0
Posted 18/07/2015 by Killian in Columns
 
 

Donnie Darko’s Bi-Weekly Horror Digest #9


Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien in de wereld van horror, exploitation en sleaze… In deze tweewekelijkse rubriek vertelt Donnie Darko je in hapklare brokken wat de moeite is om te bekijken (of ook niet) en waar je moet zijn om dat lekkers te kunnen bemachtigen.

THE HAMILTONS + THE THOMPSONS

 • Jaar: 2006 en 2012
 • Regisseurs: The Butcher Brothers
 • Korte inhoud: A family that stays together, slays together…

Twee films van The Butcher Brothers (in het echt zijn het geen broers) waarin we een wel heel speciale familie volgen. Het regisseursduo heeft enkele goede ideeën en doet leuke dingen met de vampiermythologie, maar spijtig genoeg missen ze sterke scripts, acteurs en eigenlijk gewoon talent tout court om er iets deftigs mee aan te vangen. Het zijn telkens korte films en dan nog kunnen ze amper de aandacht van de kijker vasthouden…

De reden waarom we zo hard zijn, is omdat we nu net het potentieel in de films zien en het zo spijtig is dat de executie zo slap is. Een slechte film zijn we snel vergeten, maar een film die zijn premisse geen eer aandoet, dat kunnen we niet vergeven.

1-590x151

Zowel The Hamiltons als The Thompsons zijn gemakkelijk voor een prikje te krijgen.

the-thompsons-header

NIGHT OF THE COMET

 • Jaar: 1984
 • Regisseur: Thom Eberhardt
 • Korte inhoud: Stof afkomstig van een komeet die voor het laatst 65 miljoen jaar geleden passeerde, doodt nagenoeg al het leven op aarde. Twee zussen proberen zo goed mogelijk te overleven in het post-apocalyptische landschap.

Films waarin de wereld eindigt zijn er genoeg, maar geen enkele daarvan bevat personages die zo opgewekt blijven als in Night of the Comet. Dat schrijver en regisseur Thom Eberhardt beïnvloedt werd door de post-apocalyptische films uit de jaren 50 en 60 – denk It Came From Outer Space, Day of the Triffids en The Omega Man – is overduidelijk, maar de man doet er wel leuke dingen mee. De humor en de goed uitgebouwde relatie tussen de al bij al tweedimensionele personages zorgt ervoor dat je met aandacht blijft kijken naar een film waar eigenlijk niet veel in gebeurt (vooral in de tweede akte slaat de verveling al eens toe) en al zeker niets origineels (het is en blijft een low-budget productie). Toch is het opvallend dat de hoofdpersonages niet alleen vrouwen zijn, maar bovendien ook heel erg strijdbaar zijn. Zij hebben geen Schwarzenegger of Stallone nodig om hen te redden, want ze hanteren zelf een uzi als geen ander. Erg progressief in het Reagan-tijdperk, zelfs in het liberale (in de Amerikaanse betekenis van het woord) Hollywood. Het is dan ook geen wonder dat Joss Whedon Night of the Comet als een directe invloed aanduidt voor Buffy The Vampire Slayer (film en tv-reeks).

35-590x151

Night of the Comet werd in een HD-versie uitgegeven door Arrow Films.

night_of_the_comet_301

GRINDHOUSE

(DEATH PROOF + PLANET TERROR)

 • Jaar: 2007
 • Regisseur: Quentin Tarantino (Death Proof) en Robert Rodriguez (Planet Terror)
 • Korte inhoud: (DEATH PROOF) “Death by car!” gevolgd door “Death by tough chicks!”. (PLANET TERROR) Smeltende zombies, go-go dancers, explodo!

Het is een verdomde schande dat Tarantino’s en Rodriguez’ double feature event niet op deze manier bij ons in de zalen werd gebracht. We konden dan wel genieten van de verlengde versies van zowel Death Proof en Planet Terror, maar de ervaring die beide regisseurs ons, de fans, wilden voorschotelen, daar konden we naar fluiten…

Gelukkig is er nog zoiets als Blu-ray waar minder moeilijk gedaan wordt door studio’s en distributeurs en al dat ander anti-creatief gespuis. Nu krijgen we de ervaring waar we recht op hadden en die stelt niet teleur.

Robert Rodriguez is altijd een genereuze regisseur geweest en in Planet Terror word je dus getrakteerd op de meest vunzige, ranzige en natte gore die je je kan inbeelden. Het probleem met Rodriguez is echter altijd geweest dat hij de aandacht van zijn publiek niet kan vasthouden gedurende de hele film. Visueel stelt hij dus niet teleur en het is fun, maar die cherry on top, die krijg je nooit.

Death Proof daarentegen toon weer maar eens aan dat Tarantino meer is dan zijn invloeden alleen en dat hij één van de meest begaafde regisseurs in de filmgeschiedenis is. Je hoeft maar naar die lange conversatie met de tweede groep meisjes kijken. Alleen onze Quentin kan dat zo interessant op het grote scherm brengen. Dan hebben we het nog niet gehad over wat de man Kurt Russell allemaal aandoet. De feministen onder ons zullen juichen van plezier tijdens de climax van de film. Het moet wel gezegd worden dat de kortere versie die deel uitmaakt van Grindhouse veel beter werkt dan de extended version.

Tussen beide films krijg je ook nog de fake trailers voor films die spijtig genoeg nooit zullen zijn. De beste is ongetwijfeld Thanksgiving van Eli Roth, je waant je echt in een grindhouse cinema op 42nd street in de jaren 70 tussen de junkies…

35-590x151

Grindhouse is op Blu-ray te koop in Engeland. Het bier moet je zelf in huis halen.

Grind House (Death Proof)

NEAR DARK

 • Jaar: 1987
 • Regisseur: Kathryn Bigelow
 • Korte inhoud: Volg de exploten van een nomadische vampierenfamilie.

Kathryn Bigelow is één van de meest getalenteerde regisseurs op deze planeet. Wij zeggen dit niet zomaar, want Strange Days is de film die onze jeugd gekleurd heeft en waar we nog altijd even van onder de indruk zijn als vroeger. Oudere lezers onder jullie weten dat dit niet zo vaak voorkomt. Met Near Dark hadden we echter niet dezelfde band. Toen we hem voor het eerst zagen, zo’n tien jaar geleden, vonden we er niets aan. We waren er overduidelijk niet rijp genoeg voor Bigelows poëtische (mede dankzij de synthmuziek van Tangerine Dream) en onconventionele mengeling van het western- en vampierengenre. Het is niet de mengeling die zo onconventioneel is, maar de manier waarop de film in elkaar zit. Ondanks het feit dat hij heel erg gestileerd is, lijkt het alsof de filmmakers ergens in het midwesten zijn uitgestapt en gewoon besloten om te beginnen filmen. Er is geen vastomlijnd verhaal, maar alles vertrekt vanuit de ontmoeting tussen vampier Mae en de mens Caleb, die in elkaar vinden wat ze bij zichzelf missen. Alles wat verder gebeurt is een gevolg van die ontmoeting en lijkt wel uit het leven gegrepen. Het toont aan wat voor een talent Bigelow toen al was en het verklaart ook de weg die ze later zou inslaan met films zoals The Hurt Locker en Zero Dark Thirty.

4-590x151

Near Dark is gemakkelijk te vinden aan dumpingsprijzen.

near-dark

JENNIFER’S BODY

 • Jaar: 2009
 • Regisseur: Karyn Kusama
 • Korte inhoud: Alsof populaire meisjes nog niet bitchy genoeg konden zijn, moet er nu één bezeten worden door een succubus…

Wat een zwaar ondergewaardeerde film is dit…

Verkocht als een masturbatoire fantasie voor puberende tieners omwille van de aanwezigheid van Megan Fox, maar de derde film van Girlfight- en Æon Flux-regisseur Karyn Kusama is meer dan de standaard horrorfilm. Dit hoefde niet te verwonderen met haar in de directeursstoel en hipste der alle scenarioschrijvers Diablo Cody (Juno, Young Adult) achter de typemachine. We begrijpen echter wel waarom Jennifer’s Body niet echt potten gebroken heeft. Dat heeft niets met de kwaliteit te maken, maar zoals eerder gezegd met de manier waarop de film verkocht werd. Het publiek dat aangesproken werd met de marketing kan immers nog altijd niet overweg met films die bijtende zwarte humor (verpakt in zalige hipster teenspeak) gebruiken om hun verhaal vertellen, heeft immers totaal geen boodschap aan een film die over female empowerment en de soms toxische relaties tussen BFF’s praat. De horrorfans worden echter ook niet vergeten, wees gerust.

Wat te zeggen over Megan Fox? Wel, zij is niet alleen perfect gecast als succubus, ze blijkt ook nog eens over heel wat acteertalent te beschikken, jazeker.

4-590x151

Jennifer’s Body is gemakkelijk te vinden op Blu-ray en DVD. Zorg wel dat je de extended director’s cut bekijkt omdat die het dichtst bij de visie van Karyn Kusama komt.

image35

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.