd van beide meesters is duidelijk in hun vechtstijl. Hoewel er vrij veel uitwisselingen met de lightsaber zijn, schakelen beiden snel over naar Force-kunstjes. Darth Sidious gebruikt zijn kenmerkende Force-lightning. Yoda is van nature erg sterk in telekinese en beide gebruiken de pods in de senaatzaal als frisbees. Het lijkt alsof Yoda de sterkste is van beiden. Sidious valt aan wanneer hij kan, maar vlucht wanneer hij de kans heeft. Lafheid is voor hem geen negatief begrip. Toch is het uiteindelijk Yoda die het slagveld verlaat. De regels van de strijdkunst zijn dan duidelijk: Darth Sidious is de overwinnaar.

5. Darth Maul en Savage Opress vs Darth Sidious – Star Wars: The Clone Wars S05E16

5. Darth Maul en Savage Opress vs Darth Sidious

We blijven even bij Darth Sidious hangen. Waar hij er in de films niet voor terugdeinst om er vanonder uit te knijpen, is hij in The Clone Wars veel meer badass. Dit gevecht is daar een mooi voorbeeld van. Hij neemt het op tegen Darth Maul en zijn broer Savage Opress. Maul voelt in het begin van het filmpje de bui al enigszins hangen en stelt zich onderdanig op. De Rule of Two is echter duidelijk: there can only be two, one Master and one apprentice. Na de eerste uitwisselingen is het al duidelijk: Sidious is veel sterker dan de twee Zabraks samen. Vooral Savage Opress is geen match voor de toekomstige keizer. Wanneer Maul tijdelijk uitgeschakeld wordt, duurt het niet lang voor Opress sneuvelt. Het vervolg van het gevecht is tevens het indrukwekkendste. De dood van zijn broer vult Darth Maul met woede en er ontstaan een tweehands lightsabergevecht met bijzonder veel emotie en intensiteit. Palpatine’s kracht in telekinese en Maul’s onmacht in dat facet van de Force is uiteindelijk één van de doorslaggevende elementen in het gevecht. Nog maar eens een bewijs dat de volledige beheersing van de Force, met al zijn aspecten van levensbelang is op het slagveld.

4. Luke Skywalker vs Darth Vader – Star Wars Episode VI: Return of the Jedi

4. Luke Skywalker vs Darth Vader

Het tot nu toe laatste gevecht in de chronologische volgorde van de franchise. De krachtmeting waar 30 jaar geschiedenis naar toe leidde. Zoon vs vader, goed vs slecht. De training van Yoda werpt zijn vruchten af. Waar Luke in de vorige film nog een balletje was waar Darth Vader mee speelde tot hij het beu was, is hij hier de evenknie van zijn vader geworden. Hoewel een niet te onderschatten zwaardmeester, heeft Darth Vader toch een serieuze handicap door alle apparatuur die aan zijn lijf hangt. De flitsende bewegingen en bovenmenselijke acrobatiek uit de prequels is hier ver weg. Toch zijn de zwaardkunsten hoogstaand. Wat dit gevecht zo hoog in de lijst brengt, is het psychologische spel. Zoals eerder in deze lijst vermeld, is een lightsabergevecht meer dan techniek of brute kracht. Hier spelen verschillende zaken. Eerst en vooral is er Palpatine, die het gevecht opstookt. Hij wil Luke naar zijn kant halen, maar mocht Vader Luke doden, is dat natuurlijk ook goed. Luke weigert het gevecht aan te gaan. Hij moet het namelijk opnemen tegen zijn bloedeigen vader. En in emotionele situaties is de lokroep van de Dark Side altijd sterker. Dan is er nog Vader die verraden wordt door zijn meester (die hij zelf ook wou verraden), zijn zoon moet doden en in die zoon de herinnering aan lang vervlogen, gelukkige tijden als Jedi en man van Padmé terug ziet. En dat dan nog eens tegen de achtergrond van de beslissende Battle of Endor. Er zijn twee pivotale momenten: Luke die Vader’s artificiële arm af hakt en natuurlijk de laatste beslissing van Darth Vader zelf.

3. Obi-Wan Kenobi en Qui-Gon Jin vs Darth Maul – Star Wars Episode I: The Phantom Menace

darth maul

De meningen zijn verdeeld over Episode I: The Phantom Menace… Wel,… nee. The Phantom Menace zuigt ballen, dat is zo goed als de algemene consensus. Naast alle midichlorianen, green screens en andere Jar Jar Binksen zijn er toch ook enkele positieve elementen. Bovenaan deze ietwat korte lijst staat dit gevecht. We kregen wel zwaardgeknetter te zien op Tatooine tijdens een kortstondige schermutseling tussen Qui-Gon Jin en Darth Maul, maar het duurde toch tot het einde van de film vooraleer we een echt gevecht kregen. Darth Maul torpedeert zichzelf hier onmiddellijk tot één van de favoriete personages in het Star Wars-universum. De Star Wars-fan was vrij statische gevechten uit de originele trilogie gewoon. Hier krijgen we voor de eerste keer een gevecht met meer dan één persoon, met acrobatische stunts en kunstjes en met een nieuw type wapen: de double bladed lightsaber. Ook het verloop van het conflict is indrukwekkend. Niet dat hij ondertussen zo’n geliefd personage was, maar de dood van Qui-Gon Jin en de daaropvolgende emotionele strijd van Obi-Wan maakt het gevecht des te memorabeler. Belangrijk element hierbij: John Williams. Zijn Star Wars-score was al legendarisch, maar met Duel of The Fates schrijft hij opnieuw een muziekstuk dat bij menig fans dagenlang in het hoofd blijft hangen. Een dubbel gevoel heerst bij het einde van dit treffen. Blijheid om het fantastische gevecht, maar droefheid om het verdwijnen van zo’n interessant personage. In de films dan toch, wie The Clone Wars heeft bekeken, weet dat Darth Maul zich zelfs zonder benen best kan redden.

2. Luke Skywalker vs Darth Vader – Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back

2. Luke Skywalker vs Darth Vader

Het beste gevecht uit de beste film in de franchise. Alles komt samen in dit treffen. Luke borrelt van woede en emotie. Hij neemt het namelijk op tegen de moordenaar van zijn vader, tegen de man die het sterrenstelsel onder de knoet houdt, die al die mensen heeft gedood. Tegenover hem staat Darth Vader, een zwaardmeester met pakken ervaring, iemand die zijn emoties onder controle heeft en ze gebruikt in plaats van er zich door te laten leiden. Hij is niet meer de zwierige, acrobatische jongeman van weleer. De artificiële ledematen zorgen dat hij vrij statisch blijft. Toch is het gevecht nauwelijks een gevecht te noemen. Vader speelt met Luke. Hij lacht met de emoties van de jongeman en drukt hem meer en meer in het defensief, tot hij er genoeg van heeft en hem twee oplawaaien geeft. Luke verliest een hand, maar wint een vader, albeit niet één zoals hij het wou. Toch was het reeds aan hem geopenbaard tijdens zijn training op Dagobah. Het was toen al duidelijk dat Vader niet zomaar een bad guy is. Dat hij een donkere kant aan Luke zelf is, dat Luke evenzeer een gevecht met zichzelf aan gaat. Het treffen speelt zich af in de donkerste krochten van Cloud City, de lichtzwaarden opvallend tegen de donkere achtergrond. De muziek van Williams is onheilspellend maar episch. Darth Vader werd normaal gezien door bodybuilder David Prowse vertolkt, maar tijdens dit gevecht is het Bob Anderson, de gevechtscoördinator voor de film, die de helm opneemt. Iemand die ook in het echte leven getraind is met het zwaard. Dat zie je. Naarmate het gevecht vordert verandert de manier waarop Vader zijn prooi aanvalt. Playtime is over, tijd om er een eind aan te maken. Mark Hamill van zijn kant vertolkt de emotionele jeugdigheid van zijn personage. Hij valt aan met wanhoop, brute kracht in elke slag. Bij voorbaat weten we al dat hij verloren is.

1. Obi-Wan Kenobi vs Darth Vader – Star Wars Episode III: Revenge of the Sith

1. Obi-Wan Kenobi vs Darth Vader

Episode III zit boordevol gevechten, niet alleen met lichtzwaarden, maar ook ruimtegevechten, achtervolgingen, blastervuur, enz. De Jedi worden uitgeschakeld en de belangrijkste verdienen natuurlijk een episch zwaardgevecht. Zo zagen we al Mace Windu, Yoda en Obi-Wan Kenobi in deze lijst. Maar het meest spectaculaire lightsabergevecht vindt helemaal op het einde plaats: de creatie van Darth Vader. Technisch gezien had Anakin Skywalker reeds zijn nieuwe naam gekregen, maar het is dit gevecht, met zijn vroegere mentor en beste vriend dat hem zowel fysiek als psychisch omdoopt tot de Sith Lord. Het is een typisch goed vs kwaad-treffen. De emotionele stabiliteit van Obi-Wan versus de woede en frustratie van Anakin. Deze laatste voelt zich verraden door de Jedi, door zijn vriend en vooral door zijn vrouw Padmé. De eerste ziet alles waar hij voor geleefd heeft, verdwijnen en moet het nu tegen zijn beste vriend opnemen. De achtergrond is één van de meest vijandige decors die je je kan bedenken, een mijnfabriek op Mustafar. Overal kokende lava, elke misstap kan het einde betekenen. Het duurt bijna een kwartier, maar toch verveelt het gevecht nooit. De twee zijn constant in beweging, blijven nooit op dezelfde locatie. Ook de wetenschap dat de wereld zoals die was; de Republiek en de Jedi Order, definitief weg zijn, voedt de dramatiek van het gevecht. Als laatste is ook hier weer de muziek van John Williams een extra factor die het gevecht leidt. De meesterlijke filmscore komt hier tot een epische hoogtepunt waar de dramatiek van af spat. Het einde is onvermijdelijk, maar net daarom ook zo pijnlijk en rakend. Dit gevecht blijft dagenlang naspelen in je hoofd en is daarom de nummer 1 op deze lijst.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.