Random Article


Review: The Martian

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , , , ,
 
Filmstudio: ,
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 141 min.
 
Taal: Engels
 
In de bioscoop vanaf: 7 Oktober 2015
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Topcast met een fantastische Matt Damon op kop. Leuke humor. Prachtige sets en effecten. Realistisch. Ridley Scott kan het nog steeds.

Minder


Iets te wiskundig en logisch aangepakt. Er mist nog wat extra's. Mars als "antagonist" werkt niet altijd even goed. Duurt iets te lang.


Water op Mars, zeg je? Dat zal wel iets met Matt Damon te maken hebben. In The Martian dient hij immers op zijn eentje te overleven op de rode planeet. Lees hier de Brainfreeze-review van de nieuwste sci-fi van Ridley Scott…

Posted 29/09/2015 by

 
Full Article
 
 
Luckily… I’m a botanist

Recentelijk onthulde NASA dat ze vloeibaar water op Mars hebben gevonden. Het zou weleens aan Matt Damon kunnen liggen. Hoe het ook zij, een betere toevallige virale marketing kon The Martian, de nieuwste sci-fi van Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Prometheus) niet hebben. Met The Martian keert Scott terug naar het sciencefictiongenre – waarin ie zonder twijfel zijn beste werk heeft geleverd – en tovert hij een geslaagde adaptatie van de gelijknamige roman van Andy Weir op het grote scherm.

De plot van The Martian is simpel. Tijdens een bemande ruimtemissie naar de rode planeet, dient de crew van de Ares 3 een evacuatie te maken. Hierbij geraakt één bemanningslid vermist. Astronaut Mark Watney (Matt Damon) bevindt zich moederziel alleen op Mars, terwijl zijn crew terug onderweg moet naar de Aarde. Gelukkig is er nog een semi-functionerend ruimtestation. Aan Watney om honderden dagen op zijn eentje te overleven, contact te maken met NASA en zijn eigen geestelijke gezondheid te behouden… Denk Cast Away, maar dan op Mars…

martiancast

Het is niet de eerste keer dat Matt Damon alleen op een buitenaardse planeet zit. Recentelijk zagen we hem nog in een gelijkaardige rol in Christopher Nolans Interstellar (2014). Als astronaut/botanist/wiskundige Mark Watney komt hij echter een pak sympathieker over en heeft de acteur wederom een glansrol te pakken. Elke grote tegenslag waar hij haast de wanhoop nabij is, elke kleine overwinning, de mopjes over zijn crewleden om zichzelf staande te houden,… Damon speelt het met verve en als publiek voel je enorm hard met hem mee.

Regisseur Ridley Scott beseft dat de tijd die we op Mars en in de ruimte spenderen belangrijker is dan de scènes op Aarde. Maar dat betekent niet dat we meer dan twee uur lang naar louter Matt Damon en het mooie Marslandschap hoeven te staren. Vanaf de tweede act van de film komt NASA een belangrijke rol te spelen in het trachten thuisbrengen van hun vermiste astronaut. Het blijft uiteraard fictie, maar toch krijg je het gevoel dat we hier een redelijk realistische en transparante kijk krijgen op de ruimtevaartindustrie.

mattdamonmartian

Hoewel de andere personages niet zozeer worden uitgediept en relatief weinig schermtijd krijgen, zorgen klinkende namen als o.a. Sean Bean, Jeff Daniels, Kristen Wiig en Chiwetel Ejiofor voor enkele topprestaties. Hetzelfde geldt overigens voor Watneys crewleden, waaronder Kate Mara (Fantastic Four), Sebastian Stan (Captain America: The Winter Soldier), Michael Peña (Ant-Man) en Jessica Chastain (na Interstellar wederom in een belangrijke ruimtefilm). Waar de crew van de Ares 3 enkel te zien is in het begin en de derde act van de film, worden ze toch wat meer uitgediept dan de andere personages dankzij enkele quirks die Matt Damon uit hun persoonlijke bezittingen haalt.

Zowel Watney als zijn NASA-collega’s zijn wiskundigen en zo bouwt Ridley Scott ook zijn film op. Er is hier geen constante dreiging zoals in Alien of Prometheus. We krijgen eerder een reeks problemen die Watney (en uiteindelijk de andere personages) één voor één dienen op te lossen. De vijandige atmosfeer van Mars, de barre weersomstandigheden, rantsoenering, het opzetten van communicatiemiddelen, de tijd die NASA nodig heeft om reddingsacties op te zetten… Alles wordt zeer logisch aangepakt waardoor de film een tikkeltje voorspelbaar en bij momenten wat saaier wordt. De vertolkingen en special effects zijn top en het is werkelijk een return to form voor Ridley Scott, maar The Martian heeft het hierdoor niet in zich om lang na te zinderen en een regelrechte klassieker te worden. Er mist nog iets extra’s (maar, toegegeven, het boek heeft diezelfde probleem, oplossing, probleem, oplossing, repeat… structuur).

matt-damon-martian

Desalniettemin is de film zeker een kijkbeurt waard vanwege een glansrol voor Matt Damon, een geweldige cast en de prachtige sets en effecten. Tevens bewijst Ridley Scott dat hij het nog steeds kan om een oerdegelijke sciencefictionfilm op poten te zetten…

The Martian landt op 7 oktober in de bioscoop.

 

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.