Random Article


Brainfreeze’s Gids tot het Nieuwe DC Comics (Week 4) – Aquaman, The Flash, Teen Titans, We Are Robin, Batgirl, Superman en meer!

 


0
Posted 25/06/2015 by

DC’s Convergence event zit erop, de New 52-noemer wordt niet langer gebruikt en een nieuwe mini-relaunch en rebranding dienen zich aan. In juni 2015 lanceert DC Comics 24 nieuwe reeksen, terwijl 25 oudere series een nieuwe look en instappunt krijgen. Net zoals Brainfreeze enkele jaren geleden elke nieuwe nummer #1 van de vorige DC Comics New 52-herlancering van een review voorzag, doen we nu hetzelfde voor het DCYou/Divergence-initiatief in jouw gids tot het nieuwe DC-universum.

Week vier brengt ons wederom een mix van verschillende nieuwe en oude reeksen en poogt voor iedereen wat wils te bieden. Een overzicht!

GIDS TOT HET NIEUWE DC COMICS WEEK 1

GIDS TOT HET NIEUWE DC COMICS WEEK 2

GIDS TOT HET NIEUWE DC COMICS WEEK 3

 

AQUAMAN #41

 • dcyouaquaman41Schrijver: Cullen Bunn
 • Artiest: Trevor McCarthy
 • Prijs: $3.99

“I no longer recognize Atlantean law”

DC’s huidige Aquaman-serie begon vier jaar geleden als één van de betere uit de New 52 en gedurende 40 delen bleven de avonturen van de koning van Atlantis intrigeren. In deze Aquaman #41 is er heel wat veranderd sinds het einde van het vorige deel. Aquaman heeft een nieuw kostuum (dat wat meer lijkt op dat van Jason Momoa in de films), een nieuwe drietand en een geheel nieuwe missie. Hij is niet langer de koning van Atlantis. Sterker nog, hij is op de vlucht voor de troepen van het onderzeese koninkrijk en van koningin Mera, tevens ook zijn (ex-)vrouw. Trouble in underwater paradise?

In dit deel krijgen we een contrast tussen Aquaman’s huidige situatie en zijn leven enkele jaren geleden, in de tijd toen hij pas koning was en Mera ten huwelijk vroeg. Het is een leuke opzet, maar het mist een degelijke uitwerking. Het is duidelijk nog maar het eerste deel van een langer verhaal en we komen eigenlijk niet veel te weten. Tevens levert Trevor McCarthy de slechtste tekeningen die de nieuwe reeks al gekend heeft. Vrij teleurstellend, toch tegenover wat hiervoor kwam. 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

BATGIRL #41

 • dcyoubatgirl41Schrijvers: Cameron Stewart, Brenden Fletcher
 • Artiest: Babs Tarr
 • Prijs: $2.99

“Please put the mustache back on”

Toen Batgirl enkele delen geleden overgenomen werd door het trio Stewart/Fletcher/Tarr, groeide de titel uit tot dé inspiratie voor het ganse DC You-initiatief. De vernieuwde richting die Barbara Gordon uitging was het teken dat er een publiek was voor meer diverse, meer kleurrijke DC-comics. Deze Batgirl #41 is in feite de start van de tweede verhaallijn van deze nieuwe richting, maar biedt wel degelijk een goed instappunt.

Er is heel wat veranderd in Gotham City. Bruce Wayne is vermist en commissaris Gordon is de nieuwe Batman. Hij heeft als taak om alle illegale vigilantes op te pakken. Gordon heeft echter geen flauw idee dat zijn dochter Barbara en Batgirl één en dezelfde zijn. Dit deel biedt, naast leuke scènes met Babs’ beste vriendin Frankie en een confrontatie met Livewire, een fantastisch gesprek tussen vader en dochter en een geweldige cliffhanger. Deze Batgirl-serie blijft één van de hoogtepunten uit de DC-stal en biedt – met een setting in de wat hippere Burnside-buurt van de stad – een meer kleurrijke variant tegenover de overwegend grimmige Gotham City-series. 4/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitefull

 

DEATHSTROKE #7

 • dcyoudeathstroke7Schrijvers: Tony S. Daniel, James Bonny
 • Artiest: Tony S. Daniel
 • Prijs: $2.99

“To kill a god”

De nieuwste serie rond Deathstroke ging enkele maanden geleden van start. Slade Wilson, DC’s bekendste huurmoordenaar, kreeg hierin een verjongingskuur en terug beide ogen om meer op acteur Manu Bennett in Arrow te lijken. Dit is het begin van de tweede verhaallijn, Godkiller, waarin Deathstroke een nieuw magisch zwaard verkrijgt – via de Griekse Hephaestus – om hiermee, je raadt het, een god te doden. Deathstroke als Kratos uit God of War dus!

Dit brengt Deathstroke naar Themyscira/Paradise Island, de woonplaats van Wonder Woman en haar mede-Amazones. Zoiets geeft natuurlijk vonken… Een mooi begin voor een nieuw verhaal en Slade is zijn gewoonlijke bad-ass zelf, maar nieuwe lezers doen er misschien best aan om toch nog even de vorige zes delen op te pikken. 3.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

THE FLASH #41

 • dcyouflash41Schrijvers: Robert Venditti, Van Jensen
 • Artiesten: Brett Booth, Norm Rapmund
 • Prijs: $3.99

“No one threatens my son”

Na een eerdere New 52-versie, keert eindelijk de originele Reverse-Flash/Professor Zoom terug! Eobard Thawne schiet terug in actie en belooft het leven van The Flash, zoals gewoonlijk, danig overhoop te gooien. Maar wat heeft de absolute aartsvijand van Barry Allen te maken met diens vader, Henry?

Schrijvers Venditti en Jensen leveren een intrigerende opzet voor wat een belangrijke verhaallijn in de huidige The Flash-reeks belooft te worden. Het is spijtig dat het zoveel beter had kunnen zijn met een andere tekenaar. De extreme 90s stijl van Brett Booth is nog steeds geen goede partij voor de snelste man ter wereld… 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

GOTHAM BY MIDNIGHT #6

 • dcyougotham6Schrijver: Ray Fawkes
 • Artiest: Juan Ferreyra
 • Prijs: $3.99

“Oh yes, the ghost…”

Gotham by Midnight draait rond een speciaal team detectives van de Gotham City politiemacht die zich bezighouden met de duistere, lugubere en bovennatuurlijke misdaden in de stad. Het type misdaad waar zelfs de Batman moeite mee heeft. Tot de rangen van deze middernachtdienst behoort niemand minder dan Jim Corrigan, de menselijke gastheer voor de Spectre – de vleesgeworden wraak van god en één van de machtigste entiteiten in het DC-universum.

Na het grootschalige gevecht uit de vorige issue, krijgt het team te maken met de nasleep, een nieuwe zaak en wordt er een nieuwe rekruut voorgesteld: niemand minder dan Kate Spencer aka Manhunter. Fawkes en vooral de moody tekeningen van Juan Ferreyra scheppen een fantastische sfeer, maar we snappen het zeker dat nieuwe lezers volledig verloren zullen geraken. Toegankelijk is het dus helemaal niet en het lezen van de eerste vijf delen hiervoor en de online sneak peek is een must. Desalniettemin verdient de issue op zich wel 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

GRAYSON #9

 • dcyougrayson9Schrijvers: Tim Seeley, Tom King
 • Artiest: Mikel Janin
 • Prijs: $3.99

“Am I straight?”

Sinds zijn geheime identiteit werd onthuld in Forever Evil, wordt Dick Grayson dood geacht. De voormalige Robin en Nightwing (én Batman) werkt nu als geheim agent voor de organisatie Spyral. In feite is hij hier een infiltrant voor de Batman. Het zal ons echter benieuwen hoe lang Dick nog actief kan blijven in het hol van de leeuw, nu Bruce Wayne er niet meer is…

Deze issue biedt een typische spionage snatch ‘n grab en zet een mysterie rond een hoop dode agenten op. Grayson is nog steeds de voormalige Nightwing als de James Bond van het DC-universum. Het personage is super, de tekeningen zijn prachtig en iedere issue biedt wel iets for the ladies (Dick Grayson heeft dan ook officieel de lekkerste kont in het ganse DC-universum, that’s officially canon). 3.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

GREEN LANTERN: THE LOST ARMY #1

 • dcyougllostarmySchrijver:  Cullen Bunn
 • Artiest: Jesus Saiz
 • Prijs: $2.99

“Aggression wins wars”

Green Lantern: The Lost Army is in feite de vervanger van Green Lantern Corps. Een hoop Green Lanterns, waaronder John Stewart, Kilowog en Guy Gardner, bevinden zich samen met hun niet te vertrouwen vijand Krona in een onbekende en zeer vijandige sector van de ruimte. Ze hebben geen idee waar ze zijn of hoe ze daar terecht komen, maar blijven rondhangen is geen optie…

Bunn en Saiz leveren een degelijke eerste issue af. Het is duidelijk dat Stewart en Gardner opnieuw de hoofdrollen zullen spelen, dus de fans van het Green Lantern Corps mogen gerust zijn. 3.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

JUSTICE LEAGUE 3001 #1

 • dcyoujl3001Schrijver: Keith Giffen
 • Artiest: Howard Porter
 • Prijs: $3.99

“Sinny?”

Justice League 3000 was één van de vreemdste titels uit DC’s latere New 52-periode. Een toekomstige versie van de League, maar dan met vrijwilligers die DNA van de originele Justice League-helden ingeplant kregen. Denk aan hoe de dinosaurussen uit Jurassic Park tot stand gekomen zijn, maar dan met de Justice League. Het leverde voornamelijk dankzij schrijver Keith Giffen een humoristische, off-beat reeks op die zeer regelmatig deed terugdenken aan zijn fantastische Justice League International uit de jaren 80.

Justice League 3001 is het vervolg. Het team komt op een planeet terecht waar niemand minder dan Starro de bevolking tot slaven heeft herleid. Giffen en Porter leveren heel wat expositie en grappen en grollen, maar het valt voor nieuwe DC-lezers aan te raden om toch zeker de vorige reeks eerst te lezen. Van alle Justice League-series, blijft dit uiteraard de minst belangrijke en degene die weinig tot niets met het grotere DC-universum te maken heeft, maar het heeft wederom potentieel, ondanks zijn acquired taste. De cliffhanger is alvast… super… 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

SUPERMAN #41

 • dcyousuperman41Schrijver: Gene Luen Yang
 • Artiesten: John Romita Jr., Klaus Janson
 • Prijs: $3.99

“But Clark, we’re just getting started”

De “Truth”-verhaallijn in de Superman-titels blijft aan kracht verliezen. Elke reeks speelt zich af op een verschillend tijdspunt, waardoor de verhaallijn enorm hard begint tegen te steken. Deze Superman #41 speelt zich af in de dagen vooraleer Superman’s geheime identiteit aan de wereld wordt vrijgegeven. Hopelijk wacht men niet te lang met de onthulling van de mysterieuze onbekende achter de schermen…

Het blijft leuk om John Romita Jr. de man van staal en co te zien tekenen, maar de nieuwe schrijver Gene Luen Yang draagt voorlopig nog niet zoveel bij. In principe is dit een redelijk goed Clark Kent-Lois Lane-Jimmy Olsen verhaal, maar het past nog niet echt in het grotere plaatje en nodigt ook niet uit tot verder lezen. De cliffhanger slaat bijvoorbeeld op niets en Superman’s nieuwe kracht, de solar flare, zijn we na slechts drie delen al beu. Is dit echter de enige Superman-titel die je volgt, blijf er dan maar even bij zonder de rest op te pikken, want dat vermindert de leeservaring enorm. 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

TEEN TITANS #9

 • dcyouteentitans9Schrijver: Will Pfeifer
 • Artiest: Kenneth Rocafort
 • Prijs: $2.99

“I was just trying to help!”

De Teen Titans-serie werd eigenlijk al enkele maanden geleden van een nieuwe start voorzien. Het team is inmiddels uit elkaar gevallen. Eén helft, onder leiding van Red Robin, houdt zich schuil in Chicago om hun vriend Superboy te helpen. De andere helft, onder leiding van Wonder Girl en in opdracht van S.T.A.R. Labs en Manchester Black, jaagt hen op.

De set-up zit goed, maar nieuwe lezers dienen echt wel het vorige deel en de online sneak peek gelezen te hebben om te weten waar het over gaat. De tekenstijl van Kenneth Rocafort is niet voor iedereen weggelegd, maar de onderlinge strijd tussen de Titans intrigeert wel. Desalniettemin faalt Teen Titans #9 volledig als instappunt. Want dat was namelijk al enkele maanden geleden. 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

WE ARE ROBIN #1

 • dcyouwearerobin1Schrijver: Lee Bermejo
 • Artiesten: Rob Haynes, Khary Randolph
 • Prijs: $3.99

“We are not sidekicks. We are an army.”

Robin was 75 jaar geleden de allereerste sidekick in het superheldengenre en doorheen de jaren zijn er verschillende Robins geweest, allen jonge partners van Batman. Nu wordt het Robin-concept uitgebreid tot een heus ondergronds leger in Gotham City. Global Frequency-gewijs heeft elke tiener zijn/haar eigen specialiteit en opereren ze via een ondergronds netwerk vanuit The Nest.

Een spilfiguur in dit alles wordt Duke Thomas, een tiener die we al kennen uit de Batman-reeks. In dit eerste deel merken we dat Thomas in het oog wordt gehouden door The Nest en dus spoedig zal geheadhunt worden. We Are Robin #1 biedt een mooie introductie en een intrigerende set-up, al zal de tekenstijl niet iedereen aanspreken. 3.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

DC Comics Juni bij archonia.com

Tot zover onze gids tot het nieuwe DC You.

Het DC You-initiatief gaat nog even verder in juli met CYBORG #1 en JUSTICE LEAGUE UNITED #11, die we dan volgende maand zullen bespreken.

dcyou

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.