0
Posted 02/07/2015 by Arno in Comics
 
 

START TO READ: The Terminator

Start2Read-Terminator

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag reizen we mee doorheen de tijdsstroom met THE TERMINATOR en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor de gekende killer-cyborg van Skynet op een rij. Come with us if you want to live read!

terminatorlogo

 • terminatorEerste verschijning: The Terminator #1 (1988, NOW Comics)
 • Kenmerken/Capaciteiten: Cybernetisch organisme, levend weefsel over een metalen endoskelet, supersterk, superslimme A.I., ervaren moordenaar, “lerende” CPU-processor, stemherkenning/nabootsing, meester-infiltrant/strateeg, stopt voor niets om diens missie tot een goed einde te brengen
 • Belangrijkste soorten: T-600, T-800/T-850 Model 101, T-888, T-900 (Class TOK715), T-1000, T-1001, T-X, T-3000, T-5000, T-Infinity
 • Belangrijkste personages: Sarah Connor (moeder van John Connor), John Connor (leider van het verzet), Kyle Reese (verzetsstrijder, vader van John), Kate Brewster-Connor (verzetsstrijdster, vrouw van John), Dr. Peter Silberman (psycholoog), Miles Bennet en Daniel Dyson (scheppers van Skynet), Marcus Wright (mens-Terminator hybride), Mary Randall (verzetsstrijdster), O’Brien (politiedetective)

In de toekomst zal er een oorlog losbarsten tussen mens en machine. Skynet, een militair defensieprogramma/killer app, wordt zelfbewust en ligt aan de basis van een nucleaire aanval die ervoor zorgt dat het menselijke ras in één klap met uitsterven bedreigd wordt. Er is echter nog een sprankeltje hoop in dit post-apocalyptische landschap. Onder John Connor, leider van het menselijke verzet, leren de overlevende mensen terug te slaan en een serieuze bedreiging voor Skynet te vormen. De oorlog zal echter niet uitgevochten worden in de toekomst, maar in het verleden. Skynet stuurt Terminators – moordmachines gehuld in levend weefsel – terug in de tijd om John Connor en zijn familie te vermoorden, vooraleer hij kan uitgroeien tot de held van het verzet. Het verzet stuurt als respons ook menselijke verzetsstrijders en/of geherprogrammeerde Terminator-modellen terug naar het verleden om John en de zijnen te beschermen…

terminatorfinalbattle

De Terminator-franchise ging van start met The Terminator uit 1984, de film van James Cameron met Arnold Schwarzenegger als de T-800 cyborg. In 1991 volgde de tweede, Terminator 2: Judgment Day. In 2003 zag Terminator 3: Rise of the Machines het levenslicht, Terminator: Salvation volgde in 2009 en de films kregen in juli 2015 een reboot met Terminator: Genisys – de start van een nieuwe filmtrilogie. Naast de films liep de tv-serie Terminator: The Sarah Connor Chronicles gedurende twee seizoenen in 2008-2009 en bestaan er verschillende Terminator-videogames, romans en natuurlijk comics.

 

Net zoals bij andere comics gebaseerd op films, worden de Terminator-reeksen niet ondergebracht bij slechts één uitgeverij. Verschillende uitgeverijen hebben de licentie al in handen gehad. NOW Comics startte in 1988 met de eerste Terminator-serie en behield de licentie tot 1990. Marvel, Malibu Comics, Beckett Comics en IDW Publishing brachten doorheen de jaren ook stripadaptaties van en rond de verschillende Terminator-films uit. Dynamite Entertainment leverde enkele originele Terminator-minireeksen in de periode 2007-2011. Sinds 1990 is het echter Dark Horse dat de meeste Terminator-series op haar naam mag schrijven. Ze hadden de licentie in handen doorheen een groot deel van de jaren 90-00 en sinds 2013 geven ze alweer de nieuwste Terminator-minireeksen uit. Ook herdrukken ze het merendeel van de Terminator-comics van eerdere uitgevers.

terminatorarnoldcomics

Extra tip: De T-800/Arnold Schwarzenegger Terminator is niet het eerste personage dat deze naam in de comics verkreeg. Die eer gaat naar een personage uit Marvel’s ROM: Space Knight-serie uit 1981. Ook is er Deathstroke The Terminator, de bekende huurmoordenaar van DC Comics, die voor het eerst in 1982 verscheen – twee jaar voor de eerste film. Na het succes van de Terminator-film van James Cameron, zou DC Comics Slade Wilson echter minder als “The Terminator” naar voren schuiven, maar meer als Deathstroke.

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare The Terminator-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. Belangrijk om hierbij te weten is dat vrijwel elke comic in deze lijst voorafgegaan wordt door de eerste en/of tweede Terminator-films. Na de eerste films staat bijna ieder verschenen verhaal redelijk goed op zichzelf. Velen geven zelfs, vanwege het tijdreiselement, een nieuwe draai aan de mythologie. Hierdoor is er niet één vaste Terminator-canon, maar ontstonden er meerdere tijdlijnen. Alle bundelingen worden momenteel uitgegeven door Dark Horse Comics.

terminatorburningearth

Buy1

THE BURNING EARTH

 • Oorspronkelijke uitgever: NOW Comics
 • Jaar: 1990
 • Schrijver: Ron Fortier
 • Artiest: Alex Ross
 • Verzamelt: Terminator – The Burning Earth #1-5

Na de ietwat minder geslaagde eerste Terminator-reeks van NOW Comics, was er deze miniserie. The Burning Earth speelt zich, net zoals de vorige reeks, af in de post-apocalyptische toekomst na Judgment Day. Meer bepaald rond het jaar 2041. Het grote verschil met de vorige reeks is dat het er hier heel wat donkerder en grimmiger aan toe gaat, net zoals in de toekomstscènes van de eerste film. We volgen hierin een oudere John Connor en zijn soldaten in hun oorlog tegen Skynet, dewelke een nieuwe nucleaire aanval plannen om de laatste resten van de mensheid uit te roeien. Een donker, post-apocalyptisch verhaal dat de tand des tijds doorstaat. Was tevens ook het allereerste gepubliceerde werk van comicbooklegende Alex Ross, wiens ultra-realistische schilderwerk steeds een extra dimensie geeft aan eender welke comic.

 

terminatoromnibus

Buy1

THE TERMINATOR OMNIBUS VOL.1-2

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse Comics
 • Jaar: 1990-1999
 • Schrijvers: James Robinson, John Arcudi, Alan Grant, e.a.
 • Artiesten: Matt Wagner, Guy Davis, Paul Gulacy, e.a.
 • Verzamelt: The Terminator (Tempest) #1-4, One-Shot, Secondary Objectives #1-4, The Enemy Within #1-4 (Omnibus 1), The Terminator: End Game #1-3, Death Valley #1-4, The Dark Years #1-4, Hunters and Killers #1-3 (Omnibus 2)

De volledige eerste Terminator-periode van Dark Horse Comics uit de jaren 90 wordt verzameld in twee kwieke omnibussen. Tussen de gebundelde miniseries vinden we o.a. het verhaal van verzetsstrijdster Mary Randall en tal van nieuwe Terminator-modellen die we nog niet hebben gezien in de films. Natuurlijk duiken ook heel wat bekende gezichten op… Niet elke miniserie is even sterk, maar deze twee bundelingen tonen toch wel mooi aan hoe je de wereld van Terminator danig kan uitbreiden zonder hierbij de kernconcepten van de franchise te verliezen.

 
terminatorinfinity

Buy1

TERMINATOR: INFINITY

 • Oorspronkelijke uitgever: Dynamite Entertainment
 • Jaar: 2007
 • Schrijver: Simon Furman
 • Artiesten: Nigel Raynor, Stjepan Šejić
 • Verzamelt: Terminator 2 – Infinity #1-5

Het rechtstreekse vervolg op Terminator 3: Rise of the Machines. Nadat Judgment Day pas gebeurd is, ontmoet John Connor “Uncle Bob”, een nieuwe T-800. Samen moeten ze het verzet tegen Skynet zien op te starten met de andere overlevenden van de holocaust, alsook uit de klauwen zien te blijven van de T-Infinity. Klassieke Terminator-actie – deze keer post-Judgment Day – door Transformers-legende Simon Furman.

 • Verhaal maakt een ommetje langs de cross-over TERMINATOR/PAINKILLER JANE: TIME TO KILL en eindigt in TERMINATOR REVOLUTION.
 
terminator2029

Buy1

2029-1984

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse Comics
 • Jaar: 2010
 • Schrijver: Zack Whedon
 • Artiest: Andy MacDonald
 • Verzamelt: The Terminator – 2029 #1-3, The Terminator – 1984 #1-3

In deze twee minireeksen volgen we verzetsstrijder Kyle Reese in het jaar 2029, vooraleer hij naar 1984 gezonden wordt om Sarah Connor te beschermen. Opnieuw gaan we dus van de post-apocalyptische toekomst naar een verleden voor Skynet, maar niet alles verloopt zoals we denken. Dit verhaal biedt in feite een re-imagining van de allereerste Terminator-film, een beetje zoals Terminator: Genisys dus, maar dan zonder een oudere Arnold. Geschreven door de broer van Joss Whedon (Avengers, Firefly, Buffy the Vampire Slayer).

 
terminatorfinalbattle

Buy1

TERMINATOR SALVATION: THE FINAL BATTLE VOL.1-2

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse Comics
 • Jaar: 2014
 • Schrijver: J. Michael Straczynski
 • Artiest: Pete Woods
 • Verzamelt: Terminator Salvation #1-6 (volume 1), 7-12 (volume 2)

Babylon 5-schrijver J. Michael Straczynski neemt de Terminator-franchise onder handen in dit rechtstreekse vervolg op Terminator Salvation. Zoals de titel doet vermoeden, geeft deze reeks een draai aan het allerlaatste epische gevecht tussen John Connor en Skynet, met heel wat kronkels en tijdreizen ertussenin. Een mooie viering van 30 jaar Terminator-geschiedenis.

 

ENEMY OF MY ENEMY

terminatorenemy

Buy1

 • Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse Comics
 • Jaar: 2014
 • Schrijver: Dan Jolley
 • Artiest: Jamal Igle
 • Verzamelt: The Terminator – Enemy of my Enemy #1-6

Het jaar is 1985. Eén jaar nadat Kyle Reese Sarah Connor beschermde van de Terminator, stuurt Skynet er opnieuw eentje terug in de tijd. Deze keer is het doelwit de biotechnicus Elise Fong. Haar beschermer komt uit onverwachte hoek: de (ex-)CIA-agent Farrow Greene, wiens oorspronkelijke missie het was om Fong te kidnappen… Klassieke Terminator-actie, maar dan wel met volledig nieuwe personages.

starttoreadtips

ROBOCOP VERSUS THE TERMINATOR

 • RobocopVsTerminator-HC-juli

  Buy1

  Oorspronkelijke uitgever: Dark Horse Comics

 • Jaar: 1992
 • Schrijver: Frank Miller
 • Artiest: Walt Simonson
 • Verzamelt: RoboCop Versus The Terminator #1-4

Eén van de meest voor de hand liggende en tegelijk ook beste cross-overs aller tijden. RoboCop en The Terminator – zo ongeveer de twee bekendste cyborgs uit de jaren 80-90 – worden bij elkaar gebracht in een tijdreisverhaal door grootmeesters Frank Miller (Sin City, Batman: The Dark Knight Returns) en Walt Simonson (The Mighty Thor, X-Factor). Het verhaal biedt een perfecte mix van beide franchises: Skynet zendt drie Terminators terug in de tijd om RoboCop te beschermen, terwijl het menselijk verzet één strijdster stuurt om Alex Murphy te doden. Het is immers de technologie achter RoboCop die de aanzet geeft tot het zelfbewust worden van Skynet en de hieruit voortkomende uitroeiing van het menselijk ras… Was tevens de inspiratie voor enkele succesvolle videogames begin jaren 90.

 • Zie ook THE TERMINATOR/ROBOCOP: KILL HUMAN, een latere cross-over tussen de twee cyborgs. Hierin reist RoboCop – nadat de laatste mens op aarde is overleden in de toekomst – naar het heden om de heerschappij van Skynet en de machines te voorkomen. Hij komt terecht middenin de gebeurtenissen van Terminator 2: Judgment Day – waarin The Terminator John en Sarah Connor probeert te beschermen van de T-1000.
 • Verdere cross-overs met The Terminator in een prominente rol zijn SUPERMAN VS THE TERMINATOR: DEATH TO THE FUTURE, TERMINATOR/PAINKILLER JANE: TIME TO KILL en ALIENS VERSUS PREDATOR VERSUS THE TERMINATOR.

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van Terminator-verhalen te ontdekken, handig opgedeeld per uitgeverij in volumes en periodes.

Terminator Reading Order

NOW COMICS (1988-1990)

terminatornow

De eerste Terminator-comicbookreeks van NOW Comics liep 17 delen tussen 1988 en 1990. De focus werd gelegd op personages uit het menselijke verzet van John Connor en hun strijd tegen Skynet in de toekomst. De miniserie Terminator: All My Futures Past (1990) was een rechtstreekse prequel tot de toekomstscènes uit de eerste film. We volgen een oude John Connor en zijn soldaten in de miniserie Terminator: The Burning Earth (1990), de enige reeks uit deze periode die gebundeld werd.

 • TERMINATOR: THE BURNING EARTH (#1-5)

DARK HORSE COMICS – EERSTE PERIODE (1990-2000)

terminatordarkhorse

Dark Horse Comics verkreeg de Terminator-licentie in 1990. De eerste miniserie, Tempest, introduceerde verzetsstrijdster Mary Randall en is een rechtstreekse sequel tot de eerste film. De minireeks werd opgevolgd door Secondary Objectives, The Enemy Within en End Game. Deze vier minireeksen werden apart gebundeld, maar zijn allen ook beschikbaar in de TERMINATOR OMNIBUS-bundelingen, samen met de eerder in Terminator: Rewired verzamelde Terminator One Shot, Terminator: Death Valley en Terminator: Hunters and Killers en het nog niet eerder gebundelde Terminator: The Dark Years.

 • THE TERMINATOR OMNIBUS VOLUME 1 (The Terminator: Tempest #1-4, One-Shot, Secondary Objectives #1-4, The Enemy Within #1-4)
 • THE TERMINATOR OMNIBUS VOLUME 2 (The Terminator: End Game #1-3, Death Valley #1-4, The Dark Years #1-4, Hunters and Killers #1-3)

In de periode 1992-2000 vonden ook de volgende Terminator cross-overs plaats:

 • ROBOCOP VS THE TERMINATOR (#1-4)
 • SUPERMAN VS THE TERMINATOR: DEATH TO THE FUTURE (#1-4)
 • ALIENS VS PREDATOR VS THE TERMINATOR (#1-4)

MARVEL/MALIBU COMICS (1991-1996), BECKETT COMICS (2003) en IDW PUBLISHING (2009)

terminatormalibu

Marvel bracht in 1991 een driedelige adaptatie van de Terminator 2: Judgment Day-film uit. Malibu Comics leverde in 1995-1996 twee vervolgen tot de film: Terminator 2 Judgment Day – Cybernetic Dawn en Terminator 2 Judgment Day – Nuclear Twilight. Beide reeksen telden 4 delen en kregen elk ook een deel #0.

Beckett Comics leverde in 2003 enkele tie-ins tot de film Terminator 3: Rise of the Machines. De tweedelige reeksen Terminator 3: Before the Rise, Eyes of the Rise en Fragmented vormden een prequel tot de film.

IDW Publishing leverde in 2009 een Terminator Salvation Movie Preview en een officiële prequel tot de Terminator Salvation-film met Terminator Salvation Movie Prequel: Sand in the Gears, een minireeks van 4 delen die zich één jaar voor de gebeurtenissen van de film afspeelde.

Voorlopig werd nog geen van deze filmcomics verzameld.

DYNAMITE ENTERTAINMENT (2007-2011)

terminatorinfinity

In 2007 startte Dynamite Entertainment met Terminator 2: Infinity, een vijfdelige reeks rond John Connor die zich afspeelde na de Judgment Day uit Terminator 3: Rise of the Machines. Twee extra delen maakten deel uit van een cross-over met Painkiller Jane, waarna het verhaal werd voortgezet in het vijfdelige Terminator: Revolution. Alles uit deze periode werd verzameld.

 • TERMINATOR: INFINITY (#1-5)
 • TERMINATOR/PAINKILLER JANE: TIME TO KILL (#6-7)
 • TERMINATOR: REVOLUTION (#1-5)

Dynamite zorgde in 2011 ook voor een nieuwe cross-over:

 • TERMINATOR/ROBOCOP: KILL HUMAN (#1-4)

DARK HORSE COMICS – TWEEDE PERIODE (2010-nu)

terminatorenemy

Dark Horse Comics krijgt de Terminator-licentie terug in handen en brengt in 2010 twee nieuwe driedelige series rond Kyle Reese. The Terminator: 2029 en The Terminator: 1984 geven een nieuwe draai aan de gebeurtenissen van de eerste film. De series werden samen verzameld:

 • THE TERMINATOR: 2029-1984 (2029 #1-3, 1984 #1-3)

In 2013-2014 leverde het 12-delige Terminator Salvation: The Final Battle een sequel tot de vierde film.

 • TERMINATOR SALVATION: THE FINAL BATTLE VOL.1 (#1-6)
 • TERMINATOR SALVATION: THE FINAL BATTLE VOL.2 (#7-12)

In 1985 wordt biotechnicus Elise Fong een doelwit van Skynet. De zesdelige The Terminator: Enemy of my Enemy (2014) werd ook volledig verzameld.

 • THE TERMINATOR: ENEMY OF MY ENEMY (#1-6)

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.