0
Posted 17/11/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Countdown to Star Wars The Force Awakens: En ondertussen… Mark Hamill

nog-29

Eén van de belangrijkste nieuwtjes in de aanloop naar The Force Awakens was het bericht dat de grote drie, Mark Hamill, Carrie Fisher en Harrison Ford hun oude rol weer zouden vertolken. Niet alleen krijgen we zo een leuk weerzien met de geliefde personages uit de oude Star Wars, het is ook min of meer een geruststelling. Abrams en co grijpen op zijn minst op het gebied van personages ten dele terug naar wat was en dus hopelijk ook naar de oude sfeer en het plezier van de dertig jaar oude films. Drie decennia is echter een lange tijd. Wat hebben deze acteurs eigenlijk uitgespookt in dieComic-Con International 2012 - "Stan Lee's World Of Heroes" Press Line periode? Vandaag bekijken we het leven van Mark Hamill, aka Luke Skywalker na Star Wars.

Voor Jan modaal moet Mark Hamill een eendagsvlieg lijken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Harrison Ford, verscheen Hamill niet in andere Hollywood-kaskrakers. Uit het zicht is uit het hart. Toch heeft hij er een mooie carrière op zitten, niet enkel als live action-acteur, maar vooral als stemacteur.

corvette summer posterOnmiddellijk na het succes van Star Wars werd Hamill voortdurend getypecast in Luke Skywalker- rollen. Hij probeerde dit te vermijden door resoluut voor conflicterende personages te kiezen. Zo speelde hij een tiener in de high school avonturenfilm Corvette Summer (1978) en schitterde hij naast Lee Marvin (The Man Who Shot Liberty Valance, The Dirty Dozen) in de veel geprezen oorlogsfilm The Big Red One. Hij was tevens erg bedrijvig op het podium waar hij lof en awards kreeg voor Broadway-rollen in The Elephant en The Nerd. Toch bleef de geest van Star Wars hem achtervolgen. Hij bleek voortreffelijk de rol van Mozart neer te zetten in de theaterproductie van Amadeus, maar toen men het toneelstuk omzette naar een film, kreeg hij het deksel op de neus: De studiobazen wilden geen Luke Skywalker in de film. Regisseur Miloš Forman (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) castte dus Tom Hulce in de hoofdrol.


Nog voor de release van de eerste Star Wars had Hamill al enkele rollen in animatieseries batman - the animated seriesingesproken, maar het was pas na Episode VI dat hij zich meer en meer op dit specifieke onderdeel ging concentreren. Er volgden rollen in Engelse versies van buitenlandse animatiefilms zoals Castle in the Sky (1986). In de jaren 90 kwam dan de tweede iconische rol waarmee hij vereenzelvigd zou worden: The Joker.

In veel interviews noemt Mark Hamill zichzelf een comic book nerd. Vanaf de jaren 90 is dat duidelijk zichtbaar in zijn repertoire. In 1991 speelde hij The Trickster in The Flash-serie, een reeks die maar één seizoen zou meegaan. Het is een rol die hij 14 jaar later nog eens zou herhalen in de nieuwste The Flash-reeks. Een jaar later, in 1992, startte Batman: The Animated Series. Nadat de originele keuze voor The Joker, Tim Curry (Legend, It) afviel, bood men Hamill de rol aan. Hij zou het personage nadien in verschillende reeksen, films en series spelen. Zijn maniakale lach was hierbij erg kenmerkend.


De game Batman: Arkham City zou de laatste keer zijn dat hij The Joker vertolkte. Hij vermeldde toen op zijn Twitter-account namelijk het volgende:

Hello/Goodbye Joker! I’ve enjoyed every minute behind the wheel of the Clown Prince’s crazy car — I’m going to miss him more than I can say!!

Later schreef hij echter ‘Never say never” en speelde hij nog The Joker in Robot Chicken en een expansion pack voor DC Universe Online.

De laatste jaren bleef Hamill zich vooral richten op zijn stemwerk. Zo speelde hij ook de rol van Darth Bane in Star Wars: The Clone Wars. Toch was hij recent ook te zien in Sushi Girl, Kingsman: The Secret Service en de nieuwe The Flash-reeks. Naast acteren, legde Hamill zich ook eventjes toe op het schrijfwerk. Hij is co-auteur van The Black Pearl, een Dark Horse mini-serie en pende enkele verhalen neer voor de Simpsons Comics.

Net als Carrie Fisher kreeg Hamill de hulp van een personal coach en een voedingsconsulente om het lichaam weer in een degelijke conditie te krijgen. De tengere Luke Skywalker van weleer was namelijk vrij diep aangetast door het goede leven achter de schermen. Na een 25-tal jaar in de luwte zullen binnen een maand namelijk weer de spotlights op Mark Hamill staan.

Luke Skywalker

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.