Random Article


Secret Wars Battleworld Report Deel 8 – Civil War, Age of Apocalypse, Spider-Island, 1872, Runaways en meer!

 


0
Posted 09/07/2015 by

Secret Wars (2015-) 002-046secretwars4De nieuwe Secret Wars, Marvel‘s mega-event door Jonathan Hickman en Esad Ribic, is volledig van start gegaan. Brainfreeze zal trouw elk nieuw deel van de hoofdreeks reviewen, maar een superheldenevenement als dit kent natuurlijk ook talrijke tie-ins en minireeksen. Deze zullen we wekelijks/tweewekelijks van kortere besprekingen voorzien. Hierdoor kan je als lezer makkelijk je weg vinden op Battleworld, een samenraapsel van tal van Marvel-realiteiten en alles wat nog overblijft van het ooit oneindige Marvel-multiversum, en kom je te weten welke reeksen de moeite zijn… en welke niet.

Alle series hier pikken in op het hoofdverhaal van Secret Wars na het einde van het Marvel-universum en de geboorte van Battleworld onder een goddelijke Doctor Doom. Sommige series leggen zelfs de bouwstenen voor het nieuwe Marvel-universum. De comics worden onderverdeeld in drie banners:

 • LAST DAYS, lopende Marvel-reeksen waarin de laatste momenten van bepaalde personages tijdens Secret Wars #1 uit de doeken worden gedaan.
 • BATTLEWORLD, Secret Wars-reeksen die lopende Marvel-series vervangen en de verschillende domeinen van Battleworld belichten.
 • WARZONES!, de belangrijkste reeksen waarin de bouwstenen van het nieuwe Marvel-universum worden gelegd en oude verhaallijnen van een nieuwe insteek worden voorzien.

In de voorbije maanden namen we al heel wat nieuwe reeksen en miniseries onder de loep in onze Secret Wars Battleworld Reports:

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 1

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 2

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 3

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 4

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 5

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 6

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 7

Secret Wars week acht levert weer een druk weekje met het debuut van enkele grote nieuwe series…

 

1872 #1

 • sw1872Schrijver: Gerry Duggan
 • Artiest: Nicole Virella
 • Banner: Warzones!
 • Domein: The Valley of Doom

In 1872 keren we naar het stadje Timely (de oorspronkelijke naam van Marvel Comics). In feite is de opzet van deze serie gelijkaardig aan 1602, waar Marvel-personages naar de 15de eeuw gekatapulteerd werden. Hier krijgen we dan uiteraard het Marvel-universum als een stadje in het Wilde Westen.

Sheriff Steve Rogers/Captain America probeert de orde te handhaven. Wilson Fisk/Kingpin is een corrupte burgemeester. Tony Stark/Iron Man is de plaatselijke dronkaard. Een grote rol wordt weggelegd voor de indiaan Red Wolf en natuurlijk heeft het Roxxon-mijnbedrijf het voor het zeggen. Het heeft enkele slimme verwijzingen en insteekjes aangepast aan de tijd, maar blijft voornamelijk voor de fans van westerns. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

AGE OF APOCALYPSE #1

 • swaoaSchrijver: Fabian Nicieza
 • Artiest: Gerardo Sandoval
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Domain of Apocalypse

Het grootste en beste X-Men-event uit de jaren 90 wordt nog maar eens opgerakeld voor Secret Wars. In deze wereld stierf professor Charles Xavier vroegtijdig waardoor hij nooit de X-Men kon samenbrengen. De wereld werd onder de voet gelopen door de ultieme mutante darwinist Apocalypse. Enkel Xavier’s oude vriend, Magneto, en zijn team X-Men-rebellen maken een kans om Apocalypse en de zijnen tegen te gaan…

In deze nieuwe Age of Apocalypse #1 krijgen we wederom een alternatieve versie van het verhaal voorgeschoteld, waarin de jonge Cypher een belangrijke rol zal spelen. In sneltempo worden we voorgesteld tot het (vernieuwde) domein van Apocalypse. Alles ziet er bekend genoeg uit voor diegenen die het oorspronkelijke event gevolgd hebben. Cyclops en Havok als slechteriken onder Mr. Sinister, Holocaust als één van Apocalypse’s vier Horsemen, de zwaar gehavende Wolverine, (Dark) Beast als macabere wetenschapper… Fabian Nicieza schreef indertijd al mee aan het eerste event en ook Gerardo Sandovals tekenstijl valt te vergelijken met deze van pakweg een Joe Madureira. Oude wijn in nieuwe zakken dus. Het kan best wel leuk worden, maar of deze reeks het originele event gaat overtreffen? Nostalgie alom, dat wel, maar het blijft maar de vraag welke richting ze hier nog mee kunnen uitgaan… 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

CIVIL WAR #1

 • swcivilwarSchrijver: Charles Soule
 • Artiest: Leinil Francis Yu
 • Banner: Warzones!
 • Domein: The Warzone

De oorspronkelijke Secret Wars was het meest succesvolle Marvel-event van de jaren 80, Age of Apocalypse was dit in de jaren 90 en in de 21ste eeuw was er geen Marvel-event groter en invloedrijker dan Civil War. Deze week krijgen we ze allemaal nog eens opnieuw!

In deze nieuwe what if?-versie van de oorspronkelijke Civil War, vechten Captain America en Iron Man nog steeds om de Superhuman Registration Act – een document dat alle superhelden verplicht hun identiteit en krachten mee te delen aan de overheid. Het eindgevecht van de oorspronkelijke reeks verliep hier wel wat anders – en met veel meer doden. Jaren later is het land in twee delen gesplitst: The Blue in het westen onder Captain America, waar superwezens vrij zijn in het gebruik van hun krachten (zolang ze maar voor het goede gebruikt worden) en The Iron in het oosten onder Iron Man, waar strikte regels gelden maar ook veel meer welvaart heerst.

Miriam Sharpe, een belangrijk personage uit de oorspronkelijke Civil War, poogt de twee ex-Avengers jaren later nog eens samen aan tafel te krijgen. Ook Peter Parker/Spider-Man blijft een grote rol spelen in dit alles…

Deze Civil War #1 doet de nieuwe geschiedenis zeer mooi uit de doeken en voelt opnieuw zeer groots aan. Dit wordt sowieso één van dé Secret Wars-reeksen om in het oog te houden. 4/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko

 

SPIDER-ISLAND #1

 • swspiderislandSchrijvers: Christos N. Gage, Tom DeFalco
 • Artiesten: Paco Diaz, Ron Frenz
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Spider-Island

In deze nieuwe reeks keren we terug naar Spider-Island, één van de recentere grote Spider-Man-events. De Secret Wars-versie levert een alternatief what if?-einde tot het verhaal. Hier heeft uiteraard ook iedereen in Manhattan Spider-Man-krachten, al dan niet zes armen, verkregen, maar heeft The Queen gewonnen. Spider-Man werd vermoord, de meeste superhelden zijn gemuteerde slaven van The Queen geworden en enkel Flash Thompson (in zijn Venom-pak), de androïde Vision en Spider-Woman zijn hiervan gespaard overgebleven. Werewolf by Night blijkt dan weer enkel van zijn gemuteerde spinnenvorm af te zijn wanneer ie tot een weerwolf transformeert, wat eveneens als een vloek aanzien kan worden.

Spider-Island #1 biedt een goede introductie tot deze wereld met degelijke momenten voor Flash Thompson/Agent Venom en leuke easter eggs (Cap Wolf! Lizard Hulk!). Het is niet zo goed als Renew Your Vows, maar beter dan Spider-Verse.

Ergens is het vreemd dat deze comic juist een backupverhaal rond Mayday Parker/Spider-Girl in het MC2-universum heeft. Dat zou veel beter passen in Spider-Verse. Hoe dan ook, de Spider-Girl en MC2-fans worden hierin ook weer op hun wenken bediend. 3.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

AMAZING SPIDER-MAN: RENEW YOUR VOWS #2

 • swspidey2Schrijver: Dan Slott
 • Artiest: Adam Kubert
 • Banner: Warzones!
 • Domein: The Regency

Peter Parker heeft nog steeds zijn Spider-Man-krachten, maar een geheel andere verantwoordelijkheid. Hij is getrouwd met Mary Jane en samen hebben ze een dochtertje, Annie, wiens krachten ze moeten geheim zien te houden. Het helpt natuurlijk niet dat Annie’s klasgenoten de jonge kinderen van het Power Pack zijn en haar school wordt aangevallen door enkele Spider-Man-vijanden. Ondanks deze heel andere, meer volwassen versie van Spider-Man, blijven Slott en Kubert zeer mooi werk leveren. Dat ligt volledig aan de nostalgische toets die het verhaal meekrijgt. Was je Spider-Man-lezer in de jaren 80-90? Dan is dit verplichte kost. 3.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

GHOST RACERS #2 (van 4)

 • swghostracers2Schrijver: Felipe Smith
 • Artiest: Juan Gedeon
 • Banner: Battleworld
 • Domein: Doomstadt

In het tweede deel van Ghost Racers krijgen we wat meer geschiedenis rond deze Battleworld-versie van Robbie Reyes. De opzet van de races en het verhaal blijft echter vrij cliché en Reyes blijft – ook in deze versie – de minst interessante van alle Ghost Riders. Een beetje een gemiste kans, dus. 2/5 Dooms.

doom-funkodoom-funko

 

INFERNO #3

 • swinferno3Schrijver: Dennis Hopeless
 • Artiest: Javi Garron
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Limbo

Terwijl Colossus en zijn team vastzitten in een letterlijke hel, brengt Illyana Rasputin – in haar demonische Darkchylde-vorm en rijdend op een gemuteerde, draakachtige Nightcrawler – de overige X-Men een bezoekje. Inferno blijft ook in dit derde deel knallen en de spanning erin houden. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

MASTER OF KUNG-FU #3 (van 4)

 • swmaster3Schrijver: Haden Blackman
 • Artiest: Dalibor Talajic
 • Banner: Battleworld
 • Domein: K’un-L’un

Het toernooi om K’un-L’un gaat van start en Shang-Chi hakt zich een weg doorheen alle tegenstanders. Toch biedt dit derde deel van Master of Kung-Fu weinig soeps op gebied van actie. Het gaat iets té snel vooruit. Hopelijk biedt het eindgevecht in het volgende deel wat meer… 2/5 Dooms.

doom-funkodoom-funko

 

MRS. DEADPOOL AND THE HOWLING COMMANDOS #2

 • swmsdeadpoolSchrijver: Gerry Duggan
 • Artiest: Salva Espin
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Monster Metropolis (Manhattan)

Shiklah, de vrouw van Deadpool, en haar minileger monsters dienen de rivier Styx over te steken. Dat levert enorm grappige taferelen op. Het spook van Deadpool als verteller van deze comic steelt nog steeds de show, maar ook Shiklah, Man-Thing en co krijgen hun momenten in de spotlight. Laat je niet afschrikken door de duister uitziende personages. Dit is veruit één van de grappigste Secret Wars-reeksen die er is en lijkt alleen maar beter te worden. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

RUNAWAYS #2

 • swrunaways2Schrijver: Noelle Stevenson
 • Artiest: Sanford Greene
 • Banner: Battleworld
 • Domein: Doomstadt

Een laatste examen is in het Doom Institute onder Valeria Richards geen lachertje. Iets dat de nieuwe jonge Runaways hardhandig ondervinden in dit tweede deel. Het levert een vrij Ender’s Game-achtige twist op, maar niet meer dan dat. Deze Runaways wordt in feite tegengehouden door de Battleworld-locatie en blijft daarmee enkel voor de fans van jonge superhelden als Jubilee, Pixie, Cloak, Dagger en Amadeus Cho.  2.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

SECRET WARS 2099 #3 (van 5)

 • sw20993Schrijver: Peter David
 • Artiest: Will Sliney
 • Banner: Warzones!
 • Domein: 2099

De Avengers van 2099 versus de Defenders van 2099, maar aanvankelijk niet op de manier die je zou verwachten. Beter dan de klassieke Avengers/Defenders War ging dit nooit worden, maar het levert wel de sterkste issue van Secret Wars 2099 op tot hiertoe. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

SPIDER-VERSE #3

 • swverse3Schrijver: Mike Costa
 • Artiest: Andre Arujo
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Arachnia

De Spider-Mannen (én vrouwen, én antropomorfe varkens) uit verschillende tijdlijnen komen in conflict met de Sinister Six. Later neemt Norman Osborn ze onder zijn hoede, maar Spider-Gwen moet er allemaal niet van weten. De tekeningen blijven minder, maar het verhaal is nog steeds interessant voor eender welke Spider-fan, vooral de cliffhanger van dit deel mag er wezen. 2.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

SQUADRON SINISTER #2

 • swsquadron2Schrijver: Marc Guggenheim
 • Artiest: Carlos Pacheco
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Utopolis

Het Squadron Sinister (de kwaadaardige versie van het Squadron Supreme, op zijn beurt dan weer een parodie op DC’s Justice League) annexeert wederom een nieuw gebied om hun Utopolis uit te breiden. Deze keer komen ze in conflict met de Frightful Four. In hun rangen speelt er zich echter ook een machtsstrijd af en in dit tweede deel komen we wat meer te weten over de snode plannen van Nighthawk (Marvel’s Batman) om Baron Hyperion (Marvel’s Superman) van de troon te stoten. Blijft één van de interessantste Secret Wars-series. 3.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

Secret Wars bij Archonia.com

 

Lees hier onze reviews van de hoofdreeks:

SECRET WARS #1

SECRET WARS #2

SECRET WARS #3

SECRET WARS #4

Volgende week zijn we er weer met o.a. Hail Hydra, Guardians of Knowhere, Siege, Korvac Saga, Years of Future Past en Silver Surfer!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.