0
Posted 24/11/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Countdown to Star Wars The Force Awakens: En ondertussen… Carrie Fisher

nog22

Eén van de belangrijkste nieuwtjes in de aanloop naar The Force Awakens was het bericht dat de grote drie, Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford hun oude rollen weer zouden vertolken. Niet alleen krijgen we zo een leuk weerzien met de geliefde personages uit de oude Star Wars, het is ook min of meer een geruststelling. Abrams en co. grijpen op zijn minst op het gebied van personages ten dele terug naar wat was en dus hopelijk ook naar de oude sfeer en het plezier van de dertig jaar oude films. Drie decennia is echter een lange tijd. Wat hebben deze acteurs eigenlijk uitgespookt in die periode? Vandaag bekijken we het leven van Carrie Fisher, aka prinses Leia Organa na Star Wars.

Net als Mark Hamill verdween Carrie Fisher uit de spotlights na de release van de laatste Star Wars-film. Toch bleef ook zij vrij actief in de film- en televisiewereld. Hier en daar een jaar niet nagelaten, acteerde ze bijna jaarlijks in een kleinere serie of film. Zo kon je haar zien in The Man with One Red Shoe (1985) en The ‘Burbs (1989), beide met Tom Hanks. Af en toe kreeg ze een rol in een grotere film. Meestal waren dit vrij kleine rollen zodat haar passage snel vergeten was. Denk bijvoorbeeld aan When Harry Met Sally… (1989), Hook (1991), Austin Powers: International Man of Mystery (1997) en Scream 3 (2000).

De laatste jaren werd Fisher erg openhartig over haar drugs- en alcoholproblemen. Zo gaf ze toe tijdens de opnames van The Empire Strikes Back een cocaïneverslaving te hebben gehad en ze zelfs een overdosis overleefde. In televisie-interviews sprak ze uitgebreid over de bipolaire stoornis waar ze aan leidt. In 2008 verscheen haar autobiografie Wishful Drinking. Dat boek was op zijn beurt gebaseerd op een succesvolle onemanshow van Fisher. In dat boek en in de interviews die ze gaf, sprak ze over haar gevecht met haar stoornis. Ze beschrijft tevens hoe ze haar verslaving aan medicijnen overwon. In 2008 bekende ze dan weer dat ze zesmaal per week elektroshocktherapie onderging om, met haar woorden: ‘blow apart the cement in my brain’. Door haar openhartigheid over deze moeilijke omstandigheden, wordt ze door velen als een voorbeeld gezien.

wishful drinking onemanshow

Fisher tijdens de Wishful Drinking onemanshow

Wishful Drinking was niet haar enige boek, want – meer nog dan Mark Hamill – legde Fisher zich toe op een schrijfcarrière. Ze schreef zes boeken, waarvan twee autobiografisch. Naast Wishful Drinking schreef ze namelijk ook Shockaholic, dat meer over haar tijd tijdens Star Wars en haar relaties en ervaringen in Hollywood ging.

Haar eerste boek, Postcards from the Edge, ging over een actrice die haar leven terug opbouwt na een drugsoverdosis. Ook dit boek is dus deels gebaseerd op haar leven. Het werd verfilmd in 1990 met Meryl Streep in de hoofdrol. Fisher schreef zelf het script en hierdoor volgden later nieuwe scriptopdrachten. Zo werkte ze mee aan Hook (1991), Sister Act (1992) en The Wedding Singer (1998) en schreef ze zelf These Old Broads (2001) en E-Girl (2007).

Carrie Fisher is dus een erg veelzijdige dame die de laatste 30 jaar niet heeft stil gezeten. Schrijven, film, serie, toneel,… Fisher is van alle markten thuis. Met haar oude rol als Leia zal ze nu ook voor het grote publiek weer thuiskomen…

Lea Orgaa

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.