1
Posted 26/06/2015 by Killian in Columns
 
 

Geeks United #5 – TeeKay-421

geeksunited-5

Sociale media en popcultuur zijn altijd sterk met elkaar verbonden geweest. Ook op Facebook hebben fans zich verenigd om samen te discussiëren, te overleggen of te dromen over hun favoriete films, series, games of comics. De Facebookfangroepen: wie zijn ze? Wat doen ze? Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, maar kan je door het bos de bomen nog zien? In GEEKS UNITED zal Brainfreeze jullie daarop een gevat antwoord bieden met een reeks korte interviews.

Vandaag geven we het woord aan Tim Veekhoven, de voorzitter van de oudste Belgische Star Wars-fangroep: TEEKAY-421!

 

11188042_10153281427633894_572987736_o

Wie zijn jullie en hoe ben je in contact gekomen met het Star Warsuniversum?

TeeKay-421 vzw, dé Belgische Star Wars-fanclub, werd opgericht in 1997 (vzw sinds 1999). Daarmee zijn we de oudste Star Wars-vereniging in België en ook op internationaal vlak behoren we tot de oudere generatie van clubs. Zelf ben ik mede-oprichter van TeeKay-421. We zijn in contact gekomen met Fandomkoepel via de Belgian Whovians United en hebben zo andere fangroepen ontmoet.

Heeft het leiden van de groep een grote impact op jouw dagelijks leven?

Als je een fanclub runt met publicaties, meetings en activiteiten, heeft dat sowieso een impact op je dagelijks leven.

Vertel eens wat meer over het onderwerp van de groep? Vanwaar komt de naam?

TeeKay-421 is afgeleid van TK-421, de naam van de Stormtrooper van wie Luke Skywalker in A New Hope het harnas draagt aan boord van de Death Star.

De basis van onze fanclub is het TeeKay-421 Magazine, dat vier maal per jaar verschijnt sinds 1997. Wij verkiezen om een papieren magazine te laten drukken en te versturen naar onze leden aangezien wij vinden dat een tastbaar magazine leuker is om te lezen dan online magazines waarbij ook het verzamel– en het nostalgische aspect verdwijnt. Onze leden krijgen dus vier magazines per lidmaatschap en ook een lidkaart waarmee ze korting krijgen bij bepaalde winkels, mogen deelnemen aan wedstrijden en gratis kunnen deelnemen aan onze meetings.

Het magazine met exclusieve covers publiceert originele content zoals artikels, reviews, spelletjes, nieuws enzovoorts. We organiseren jaarlijks een aantal meetings met onder andere een quizmeeting en bijvoorbeeld een spellenmeeting. Verder zijn we ook online actief. Onze website is online sinds 1998 en is de belangrijkste Star Wars-nieuwswebsite in de Benelux. We zijn uiteraard ook aanwezig op Facebook en Twitter. Drie van de redactieleden van het TeeKay-421 Magazine schrijven ook op regelmatige basis voor de officiële Star Wars-website.

Star_Wars_Episode_IV_OGN-HC_Cover_Granov

 Jullie bestaan al sinds 1997. Hoe verliep de toestroom van leden?

Leden zijn geleidelijk toegestroomd met een hoogtepunt in 1999 toen Episode I: The Phantom Menace in de bioscopen verscheen. Daarna is het aantal weer wat gezakt, maar nooit onder een bepaald aantal gegaan, ook toen er geen films meer kwamen. Maar we verwachten dat het ledenaantal weer gaat toenemen met de nieuwe films. Ook niet vergeten dat leden bij TeeKay-421 lidgeld betalen en daar uiteraard wat voor in de plaats krijgen. Dus ‘likes’ op Facebook of abonnees op onze online nieuwsbrief tel ik niet mee.

Hoe zit het met de groepssfeer? Is deze zeer positief of zijn er soms ook negatieve situaties zoals discussies die uitgroeien tot ruzies?

Alle medewerkers in de club weten tegenwoordig waarvoor TeeKay-421 staat. Wij willen in de eerste plaats mensen informeren over Star Wars met het magazine (en de site) en ook fans verenigen door onze meetings. De vzw structuur kan daarbij van pas komen, aangezien je in uiterste nood kan terugvallen op de wettelijke bestuurders van de club. Maar dat is in het laatste decennium nooit gebeurd.

11195432_10153281429153894_449505792_n

Het TeeKay-421-team.

Hoe zien jullie de toekomst van de groep?

Op een positieve manier voortwerken en proberen te vernieuwen waar en wanneer mogelijk wanneer de kans zich voordoet. Uiteraard proberen het ledenaantal op te schroeven en alle leden correct bedienen zodat ze tevreden zijn over hun lidmaatschap. Niet onbelangrijk is ook niet groot willen denken en de dingen stap voor stap benaderen. Ken uw sterkte, maar ook uw minder sterke punten. Niet enkel van uw organisatie, maar ook van het fandom waarin je actief bent.

Iedere Star Wars-fan is welkom bij TeeKay-421. Je hoeft niet te verzamelen, je hoeft niet aan cosplay te doen, je hoeft geen games te spelen: elke fan is bij ons welkom. Het lidmaatschap bedraagt €15,00 (€ 25,00 voor wie in Nederland woont) en omvat vier magazines en een lidkaart. Daar buiten beslis je zelf hoeveel je nog extra uit je abonnement haalt. Je kan bijvoorbeeld naar de quiz komen en een prijs winnen of er nieuwe vrienden leren kennen. En als je echt gemotiveerd bent, kan je in de toekomst misschien zelfs actief betrokken geraken in de werking van de club.

Ontdek TeeKay-421 op Facebook

 

Wil jij jouw Facebookfangroep in een van Brainfreeze’ Geeks United-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter! 

Check zeker ook onze vorige afleveringen:

GEEKS UNITED #1 – BELGIAN JUSTICE SOCIETY

GEEKS UNITED #2 – BELGIAN POTTERHEADS

GEEKS UNITED #3 – LOKI’S BELGIAN ARMY

GEEKS UNITED  #4 – BELGIAN BROWNCOATS

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.