0
Posted 07/07/2015 by monkeyafterdark in Comic Cons
 
 

Starcom 2015 Aftermath: Thee en koekjes in de gazebo

Starcom

Na 15 jaar in de 21ste eeuw is het duidelijk dat we sommige woorden kwijt zijn geraakt. Hun aanvankelijke onschuld of oprechte vriendelijkheid verloren voor het genot van collectief taalgebruik. In de plaats daarvan klinken ze, ondanks zichzelf, als cynische sneren voor de meer snobistisch bezielde individuen onder ons. Case in point: “gezellig”.

Iemand zou kunnen zeggen: “Jean-Pierre, het moet me desgevallend van het hart, maar die zondag toen je ons meenam naar Starcom was uiterst gezellig.” Of anders ook, “Marie-Christine, je aanwezigheid in het gezellige geroezemoes van de allereerste Starcom heeft mijn zondag uiterst wel gestemd”. Je zou haast niet anders meer durven heten dan Jean-Pierre of Marie-Christine om het woord nog in de mond te nemen zonder de vrees verkeerd begrepen te worden. En toch, beste Brainfreeze-lezer, toch zal het moeten. In alle aanvankelijke onschuld en oprechte vriendelijkheid. Want het was er verdorie gezellig! Een picknickmand was er thuis geweest, zo gezellig. En iedereen had de kans om zich een dag lang te voelen als een kinderlijk koekje of een zielsverwarmend kopje thee.

20150705_101606

Het was voor het team rond Quinte Ridz de allereerste keer dat ze probeerden een hoofdstuk toe te voegen aan de kroniek van geek conventions die ons land rijk is. En dat is misschien niet glorierijk gelukt, maar die warme-kopjes-thee-en-kruimelige-koekjes-sfeer was uiterst bevallig. Al had de dag, evenwel, heel anders kunnen verlopen. Genoeg redenen om tegen te vallen en genoeg ruimte om vervaarlijk te kieperen en het hele boeltje in een diepe ravijn te zien wegzakken.

Niet in het minst liep het eigenlijk al mis bij het hele begin. Er was schijnbaar een gebrek aan personeel, misschien zelfs een onderschatting van de aantrekkingskracht van dit soort events in de afgelopen jaren. Toen rond 10u00 het Gentse ICC opdoemde, bleek ook de rij wachtenden buitenmaats voor de enkele kassa die voorzien was. Geen aparte ingang voor bezoekers, die hun kaartjes reeds op voorhand gekocht hadden. Gevolgen spraken voor zich en er was flink wat gemor en tandengeknars bij de aanschuivers. Zou dit de bittere toon van teleurstelling zetten voor het verdere verloop?

20150705_124628

Welnee, eenmaal binnen was vrijwel iedereen het erover eens: het is hier gezellig. Gemoedelijk, zowaar. Voor de bezoekers, die in de rest van het jaar de grotere beurzen bezoeken, moet het een vreemde gewaarwording geweest zijn. Zo klein! Zo tastbaar! Zo… wel ja, zo humaan! Je had het hele gebeuren in je broekzak kunnen steken om het thuis nog een keertje te ontvouwen op een grimmige winteravond. Een warme mok choco dampend bij de hand. Of thee. Qua gezelligheid, steekt dat niet zo nauw.

20150705_120117

Beneden was er een degelijke variatie aan standjes. De ene meer gespecialiseerd in anime en manga, de ander in statues of comics, een derde dan weer met een netjes afgestofte etalage van vintage toys. Het mocht er dan wel klein zijn, zowat iedereen had wel een stand naar zijn/haar gading. Of de dealers er hun investering uitgehaald hebben, is op dit moment moeilijk te zeggen. Maar ook zij waren vriendelijk en glimlachend en je had ze zo uitgenodigd voor een zonnige namiddag op de patio. Of voor een plakje cake in de schaduw van de gazebo. Boven vond je meer standjes en een podium, alwaar comedy en hiphop mochten weerklinken. Wie dorst had kon beroep doen op de orakelkunsten van Rita Repilsa (Ze zag in mijn toekomst een Moeder Overste en verhip, dat is precies ook wat ik kreeg! Wonderlijk!)

Rita Repilsa 3

De Artist Alley bestond eigenlijk alleen uit Mario Boon, maar die aandacht is hem gegund. De Cosplay Message Party werkte naar behoren en er hingen een mooi aantal berichten voor de cosplayers. De Food Truck Alley was minder groot dan verwacht, maar wij Belgen zijn allang blij als er burgers en frieten te krijgen zijn. Het grasveld aan de ingang, bezaaid met smikkelende figuren in duizenden kleuren. Gezellig. Thee met cake of frieten met limonade, dat is onder de zomerzon ook gewoon identiek.

Beweegruimte

Was er ook verdere kritiek te uiten? Misschien wel, ja. Zoals reeds uitvoerig belicht op deze website, waren er andere locaties met activiteiten. Maar dat leek niet voor iedereen duidelijk en zo was het onnodig kalm in Villa Volta en bleef de Cinemarginal boven de Outpost angstwekkend leeg. De lauwe pils die we er kochten was dan weer onverwacht verfrissend. Er was wel volk bij de Steampunk vs Mad Max BBQ, maar die zagen er niet uit alsof ze weet hadden van Starcom. Gezellig desalniettemin.

QuinteQuinte Ridz, die de hele dag rondliep met een GSM in de hand en aan het oor, liet het zich terloops ook ontvallen: “Dat moeten we volgend jaar misschien anders fiksen“.

Volgende keer?
Uiteindelijk is dar toch de hamvraag: zal er een volgende editie komen? De wil is er in ieder geval en de sfeer zat gezellig juist. Eens de banners en stands zijn afgebroken, moet er vast en zeker ook nog een rekening gemaakt worden en die zal zwaar doorwegen in die beslissing om volgende zomer wederom de deuren te openen voor liefhebbers van otherworldliness.

Wat ons betreft, hoeven ze niet lang te tobben. Neem de missers mee als wijze lessen en ga er gewoon voor. We mochten dan wel een vooringenomen positief gevoel gehad hebben bij de hele onderneming, we zijn ook allerminst teleurgesteld geweest. De creativiteit is er, de goodwill van de bezoekers ongetwijfeld ook. Alle kansen zijn er om in 2016 opnieuw een schitterend gezellige middag van te maken…

20150705_110858

20150705_111337

Ghostbusters

Game of Nout

Ewok Twins

DeLorean

Comments

comments


monkeyafterdark

 
avatar