0
Posted 25/06/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Terminator Special


TERMINATOR SALVATION (2009)

There is no fate, but what we make.

Judgment Day vond dan toch eindelijk plaats. 14 jaar later leidt John Connor (Christian Bale) een rebellengroepering. Hij legt verantwoording af bij een overkoepelend commando dat hem en andere groeperingen op missies stuurt. Tijden een actie ontdekt Connor menselijke gevangenen en schema’s van een nieuw soort Terminator, met een omhulsel van levend weefsel. Het centrale commando wil een aanval uitvoeren op het centrum van Skynet. Connor, die nu weet dat Skynet daar mensen gevangen houdt, kan dit moeilijk aanvaarden. Op de koop toe, komt Connor te weten dat Skynet een hitlist heeft opgesteld, met helemaal bovenaan: Kyle Reese.

Christian Bale

Tegelijkertijd ontmoeten we Marcus (Sam Worthington), een man die in 2003 ter dood veroordeeld werd, maar op vreemde wijze toch nog rondloopt in 2018. Hij komt terecht bij Kyle Reese (Anton Yelchin) en Star. Samen gaan ze op zoek naar John Connor.

Terminator Salvation is geen slechte film. Hoewel regisseur McG niet bepaald hoogstaande actiefilms heeft gemaakt (Charlie’s Angels), weet hij hier toch een aantal zeer sterke actiescènes op het scherm te toveren. Deze voelen helemaal niet artificieel aan. De stijl is hard en ruw. De explosies zijn indrukwekkend en het vuil, het zand en de miserie spatten je om de oren.

Sam Worthington

De acteerprestaties voelen soms wat geforceerd aan. Zeker Sam Worthington is niet in goede doen. Ook Christian Bale is slechts middelmatig bezig. Anton Yelchin heeft duidelijk goed naar de eerste Terminator-film gekeken en kan op overtuigende wijze een jonge versie van Kyle Reese neerzetten. Alle personages maken trouwens een mooie ontwikkelingsboog. Zelfs kleinere figuren als Connors luitenant Blair Williams (Moon Bloodgood).

Waar Terminator Salvation echter in faalt, is dat het niet aanvoelt als een Terminator-film. Ja, er zitten duidelijk genoeg robots en cyborgs in, maar daar alleen draait de franchise niet om. Salvation is een hedendaagse ruwe oorlogsfilm, met futuristische invloeden. Het bizarre, angstige gevoel van de eerste twee films, dat je ook zo goed aanvoelde in de flash forwards ervan, is hier verdwenen. De film kan dan ook niet anders dan een teleurstelling zijn. Iedereen die naar de zaal trekt om een titel als Terminator Salvation te bekijken, wil een Terminator-film zien.

T-600

Dat gegrimas waarvan hierboven sprake, mondt uit in een tirade tegen McG, Christian Bale, geldbejag en alles wat fout is met Hollywood, wanneer de titel Terminator Salvation valt. Het is de minst graag geziene van alle Terminatorfilms. Het zorgde er eigenhandig ook voor dat het er eventjes op leek dat er nooit nog een Terminator-film zou komen.

Het is ondertussen een vertrouwd verhaal, maar opnieuw waren er problemen met de rechten. Deze verhuisden nogmaals en eindigden bij The Halcyon Company. Het kwam tijdens de productie tevens tot een rechtszaak met MGM om de distributierechten. Dat er een vierde film zou komen stond echter al tijdens de ontwikkeling van Rise of the Machines vast. Samen met het script voor die film, werkte men ook al aan het script voor een vierde. Ook Nick Stahl en Claire Danes zouden oorspronkelijk terug keren als John Connor en Kate Brewster. Omdat nadien beslist werd de film verder in de toekomst te situeren, besloot men de rollen te hercasten.

Explosions

Het script had behoorlijk wat voeten in de aarde. John Brancato en Michael Ferris zijn de oorspronkelijke schrijvers, maar het werd zo vaak aangepast (waaronder ook door Jonathan Nolan) dat de man die het boek van de film schreef, besloot het boek helemaal opnieuw te schrijven. Oorspronkelijk zou John Connor slechts een nevenpersonage zijn. Tegen het einde van de film  stierf hij en hield het verzet zijn nagedachtenis in leven door zijn huid op het metalen skelet van Marcus te plakken. Dit plot lekte echter op het internet en Warner Bros. besloot de volledige derde act te vervangen.

McG en Christian Bale op de set

McG en Christian Bale op de set

We zien ook een nieuwe regisseur. Dit keer neemt McG de teugels in handen. Hij was op dat moment een vrij succesvolle regisseur en producent. Onder andere de Charlie’s Angels-films, The O.C. en Chuck staan op zijn cv. McG streefde een realistische, gritty look na. Veel special effects en stunts waren dus het echte werk en niet zozeer green screen. Hierbij bleven ongelukken niet uit. Christian Bale brak zijn hand, Sam Worthington bezeerde zijn rug en een special effects technieker verloor bijna zijn been bij een ontploffing. Een ander gevolg van de hoge druk is misschien wel de audio-opname die op het net lekte. Hierin scheldt Christian Bale de DOP uit omdat die tijdens de opnames over de set liep. Bale bood onmiddellijk zijn excuses aan en maakte duidelijk dat er geen onenigheid meer was tussen de twee.

Ook tijdens de opnames zelf kwam het weer tot verschillende rechtszaken. Veel miserie levert vaak een niet zo denderende film op en dat vonden ook de meeste recensenten. Die gaven middelmatige en negatieve kritieken. Ook Cameron, Schwarzenegger en Hamilton bleven meestal vrij beleefd, maar tussen de regels door was duidelijk dat ze de film bagger vonden. Aan de box-office stelde Salvation ook nog eens teleur. Procentueel gezien was het de slechtste van de franchise. Met een budget van 200 miljoen, haalde het 371 miljoen dollar binnen. Niet slecht, zou je denken, maar niet voldoende om de Hollywoodbonzen te doen zingen van vreugde.

Verder naar TERMINATOR: THE SARAH CONNOR CHRONICLES

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.