0
Posted 03/07/2015 by Killian in Columns
 
 

Geeks United #6 – CosplayCloud

GeeksUnited-6

Sociale media en popcultuur zijn altijd sterk met elkaar verbonden geweest. Ook op Facebook hebben fans zich verenigd om samen te discussiëren, te overleggen of te dromen over hun favoriete films, series, games of comics. De Facebookfangroepen: wie zijn ze? Wat doen ze? Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, maar kan je door het bos de bomen nog zien? In GEEKS UNITED zal Brainfreeze jullie daarop een gevat antwoord bieden met een reeks korte interviews.

Vandaag geven we het woord aan het admin-team van de COSPLAYCLOUD, dé fangroep en grootste vereniging voor cosplayers van het land!

 

CosplayCloud logo2

Wie zijn jullie en hoe zijn jullie in contact gekomen met het cosplay-fenomeen? 

CosplayCloud ontstond doordat een aantal cosplayers die al jaren actief waren in de hobby zichzelf de vraag stelden waarom er eigenlijk maar weinig gedaan wordt rond de geek community buiten de traditionele conventies. We zijn dan hier en daar meetings beginnen organiseren en deze activiteiten beginnen doortrekken tot op conventies met standen, groepsfoto’s, fun panels, etc.

Voor we het wisten hadden we iets vrij groots uitgebouwd en konden we dit gebruiken om meer te doen dan enkel activiteiten te organiseren. We proberen daarom ook samen te werken met externe partners zoals winkels om leuke kortingen te regelen voor iedereen, met de Vlaamse Media om het beeld van de gemiddelde Vlaming over de cosplayer te verbeteren via reportages/documentaires  en met grote gamebedrijven om leuke gratis spullen te regelen die we dan kunnen weggeven aan iedereen via bijvoorbeeld onze Facebookpagina.

Bovenal houden wij onze ogen open om manieren te zoeken waarmee me de geek community van dienst kunnen zijn om uiteindelijk zoveel mogelijk mensen blij te maken.

Heeft het leiden van een groep eigenlijk impact op jouw dagelijks leven?

Best wel. Hoewel het tijdens de examens een beetje minder druk is, is er normaal gezien om de twee weken wel iets dat we organiseren qua meetings, activiteiten of standen op conventies. Dit heeft wel een zekere druk op het professioneel leven en de studies van de organisatie. We proberen daarom de werklast te balanceren onder elkaar, maar het is duidelijk dat het leiden van de organisatie een hobby op zich is geworden.

Zelf vervul ik de rol van Public Relations, dus is het mijn taak om alles te regelen qua standen op conventies en toelatingen voor evenementen alsook ons contact met externe partners te regelen zoals Namco Bandai of Square Enix. Er gaat dus zelden een dag voorbij dat ik niet één of meerdere mails moet versturen of iemand moet bellen om iets te regelen. Na een tijd wordt het echter gewoon een deel van wat je doet en wordt het een beetje vanzelfsprekend. Moest ik het niet doen, zou ik het wel een beetje missen.

CosplayCloud2015Gent

CosplayCloud in Gent eerder dit jaar.

Vertel eens wat meer over het onderwerp van de groep? Vanwaar komt de naam?

Cosplay, zijnde een Japanse portmanteau van de woorden Costume en Play, is een hobby dat zijn oorsprong vindt bij de oude Amerikaanse sci-fi conventies en die heel populair werd in Japan en later terug kwam overwaaien naar onze contreien. Hoewel veel mensen cosplay vooral linken met Japan is anime/manga cosplay enkel een klein deel van de volledige cosplaytraditie die ook te koppelen valt aan fantasy reenactment, videogames, tv-reeksen en uiteraard films. Zoals de naam wel doet vermoeden bestaat deze uit twee componenten. Het “Costume” gedeelte duidt op het namaken van de kledij van personages alsook het aanpassen van je uiterlijk via pruiken en make-up om zo goed mogelijk op het origineel te lijken. Het “Play” gedeelte duidt dan weer op het nadoen van het personage als een zekere performance art. Niet alleen kleden cosplayers zich als de personages, maar ze kruipen letterlijk in hun rol en persoonlijkheid uit de liefde die ze koesteren voor deze reeksen en personages. Dit komt vooral tot uiting bij de wedstrijden waarbij de act die een cosplayer opvoert zeker even belangrijk is als zijn/haar kostuum.

De naam van de groep zelf is afgeleid van het concept cloud computing. We zijn ons ervan bewust dat het niet mogelijk is om de geek community volledig te bevatten, maar we weten ook dat veel geeks houden van personages en graag zouden cosplayen indien ze dit zouden kunnen. We zien cosplay als een bindmiddel tussen alle geek communities en fandoms, net zoals de cloud een bindmiddel is tussen de computers in de wereld tegenwoordig. Welke andere hobby kan immers sci-fi-fans verbinden met gamers, met animefans, met fantasyfans, met comicbookfans, etc. ? Op het einde van de dag zijn we allemaal geeks in kostuums en kan cosplay dienen als een manier om elkaar beter te leren kennen. We verpersoonlijken dan immers onze smaken en dat maakt het makkelijk om mensen te vinden die dezelfde smaken delen. Net zoals de cloudcomputers doorheen heel de wereld verbindt via het internet, wil CosplayCloud de geek community verbinden door middel van cosplay.

Hoe lang bestaat CosplayCloud al en hoe verliep de toestroom van leden?

CosplayCloud vierde op 20 mei 2015 zijn derde verjaardag, dus we bestaan al een tijdje. An sich begonnen we met een harde kern van 20 mensen en nu zitten we aan 100 keer zoveel dus het is duidelijk dat we iets goeds doen. We proberen wel niet te werken met leden omdat we een zeker “wij tegen zij” gevoel willen mijden binnen de geek community en zien daarom niemand als specifiek lid, noch de CosplayCloud als een echte fangroep waar je lid van kan zijn. Het is accurater om te zeggen dat alles wat wij doen en organiseren openstaat voor iedereen binnenin de geek community. Uiteraard trekken we door onze nadruk mensen aan met een interesse voor cosplay, maar op zich is iedereen van harte welkom net omdat we ons niet op een specifieke groep richten. Deze openheid heeft al altijd voor een heel sterke groei gezorgd.

FACTS Cosplay Cloud 2014

Groepsfoto op FACTS 2014.

Hoe zit het met de groepssfeer? Is deze zeer positief of zijn er soms ook negatieve situaties zoals discussies die uitgroeien tot ruzies?

Best wel positief, hoewel er uiteraard hier en daar discussies gaandeweg zijn verschenen. We waren de eersten die met dit soort fangroep begonnen in Vlaanderen dus we moesten bijna alles zelf bedenken en zelf beslissen hoe we gingen omgaan met alles. We hadden ook geen ervaring hierin dus uiteraard hebben we ook hier en daar dingen verkeerd aangepakt.

Gaandeweg hebben we echter geleerd hoe we het best omgaan met allerlei zaken en naarmate we zelf beter wisten wat we deden verdwenen ook discussies en negatieve momenten. Eén van de realisaties die we bijvoorbeeld moesten maken is dat we degelijke regels nodig hadden om discussies tegen te gaan die eerlijk waren voor iedereen. Die hebben we dan geschreven in samenspraak met de groep en ook laten goedkeuren door iedereen.

Het zijn dit soort kleine dingen die ruzies voorkomen en die, indien men deze goed aanpakt, voor een degelijke sfeer kunnen zorgen. Waar mensen samenkomen zal er immers altijd conflict zijn, maar als we ons allen als volwassenen kunnen gedragen loopt het meestal wel goed af!

Hoe zien jullie de toekomst van de groep?

Naarmate meer en meer geeks bij de community komen zal deze uiteraard blijven groeien. Cosplay is niet iets dat verbonden is met populariteit van reeksen dus een gestage groei zal altijd wel te verwachten zijn.

Zelf zijn we als organisatie altijd op zoek naar manieren om de geek community te steunen, dus wij hopen dat we deze groei kunnen gebruiken om meer en meer goede dingen te verrichten. Als wij bijvoorbeeld een nieuwe conventie zien verschijnen zoals Starcom, proberen wij ervoor te zorgen dat de conventiegangers deze ook steunen zodat deze kan groeien. Als wij merken dat er een film of spel uitkomt die de geek community kan interesseren, dan proberen wij iets te regelen met de ontwikkelaar om hen te promoten en de fans iets terug te geven zoals een gratis exemplaar of twee die we kunnen weg geven. Als wij een nieuwe winkel zien verschijnen, zullen we met alle plezier hen promoten. En, uiteraard , als we zien dat een fandomgroep problemen heeft, zullen we die zeker steunen met raad en hulp waar we kunnen.

Wij hopen dus om in de toekomst nog meer mensen van dienst te zijn, nog meer mensen blij te maken en uiteraard verder te bouwen aan een sterkere community voor iedereen.

De geek community is van ons allemaal en wij zijn zelf verantwoordelijk voor de richting waarin deze zal uitgroeien. Laten we er een leuke community van maken zodat we er allemaal leuke tijden aan kunnen beleven zoals de enthousiaste fans die we zijn!

Ontdek CosplayCloud op Facebook

 

 Wil jij jouw Facebookfangroep in een van Brainfreeze’s Geeks United-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter

Check zeker ook onze vorige afleveringen:

GEEKS UNITED #1 – BELGIAN JUSTICE SOCIETY

GEEKS UNITED #2 – BELGIAN POTTERHEADS

GEEKS UNITED #3 – LOKI’S BELGIAN ARMY

GEEKS UNITED #4 – BELGIAN BROWNCOATS

GEEKS UNITED #5 – TEEKAY-421

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.