Posted 21/11/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Countdown to Star Wars The Force Awakens: 25 Star Wars Weetjes die je (nog) niet wist

(Darth) ‘vader’ is Nederlands voor ‘vader’, er is een scène waar een Stormtrooper met zijn hoofd tegen een deur aan botst. Luke kust eigenlijk zijn zus… Het zijn allemaal Star Wars-feitjes die iedereen wel kent. Toch zijn er nog heel wat andere feiten en gebeurtenissen die velen niet weten. Brainfreeze dook in de rijke Star Wars-geschiedenis en vond – met nog 25 dagen te gaan voor de release van The Force Awakens25 weetjes die je (nog) niet wist.

1. Brian De Palma hielp Lucas met de opening crawl.

De legendarische opening crawl van Star Wars is eigenlijk geschreven door regisseur Brian De Palma (Scarface, Mission: Impossible). Lucas had bijzonder veel moeite om de tekst kort en bondig te houden. De Palma besloot daarom zijn vriend te helpen.

2. De speeder bike achtervolging is stapvoets gefilmd.

Endor is het toneel voor een high speed achtervolging in Return of the Jedi. Of dat lijkt het toch op het scherm. In de realiteit werd alles zeer traag opgenomen, terwijl de camera alles registreerde aan 3/4e frame per seconde. Later versnelde men dit naar 24 frames per seconde zodat het lijkt alsof alles zeer snel gebeurt.

2 speeder bike

3. Yoda was oorspronkelijk een aap met een masker en een wandelstok.

Vooraleer hij het uiterlijk kreeg waarvan we hem nu kennen, werd Yoda voorgesteld als een aap. Het groene wezen nu is trouwens deels gebaseerd op het gezicht van Einstein. Vooral zijn ogen dienden als inspiratie.

4. Boyband ‘N Sync had bijna een cameo in Attack of the Clones.

Inderdaad. De boyband had zelf scènes opgenomen waarbij ze Jedi spelen in de slag om Geonosis. Twee leden, waaronder Justin Timberlake, waren daar niet bij. Gelukkig lekte dit nieuws, kwam er protest van de fans en besloot men de scènes niet in de film te stoppen. En net wanneer je dacht dat de prequels niet slechter konden…

4 'N Sync

5. Alle Clone Troopers in de prequels zijn CGI.

‘Waarom vervelende props maken die nadien toch blijven slingeren?’, dacht George Lucas. Het gevolg is dat geen enkele van de bekende soldaten door vlees en bloed acteurs gespeeld is.

6. De Ewoks spreken Tibetaans.

Klinkt de taal van de Ewoks in Return of the Jedi als gebrabbel? Niets is minder waar, het is namelijk een combinatie van Tibetaans en Nepalees.

7. Darth Vader-acteur David Prowse is verbannen van alle Star Wars-evenementen.

Het boterde niet goed tussen George Lucas en de acteur die Darth Vader vertolkte in de originele trilogie. Dat resulteerde in 2010 tot een ban op alle Star Wars-evenementen. De reden volgens Lucas is at Prowse te veel bruggen tussen hemzelf en LucasArts heeft verbrand.

8. Het TIE fighter geluid is het toeteren van een olifant.

Het geluidsdepartement had de handen vol met de Star Wars-film. Bijzonder veel geluiden moesten speciaal voor de film gemaakt worden. Toch maakten ze zo enkele legendarische geluiden. Denk bijvoorbeeld aan het gezoem van het lichtzwaard. Ook het geluid van de TIE fighter is alom gekend. Dat werd gemaakt door het getoeter van een olifant te combineren met het geluid van een auto die over nat asfalt rijdt…

8 tie fighter

9. Het is puur toeval dat Harrison Ford Han Solo speelt.

Harrison Ford was bijlange niet de eerste keuze voor de rol. Hij was zelf geen optie. Hij had reeds de antagonist gespeeld in Lucas’ vorige film American Graffiti en mocht nu tijdens de casting met de verschillende acteurs hun rollen te oefenen in sketches. Ford deed dat uiteindelijk zo goed dat Lucas hem inhuurde.

10. “S. Palpatine”10 palpatine

De volledige naam van Emperor Palpatine is Sheev Palpatine. Volgende keer dat je je de machtige Sith lords Vader en Sidious samen ziet, denk dan dat je naar Ani en Sheev kijkt…

11. Orson Welles was bijna de stem van Darth Vader

George Lucas wou niemand minder dan Orson Welles inhuren als de stem van Darth Vader. De iconische stem was echter te herkenbaar en de regisseur zag af van het idee, waardoor James Earl Jones de antagonist mocht inspreken.

Orson Welles

12. De opening crawl is gemaakt met praktische effecten

De herkenbare tekst die over het scherm schuift was gebaseerd op de Flash Gordon-serie waar ook de film door geïnspireerd werd. Het is echter niet door de computer opgebouwd. Men plaatste witte letters op een groot zwart doek en liet een camera langzaam over het doek heen schuiven.

13. My name is Yoda, Minch Yoda

Yoda was origineel Buffy genoemd. Daarna veranderde het naar Minch Yoda, om uiteindelijk simpelweg Yoda te worden. Yoda komt trouwens van het Sanskriet woord voor ‘strijder’.

14. Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi) had een hekel aan zijn rol

Dat er veel problemen waren op de set wisten we al. Alex Guinness ging nog een stapje verder. Hij ging echt met tegenzin aan het werk en beschreef de film als ‘fairy-tale rubbish’. Toen hij gevraagd werd mee te doen aan The Empire Strikes Back, vroeg hij extreem zware toegevingen. Hij zou maar één dag komen, van 8u30 tot 13u en wou 1/4e van 1% van de opbrengsten van de film. Een half dagje werk leverde hem dus miljoenen dollars op.

14 alec guiness

15. De ‘I know’-line van Han Solo was improvisatie

Tijdens de befaamde vriesscène in The Empire Strikes back zegt Leia ‘I love you’ tot Han. Hij antwoordt met ‘I know’. In het script stond echter dat hij ‘I love you too’ zou antwoorden. Zowel Harrison Ford als regisseur Kershner vonden dit niet passen bij het personage. Ford improviseerde dus en zei spontaan de nu legendarische woorden.

16. Achter Jabba The Hutt zitten zeven mensen

De logge gigantische pop in The Return of the Jedi was zo groot dat er zeven mensen nodig waren om hem te bedienen. Drie mensen zaten binnenin. Twee om het lijf, armen, kaak, tong en hoofd te bedienen, een derde om de staart te bewegen. Twee mensen bedienden de ogen vanop afstand. Dan waren er nog twee mensen nodig om rook vanonder de pop naar boven te sturen en een ander om met een blaasbalg de longen te simuleren.

16 jabba

17. Luke gaat over naar de Dark Side

Lucas speelde met het idee om de saga heel erg anders te laten eindigen. Luke zou na de dood van Darth Vader het masker opnemen en opzetten. Daarop zou hij zeggen: ‘Now I am Vader’. De Star Wars-wereld zou er heel anders hebben uitgezien…

18. De verkoudheid van George Lucas18 grievous

Tijdens Revenge of the Sith had Lucas een zware verkoudheid. Hij nam zijn hoest op en gebruikte dat als de hoest van General Grievous.

19. Zoem, zoem, fwoesh…

Ewan McGregor had in The Phantom Menace zoveel plezier met de lightsabergevechten dat hij onbewust zoemgeluiden maakte die het geluid van het lichtzwaard simuleerde. Dat moest er achteraf in de post-productie uitgehaald worden.

20. De mystieke woorden in Duel of the Fates

Componist John Williams ging inspiratie zoeken in een 13de eeuws Welsh manuscript voor de teksten in het epische Duel of the Fates in The Phantom Menace. Hij vond er deze zin:

Onder de tong groeit een vreselijk gevecht en een ander woedt erachter in het hoofd.

Dat vertaalde hij in het Sanskriet en dat ging integraal in het lied.

21. Jar Jar’s Big Adventure

De werktitel voor Attack of the Clones was Jar Jar’s Big Adventure. En jij dacht dat Attack of the Clones al niet zo denderend was?

21 jar jar

22. De groei in digitale effecten

In A New Hope zaten 350 digitale effecten. In Revenge of the Sith waren dat er al 2200.

23. Het “schrijftalent” van George Lucas

Dat Lucas geen altijd beste dialogen op papier kan zetten, blijkt zeer goed uit de prequelfilms. Ook in de originele trilogie kwam er al protest. Zo zou een gefrustreerde Harrison Ford op de set volgende woorden gezegd hebben tot Lucas: ‘George, you can type this shit, but you can’t say it!’

24. Yoda heeft afwisselend drie en vier tenen

In The Phantom Menace heeft Yoda er drie. In de andere films heeft hij er vier… Het is algemeen bekend dat de neus en de oren van mensen blijven doorgroeien tijdens het ouder worden. Groeit het onbekende ras van de Jedi-meester dan tenen bij tijdens het ouder worden?

25. Glad geschoren

In The Phantom Menace gebruikt Liam Neeson een communicatietoestel om met Ewan McGregor te praten. Dat was geen fancy prop, maar een scheerapparaat voor vrouwen. Het werd enkel een beetje bewerkt om het wat te laten blinken.25 communicator star wars

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.