0
Posted 24/07/2015 by Killian in Columns
 
 

Geeks United #9 – Belgian Whovians U.N.I.T.E.D.

geeks united 9

Sociale media en popcultuur zijn altijd sterk met elkaar verbonden geweest. Ook op Facebook hebben fans zich verenigd om samen te discussiëren, te overleggen of te dromen over hun favoriete films, series, games of comics. De Facebookfangroepen: wie zijn ze? Wat doen ze? Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, maar kan je door het bos de bomen nog zien? In GEEKS UNITED zal Brainfreeze jullie daarop een gevat antwoord bieden met een reeks korte interviews.

Vandaag geven we het woord aan het admin-team van de BELGIAN WHOVIANS U.N.I.T.E.D., dé  fangroep voor alles in verband met de wondere wereld van Doctor Who!

 

Belgian Whovians UNITED Geeks United 1

Wie zijn jullie en hoe zijn jullie in contact gekomen met Doctor Who? 

We zijn Belgian Whovians U.N.I.T.E.D., een fangroep die Doctor Who-fans –ook wel Whovians genaamd- in België probeert samen te brengen. Fanclubs van andere sci-fi franchises bestonden hier al langer (bv. Star Wars, Star Trek,…), maar voor ons was er niet één van Doctor Who. Grotendeels denk ik doordat de serie in Engeland zeer populair is en nog niet zo globaal verspreid is (zoals Amerikaanse media dat doet). Ondanks dat er toch een oudere generatie is die hier ook opgegroeid is met Doctor Who, is er nu een jongere garde whovians die, mede door het internet,  fan zijn geworden van de serie.

Heeft het leiden van een groep eigenlijk impact op jouw dagelijks leven?

Het leiden van de groep heeft best wel een impact: naast het werk of de studies van de admins worden er evenementen georganiseerd en maken we tijd om de groep in de gaten te houden: reposts vermijden, bemiddelen in discussies, …

De groep zorgde er ook voor dat er enorm veel nieuwe vriendschappen werden gesloten. Dat is dus zowel voor de admins als voor de andere leden een serieuze impact geweest!

Belgian Whovians UNITED Geeks United 2

Vertel eens wat meer over het onderwerp van de groep? Vanwaar komt de naam?

U.N.I.T.E.D. is een woordpeling naar U.N.I.T., Unified Intelligence Taskforce. Dat is de militaire organisatie die in opdracht van de VN onderzoek doet naar buitenaardse dreigingen binnen het Doctor Who-universum.

Hoe lang bestaan de Belgians Whovians U.N.I.T.E.D. al en hoe verliep de toestroom van leden?

Naar aanleiding van de vernieuwde serie die in 2005 gestart werd, begonnen veel jongere fans met deze recentere Doctor Who-serie en door die interesse gaan ze daarna vaak de klassieke serie kijken. Hoewel Doctor Who eigenlijk al lang bestaat en naar de eerste serie met een soort cultstatus door moderne popcultuur vaak gerefereerd wordt, was er nog geen Facebookgroep in België. Daarom besloot admin Joren Martens in 2012 een groepje op te richten, met als doel andere whovians hier in België elkaar te laten vinden en daarmee nieuwe vrienden en contacten te leggen.

De groep is opgericht nadat de populariteit reeds een hoogtepunt bereikt had in het buitenland. In België werd de Doctor Who-wereld vooral iets bekender door uitzendingen op Acht, maar de meeste mensen  leerden de serie via andere fans kennen. Eerst waren het voornamelijk wat vrienden en ik die in de groep zaten maar ondertussen zijn we –vooral de laatste jaren- al uitgegroeid tot een groep van 2600+ leden.

Belgian Whovians UNITED Geeks United 3

Hoe zit het met de groepssfeer? Is deze zeer positief of zijn er soms ook negatieve situaties zoals discussies die uitgroeien tot ruzies?

Discussies zijn er natuurlijk af en toe. Vaak is dit wanneer er een nieuwe aflevering getoond werd en mensen hun mening hierover gaven. Dit clasht natuurlijk soms en dan komt het er bij ons op aan om neutraal te blijven. Soms moeten we dan ook wel eens de gemoederen sussen, door beide partijen onder vier ogen te spreken in een chatgesprek. Niet steeds even makkelijk, maar we hebben onze regels die openbaar en verplicht zijn voor alle leden. Wie deze regels niet respecteert, wordt voor een bepaalde tijd geschorst uit de groep.

Hoe zien jullie de toekomst van de groep?

Ik vermoed dat we per nieuw seizoen wel steeds een paar nieuwe leden zullen krijgen, zeker wanneer dit terug zal worden uitgezonden op Acht. De serie trekt telkens een nieuw en jonger publiek aan en zij zijn natuurlijk zeker welkom in de groep!

Laat je niet afschrikken door het hoge ledenaantal. Meets zijn steeds heel gezellig en je hoort er meteen bij! Allons-y!

Ontdek de Belgian Whovians U.N.I.T.E.D. op Facebook

 

 Wil jij jouw Facebookfangroep in een van Brainfreeze’s Geeks United-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter

Check zeker ook onze vorige afleveringen:

GEEKS UNITED #1 – BELGIAN JUSTICE SOCIETY

GEEKS UNITED #2 – BELGIAN POTTERHEADS

GEEKS UNITED #3 – LOKI’S BELGIAN ARMY

GEEKS UNITED #4 – BELGIAN BROWNCOATS

GEEKS UNITED #5 – TEEKAY-421

GEEKS UNITED #6 – COSPLAYCLOUD

GEEKS UNITED #7 – BELGIAN DC COSPLAYERS

GEEKS UNITED #8 – TRANSFORMERS VERZAMELAARS BENELUX

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.