Posted 26/11/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Countdown to Star Wars The Force Awakens: The Force is with us all – Jediisme

20

The Jedi en the Sith. Beide groeperingen in Star Wars leven volgens hun eigen strikte regels en moralen. Hoewel slechts oppervlakkig behandeld in de films, draait de eerste om compassie, eenvoud en het onder controle houden van emoties. The Siths daarentegen voeden zich met passie en emotie en richten zich op slechts één doel: zichzelf.

De Jedi-religie heeft een aantal kenmerken die gemeenschappelijk zijn met meer aardse positieve waarden en normen. Compassie voor een ander, het onder controle houden van al te zware uitingen van emoties, enz. Hou daarbij rekening met de zware aanhang die de Star Wars-films hebben en dan is het eigenlijk niet verwonderlijk dat The Jedi-way of life ook in de echte wereld een navolging krijgt.

Jediism - De Jedi religie

I, Jedi

Er zijn twee aspecten. Eerst is er het Jedi-enquête fenomeen. In 2001 kregen de burgers van het Verenigd Koninkrijk in een overheidsenquête de vraag tot welke godsdienst ze behoren. Via het internet volgde een oproep om hier ‘Jedi’ aan te duiden. Tot de hilariteit van velen, werd dit en masse opgevolgd. Bijna 400 000 mensen claimden Jedi te zijn. Hiermee werd het de vierde religie in het land na de Christenen, de Moslims en de Hindu’s. In 2011 waren er dat helaas maar iets meer dan 176 000 meer. Sommige atheïsten vinden dit niet bepaald lollig. Volgens hen werkt het enkel in de kaart van de bestaande grote religiën als atheïsten zich opgeven als Jedi in plaats van atheïst.

Jediism - De Jedi religie 2

Hoewel nooit meer met zo’n overweldigend succes, kreeg de grap navolging op andere plaatsen in de wereld. In Turkije bijvoorbeeld tekenden meer dan 6000 studenten een petitie voor de bouw van Jedi tempels op hun campussen. Dat kwam er nadat er onrustwekkend veel moskeeën werden gebouwd, volgens de rectors wegens hoge nood. Het volgende was te lezen op de petitiepagina:

“There are less and less Jedi left on the Earth… the nearest temple is billions of light years away. Uneducated Padawan are moving to the dark side. To recruit new Jedi and to bring balance to the Force, we want a Jedi temple.”

Dit is natuurlijk maar voor shits and giggles. Er is ook echter ook een serieuze Jedi Kerk. Deze Jedi maken het wel van bij het begin duidelijk: zij weten dat het Star Wars universum een fictieve wereld is. Waar zij in geloven, waar zij voor staan, is de filosofie achter de mythe. Met andere woorden, de visie van de fictieve Jedi in het echte leven getransponeerd.

Focus, Knowledge, Wisdom

Wat geloven deze mensen dan? Er zijn veel verschillende websites (vergelijk het met kerken bij het Christendom), die telkens de nadruk anders leggen of meer of minder codes hebben. Toch zijn vier regels de basis die elke kerk onderschrijft. De Jedi Code:

There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
There is no passion, there is serenity.
There is no death, there is the Force.

Deze code verscheen het eerst in 1987 in Star Wars: The Roleplaying Game en kreeg er nadien meestal nog een vijfde lijntje bij (There is no chaos, there is harmony). Volgens de meest populaire Amerikaanse Jediisme-website Templeofthejediorder.org, steunt het geloof tevens op drie pilaren: focus, kennis en wijsheid. Ze claimen te staan voor waarden als de vrijwaring van de menselijke persoon. Ze willen een niet discriminerende samenleving met wetten gebaseerd op rede en compassie, met vrijheid van religie en meningsuiting, scheiding van religie en staat, enz. Belangrijk hierbij is de positieve invloed van de spirituele groei en bewustzijn op de maatschappij.

Ook community service is belangrijk voor de Jedi. Op gelijk welke manier ook. Een wafelenbak voor een goed doel, jedi-zwaardgevechten houden voor het amusement van kinderen, enz. Ally Thompson, een Amerikaanse Jedi-knight raakte op 17-jarige leeftijd zelf zodanig geïnspireerd door het geloof dat ze besloot zich aan te melden bij het leger en 14 maanden in Irak gestationeerd te dienen. Samen met haar Jedi-kerk zet ze zich regelmatig in voor goede doelen. Dat is hoe zij proberen spirituele verlichting te bereiken.

Jediism - De Jedi religie - Daniel Jones

Daniel Jones (rechts) en zijn broer.

Natuurlijk zijn veel van deze mensen het slachtoffer van grappen en pestgedrag. Dat leidt dan soms weer tot het stuurs, koppig gedrag dat we ook van andere religiën gewend zijn. Morda Hehol, beter bekend onder zijn normale, niet Star Wars-naam Daniel Jones, is de oprichter van de Jedi-kerk in het Verenigd Koninkrijk. Hij kwam in 2009 in opspraak toen hij uit een lokale Tesco supermarkt werd gegooid. De reden? Hij weigerde de kap van zijn Jedi-gewaad af te zetten, hoewel dat nu eenmaal het beleid van de supermarkt is, voor gelijk welk religie.

Zoals de films al aantonen, is het dus duidelijk. Net zoals veel andere religiën heeft Jediisme veel goede bedoelingen. Het is echter aan de uitvoerders ervan om van zichzelf een uithangbord te maken. En net zoals bij alle andere religiën zijn er die dit op een positieve en helaas ook anderen die dit op een negatieve manier doen.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.