0
Posted 07/08/2015 by Killian in Columns
 
 

Geeks United #11 – Cosplay4Charity

geeks united 11

Sociale media en popcultuur zijn altijd sterk met elkaar verbonden geweest. Ook op Facebook hebben fans zich verenigd om samen te discussiëren, te overleggen of te dromen over hun favoriete films, series, games of comics. De Facebookfangroepen: wie zijn ze? Wat doen ze? Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, maar kan je door het bos de bomen nog zien? In GEEKS UNITED zal Brainfreeze jullie daarop een gevat antwoord bieden met een reeks korte interviews.

Vandaag geven we het woord aan het admin-team van de COSPLAY4CHARITY, dé Belgische vereniging die met behulp van cosplay goede doelen bijstaat!

 

C4C

Wie zijn jullie? 

Wij zijn een jonge Belgische vereniging cosplayers die met hun hobby specifiek goede doelen willen helpen. Dat doen we meestal rechtstreeks, door animatie te voorzien, maar het kan ook onrechtstreeks door bijvoorbeeld mee te helpen met fundraisers.

Heeft het leiden van een groep eigenlijk impact op jouw dagelijks leven?

Sowieso is leiding geven aan een groep iets wat tijd en inspanning vraagt. Wij zijn een jonge vereniging die nog volop groeit, waarbij we proberen om zo goed mogelijk de taken te verdelen, zodat het uiteindelijk voor iedereen leuk blijft.

C4C 1

Vertel eens wat meer over het onderwerp van de groep? Vanwaar komt de naam?

De naam zegt letterlijk wat we doen: we cosplayen voor charity. Onze slogan is “Dreams2Reality” en die omvat ons dubbel aspect nog het best. Onze leden maken van hun droompersonages een realiteit en brengen die dan ook voor anderen tot leven; anderen die door omstandigheden niet in staat zijn om dat zelf te doen, zoals zieke kinderen bijvoorbeeld.

Hoe lang bestaat Cosplay4Charity al en hoe verliep de toestroom van leden?

Cosplay4Charity werd officieel opgericht in mei 2013, door cosplay-veteranen Bert (BeerBugBarney’s Den), Stéphanie (MysteriousMaemi) en Christelle (KittyCricri Cosplay), samen met een handjevol andere leden. Ons eerste officieel evenement was de 20ste editie van de Nationale Kinderkankerdag; een evenement waar we al meteen backstage bezoek kregen van Prins Laurent. De Kinderkankerdag is een familiedag georganiseerd voor gezinnen die een kind hebben met kanker, waardoor zij niet zomaar familie-uitstapjes kunnen doen. Voor die ene keer wordt dat mogelijk, met alle nodige medische begeleiding erbij. Elk jaar kiezen ze een thema en in 2013 was het “fantasie”. Via via zijn ze bij de voorzitter Bert uitgekomen, die individuële cosplayers heeft opgetrommeld, vooral Disney-prinsessen en een paar superhelden, om voor animatie te zorgen. Door dit evenement is gebleken dat naar zo’n concept wel vraag is in België en zodoende hebben we met die paar mensen beslist om er mee verder te gaan in een vaste vereniging, met een centrale organisatie.

Aangezien dit eerste evenement meteen een knaller was waar we zo’n 20 cosplayers konden inzetten, is het rekruteren van nieuwe mensen redelijk vlot gegaan. We zijn wel selectief bij het aanvaarden van nieuwe mensen, omdat we naar specifieke doelgroepen en dus vooral jonge kinderen toe werken. Gekochte of zelfgemaakte cosplays zijn allemaal welkom, zolang het personage geloofwaardig neergezet wordt tegenover een publiek waar men mag van uitgaan dat ze cosplay totaal niet kennen. Het belangrijkste is de mentaliteit van de cosplayer zelf, waardoor we nieuwe kandidaat-leden eerst even screenen, alvorens ze effectief als nieuw lid te aanvaarden. Dat systeem neemt wat tijd in beslag per kandidaat, maar heeft zijn nut al bewezen en zo groeien we misschien wat traag, maar zeker en blijven we kwaliteit garanderen tegenover de organisatoren die ons op hun evenementen vragen.

C4C2

Hoe zit het met de groepssfeer? Is deze zeer positief of zijn er soms ook negatieve situaties zoals discussies die uitgroeien tot ruzies?

In elke groep zijn er al eens onenigheden. Wij hebben er ook, maar die zijn tot nu toe beperkt gebleven en raken meestal snel opgelost. Het feit dat we leden al op voorhand screenen, is daar mee verantwoordelijk voor.

Hoe zien jullie de toekomst van de groep?

Sedert januari hebben we een partnership getekend met Make-a-Wish Belgium-Vlaanderen, een half jaar nadat we een eerste evenement met hen samen deden. Los daarvan deden we al enkele verschillende evenementen in België, waarbij de organisatoren telkens vol lof waren. Voor een vereniging met een heel specifiek doel, die nog maar twee jaar bestaat en nog wat in zijn kinderschoentjes staat, zijn dat eigenlijk al prestaties die kunnen tellen. We hebben nog kandidaat-leden in de running; er staan nog evenementen gepland,… er is zeker vraag naar wat wij brengen. Wij kunnen alleen maar ons best doen om aan die vragen te voldoen en hopen dat meer mensen ons hierin willen bijspringen.

Potentiële leden kunnen zich altijd aanmelden, indien ze een kostuum hebben dat past in één van onze hoofdthema’s: film, tv-series, comics en games. Die thema’s zijn gekend bij een algemeen publiek dat niet naar conventies gaat, wat bij manga en anime bijvoorbeeld niet het geval is. We verwachten een zeker kwaliteitsniveau qua kostuums, maar we helpen uiteraard wel met advies indien nodig. Belangrijkste factor is de mentaliteit die je toont ten opzichte van andere leden en de doelgroep waar we mee werken.

Bij ons draait het niet om competitie, populair of rijk worden. Wij willen aan onze hobby plezier beleven én dat plezier delen met anderen. Verdere details staan op onze Facebook-pagina.

Ontdek Cosplay4Charity op Facebook

 

 Wil jij jouw Facebookfangroep in een van Brainfreeze’s Geeks United-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter

Check zeker ook onze vorige afleveringen:

GEEKS UNITED #1 – BELGIAN JUSTICE SOCIETY

GEEKS UNITED #2 – BELGIAN POTTERHEADS

GEEKS UNITED #3 – LOKI’S BELGIAN ARMY

GEEKS UNITED #4 – BELGIAN BROWNCOATS

GEEKS UNITED #5 – TEEKAY-421

GEEKS UNITED #6 – COSPLAYCLOUD

GEEKS UNITED #7 – BELGIAN DC COSPLAYERS

GEEKS UNITED #8 – TRANSFORMERS VERZAMELAARS BENELUX

GEEKS UNITED #9 – BELGIAN WHOVIANS UNITED

GEEKS UNITED #10 – FUNKO COLLECTORS BENELUX

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.