0
Posted 19/06/2015 by Killian in Columns
 
 

Geeks United #4 – Belgian Browncoats

geeksunited-4

Sociale media en popcultuur zijn altijd sterk met elkaar verbonden geweest. Ook op Facebook hebben fans zich verenigd om samen te discussiëren, te overleggen of te dromen over hun favoriete films, series, games of comics. De Facebookfangroepen: wie zijn ze? Wat doen ze? Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, maar kan je door het bos de bomen nog zien? In GEEKS UNITED zal Brainfreeze jullie daarop een gevat antwoord bieden met een reeks korte interviews.

Vandaag geven we het woord aan de Belgische Firefly- en Serenityfangroep, de BELGIAN BROWNCOATS! 

 

Het Firefly-bordspel uit 2013, de achtergrond bij de Belgian Browncoats-flyers

Het Firefly-bordspel uit 2013 en de achtergrond bij de Belgian Browncoats-flyers

Wie zijn jullie en hoe zijn jullie in contact gekomen met het Firefly-universum? 

Wij zijn de Belgian Browncoats, een groep waar alle fans van Firefly en Serenity zich thuis kunnen voelen. Momenteel hebben we twee admins, Dennis & Fleur. Nadat de serie aan bod kwam in een aflevering van de Amerikaanse sitcom The Big Bang Theory, begon Dennis in 2010 Firefly te kijken. Sindsdien werd hij een groot fan van alles wat met de Firefly-wereld te maken heeft. Als liefhebber van het sciencefictiongenre en het werk van regisseur Joss Whedon, heeft Fleur de reeks meteen na de DVD-release aangeschaft. Vervolgens heeft ze de film Serenity (2005) die gebaseerd is op de televisiereeks, in de bioscoop gezien en lange tijd gedacht dat er in België geen al te grote aanhang was voor het ruimte-epos. Tot de Facebookgroep er kwam…

Heeft het leiden van de Belgian Browncoats eigenlijk impact op je dagelijks leven?

We zijn zowat elke dag met de groep bezig via allerlei sociale media zoals Facebook en  Twitter: het opvolgen van nieuwtjes, organiseren van meet-ups… En omdat met Antwerp Convention toch zo ongeveer de aftrap is gegeven voor het nakende conventieseizoen in onze regionen, hebben we ook een website gemaakt inclusief een bijhorende banner en flyers.

Firefly

Vertel eens wat meer over het onderwerp van de groep? Vanwaar komt de naam?

Firefly wordt als show vaak omschreven als cowboys in space. Een klassieke sciencefictionserie die door de unieke setting en het originele verhaal ook heel wat westernelementen bevat, is nog de beste beschrijving. Algemeen zegt men ook wel: “Eens je naar Firefly begint te kijken, ben je een fan voor de rest van je leven.”. Als je er voor valt, is Whedons resultaat van de gewaagde combinatie van invloeden inderdaad echt iets waar je je hart aan verliest!

Onze groep heeft als naam de Belgian Browncoats. Deze naam kozen we simpelweg omdat we een Belgische groep zijn, en Firefly- en Serenity-fans in het algemeen Browncoats genoemd worden. De Browncoats zijn in de serie de factie waar twee van de hoofdpersonages voor gevochten hebben in de onafhankelijkheidsoorlog. Aangezien Fox de show vroegtijdig heeft stopgezet, is de associatie van vechten tegen het ‘gevestigde regime’ dus niet ver zoek en een bijna logische link.

Met succes, zo blijkt. Aangezien mede door de Browncoats de serie op DVD alsnog een succes werd en zelfs heeft geleid tot het maken van de Serenity-film. We zijn er trots op om te zeggen dat zelfs met de tiende verjaardag van deze film later dit jaar, het fandom nog steeds een zeer levendige plaats is. Elke dag mogen we naar nieuwe posts van onze leden uitkijken!

Hoelang bestaan de Belgian Browncoats eigenlijk al en hoe verliep de toestroom van leden?

De groep werd in de zomer van 2014 opgericht op Facebook. Oorspronkelijk was er een snelle toestroom van fans die voor het eerst een plaatsje vonden om te praten over de show en de film. Deze mede-Browncoats waren vooral blij om er eindelijk achter te komen dat ze zeker en vast niet alleen stonden in hun liefde voor Firefly. Sindsdien is de groep eigenlijk gestaag blijven groeien. Ook de afgelopen editie van de Antwerp Convention heeft ons weer wat nieuwe leden opgeleverd.

11181469_1080585858622576_1862296659_o

Hoe zit het met de groepssfeer? Is deze zeer positief of zijn er soms ook negatieve situaties zoals discussies die uitgroeien tot ruzies?

You like fandoms, ours is the nicest.Achter deze variatie op een quote van Firefly-personage Kaylee Frye staan wij nog steeds voor de volle 100%. We hebben leden van alle leeftijden met connecties naar tal van andere fandoms. Bekijk onze foto van Antwerp Convention maar en je ziet meteen dat er tal van andere cosplays te vinden zijn onder onze leden. En dat vinden wij prachtig! Browncoat ben je in je hart, omdat het iets is dat je altijd bij je draagt. Wie je daarnaast bent en waar je nog van houdt, daar zijn wij zeer open over. Daarnaast is het quasi onmogelijk om Browncoats onderling ruzie te laten maken over zaken binnen het fandom. We nemen het liever op tegen de rest van de wereld dan tegen elkaar!

 Hoe zien jullie de toekomst van de groep?

Zowel de admins als leden zorgen voor een blijvende actieve bijdrage aan de groep. Wij hebben als doel om te blijven groeien en een thuishaven te kunnen bieden aan alle Browncoats die ons nog niet hebben kunnen vinden. Daarnaast willen wij de show meer in de kijker zetten. Hoe we dit precies doen behalve meet-ups, blijft voorlopig nog even een verrassing…

Als je al een fan bent van Firefly en/of Serenity, bezoek dan zeker onze website, volg ons op Twitter en kom deel uitmaken van de gezelligste crew in the ‘Verse’! Ben je nog maar net beginnen kijken of staat deze show op die eeuwige to-watch-list? Gewoon doen en dus zeker geen jaren meer wachten! Tal van mensen zijn je voorgegaan zonder er ooit spijt van te hebben. Je kan bij ons natuurlijk terecht voor alle mogelijke vragen die je na afloop van je kijkervaring zou hebben. We bieden support daarom voor fans, door fans. The Browncoats are a family for life!

Ontdek de Belgian Browncoats op Facebook

 

Wil jij jouw Facebookfangroep in een van Brainfreeze’ Geeks United-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter! 

Check zeker ook onze vorige afleveringen:

GEEKS UNITED #1 – BELGIAN JUSTICE SOCIETY

GEEKS UNITED #2 – BELGIAN POTTERHEADS

GEEKS UNITED #3 – LOKI’S BELGIAN ARMY

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.