Posted 22/11/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Countdown to Star Wars The Force Awakens: De 10 beste Star Wars Fanfilms

24

Geen filmfranchise heeft zo’n grote fanbasis als Star Wars. Van klein tot groot, iedereen wil wel eens in de huid kruipen van een Jedi, bounty hunter of Sith. Met de wonderen der technologie is dat niet helemaal onmogelijk. Het is tegenwoordig maar een koud kunstje om met behulp van de juiste software een stok op het scherm om te toveren tot een lightsaber. In theorie althans. Een goed verhaal schrijven en uitwerken is heel wat moeilijker dan het lijkt. Brainfreeze bekeek de beste fanfilms van de laatste twintig jaar en selecteerde er tien. Let op, het gaat hier om min of meer ‘serieuze films’. Spoofs krijgen een aparte lijst die binnen enkele dagen gepubliceerd wordt…

 

10) Star Wars: Broken AllegianceTien beste Star Wars fan film - 10 Broken Allegiance

  • Regisseur: Nick Hallam
  • Jaar: 2002

 

Met een budget van 5000 dollar vinden we hier helaas behoorlijk slechte effects. Daartegenover staat een vrij strak verhaal en mooie acteerprestaties voor een fanfilm. Ruan en Calis zijn twee leerlingen van Darth Vader. Ze besluiten hem te verraden en ontvluchten Coruscant met een gestolen schip. Nadat een kapitein hem voor het laatst ontgoocheld heeft, stuurt Vader premiejager Korbain Thor achter de twee aan…

9) Knights of the Old Republic: Shadows of CorruptionTien beste Star Wars fan film - 9 Knights of the Old Republic Shadows of Corruption

  • Regisseur: Jared Seaich
  • Jaar: 2011

 

De enige fanfilm die zich afspeelt in de tijd voor de eigenlijke canon films. Shadows of Corruption is gebaseerd op de Dark Side Ending storyline in het Knights of the Old Republic-spel. De film richt zich vooral op het psychologische aspect. Zo zien we wat the Force met het verstand kan aanrichten. Ook zijn er een aantal goed gevonden momenten te zien. Let bijvoorbeeld op een fragment rond de zevende minuut waar het bloed uit iemand z’n achterhoofd spat nadat hij van dichtbij geforcepushed wordt. Nadeel in deze film is de overbelichting die vaak bij Star Wars-fanfilms gehanteerd wordt. Dit is gewoonweg erg vervelend.

8) Star Wars: Forced AllianceTien beste Star Wars fan film - 8 Star Wars Forced Alliance

  • Regisseurs: Randolph Bookman & Gerry Santos
  • Jaar: 2007

 

In 2007 kreeg deze film de award voor Best Fan Fiction in de Star Wars Fan Film Awards (yep, er is zo’n ceremonie). Dan moet er dus behoorlijk wat kwaliteit in de productie zitten. Dat is ook zo. De acteerprestaties zitten op een hoog niveau, en het verhaal en personages lijken behoorlijk interessant. Alles speelt zich af in een alternatieve tijdslijn, 50 jaar na de originele films. Luke Skywalker is verdwenen en de nieuwe republiek heeft zich terug opgebouwd. Er komen echter geruchten van nieuwe Sith in The Outer Rim. Twee Jedi worden er op uitgestuurd om na te gaan of hier waarheid in schuilt. De reden dat deze fanfilm zo laag in de lijst staat, is simpelweg omdat het slechts het begin van het verhaal is, en er geen vervolg meer gemaakt werd.

7) I.M.P.S. The RelentlessTien beste Star Wars fan film - 7 I.M.P.S. The Relentless

  • Regisseurs: Eric Hilleary, Nathan Pata, Dave Max
  • Jaar: 2005
 

De film begint als een rekruteringsfilm voor de imperiale marine. We krijgen een boel indrukwekkende beelden voorgeschoteld waarin we de marine in actie zien. De stem van niemand minder dan Peter Cullen (aka Optimus Prime) begeleidt de beelden met een propagandistische voice-over. Na een kwart van de film gaan we over op een soort van Cops waarbij we een groep Stormtroopers op ordehandhavingsmissie in de gebouwen van Coruscant volgen. Hoewel het er eerst nog serieus aan toe gaat, komen er langzaam meer en meer kwinkslagen bovendrijven. De soldaten bikkelen en klagen als de Colonial Marines in Aliens en nu we het toch over die film hebben… Wel, het is niet de enige filmreferentie die je in deze fan-fictie terug zal vinden. Via onderstaande link vind je het hierboven besproken hoofdstuk 1, maar er is ondertussen ook al een hoofdstuk 2…

6) Star Wars: The Lesser EvilTien beste Star Wars fan film - 6 Star Wars The Lesser Evil

  • Regisseur: Sy Cody White
  • Jaar: 2015

 

Deze film kreeg de 2015 Filmmaker Select Star Wars Fan Film Award. Een vrij recente film dus, en dat zie je eraan. De effecten zijn top, maar dat is ook deels door het verhaal dat zich in een bos afspeelt. Geen digitale ruimteschepen of steden dus. Wat een beetje teleurstelt is het verhaal dat quasi niet bestaande is. De mooie actiescènes en degelijke acteerprestaties zorgen er echter voor dat The Lesser Evil toch een plaatsje in deze lijst verdient.

5) Star Wars: DualityTien beste Star Wars fan film - 5 Star Wars Duality

Regisseurs: Mark Thomas & Dave Macomber

Jaar: 2001

 

Deze films stamt reeds uit 2001 en is de eerste fan film die enkel gebruik maakte van bluescreen. Hierdoor zien de achtergronden er bijzonder gedateerd uit. Toch gaat het hier om een zeer leuk lightsaberduel tussen twee Sith Apprentices. Beiden hanteren een double bladed wapen, dat in die jaren natuurlijk nog een nieuwigheid was. Zelfs na al die jaren en ondanks de korte lengte blijft deze film nog steeds staande.

4) Star Wars: RevelationsTien beste Star Wars fan film - 4 Star Wars Revelations

Regisseur: Shane Felux

Jaar: 2005

 

De acteerprestaties zijn niet je dat, maar qua verhaal en CGI staat Star Wars: Revelations behoorlijk sterk. Het is tevens langer dan de meeste fanfilms. Na de vernietiging van de Jedi Temple op Coruscant helpt Ziener Taryn Anwar Jedi Zhanna tegen het Rijk. Te laat beseft ze dat Zhanna overgelopen is naar de keizer en nu de positie Hand van de Keizer heeft. Haar visioenen geven Taryn echter een kans om het weer goed te maken. Ze ziet een artefact dat de drager ervan grote kracht geeft. Samen met enkele bondgenoten gaat ze op zoek naar het artefact. Met een crew van 200 mensen en een budget van 20.000 dollar is dit één van de grotere producties in deze lijst.

3) RvD: Ryan vs. DorkmanTien beste Star Wars fan film - 3 Ryan vs. Dorkman

Regisseurs: Michael Scott, Ryan Wieber

Jaar: 2003

 

Eén van de beste lightsaberbattles die je in deze lijst terug zal vinden. Meer basic kan het niet. Twee tieners, twee lichtzwaarden, maar een fantastische, variërende en originele choreografie die vele gevechten uit het filmuniversum evenaren. De twee strijders maakten deze video voor een wedstrijd op TheForce.net. Bekijk zeker ook het vervolg RvD2: Ryan vs. Dorkman 2.

2) Star Wars: A Light in the DarknessTien beste Star Wars fan film - 2 A Light in the Darkness

Regisseur: Fed Wetherbee

Jaar: 2011

 

Het kleine, op de rand van armoede balancerende dorpje van een jonge knaap wordt onder de voet gelopen door het seperatistenleger ten tijde van de Kloonoorlogen. De vreugde kan niet op wanneer een leger Clone Troopers onder leiding van een Jedi landt en de droids wegvaagt. De Jedi nemen de leiding in het dorp en zorgen voor welvaart en hoop. Tot… de jonge knaap ooggetuige is van Order 66. Twintig jaar later is de jonge knaap groot geworden, en de gedachte aan wraak is springlevend. De film is winnaar van de Best Fan Fiction award in The Official Star Wars Fan Film Awards en kan pronken met een interessant, kleinschalig verhaal. De acteerprestaties zijn niet je dat, maar laat dat je niet tegenhouden deze film van een grote 30 minuten te bekijken.

1) Dark ResurrectionTien beste Star Wars fan film - 1 Dark Resurrection

Regisseur: Angelo Licata

Jaar: 2007

 

Deze film is ongetwijfeld het buitenbeentje in de lijst. Niet alleen om de taal – volledig in het Italiaans – maar vooral om de sfeer. Dark Resurrection is erg mysterieus en soms niet zo eenvoudig te begrijpen. De Jedi-orde lijkt nog het meest op een middeleeuwse, excentrieke en gevaarlijke monnikenorde. De film zelf is dromerig en lijkt soms op een B-horrorfilm van Italiaanse of Spaanse makelij. Dark Resurrection speelt zich enkele eeuwen na Episode VI af. Sorran, een voormalig Jedi-meester zoekt naar Eron, een mythische bron van grote macht. Jedi-meester Organa heeft echter de vernietiging van de Jedi door Eron gezien in een visioen. Zui Mar-Lee en zijn padawan Hope worden op pad gestuurd om Eron eerst te bereiken…

 

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.