0
Posted 19/11/2015 by Arno in Comics
 
 

START TO READ: Star Wars

Start2Read-StarWars

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag trekken we naar een Galaxy Far, Far Away met STAR WARS en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor de ruimtesaga van Lucasfilm en Disney en één van de grootste franchises aller tijden op een rij.

Star_Wars_Logo

 • starwarsmarvelrossEerste verschijning: Star Wars #1 (1977)
 • Belangrijkste personages (Rebels/Resistance/Jedi): Luke Skywalker, Princess Leia Organa-Solo, Han Solo, Chewbacca, C-3PO, R2-D2, Anakin Skywalker/Darth Vader, Obi-Wan Kenobi, Yoda, Lando Calrissian, Kanan Jarrus, Qui-Gon Jinn, Mace Windu, Padmé Amidala, Jar Jar Binks, Admiral Ackbar, Mara Jade Skywalker, Ben Skywalker, Anakin Solo, Jaina Solo, Ahsoka Tano, Ezra Bridger, Garazeb "Zeb" Orrelios, Hera Syndulla, Sabine Wren, Finn, Rey, Poe Dameron, Cade Skywalker, Ania Solo
 • Belangrijkste personages (Empire/Sith/First Order): Emperor Palpatine/Darth Sidious, Anakin Skywalker/Darth Vader, Count Dooku, General Grievous, Grand Admiral Thrawn, Jabba the Hutt, Boba Fett, Jango Fett, Darth Maul, Darth Bane, Darth Revan, Jacen Solo/Darth Caedus, Governor Tarkin, Kylo Ren, Kir Kanos

A long time ago, in a galaxy far, far away

Star Wars, gestart in 1977 en al snel de grootste sci-fi, toy- en algemeen geeky franchise aller tijden. De Jedi, de Sith, de rebellen, het Galactic Empire, lightsabers, Star Destroyers, The Force, parsecs, mind tricks, pew pew pew. Geen enkele andere franchise heeft de popcultuur in de laatste 30 jaar zodanig beïnvloed als deze. De hoofdmoot van het verhaal draait om de strijd tussen het Galactic Empire, dat een groot deel van het universum controleert onder een ijzeren vuist, en de Rebel Alliance, dewelke zich hiertegen verzet. Deze huidige strijd wordt echter ook beïnvloed door het eeuwenoude conflict tussen de Jedi, goedaardige ruimteridders die waarden als vrede en gerechtigheid hoog in het vaandel dragen, en hun tegenpolen: de Sith. Centraal hierin staat The Force, een kracht die doorheen alles in het universum vloeit. De Jedi hanteren de lichte kant van de Force, dewelke gevoed wordt door positieve emoties als medeleven, genade en zelfopoffering, terwijl de Sith de donkere kant gebruiken, gevoed door passie, haat en angst.

starwarsmarvel

Star Wars is tevens ook het verhaal van de familie Skywalker. Meer bepaald van Anakin Skywalker, een Jedi-ridder die wordt verleid door de Dark Side of the Force en de gevreesde Darth Vader werd, en zijn kinderen Luke – dewelke zich jaren later aansluit bij de rebellen en de Jedi-orde doet heropleven – en Leia, een prinses die uitgroeit tot één van de belangrijkste leiders van de Rebel Alliance. Andere belangrijke figuren zijn de rebelse piloot Han Solo en zijn kompaan Chewbacca, de droids C-3PO en R2-D2, Jedi-meesters Obi-Wan Kenobi en Yoda en natuurlijk de Sith Lord Emperor Palpatine die het universum in jaren van duisternis wist te hullen.

 

starwarsdarthGelijkaardig aan andere filmfranchises waar comics van gemaakt werden, is Star Wars een licentie die doorgaans van uitgever kan veranderen. De eerste Star Wars-comics gingen van start in 1977 – het jaar dat de eerste film uitkwam – en werden uitgegeven door Marvel. Het eerste volume van Star Wars liep van 1977 tot 1986 en kende enkele minireeksen en stripadaptaties van de films. Dark Horse verkreeg de Star Wars-licentie in 1991 en breidde het Expanded Universe enorm uit met tal van lopende reeksen, specials, miniseries en adaptaties. Deze speelden zich in verschillende tijdsperiodes af. Van tijdens en tussen de films door tot millennia ervoor (en honderden jaren erna). In 2015, na de overname van Lucasfilm door Disney, is het opnieuw Marvel (dewelke ook onder Disney zitten) dat de Star Wars-comics mag uitgeven. Deze nieuwe comics bouwen, samen met de nieuwe romans, de films en animatieseries, de officiële nieuwe canon van het Star Wars-universum. De Marvel-comics uit de jaren 70-80, de hele Dark Horse-periode en de romans tussen 1976-2014 behoren nu onder de alternatieve Star Wars Legends-banner. Momenteel kan je bij Marvel de lopende series Star Wars, Poe Dameron en Doctor Aphra lezen, alsook verschillende miniseries.

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Star Wars-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. De bundelingen staan per oorspronkelijke uitgeverij, maar uiteindelijk is het vandaag de dag enkel Marvel die nieuwe herdrukken uitbrengt. Deze van Dark Horse geraken stilaan out-of-print. Verhalen uit deze eerste Marvel-periode en de Dark Horse-periode komen terecht onder de niet-canon Star Wars Legends-banner. De belangrijkste tijdsaanduiding is de Battle of Yavin, het eindgevecht van de eerste film (Episode IV: A New Hope). De comics spelen zich niet alleen tijdens en tussen de films af, maar soms millennia ervoor tot honderden jaren erna.

starwarsmarvelomnibus

THE ORIGINAL MARVEL YEARS OMNIBUS VOL.1

 • Oorspronkelijke uitgever: Marvel
 • Jaar: 1977-1979
 • Schrijvers: Roy Thomas, Archie Goodwin, Chris Claremont, e.a.
 • Artiesten: Howard Chaykin, Carmine Infantino, Herb Trimpe, e.a.
 • Verzamelt: Star Wars (1977) #1-44, Annual #1

Al snel na de eerste film maakte Marvel de eerste Star Wars-comic. Naast adaptaties van de A New Hope en The Empire Strikes Back-films (Return of the Jedi werd een aparte miniserie), maakten striplegendes als Roy Thomas, Archie Goodwin, Howard Chaykin en Herb Trimpe heel wat originele verhalen in de Rebellion-periode. Luke Skywalker, Han Solo, Princess Leia en co werden hierbij bijgestaan door heel wat originele creaties die hen bijstonden (of tegenwerkten) in hun strijd tegen Darth Vader en het Galactic Empire. De Star Wars-reeks was zo populair dat het eigenhandig Marvel redde van de ondergang in 1977. Deze eerste omnibus begint met A New Hope, bevat enkele klassieke originele Marvel-verhalen en eindigt met The Empire Strikes Back. Lichtjes gedateerd misschien, maar desalniettemin een boeiend stukje Star Wars– en comicbookgeschiedenis.

 • Verhaal gaat verder in STAR WARS: THE ORIGINAL MARVEL YEARS OMNIBUS VOL.2 en wordt afgesloten in VOL.3. Vroege Marvel-adaptaties van de films worden ook apart herdrukt in de graphic novels STAR WARS EPISODE IV: A NEW HOPE, EPISODE V: THE EMPIRE STRIKES BACK en EPISODE VI: RETURN OF THE JEDI, terwijl de krantenstrips uit deze periode te vinden zijn in STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: THE NEWSPAPER STRIPS VOL.1.
 

starwarsdarkhorseempireDARK EMPIRE TRILOGY

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse
 • Jaar: 1991-1995
 • Schrijver: Tom Veitch
 • Artiesten: Jim Baikie, Cam Kennedy
 • Verzamelt: Star Wars – Dark Empire #1-6, Dark Empire II #1-6, Empire's End #1-2, Handbook 3: Dark Empire

Enkele jaren na Return of the Jedi, wordt het Galactic Empire herboren onder een mysterieuze nieuwe leider. Han Solo en Princess Leia – kersverse ouders – hebben moeite met het bij elkaar houden van de New Republic, terwijl Luke Skywalker de orde van de Jedi terug probeert op te bouwen maar aangetrokken wordt tot de Dark Side, net zoals zijn vader. De eerste reeks in de Dark Empire-trilogie was tevens de allereerste van vele Star Wars-comics onder Dark Horse. Samen met Dark Empire II en Empire's End wordt hier een zeer degelijke poging tot een Episode VII gedaan en zien we hoe het de klassieke Star Wars-helden vergaat na de zesde film. Geen canon en een pak donkerder dan wat we in de films gewoon zijn, maar wel een aanrader.

 

starwarsdarkhorsethrawnTHE THRAWN TRILOGY

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse
 • Jaar: 1995-1998
 • Schrijver: Mike Baron (naar Timothy Zahn)
 • Artiesten: Olivier Vatine, Terry Dodson, e.a.
 • Verzamelt: Star Wars – Heir to the Empire #1-6, Dark Force Rising #1-6, The Last Command #1-6

Deze verstripping van de Star Wars-romans Heir to the Empire, Dark Force Rising en The Last Command – beter bekend als The Thrawn Trilogy van Timothy Zahn – was voor vele fans gedurende een tijd de officiële voortzetting van het verhaal na Return of the Jedi. Het verhaal introduceert enkele belangrijke spelers in het vergrote Star Wars-universum, zoals Luke Skywalker's vrouw Mara Jade en de kinderen van Princess Leia en Han Solo. De voormalige helden van de rebellie krijgen hier te maken met Grand Admiral Thrawn, een gevreesde opperbevelhebber van het inmiddels afbrokkelende Galactic Empire, en de Dark Jedi Joruus C'baoth. Waarschijnlijk de bekendste en beste reeks Star Wars-romans die zich na de val van het Empire afspelen en in feite geldt hetzelfde voor het medium der comics.

 

starwarscrimsonTHE CRIMSON EMPIRE SAGA

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse
 • Jaar: 1997-2012
 • Schrijvers: Mike Richardson, Randy Stradley, e.a.
 • Artiesten: Paul Gulacy, Isaac B. Owens
 • Verzamelt: Crimson Empire #0-6, Star Wars: Hard Currency, The Bounty Hunters: Kenix Kil, Crimson Empire II: Council of Blood #1-6, Star Wars Handbook 2: Crimson Empire, Star Wars: The Third Time Pays for All, Crimson Empire III: Empire Lost #1-6

Na de val van Emperor Palpatine, worden zijn gevreesde elitewachters van de Royal Guard verraden. De enige die aan de dood ontsnapt is Kir Kanos, dewelke spoedig op een wraakmissie vertrekt die hem van de ene kant van het universum naar de andere stuurt. Doorheen dit alles wordt hij een premiejager, infiltreert hij criminele organisaties en kleinere Empire-klonen en komt hij bekende figuren als Luke Skywalker, Leia Organa-Solo en Boba Fett tegen. Eén van de bekendste en beste saga's uit Dark Horse Star Wars-bibliotheek, met voor de verandering eens een focus op een (voormalige) bad guy.

 

starwarsnewrepublic1

STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: THE NEW REPUBLIC VOL.1

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse
 • Jaar: 1997-2005
 • Schrijvers: Timothy Zahn, John Wagner, e.a.
 • Artiesten: Ron Randall, Rick Leonardi, e.a.
 • Verzamelt: Mara Jade: By the Emperor's Hand #0-6, Shadows of the Empire: Evolution #1-5, The Jabba Tape, Boba Fett: Twin Engines of Destruction, materiaal van Star Wars Tales #1, 3-5, 10, 14-15, 20, 22

In de opener van deze reeks Epic Collections worden enkele Dark Horse-verhalen van vlak na de val van het Galactic Empire gebundeld. Zo maken we kennis met Emperor's Hand Mara Jade, de latere mevrouw Skywalker, en Guri, een menselijk uitziende droid, dewelke beiden verder moeten na het verlies van hun meester(s). Tevens kijken we hoe het verder gaat op de thuiswereld van wijlen Jabba The Hutt en treedt premiejager Boba Fett in conflict met een dubbelganger. Deze bundeling bevat ook enkele kortverhalen, waaronder de klassieker "Marooned", waarin een Stormtrooper en rebel elkaar ontmoeten op Endor – niet wetende dat de oorlog voorbij is.

 • Verhaal gaat verder in STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: THE NEW REPUBLIC VOL.2, waarin de X-Wing Rogue Leader- en Rogue Squadron-verhalen gebundeld worden rond de heldhaftige piloten van de slag om Endor.
 

starwars_epic_collection_the_clone_wars_1_coverSTAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: THE CLONE WARS VOL.1

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse
 • Jaar: 2003
 • Schrijvers: John Ostrander, Haden Blackman
 • Artiesten: Jan Duursema, Scott Thompson
 • Verzamelt: Star Wars Republic #49-54, Jedi: Mace Windu, Count Dooku, Shaak Ti, Aayla Secura

Deze reeks Epic Collections bundelt de openingssalvo's van de Clone Wars, dewelke zich afspelen tussen Episodes II en III. Hierin zien we de Jedi de orde proberen te handhaven in het universum, met Yoda, Obi-Wan Kenobi en Anakin Skywalker als grote spelers. Deze eerste bundeling focust zich ook op enkele andere Jedi zoals Mace Windu, Aayla Secura en Shaak Ti en breidt tevens het verhaal van de Sith Count Dooku wat verder uit. Veruit één van de meest actievolle periodes uit de Star Wars-saga.

 
starwarsempire1

Buy1

STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: THE EMPIRE VOL.1

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse
 • Jaar: 2005-2007
 • Schrijvers: John Ostrander, Randy Stradley, Haden Blackman, e.a.
 • Artiesten: Luke Ross, Douglas Wheatley, Rick Leonardi, e.a.
 • Verzamelt: Star Wars Republic #78-80, Star Wars: Purge, Purge – Seconds to Die, Purge: The Hidden Blade; Purge: The Tyrant's Fist #1-2, Darth Vader and the Lost Command #1-5, Dark Times #1-5

De start van één van de donkerste periodes in de Star Wars-geschiedenis. Vlak na Episode III: The Revenge of the Sith worden alle Jedi in het universum opgejaagd en gedood. De Republiek bestaat niet meer en het Galactic Empire is geboren. Dit is de periode waarin Emperor Palpatine zijn ijzeren greep op het universum verkrijgt en verstevigt en waar we zijn leerling Darth Vader links en rechts Jedi zien afslachten. Mindere tijden voor het Star Wars-universum, maar een enorm leuke tijd voor de fans van de Dark Side.

 • Verhaal gaat verder in STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: THE EMPIRE VOL.2 en VOL.3 met daarin het vervolg van de Dark Times-reeks. De verhalen uit de Clone Wars-periode die hieraan (en aan Episode III) voorafgaat, worden gebundeld in de STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: RISE OF THE SITH VOL.1-bundeling. Deze miniseries leiden tot Dark Horse's Star Wars-reeks uit 1998, dewelke omgetoverd wordt tot Star Wars: Republic en uiteindelijk Dark Times.
 

starwarsoldrepublic1

STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: THE OLD REPUBLIC VOL.1

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse
 • Jaar: 2006-2007
 • Schrijver: John Jackson Miller
 • Artiesten: Travel Foreman, Brian Ching, Dustin Weaver, e.a.
 • Verzamelt: Star Wars – Knights of the Old Republic #1-18, Star Wars: Knights of the Old Republic/Rebellion #0

Star Wars speelt zich een lange tijd geleden af, maar deze reeks is nog langer geleden. Knights of the Old Republic speelt zich bijna 4000 jaar voor Episode IV af en vormt tegelijk een prequel op de gelijknamige videogamereeks. Hierin maken we kennis met Zayne Carrick, een Padawan die wordt beschuldigd van de moord op zijn mede-studenten. Dit voert hem op een heuse tocht doorheen het universum. Hoewel we hier geen bekende figuren uit de films moeten verwachten, levert het wel een goeie kijk op eeuwenoude concepten als The Force, de Sith en de Jedi-orde.

 • Verhaal gaat verder in STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: THE OLD REPUBLIC VOL.2 en VOL.3, de nieuwe edities van STAR WARS: KNIGHTS OF THE OLD REPUBLIC OMNIBUS VOL.1-3. Zie ook STAR WARS: DAWN OF THE JEDI VOL.1-3 voor het absolute begin van de Jedi-orde, 26.000 jaar voor Episode IV en de vroegste verhalen uit het Star Wars-universum, en STAR WARS OMNIBUS: TALES OF THE JEDI VOL.1-2 voor verhalen die aan de Knights of the Old Republic-serie voorafgaan.
 

starwarslegacybook1STAR WARS: LEGACY BOOK 1

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse
 • Jaar: 2006-2008
 • Schrijvers: John Ostrander, Jan Duursema
 • Artiesten: Jan Duursema, Travel Foreman, e.a.
 • Verzamelt: Star Wars Legacy #1-19, Legacy Handbook

Meer dan 100 jaar na Return of the Jedi, ontmoeten we Cade Skywalker, een afstammeling van Anakin en Luke Skywalker en een ex-Jedi-Padawan die een leven als premiejager, smokkelaar en piraat verkoos. De gebeurtenissen van de films zijn al lang vervlogen tijden, maar opnieuw lijkt er een nieuw keizerrijk op te komen, is er een nieuwe Sith Lord en is het opnieuw een Skywalker die weleens de sleutel kan zijn om dit allemaal te voorkomen. Het klinkt bekend, maar Legacy is geen oude wijn in nieuwe zakken. Integendeel, John Ostrander en Jan Duursema leverden hiermee één van de beste en meest originele Star Wars-reeksen af die uit de Dark Horse-periode is voortgekomen.

 • Verhaal gaat verder in STAR WARS: LEGACY BOOK 2 en BOOK 3. Hierna gaat STAR WARS: LEGACY VOLUME II van start, rond Ania Solo – afstammelinge van Han Solo en Princess Leia. De ganse reeks werd verzameld in de bundelingen PRISONER OF THE FLOATING WORLD, OUTCASTS OF THE BROKEN RING, WANTED: ANIA SOLO en EMPIRE OF ONE.  
 

starwarsvector1VECTOR VOL.1-2

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse
 • Jaar: 2008
 • Schrijvers: John Ostrander, John Jackson Miller, Rob Williams, e.a.
 • Artiesten: Jan Duursema, Scott Hepburn, Dustin Weaver, e.a.
 • Verzamelt: Star Wars – Knights of the Old Republic #25-28, Dark Times #11-12 (volume 1), Star Wars: Rebellion #15-16, Star Wars Legacy #28-31 (volume 1)

Dark Horse had gedurende een tijd verschillende Star Wars-reeksen lopen in verschillende, zeer uiteenlopende tijdsperiodes. Vector is de cross-over die ze allemaal samenbrengt. We volgen hierin Celeste Morne, een lid van de Jedi Covenant, in haar zoektocht naar een magische Sith-talisman. Tijdens haar eeuwenlange reis komt ze in het verre verleden van Knights of the Old Republic, tot de Dark Times– en Rebellion-tijdsperken uit de prequel- en originele films, tot in de verre toekomst van Star Wars: Legacy. Hoewel het verhaal vrij cliché lijkt, vormt deze cross-over een mooie tocht doorheen de vier verschillende Star Wars-reeksen en kan je als lezer makkelijker kiezen welke periode je het meest aanspreekt…

 

starwarsdarkhorseyavinIN THE SHADOW OF YAVIN

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse
 • Jaar: 2013
 • Schrijver: Brian Wood
 • Artiest: Carlos D'Anda
 • Verzamelt: Star Wars (2013) #1-6

Schrijver Brian Wood startte in 2013 een nieuwe Star Wars-reeks onder Dark Horse met de klassieke personages. De opzet van deze serie is lichtjes anders dan de vorige. In deze versie is de enige canon de oorspronkelijke Star Wars-film uit 1977. De prequels en sequels tellen niet mee en we pikken het verhaal van onze helden terug op vlak na de vernietiging van de Death Star. Princess Leia richt een stealth squadron op om een verrader tussen de rebellen te vinden, terwijl ze door het Empire op de hielen worden gezeten. Het zijn de klassieke personages zoals je ze kent, maar de situaties zijn volledig nieuw en onvoorspelbaar, in tegenstelling tot de huidige Marvel-reeksen die nog wél rekening moeten houden met de gebeurtenissen uit de latere films.

 • Verhaal gaat verder in STAR WARS VOL.2: FROM THE RUINS OF ALDERAAN, VOL.3: REBEL GIRL en VOL.4: A SHATTERED HOPE. De reeks werd tevens volledig opgenomen in STAR WARS EPIC COLLECTION: THE REBELLION VOL.1-2.
 

starwarsinfinities

STAR WARS LEGENDS EPIC COLLECTION: INFINITIES VOLUME 1

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse
 • Jaar: 2001-2013
 • Schrijvers: Chris Warner, Randy Stradley, J.W. Rinzler (naar George Lucas), e.a.
 • Artiesten: Mike Mayhew, Drew Johnson, Ryan Benjamin
 • Verzamelt: Star Wars Infinities: A New Hope #1-4, Infinities: The Empire Strikes Back #1-4, Infinities: Return of the Jedi #1-4, The Star Wars #0-8

Voor Star Wars, was er The Star Wars. Deze miniserie adapteert het ruwe script dat George Lucas in 1974 had voor de eerste Star Wars-film. Zo draait het verhaal rond de held Anakin Starkiller, is Luke Skywalker een wijze Jedi-generaal en Han Solo nog een groen ruimtewezen. Het klinkt misschien allemaal wat vreemd, maar is wel een enorm interessante kijk op Lucas' oorspronkelijke visie en een Star Wars-comic zoals je er geen twee zal tegenkomen. Naast deze minireeks bundelt deze verzameling ook de drie Star Wars Infinities-reeksen. In deze What If?/Elseworlds-achtige verhalen worden er enkele kleine aanpassingen gedaan aan gebeurtenissen uit de originele trilogie. Wat als Luke Skywalker zijn doelwit miste op de Death Star? Wat als ie stierf op de ijzige planeet Hoth? Wat als de reddingspoging van een ingevroren Han Solo misliep? Op deze vragen en meer krijg je hier antwoord.

 • Zie ook STAR WARS: TALES VOL.1-6, met Dark Horse-verhalen rond steeds andere personages uit de Star Wars-canon. In tegenstelling tot de Infinities-verhalen, zijn sommige Tales nog wel gedeeltelijk in de (toenmalige) continuïteit.

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Star Wars is dat momenteel vrij gemakkelijk. Bij Marvel zijn er inmiddels drie lopende Star Wars-reeksen (afgewisseld met miniseries), dewelke van start gingen in 2015. Deze behoren tot de nieuwe, officiële continuïteit van het Star Wars-universum en negeren/herschrijven de voorgaande Marvel- en Dark Horse-reeksen.

starwarsmarvel1

STAR WARS VOLUME 1: SKYWALKER STRIKES

 • Jaar: 2015
 • Schrijver: Jason Aaron
 • Artiest: John Cassaday
 • Verzamelt: Star Wars (2015) #1-6

Nadat Disney de rechten op Star Wars in handen kreeg, was het maar een kwestie van tijd vooraleer Marvel opnieuw de comics mocht publiceren. De eerste Marvel- en Dark Horse-periodes gelden niet meer, samen met de films, enkele animatieseries en de nieuwste romans vormen deze comics de nieuwe officiële canon van het Star Wars-universum. In deze eerste bundeling van Marvel's Star Wars-hoofdreeks keren we terug naar de periode Episode IV: A New Hope en Episode V: The Empire Strikes Back. De Death Star is net vernietigd, maar een raid van Han, Leia, (Jedi in training) Luke en co op een basis van het Empire loopt al snel mis wanneer niemand minder dan Darth Vader zelf een bezoekje komt brengen. Jason Aaron weet de stemmen van de filmpersonages goed te vatten, terwijl John Cassaday ervoor zorgt dat de karakters ook op hun acteurs lijken. Een zeer nostalgische trip, maar dan wel in een modern jasje. Ideaal instappunt.

 • Verhaal gaat verder in STAR WARS VOL.2: SHOWDOWN ON THE SMUGGLER'S MOON, VOL.3: VADER DOWN, VOL.4: REBEL JAIL en VOL.5: THE LAST FLIGHT OF THE HARBINGER. Soloverhalen uit deze periode tussen Episode IV en Episode V vind je in de miniseries STAR WARS: PRINCESS LEIA, STAR WARS: CHEWBACCA, STAR WARS: LANDO en STAR WARS: HAN SOLO.
 

starwarsmarvelvader

DARTH VADER BOOK 1: VADER

 • Jaar: 2015
 • Schrijver: Kieron Gillen
 • Artiest: Salvador Larroca
 • Verzamelt: Star Wars – Darth Vader #1-6

Na de vernietiging van de Death Star in A New Hope, is Darth Vader niet bepaald de favoriete onderdaan van de Keizer. In deze eerste bundeling van zijn soloreeks onderzoekt hij de persoonlijke connectie die hij voelde met Luke Skywalker, de piloot verantwoordelijk voor de recente overwinning van de rebellen. Zelfs al gaan Kieron Gillen en Salvador Larroca wat dieper in op Vader's persoonlijkheid, blijft de Sith Lord in deze verhalen nog steeds een enorme bad-ass die links en rechts rebellen, droids en andere vijanden van het Empire neermaait alsof ze niets zijn. Een zeer aangename kijk op één van de grootste villains aller tijden.

 • Verhaal gaat verder in DARTH VADER BOOK 2: SHADOWS & SECRETS, STAR WARS VOL.3: VADER DOWN, DARTH VADER BOOK 3: THE SHO-TORUN WAR en BOOK 4: END OF GAMES. De minireeks STAR WARS: OBI-WAN & ANAKIN vormt een vroege prequel en speelt zich af tussen Episode I en Episode II. Zie ook DARTH MAUL: SON OF DATHOMIR, voor een verhaal rond één van Darth Vader's voorgangers dat zich afspeelt tijdens de Clone Wars, de STAR WARS: DARTH MAUL-miniserie en STAR WARS: DOCTOR APHRA, een nieuwe reeks dewelke een rechtstreeks vervolg biedt op de Darth Vader-serie.
 

starwarsmarvelkanan

KANAN BOOK 1: THE LAST PADAWAN

 • Jaar: 2015
 • Schrijver: Greg Weisman
 • Artiest: Pepe Larraz
 • Verzamelt: Star Wars: Kanan #1-6

We kennen Kanan Jarrus uit de animatieserie Star Wars: Rebels als een redelijk arrogante rebel die tegen het Empire vecht. Deze comic speelt zich jaren eerder af, wanneer Kanan nog bekend stond als Caleb Dume, een Padawan (Jedi in training). We zien hoe Caleb, nadat het merendeel van de Jedi werden afgeslacht ten tijde van Episode III en de opmars van het Galactic Empire, deze beproeving overleefde en Kanan werd in de periode tussen de Clone Wars- en Rebels-animatiereeksen. Zeer leuk voor de fans van het personage in Rebels en tegelijk ongeveer de enige huidige Marvel-comic die zich in deze bloederige periode van de Star Wars-saga afspeelt.

 • Verhaal gaat verder in KANAN BOOK 2: FIRST BLOOD.
 

starwarsmarvelshattered

SHATTERED EMPIRE (JOURNEY TO THE FORCE AWAKENS)

 • Jaar: 2015
 • Schrijver: Greg Rucka
 • Artiest: Marco Chechetto
 • Verzamelt: Star Wars – Shattered Empire #1-4, Star Wars: Princess Leia #1, Star Wars (1977) #1, Star Wars Special: C-3PO #1

Terwijl het merendeel van de huidige Star Wars-comics zich tussen bepaalde films afspeelt, is Shattered Empire de eerste die zich na de val van Emperor Palpatine en Darth Vader afspeelt. We pikken in vlak na Return of the Jedi. De tweede Death Star is vernietigd en het Empire valt in stukken uit elkaar. Toch is de oorlog voor de rebellen nog niet afgelopen. Na de viering op Endor volgen we in deze reeks voornamelijk Shara Bey en haar man Kes Cameron, twee piloten die in deze tumultueuze periode grote namen als Princess Leia, Han Solo, Chewbacca en Luke Skywalker bijstaan in hun strijd tegen de restanten van het Empire.

 

POE DAMERON BOOK 1: BLACK SQUADRON

 • Jaar: 2016
 • Schrijver: Charles Soule
 • Artiest: Phil Noto
 • Verzamelt: Star Wars – Poe Dameron #1-6

De meest rechtstreekse prequel tot Star Wars: The Force Awakens vind je in deze soloreeks rond Poe Dameron, de nieuwste toppiloot van het verzet. In deze eerste bundeling wordt Poe samen met zijn X-Wing Squadron door generaal Leia Organa op een topgeheime missie gestuurd tegen de First Order. Een mooie introductie tot en uitdieping van één van de nieuwste Star Wars-helden uit The Force Awakens.

 • Verhaal gaat verder in POE DAMERON BOOK 2: THE GATHERING STORM en STAR WARS: THE FORCE AWAKENS.
 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.