0
Posted 25/06/2015 by Killian in Tv/Film
 
 

Terminator Special


TERMINATOR 2: JUDGMENT DAY (1991)

Hasta La Vista, Baby

Skynet stuurt opnieuw een robot naar het verleden. Deze keer is het doel niet Sarah Connor, maar toekomstig verzetsleider John Connor zelf in de tijd dat hij nog een kind was. Ook de moordenaar krijgt een upgrade. Het T-1000 model bestaat uit vloeibaar metaal en kan het uitzicht van andere mensen aannemen. Het menselijke verzet stuurt deze keer geen mens om John ter hulp te schieten, maar een geherprogrammeerd T-800 model.

James Cameron past dezelfde techniek toe die hij eerder al uittestte op de Alien-franchise. Waar The Terminator een echte horrorfilm met slasherinvloeden is, kan je Judgment Day eigenlijk enkel omschrijven als een actiefilm. En wat voor actiefilm… Het script is volledig volgens het boekje, maar op een goede manier, met een opbouw die de spanning al vanaf het begin hoog legt, maar nog doet opbouwen richting de fenomenale laatste scènes. De personages zijn menselijk, ook al draait het om een cyborg. Cameron transformeerde Sarah Connor van een zachtaardig meisje in een bikkelharde tante, die alles doet om haar zoon zijn doel te laten bereiken. Ellen Ripley mag dan de eerste echte actieheldin zijn, deze Sarah Connor moet niet voor haar onderdoen. De personages doorgaan ook allemaal een natuurlijke, interessante ontwikkelingsboog. Iets wat vaak niet eenvoudig is voor een film die op actie steunt.

terminator_judgement_day_robert_patrick_t_1000_desktop_wallpaper-1024x768

Cameron zelf heeft tegen de tijd dat Judgment Day gedraaid wordt, het regisseursvak al compleet onder de knie. Dat is nergens zo duidelijk als in de actiescènes in deze film. Die zijn spannend, spectaculair en innovatief, zonder te overdrijven. Het wauw-gevoel is er, zonder dat er ergens een stemmetje in het achterhoofd van de kijker ‘yeah, right’ mompelt. De actie is ook telkens door het verhaal ingegeven en nergens ingeplant om toch maar wat actie te hebben. Hedendaagse actiefilmers à la Michael Bay kunnen hier een stevig puntje aan zuigen.

Wat wel is meegekomen uit de eerste film is de sfeer. Hoewel het ietwat is aangepast aan de actiefilmomgeving, heb je als kijker nog steeds dat desolate gevoel. Er is geen ontsnappen aan de Terminator. De ondergang is onvermijdelijk. Of het nu door Brad Fiedels muziek is of de droom van Sarah waarin Los Angeles door een atoombom verwoest wordt of door deze conversatie tussen John Connor en de T-800.

John: We’re not going to make it, are we? People, I mean.
T-800: It’s in your nature to destroy yourselves.

Sarah's droom

Het beangstigende gevoel gaat met de minuut meer onder de huid kruipen en zorgt ervoor dat je des te meer meeleeft met de film en de personages. James Cameron maakt met Judgment Day waar wat zo vaak zo moeilijk blijkt te zijn. Het maken van een sequel die even goed is als de voorganger, of, zoals hier het geval is, die overtreft.

Terminator toekomst

In tijden waar franchises als Fast and Furious en Transformers de ene sequel na de andere op het publiek afvuren is het wat bevreemdend dat het zeven jaar duurde voor er een vervolg kwam op zo’n succesvolle film als The Terminator. Hiervoor waren er twee redenen. De eerste was de technische mogelijkheden. Cameron wou zijn originele idee van een vloeibare robot verwezenlijkt zien. De technologie was pas eind de jaren 80 ver genoeg gevorderd om dit werkelijkheid te maken. Anderzijds waren er rechtenproblemen. Hemdale Film Corporation had de rechten op de film in handen maar zat financieel krap bij kas. Het was pas toen Carolco Pictures de rechten opkocht in 1990 dat de baan vrij was voor een sequel.

James-Cameron-and-Arnold-Schwarzenegger-on-the-set-of-Terminator-2-Judgment-Day

Schwarzenegger en Hamilton draafden graag terug op. The Austrian Oak kreeg naar verluidt 15 miljoen dollar voor zijn werk. Begin de jaren 90 was hij dan ook al een grote ster. Tussen de Terminator-films door had hij o.a. hoofdrollen in Commando, Predator, Twins en Total Recall. Hamilton was iets minder bekend en kreeg slechts 1 miljoen. De actrice spendeerde trouwens lange uren in de fitnessclub en kreeg een opleiding van een voormalige Israëlisch commando als voorbereiding op de rol. Ook Hamiltons tweelingzus kreeg een rolletje in een scène waar de T-1000 Sarah Connor kopieert.

Cameron koos voor de nog onervaren Edward Furlong als John Connor. Met Robert Patrick als T-1000 koos de regisseur dan weer specifiek niet voor een spierbundel. Hij vergeleek de T-800 met een tank waarbij de T-1000 meer een Porsche moest zijn. Viel The Terminator nog een lowbudgetfilm te noemen, dan was zijn sequel het volledig tegenovergestelde. Judgment Day was de tot dan toe duurste film ooit, met een budget van 94 miljoen dollar. Dat volledig bedrag was echter nog voor de release al terugverdiend door de verkoop van de rechten op de film.

Hamilton set

Hoewel naast Schwarzenegger ook James Cameron stevig zijn boterham verdiende met deze film, is de hoge kost voornamelijk te verhalen op de special effects die bijzonder innovatief waren. Zo maakte men voor het eerst gebruik van menselijke bewegingen voor een computer gegenereerd personage. Deze effecten werden aangemaakt door Industrial Light and Magic. Effectenmeester Stan Winston kon dan weer zijn gang gaan met de praktische effecten. De film was een gigantisch succes (de BO-opbrengst was meer dan vier maal de kosten) en kreeg vier Oscars, waaronder één voor beste visuele effecten.

Bekijk ook zeker de special edition van deze film. Hoewel het duidelijk is waarom bepaalde scènes sneuvelden in de montagekamer bevat deze editie toch enkele leuke extra scènes. Zo zien we bijvoorbeeld een sprekende cameorol van Michael Biehn als Kyle Reese en leren we dat Sarah initieel niet zo opgezet was met Schwarzeneggers T-800. En als je dan toch bezig bent. Een officieus vervolg op T2 kwam er met T2 3-D: Battle Across Time, een attractie in verschillende Universal Studiosparken. Zowel Cameron als verschillende acteurs werkten mee aan deze 3D-film waar John en de T-800 onder meer in de toekomst verzeild raken en het aan de stok krijgen met een T-1000000.

Ook een alternatief einde waarbij Sarah Connor als oude vrouw op het gebeuren terugkijkt is interessant. Helaas is dit niet langer canon na het verschijnen van Terminator 3.

Verder naar TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.