Posted 27/11/2015 by Killian in Boeken
 
 

Countdown to Star Wars The Force Awakens: START TO READ – Star Wars Novels

starwars_resume_books219

Star Wars… Hoe begin je eraan? Die-hard Brainfreezers kennen onze START TO READ-serie waarin we jou tips geven over de beste comics binnen de diverse reeksen. Natuurlijk hebben we ook een versie over de Star Wars-comics. Deze kan je hier terugvinden. Vandaag wijken we een beetje af van het normale stramien. We zetten ons team Star Wars-experts deze keer aan het werk om een leeslijst op te stellen van de Star Wars-boeken. We keken hierbij enkel naar de romans voor volwassenen, young adult novels vind je hier dus niet in terug.

Star_Wars_Logo

 • starwarsEerste verschijning: Star Wars: From the Adventures of Luke Skywalker (1976) (later hernoemd als Star Wars Episode IV: A New Hope)
 • Belangrijkste personages: Luke Skywalker, Leia Organa-Skywalker, Anakin Skywalker/Darth Vader, Han Solo, Lando Calrissian, Chewbacca, R2-D2, C-3PO, Obi-Wan Kenobi, Sheev Palpatine, Yoda, Mace Windu, Revan, Malak, Darth Bane, Qui-Gon Jinn, Darth Maul, Count Dooku, Padmé Amidala, Boba Fett, Jango Fett, General Grievous, Mara Jade, Wedge Antilles, Grand Admiral Thrawn, Corran Horn, Jacen Solo/Darth Caedus, Jaina, Anakin Solo, Ben Skywalker, Allana Solo

Toen Star Wars in 1977 het levenslicht zag, werd niet zomaar een film in de theaterzalen getoond. Het was niet zomaar een audiovisuele ervaring. Nee, Star Wars werd een franchise zoals de wereld er nog geen gekend had. Speelgoed, spin-offs, comics, fanfilms, uit de hand gelopen hobby’s, hele levens werden over hoop gegooid door die ene film rond Luke Skywalker en zijn gevecht tegen het Galactic Empire. Wat naast het eigenlijke verhaal zo interessant was aan deze films, waren de talloze mogelijkheden die het oneindig grote Star Wars-universum bood. Honderden werelden met tienduizenden jaren aan geschiedenis en verhalen. Vele van deze verhalen vonden hun weg niet naar het grote of kleine scherm, maar naar het boek.

star wars

Het eerste boek verscheen al in 1976, nog voor de eerste film in de zalen kwam. Het ging om een boekversie van Star Wars en kreeg de naam Star Wars: From the Adventures of Luke Skywalker. Twee jaar later volgde het eerste boek met gebeurtenissen die niet in de film voorkwamen. Splinter of the Mind’s Eye speelt zich af tussen A New Hope en The Empire Strikes Back. Behalve de verboekingen van de twee overige films, komt er nog een Han Solo-trilogie en een Lando Calrissian-trilogie.

Splinter of the Mind’s EyeDe echte ontploffing van het Expanded Universe kwam pas in 1991. Toen verscheen Heir to the Empire, een boek dat zich vijf jaar na Return of the Jedi afspeelt. Het werd gepend door Timothy Zahn, die later één van de grootmeesters van de Star Wars-boekenwereld zou worden. Bij LucasArts begon men te beseffen dat men de boeken beter ietwat kon structureren. Tot dan toe zag men de boeken als stand-alone verhalen. Van 1991 af bekeek men het boekenuniversum als een chronologische structuur, één grote geschiedenis van het Star Wars-universum, samen met de films.

In 1994 werd de canon geïntroduceerd. Dit zijn alle films, scripts en boekversies van de films. Van toen af aan werd eigenlijk duidelijk gezegd dat de boeken die niet rechtstreeks met de films te maken hebben, niet bij de officiële canon horen. Dit kregen we telkens opnieuw van verschillende hooggeplaatste personen bij o.a. Lucas Licensing te horen. George Lucas zelf toonde lof voor de boeken, maar was zeer duidelijk. De boeken behoren tot een ander universum. In 2005 bekent hij zelf dat hij deze boeken niet leest. Wanneer hij iets nieuws bedacht voor de film, checkte hij een Star Wars Encyclopedia om te zien of het nog niet bestond.

In 2000 creëerde men de Star Wars Holocron. Hierin bestonden vijf niveau’s van continuïteit. De boeken zaten slechts in trap drie, na de films en de series. Ondertussen was de lawine aan boeken onomkeerbaar. De release van Episode I had een nieuwe golf aan enthousiasme aangewakkerd. Elk jaar verschenen er tussen de tien en twintig boeken. Waar in de jaren 90 de focus lag op de jaren tijdens en na de originele trilogie, lag nu ook de periode voor deze films wijd open. Nieuwe personages ontstonden, men ging terug tot duizenden, zelf tienduizenden jaren voor de films. De strijd tussen Sith en Jedi kreeg nu pas echt kosmische proporties.

 

Canon - Star Wars - A New Dawn (Small)In 2014 kwam de doodsteek, maar tegelijk ook de reddingslijn voor het Expanded Universe. De hoeveelheid verhalen waren bij tijden excellent en van hoge kwaliteit, maar toch bleef je ergens het gevoel hebben dat het niet helemaal met de films strookte. Lucasfilm en Disney besloten alle Expanded Universe-boeken om te dopen tot ‘Star Wars Legends’. Wat officieus reeds geweten was, werd nu officieel: een ander universum. De levenslijn is dat alle boeken die nu verschijnen, echt officieel zijn. Ze gebeuren echt in het Star Wars -universum. De figuren waar je in de boeken over leest zijn dezelfde als in de films, de nieuwe comics en de animatieseries. Dat heeft ook als gevolgd dat men nu ook meer de kwaliteit van de boeken zal nagaan. Het is meteen ook een perfect instappunt voor iedereen die de wondere wereld van de Star Wars-boeken wil verkennen.

Afgezien van de novelisaties van de films, worden de officiële boeken nog maar een goed jaar uitgegeven. Het aantal werken is dus nog erg beperkt. Elk boek staat trouwens los van de andere zodat ze afzonderlijk leesbaar zijn. Nog een woordje uitleg over de datering. In het Star Wars-universum zien we de beslissende slag uit Star Wars: A New Hope, waarbij de eerste Death Star vernietigd wordt, als het nulpunt. We spreken dus bijvoorbeeld van 5 BBY. Dat betekent dat het boek zich vijf jaar voor de slag bij Yavin afspeelt (Before the Battle of Yavin). Staat er 5 ABY, dan is dat After the Battle of Yavin.

starttoread-aanraders

Het voormalige Expanded Universe – nu Star Wars Legends – kent honderden boeken. We lijsten hier de enkel de toppers op en doen dat in chronologische volgorde.

Old Republic EraLegends 1 - symbool Old Republic era

THE OLD REPUBLIClegends 2 - the old republic

 • Jaar: 2010-2012
 • Schrijvers: Drew Karpyshyn, Paul S. Kemp en Sean Williams
 • Situering in de tijdlijn: 3954- 364 BBY
 • Hoofdfiguren: Revan, Darth Malgus, Aryn Leneer, Darth Chratis, Jet Nebula, Satele Shan, Shigar Konshi, Theron Shan, Teff’ith, Gnost-Dural
 • Reviews: Revan, Deceived, Fatal Alliance, Annihilation

Vier boeken die bij de populaire MMORPG The Old Republic horen. Ze spelen zich af in de tijdsperiode waarin de Republiek in open oorlog was met het Sith-rijk. Een rijk dat toen nog bestond uit honderden Sith lords en haar eigen deel van het sterrenstelsel beheerste. Ze variëren in kwaliteit. Revan draait rond de afloop van de twee oude games Star Wars: The Old Republic en is teleurstellend. Ook Deceived is een belabberd boek. Zowel Fatal Alliance en vooral Annihilation zijn echter topboeken en bieden heel wat space adventure fun. Deze reeks biedt je ook een inzicht in de geschiedenis van het sterrenstelsel vooraleer de situatie werd zoals deze die we in de films kennen.

 

DARTH BANElegends 3 - darth bane

 • Jaar: 2006-2009
 • Schrijver: Drew Karpyshyn
 • Situering in de tijdlijn: 1003-980 BBY
 • Hoofdfiguren: Darth Bane, Lord Kaan, Lord Hoth, Valenthyne Farfalla, Darth Zannah, Johun Othone, Princess Serra

Hoe kwam men tot de Rule of Two? Waarom waren er maar twee Sith meer in de films? Dat krijgen we in deze boeken mooi uitgelegd. Deze trilogie gaat namelijk over Darth Bane, de man die eigenhandig de oorlog tussen de Sith en de Jedi beëindigde en besliste dat er van dan af slechts twee Sith zouden zijn, 1 meester en 1 leerling. Deze boeken zijn alle drie van een hoge kwaliteit en zeer vlot geschreven. De pen van schrijver Drew Karpyshyn weet uitstekend zijn weg in het Star Wars-universum aangezien hij ook schrijver is van de Old Republic-games.

 

legends 4 - rise of the mpire eraRise of the Empire Era

DARTH PLAGUEISlegends 5 darth plagueis

 • Jaar: 2012
 • Schrijver: James Luceno
 • Situering in de tijdlijn: 67-32 BBY
 • Hoofdfiguren: Darth Plagueis, Darth Tenebrous, Darth Sidious

Hoe is Darth Sidious aan zijn politieke carrière begonnen? Hoe is hij een Sith geworden? Heeft hij het plan voor verovering van het sterrenstelsel volledig zelf bedacht? Wie is die duistere Sith-figuur over wie hij spreekt in Revenge of the Sith? In dit boek nemen we een kijkje naar het leven van Darth Plagueis, de machtige Sith lord die bijna het geheim van het eeuwig leven ontdekte en de machinaties in gang zette die later zouden leiden tot het keizerrijk. Het boek biedt heel wat antwoorden op vragen rond personages en gebeurtenissen uit de prequels. Darth Plagueis kreeg erg veel lovende recensies en werd door velen als één van de beste Star Wars-boeken van de laatste jaren gezien.

 

OUTBOUND FLIGHTlegends 6 outbound flight

 • Jaar: 2006
 • Schrijver: Timothy Zahn
 • Situering in de tijdlijn: 27 BBY
 • Hoofdfiguren: Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker, Jorus C’baoth, Lorana Jinzler, Kinman Doriana, Mitth’raw’nuruodo (Thrawn)

Hoewel een prequel tot de Thrawn-trilogie die je later in deze lijst terugvindt, is dit boek perfect te lezen zonder enige voorkennis. Het speelt zich af in de periode voor de Clone Wars. Jedi Master C’Baoth, samen met zijn padawan en duizenden anderen vertrekken op een kolonisatiemissie. Met het schip Outbound Flight reizen ze door de onbekende regionen van de ruimte. Daar komen ze in contact met de Chiss, en vooral met Thrawn, een officier in Chiss Expansionary Defense Force.

 

THE DARK LORD TRILOGYDark lord of the sith

 • Jaar: 2005
 • Schrijvers: James Luceno, Matthew Stover
 • Situering in de tijdlijn: 19 BBY
 • Hoofdfiguren: Darth Vader, Obi-Wan Kenobi, General Grievous, Palpatine, Grand Moff Tarkin

Deze drie boeken, Labyrinth of Evil, Star Wars Episode III: Revenge of the Sith en Dark Lord: The Rise of Darth Vader zijn eigenlijk niet als trilogie ontworpen. Het is pas nadien dat ze als deel van hetzelfde verhaal gezien werden en ook zo een herdruk kregen. De Dark Lord in kwestie is Darth Vader. In Labyrinth of Evil zien we Anakin en zijn vriendschap met Obi-Wan terwijl ze op zoek gaan naar Darth Sidious. In de verboeking van Revenge of the Sith leren we een pak meer info over Anakin’s overgang naar de dark side. The Rise of Darth Vader handelt dan weer over hoe de nieuwe Sith lord om gaat met zijn situatie, zijn pak en zijn nieuwe meester. Dat terwijl hij op jacht gaat naar de laatste Jedi…

 

legends 7 new republic eraNew Republic Era

X-WINGlegends 8 rogue squadron

 • Jaar: 1996-2012
 • Schrijvers: Michael Stackpole, Aaron Allston
 • Situering in de tijdlijn: 6,5-44 ABY
 • Hoofdfiguren: Corran Horn, Wedge Antilles, Tycho Celchu, Wes Janson, Hobbie Klivian, Garik Loran, Ysanne Isard

Dit is één van de meest geliefde series in het Star Wars-boekengamma. Het draait volledig rond twee X-wing-squadrons genaamd Rogue en Wraith. Deze werden speciaal opgericht door Wedge Antilles en bevatten enerzijds de beste piloten van de rebellen en anderzijds piloten die niemand meer wil. De reeks bestaat uit vier boeken, maar is onderverdeeld in verschillende verhalen. De eerste vier boeken rond het Rogue Squadron – Rogue Squadron, Wedge’s Gamble, The Krytos Trap en The Bacta War – zijn hierbij de beste. De reeks is geïnspireerd door de Star Wars: X-Wing-videogamereeks.

 

THE THRAWN TRILOGYlegends 9 Thrawn

 • Jaar: 1991-1993
 • Schrijver: Timothy Zahn
 • Situering in de tijdlijn: 9 ABY
 • Hoofdfiguren: Grand Admiral Thrawn, Mara Jade, Talon Karrde, Jorus C’baoth, Luke Skywalker, Han Solo, Princess Leia, Lando Calrissian

Bijna 25 jaar oud, maar nog steeds één van de betere reeksen. In de Thrawn Trilogy – Heir to the Empire, Dark Force Rising en The Last Command – zien we hoe Grand Admiral Thrawn, een Chiss en voormalige admiraal onder de keizer probeert het rijk weer in zijn glorie te herstellen. Hij stuit hierbij op Han, Leia, Luke, Chewbacca en Lando Calrissian. Gaat verder in de tweedelige The Hand of Thrawn-serie, ook door Timothy Zahn.

 

 

I, JEDIlegends 10 I jedi

 • Jaar: 1998
 • Schrijvers: Michael Stackpole
 • Situering in de tijdlijn: 11 ABY
 • Hoofdfiguren: Corran Horn, Ooryl Qrygg, Luke Skywalker

Een klassieker. I, Jedi was het eerste boek in de ik-vorm van een personage die niet uit de film komt. Corran Horne is een personage dat we kennen uit de Rogue Squadron X-wing-serie. Hij ontdekt in dit boek dat hij Force sensitive is. Zijn vrouw wordt ontvoerd en hij moet zijn krachten ontwikkelen om haar te kunnen bevrijden. Gelijktijdig heeft Luke Skywalker een academie opgericht om een nieuwe lading Jedi klaar te stomen…

 

legends 11 New Jedi Order EraNew Jedi Order Era

THE NEW JEDI ORDERLegends 12 The New Jedi Order

 • Jaar : 1999-2003
 • Schrijvers: R.A. Salvatore, Michael Stackpole, James Luceno, e.a.
 • Situering in de tijdlijn: 25-29 ABY
 • Hoofdfiguren: Luke Skywalker, Ganner Rhysode, Jacen Solo, Han Solo, Leia Solo, Anakin Solo, Mara Jade, Jacen Solo, Jaina Solo, Kyp Durron, Chewbacca

Het eerste boek in deze serie schokte iedereen. Het is namelijk voor het eerst dat een belangrijk personage uit de films het loodje legt. De reeks, die negentien boeken telt, draait rond de invasie van de Yuuzhan Vong. Een gigantische, overweldigende macht die het sterrenstelsel in geen tijd overrompelt. Heel wat personages uit de films en uit de expanded universe ondergaan belangrijke ontwikkelingen. Daarom alleen al is deze reeks de moeite waard om te lezen. Beginnen doe je met Vector Prime.

 

Legends 13 Legacy EraLegacy Era

LEGACY OF THE FORCELegends 14 - Legacy of the force (Small)

 • Jaar: 2006-2008
 • Schrijvers: Aaron Allston, Karen Traviss, Troy Denning, 
 • Situering in de tijdlijn: 40-41 ABY
 • Hoofdfiguren: Luke Skywalker, Han Solo, Leia Solo, Jacen Solo, Jaina Solo, Boba Fett, Lando Calrissian, Thrackan Sal-Solo, Natasi Daala

De val van Jacen Solo en zijn bekering tot de dark side. Han en Leia’s zoon wordt een Sith. Tegelijk raakt het sterrenstelsel opnieuw in een oorlog (de Second Galactic Civil War) door een escalatie van een conflict tussen Corellia en de Galactic Federation of Free Alliances. Gaat verder in Crosscurrent, Riptide, Millennium Falcon en de Fate of the Jedi-serie.

 starttoread-waarinpikken

Vanaf eind 2014, sinds de release van A New Dawn, zijn de Star Wars-romans officieel canon. Samen met de films, de nieuwe Marvel-comics en de animatieseries Clone Wars en Rebels vormen ze nu de officiële geschiedenis van het Star Wars-universum. De onderstaande boeken zijn elk ideale instappunten.

DARK DISCIPLECanon - Star Wars - Dark Disciple

 • Jaar: 2015
 • Schrijver: Christie Golden
 • Situering in de tijdlijn: 22-19 BBY
 • Hoofdfiguren: Quinlan Vos, Asajj Ventress
 • Review

Nadat Count Dooku steeds driester te werk gaat, krijgt Jedi Quinlan Vos de opdracht hem te stoppen. Hij krijgt hiervoor hulp van de voormalige Sith, Asajj Ventress. Dit boek is gebaseerd op enkele scripts voor de animatieserie Star Wars: The Clone Wars. Deze afleveringen werden gecanceld na de overname van Lucasfilm door Disney, maar kregen op deze manier toch een nieuw leven.

 

LORDS OF THE SITHCanon - Star Wars - Lords of the Sith

 • Jaar: 2015
 • Schrijver: Paul S. Kemp
 • Situering in de tijdlijn: 14 BBY
 • Hoofdfiguren: Cham Syndulla, Darth Vader, Darth Sidious
 • Review

We bevinden ons vlak na de gebeurtenissen in Episode III. Het Rijk is nog jong en ook Darth Vader moet nog wennen aan zijn nieuwe rol als leerling van Darth Sidious. Op de belangrijke planeet Ryloth start Cham Syndulla, een figuur die we nog kennen uit The Clone Wars, een verzetsbeweging. Vader en Sidious gaan samen naar de planeet om het verzet de kop in te drukken. Na een crash zijn ze echter op elkaar aangewezen om te overleven.

 

TARKINCanon - Star Wars - Tarkin

 • Jaar: 2015
 • Schrijver: James Luceno
 • Situering in de tijdlijn: 14 BBY
 • Hoofdfiguren: Wilhuff Tarkin, Darth Vader
 • Review

Wie is die Grand Moff Tarkin die de evenknie lijkt van Darth Vader? Het antwoord daarop krijgen we in dit boek. Tarkin’s turbulente geschiedenis wordt uit de doeken gedaan. Hij krijgt tevens de opdracht een complot tegen het keizerrijk te ontmaskeren, met hulp van Darth Vader.

 

A NEW DAWN
Canon - Star Wars - A New Dawn (Small)

 • Jaar: 2014
 • Schrijver: John Jackson Miller
 • Situering in de tijdslijn: 11 BBY
 • Hoofdfiguren: Kanan Jarrus, Hera Syndulla, Count Vidian
 • Review

Het allereerste boek dat verscheen nadat Disney schone lei maakte in het Expanded UniverseA New Dawn is een prequel op de animatieserie Star Wars: Rebels. Meer bepaald draait het om de gebeurtenissen waar de twee hoofdfiguren uit die serie elkaar leren kennen. Toch is dit boek zonder probleem leesbaar als je Rebels niet gezien hebt.

 

HEIR TO THE JEDI

Canon - Star Wars - Heir to the Jedi

 • Jaar: 2015
 • Schrijver: Kevin Hearne
 • Situering in de tijdslijn: 0 ABY
 • Hoofdfiguren: Luke Skywalker, Nakari Kelen
 • Review

Luke Skywalker is de held van het verzet na zijn aandeel in de overwinning tegen de Death Star. De leiders van het verzet kiezen hem daarom uit een belangrijke spionagemissie uit te voeren. Dit boek dat vanuit het standpunt van Luke geschreven is, geeft meer info over de ontwikkelingen die de held van de originele trilogie doormaakt na de eerste film.

 

BATTLEFRONT: TWILIGHT COMPANYCanon - Star Wars - Battlefront - Twilight Company

 • Jaar van publicatie: 2015
 • Schrijver: Alexander Freed
 • Situering in de tijdslijn: 1 ABY

Een boek gebaseerd op de game Star Wars Battlefront dat in november verscheen. Het draait om de Twilight Company, een elitegroep rebellen die teruggedrongen wordt door superieure vijandelijke troepen. Ook zonder kennis van het spel is dit een erg toegankelijk, puik boek.

 

 

STAR WARS AFTERMATHCanon - Star Wars - Aftermath

 • Jaar: 2015
 • Schrijver: Chuck Wendig
 • Situering in de tijdslijn: 4 ABY
 • Hoofdfiguren: Norra Wexley, Wedge Antilles
 • Review

Held van het verzet Wedge Antillis wordt kort na de vernietiging van de tweede Death Star gevangen genomen. Rebel Norra Wexley ontvangt Antillis’ noodoproep en start een reddingsoperatie. Het boek in de aanloop naar de nieuwe film. Helaas ontving het niet al te beste recensies en biedt het zeer weinig extra info over de nieuwe Star Wars-wereld na Episode VI.

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.