0
Posted 28/11/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Countdown to Star Wars The Force Awakens: De dag dat Luke Skywalker bijna stierf…

nog_18_dagen

De ijsplaneet Hoth. Luke Skywalker, de held van de Battle of Yavin, bespeurt tijdens een Star Wars Episode V The Empire Strikes Backroutine-onderzoek een neergestorte meteoriet. Nog voor hij het geval van naderbij kan bekijken, sleurt een gigantische klauw hem van zijn rijdier en valt hij met een bebloed gezicht in de sneeuw.

Het is de gekende opening van Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back. Luke blijkt gevangen te zijn in de grot van een Wampa, een beerachtig roofdier, maar kan zich met gebruik van The Force loswerken en het dier doden. Even later kan hij met hulp van Han Solo veilig terug raken in de rebellenbasis. Maar was het wel de bedoeling dat de film op deze manier opende? Geef toe, erg veel draagt het niet bij tot het eigenlijke verhaal. Of is er een andere reden voor deze scène?

Eén van de grote legendes rond Star Wars is het verhaal van Mark Hamills auto-ongeluk. Na vijfendertig jaar aan roddels en verzinsels, telkens verder gebouwd op eerdere fabeltjes lijkt het wel alsof Hamill een bijna-dood-ervaring heeft gehad. Wie er de verschillende media op naleest, ziet berichten over een verschrikkelijk auto-ongeluk met een Corvette, een bijna compleet geamputeerde neus, transplantaties van het oor naar de neus, enz. Belangrijkste gerucht hier is dat de Wampa-scène specifiek geschreven is om het ‘nieuwe’ gezicht van Hamill uit te leggen.

Luke Skywalker Wampa cave

Heden ten dage zou er geen mogelijkheid tot debat zijn. Wanneer een Hollywoodster nog maar een paaltje raakt bij het achteruit parkeren, staat het vijf minuten later al op een sensatiesite met foto, filmpje en reacties van omstaanders. Eind jaren 70 was het anders. Niet alleen was er geen internet, Mark Hamill was toen nog niet de ster die hij enkele jaren later zou worden. Hamill had enkel een rol in de pilootaflevering van een nieuwe show, Eight is Enough. Geen bekendheid betekent ook nauwelijks media coverage.

Dat er een ongeval was, leidt geen twijfel. Mark Hamill zelf is hier duidelijk over. In een interview met Gossip Magazine in 1978 bevestigt hij dat hij op 11 januari 1977 op een verlaten weg de controle over zijn BMW verloor en over kop ging. De acteur brak hierbij zijn neus en zijn kaak. Hij lacht hierbij ook alle roddels weg. Ja, het was ernstig, maar nee, zijn leven was niet in gevaar, hij moest zichzelf niet uit het auto-wrak hijsen terwijl een vuurzee opflakkerde.

Luke Skywalker after attack

Hij kaart ook een andere roddel aan. Velen dachten dat hij expres een auto-ongeval veroorzaakte om zo onder het contract met de show Eight is Enough uit te kunnen raken. Hij wou zich namelijk op zijn filmcarrière richten, maar de producers van de show lieten een rijzende ster natuurlijk niet zo graag gaan. Na het ongeval moest de rol echter wel hercast worden.

In een interview in 1980 bevestigt Hamill dat er inderdaad kraakbeen van zijn oor naar zijn neus getransplanteerd werd. Dat deel van de roddel is dus wel waar. Er kwam plastische chirurgie kijken bij het herstel. Wat ook zeker is, is dat enkele scènes uit de eerste Star Wars opgenomen moesten worden zonder Hamill. Het betreffen echter de laatste draaidagen en deze konden gefilmd worden met een dubbel.

Maar is die Wampa-scène nu specifiek geschreven voor het ongeval? George Lucas heeft dit altijd ontkend. Zowel tegen journalisten, als tegen Mark Hamill zelf. Hij beweert dat de scène reeds voor het ongeval geschreven was. Dat valt niet te bewijzen. De eerste draft van het script was van de hand van Leigh Brackett en kwam er in februari 1978. Dat is dus meer dan een jaar na het ongeval. In die versie kan je inderdaad de Wampa-scène terugvinden. Voor de geïnteresseerden, die eerste draft circuleert op het net en je kan ze onder meer via deze link nalezen.

george lucas mark hamill

Op dat moment, meer dan een jaar na het ongeval en een jaar voor de opnames van Episode V, had Hamill reeds de tienerfilm Corvette Summer opgenomen. Van ernstige littekens is dan al niets te zien. Episode V speelt zich drie jaar na de vorige film af. In tijden van oorlog en moeilijke levensomstandigheden is het aan te nemen dat een gezicht enkele veranderingen doormaakt.

Hoewel we het vermoedelijk nooit met 100% zekerheid zullen weten, lijkt het dat de scène niet geschreven is om littekens te verklaren. De kosten van zo’n extra scène zijn groot, de gevolgen van het ongeval waren klein en George Lucas zelf ontkent het verhaal. Of het nu waar is of niet, de Wampa-scène is onherroepelijk een deel geworden van de Star Wars-mythologie.

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.