0
Posted 25/06/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Terminator Special


TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES (2003)

You are terminated.

Het is zeven jaar na 29 augustus 1997, de zo gevreesde Judgment Day. De dag waarop Skynet de halve wereld met nucleaire raketten platlegde. Alleen… Judgment Day heeft nooit plaats gevonden. Alles gaat zijn gewone gangetje. John Connor (Nick Stahl) is geen verzetsleider. Zijn moeder, Sarah Connor is enkele jaren geleden overleden aan leukemie. Hijzelf blijft onder de radar. Hoewel de toekomst veranderd is, blijft hij vrezen voor een mogelijke terugkeer van de Terminators.

kate en John

En die vrees is terecht. Vanuit de toekomst stuurt Skynet een nieuwe moordenaar, de T-X (Kristanna Loken). Deze geavanceerde versie van de T-1000 heeft als doel het doden van de verschillende luitenants van Connor. Eén van deze leiders is Kate Brewster (Claire Danes), de vrouw van toekomst-John. Het verzet stuurt echter opnieuw een geherprogrammeerde T-850 (Arnold Schwarzenegger) om Brewster en co te beschermen.

Wat de vorige film zo sterk maakte, ontbreekt in de derde Terminator-film. Ja, het draait nog steeds om een veel sterkere antagonist die het hoofdpersonage en een zwakkere beschermer achterna zit. De kern is er wel nog, maar de sfeer ontbreekt. De onderhuidse angst, stress en het fatalisme is vervangen door een soort van overdreven humor.

T-X

Toegegeven. Ook in Judgment Day zat er al eens een kwinkslag hier en daar. Denk maar aan de lessen die de Terminator van John krijgt. Dat was echter op specifieke plaatsen in de film en was net voldoende om de zware boterham die de film toch wel is, iets lichter verteerbaar te maken. In deze derde film gaat men er soms zo over dat de grens van het belachelijke bereikt wordt.

Toch vallen er een behoorlijk aantal aantrekkelijke actiescènes te aanschouwen. De eerste grote achtervolging van de T-X op Connor, met de T-850 aan de haak bijvoorbeeld. Ook zijn er een aantal leuke ideeën. Denk maar aan het herprogrammeren van de T-850 door de T-X. Toch is dat niet voldoende om deze film boven de middelmatigheidsgrens te trekken. Hoe spectaculair een film ook is, het verhaal en de personages moeten het overwicht geven. Helaas is dat hier niet het geval.

Shoot out

De meeste Terminator-fans richten hun idolatrie vooral op de eerste twee films. Wanneer de woorden ‘Rise of the Machines’ of ‘Salvation’ vallen, dan is het meestal een gegrimas en geweeklaag van jewelste. De aanloop naar Rise of the Machines ging dan ook niet van een leien dakje. Net als bij Judgment Day waren er bijzonder veel rechtenproblemen. Zo ging onder meer ontwikkelaar Carolco Pictures failliet, probeerde James Cameron daarop de rechten te pakken te krijgen en had ook The Terminator-producer Gale Anne Hurd nog 50% van de rechten. Uiteindelijk kwamen in 1999 alle rechten terecht bij Mario Kassar, die Tedi Sarafian (The Road Killers) de opdracht gaf een script neer te pennen. Aangezien deze man het niet al te best deed en onder andere met een onzichtbare Terminator op de proppen kwam, kregen John Brancato en Michael Ferris (The Game, Catwoman) een jaar de tijd het script te herwerken. De dan vrij onbekende Jonathan Mostow (U-571) ging de prent regisseren.

Schwarzenegger zelf stond niet bepaald te popelen om terug de Terminator te spelen. Zijn grootste bezwaar was het ontbreken van James Cameron in het plaatje. De regisseur zei hem echter de rol aan te nemen en op zijn minst 30 miljoen dollar te eisen. Dat bedrag kreeg hij net niet, maar hij stak wel ook nog eens 20% van de opbrengsten in de zak. Rise of the Machines was tevens (even) zijn laatste film, alvorens hij gouverneur van Californië werd.

Jonathan Mostow, Stan Winston en Arnold Schwarzenegger op de set

Jonathan Mostow, Stan Winston en Arnold Schwarzenegger op de set

De film kostte 187,3 miljoen dollar en bracht 433 miljoen dollar op. Hoewel niet zo goed als de voorganger, toch een stevig kassasucces. Ook de recensenten gaven gemiddelde tot matig positieve kritieken. Voor diegene die niet akkoord gaan met deze recensenten: het kon nog erger. Kijk maar naar onderstaande geschrapte scène waarin we leren waarom de modellen 101 van de Terminators het uiterlijk van Arnold Schwarzenegger hebben.

Verder naar TERMINATOR SALVATION

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.