Random Article


Brainfreeze’s Gids tot het Nieuwe DC Comics (Week 3) – JLA, Black Canary, Robin, Prez, Superman, Wonder Woman en meer!

 


1
Posted 17/06/2015 by

DC’s Convergence event zit erop, de New 52-noemer wordt niet langer gebruikt en een nieuwe mini-relaunch en rebranding dienen zich aan. In juni 2015 lanceert DC Comics 24 nieuwe reeksen, terwijl 25 oudere series een nieuwe look en instappunt krijgen. Net zoals Brainfreeze enkele jaren geleden elke nieuwe nummer #1 van de vorige DC Comics New 52-herlancering van een review voorzag, doen we nu hetzelfde voor het DCYou/Divergence-initiatief in jouw gids tot het nieuwe DC-universum.

Week drie brengt ons wederom een mix van verschillende nieuwe en oude reeksen en poogt voor iedereen wat wils te bieden. Een overzicht!

GIDS TOT HET NIEUWE DC COMICS WEEK 1

GIDS TOT HET NIEUWE DC COMICS WEEK 2

 

BLACK CANARY#1

 • dcyoublackcanary1Schrijvers: Brenden Fletcher
 • Artiest: Annie Wu
 • Prijs: $2.99

“Where Black Canary goes, trouble follows.”

Dinah Drake/Lance, alias de Black Canary, is één van DC’s oudste superheldinnen. In de New 52 was ze een ex-soldate, vigilante en een lid van de Birds of Prey. Na verschillende miniseries doorheen de jaren, krijgt ze nu eindelijk een soloreeks als… de zangeres van een rockband?!

D.D. is de zangeres van Black Canary, een rockband wiens optredens vrijwel altijd eindigen in een vechtpartij. Deze Black Canary-reeks is een spin-off van Batgirl, eveneens geschreven door Brenden Fletcher, en heeft een gelijkaardige, luchtige toon. Een beetje Dazzler meets Scott Pilgrim. Het is een makkelijk in te stappen comic en het is niet slecht gemaakt, maar kende je Black Canary als een bad-ass vigilante, dan is deze nieuwe richting toch even slikken. We geven het nog het voordeel van de twijfel, maar toch… Dinah als rockzangeres en daar een serie rondmaken. Het blijft wat vreemd. Canary Cry of niet. 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

DOOMED #1

 • dcyoudoomed1Schrijver: Scott Lobdell
 • Artiest: Javi Fernandez
 • Prijs: $2.99

“My f-first day at S.T.A.R. Labs”

Reiser, een student van Metropolis University, heeft een bijbaantje bij S.T.A.R. Labs. Hier wordt hij schijnbaar blootgesteld aan iets waardoor hij Hulk-gewijs in een Doomsday kan veranderen, het monster dat ooit Superman doodde. Doomsday als tiener dus!

Dit eerste deel van Doomed opent sterk en levert een blik in het dagelijkse leven van Reiser, dewelke ook een buurjongen van Clark Kent/Superman blijkt te zijn. Veel gebeurt er echter nog niet in de comic en alles verloopt maar traagjes. Hopelijk krijgen we in deel twee wat meer actie en wat meer van Reiser’s Doomed-persona te zien. Schrijver van dit alles blijft echter Scott Lobdell en zijn track record bij DC Comics (Superman, Teen Titans, Red Hood & The Outlaws) is toch niet al te best, dus we houden ons hart vast. Deze krijgt alvast nog het voordeel van de twijfel. 2.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

DOCTOR FATE #1

 • dcyoudrfate1Schrijver: Paul Levitz
 • Artiest: Sonny Liew
 • Prijs: $2.99

“Fate summons you.”

Ook DC’s residente magiër Dr. Fate krijgt een teenage make-over. De nieuwe drager van de helm van Fate en alle krachten en verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gaan is Khalid Nassour, een Egyptisch-Amerikaanse doktersstudent uit Brooklyn. Hij wordt uitverkoren om de nieuwe Dr. Fate te worden en onze wereld te beschermen tegen de terugkeer van Anubis, maar is hier uiteraard nog lang niet klaar voor.

Doorheen de jaren heeft DC meermaals de helm van Dr. Fate doorgegeven van het ene personage op het andere. Weinig soloreeksen vielen echt succesvol te noemen en ook de meest recente Dr. Fate van Earth-2 (eveneens een Khalid) verliep het niet al te best. Met deze Khalid lijkt DC wederom een nieuwe naam aan het selecte clubje “tienermoslims als superhelden” toe te voegen, maar Khalid is voorlopig nog niet zo’n interessant personage. Of Paul Levitz hier nog een succes van kan maken, betwijfelen we ten zeerste. De zweverige tekeningen van Sonny Liew passen echter wel mooi bij het concept. 2.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

HARLEY QUINN & POWER GIRL #1 (van 6)

 • dcyouharleypowergirl1Schrijvers: Amanda Conner, Jimmy Palmiotti, Justin Gray
 • Artiest: Stéphane Roux
 • Prijs: $2.99

“Okay, so where is mistah Bar-Tox?”

Amanda Conner, Jimmy Palmiotti en Justin Gray leverden enkele jaren terug de beste Power Girl-soloreeks ooit af (toegegeven, hiervan zijn er maar twee, maar het was écht wel goed). Momenteel maken ze maand na maand Harley Quinn tot één van DC’s meest succesvolle (en grappige) series. Logisch dat daar een team-up van moest komen. Deze kwam er eigenlijk al in de “Power Outage”-verhaallijn in de Harley Quinn-serie. Deze zesdelige minireeks speelt zich af tussen enkele panelen uit Harley Quinn #12 en breidt dat verhaal wat meer uit. Toch staat het nog redelijk goed op zichzelf.

Harley en Power Girl zijn naar een verre planeet getransporteerd en moeten hier zien te overleven. Ze komen op het spoor terecht van niemand minder dan Vartox, DC’s gekende parodie op Zardoz (één van zijn sciencefictionrollen die sir Sean Connery het liefst zou vergeten). De knotsgekke Harley en de gematigde Kara leveren een leuk duo en de herintroductie van Vartox is icing on the cake. De humor zit best goed, zelfs al weten de Harley Quinn-lezers waar het verhaal uiteindelijk eindigt.  3.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

JLA – JUSTICE LEAGUE OF AMERICA #1

 • dcyoujla1Schrijver/Artiest: Bryan Hitch
 • Prijs: $5.99

“It’s too late. It’s all too late.”

Bryan Hitch keert terug naar de JLA in alweer een nieuwe reeks rond ‘s werelds grootste superhelden. JLA – Justice League of America #1 is de belangrijkste comic van de maand. In het eerste deel van de verhaallijn “Power and Glory” krijgen Superman, Batman, Green Lantern, Wonder Woman, The Flash, Aquaman en Cyborg wederom te maken met een buitenaardse invasie. Deze keer draait het om een religieuze sekte met banden tot Superman’s geboorteplaneet Krypton.

De widescreen-actie waar Hitch gekend voor staat, gepaard met een klassieke insteek (hier géén James Gordon als Batman of powered-down Superman, maar the real deal) zouden één van de betere comics van deze week moeten opleveren. Spijtig genoeg is dit eerste deel iets te chaotisch en louter een set-up voor wat komen zal. Bryan Hitch heeft ook duidelijk meer kaas gegeten van tekenen dan van schrijven. Een vrij teleurstellend begin, dus. Een volledige review vind je hier. 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

MARTIAN MANHUNTER #1

 • dcyoumartianmanhunter1Schrijver: Rob Williams
 • Artiesten: Eddy Barrows, Eber Ferreira
 • Prijs: $2.99

“I am not a superhero. I am Martian”

Martian Manhunter is traditioneel een oprichtend lid van de Justice League en één van DC’s grootste en – ondanks zijn buitenaardse afkomst – meest menselijke en trouwe superhelden. Ook is hij één van de machtigste. Hij bezit tenslotte vrijwel alle krachten van Superman + nog heel wat extra’s. In de New 52 veranderde dat allemaal. Hij moest zijn plaats tussen de grote zeven van de League afstaan aan Cyborg en werd geportretteerd als ‘s werelds meest gevaarlijke superheld. Zijn krachten behield hij dan weer wel. J’onn J’onnz vond nog niet echt zijn plaats in het nieuwe DC-universum, maar hopelijk brengt deze nieuwe soloreeks daar verandering in.

Deze Martian Manhunter is geen superheld, maar een wapen. Hij is ook niet de laatste overlevende van zijn ras, zoals in eerdere versies van het verhaal. Integendeel, er staat een gigantische buitenaardse invasie van Marsmannen voor de deur. Ondanks dat we toch de oude versie van J’onn verkiezen, leveren Rob Williams en Eddy Barrows hier een enorm intrigerende opzet. De tijd zal het uitwijzen of deze revamp van de Martian Manhunter de moeite blijkt. Maar dit eerste deel is alvast een schot in de roos. 3.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

PREZ #1 (van 12)

 • dcyouprez1Schrijver: Mark Russell
 • Artiest: Ben Caldwell
 • Prijs: $2.99

“Taco drone!”

Prez is waarschijnlijk de vreemdste reeks uit de DCYou-stal. In de jaren 70 was er een kortstondige Prez-minireeks, over een jongen genaamd Prez Rickard die de eerste tienerpresident van de Verenigde Staten werd. De reeks hield het niet lang vol, maar leverde ons wel de fantastische Mr. Smiley op, werkelijk één van de meest angstaanjagende villains aller tijden – zelfs al werd dat niet zo bedoeld.

Deze nieuwe Prez wordt een maxireeks van 12 delen. Het basisconcept is hetzelfde, maar de personages zijn dat niet. Deze Prez draait rond Beth Ross, een tienermeisje die in het jaar 2036 verkozen zal worden als president van de VS… via Twitter. En jawel, ook een nieuwe versie van Mr. Smiley laat zich zien. Dit eerste deel biedt louter een introductie tot deze cartooneske futuristische wereld (de Futurama-vibe is voelbaar). We komen hierbij nog niet erg veel te weten over Beth en het lijkt erop dat de serie rustig zijn tijd zal nemen. De comic ziet er flashy en modern uit, meer zoals een Image-comic in feite, en het concept heeft potentieel. Overtuigen doet het echter nog niet. Deze eerste issue mist focus. 2.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

ROBIN, SON OF BATMAN #1

 • dcyourobin1Schrijver: Patrick Gleason
 • Artiesten: Patrick Gleason, Mick Gray
 • Prijs: $3.99

“Stupid Bat”

Damian Wayne, de zoon van Batman en Talia al Ghul, is nog maar recentelijk opgestaan uit zijn graf en krijgt een eigen soloreeks. Samen met zijn trouwe kompaan Goliath (een monsterlijke Man-Bat) gaat deze Robin de wereld rondreizen om zijn donkere verleden bij de League of Assassins uit te wissen. Damian lijkt momenteel niet meer tussen de conflicterende opvoedingslessen van zijn moeder en vader te staan en volledig het pad van de Batman te volgen. Het verleden rust echter niet en er wordt op hem gejaagd…

Voormalig Batman & Robin-artiest Patrick Gleason gaat ook volledig solo met deze titel en verzorgt zowel de dialogen als de tekeningen. Net zoals bij tekenaar Bryan Hitch op JLA #1 levert het een vrij chaotisch eerste deel op. De afwezigheid van Gleasons Batman & Robin-schrijver Peter Tomasi is voelbaar. We krijgen wel een idee van Damian’s nieuwe missie en zijn recente geschiedenis, maar lezers die de Batman Inc. en Batman & Robin-series gemist hebben zullen bij momenten verward achterblijven. Tevens werkt Damian Wayne, net zoals elke Robin overigens, wat minder goed zonder een Batman als tegenspeler. Eén van de meer teleurstellende debuten deze week… 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

SECRET SIX #3

 • dcyousecretsix3Schrijver: Gail Simone
 • Artiest: Dale Eaglesham
 • Prijs: $2.99

“Which one of you had weird sex on the couch last night?”

Doorheen de jaren zijn er verschillende incarnaties van de Secret Six geweest. Steeds draaide het om een team samengebracht/geleid door een mysterieuze figuur genaamd Mockingbird. Schrijfster Gail Simone startte tien jaar geleden de meest bejubelde Secret Six-reeks op met een team superschurken, waaronder Catman, Scandal Savage en Bane. In de New 52 bleven Catman en Gail Simone behouden, maar de rest veranderde.

De nieuwste Secret Six #1 is eigenlijk nog maar een paar maanden oud, waardoor het inderdaad nogal vreemd zou zijn om van deel #3 al meteen een nieuw instappunt te maken. In dit deel duikt de nieuwe Secret Six onder na hun eerste samenkomst. Ook wordt de Mockingbird onthuld en het is een oude bekende. Gail Simone weet hoe ze Catman en co moet schrijven, Dale Eaglesham is een fikse verbetering tegenover de vorige artiest Ken Lashley en de clip showstructuur van de comic levert een mooi totaalbeeld op, maar nieuwe lezers zullen volledig verloren geraken. Secret Six #3 is geen instappunt, het is gewoon de helft van de eerste verhaallijn. Pik eerst deel 1-2 op voor je hieraan begint. 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

SINESTRO #12

 • dcyousinestro12Schrijver: Cullen Bunn
 • Artiesten: Brad Walker
 • Prijs: $2.99

“I’m saving you.”

Sinestro en zijn korps hebben Necropolis omgetoverd tot hun nieuwe thuis New Korugar, maar dat betekent niet dat de voormalige gevangenisplaneet een veilige thuishaven is. Het komt eindelijk ook tot een treffen tussen Sinestro en zijn dochter, de Green Lantern Soranik Natu.

Cullen Bunn en Brad Walker leveren niet meteen een nieuw instappunt, maar eerder gewoon de start van een nieuwe verhaallijn. Sinestro blijft zijn bad-ass zelf en ook het artwork mag er zijn, maar het gevecht tussen vader en dochter valt toch wat tegen. Ook valt het aan te raden om de voorgaande delen op te pikken om echt volledig mee te zijn. 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

SUPERMAN/WONDER WOMAN #18

 • dcyousupermanwonderwoman18Schrijver: Peter J. Tomasi
 • Artiest: Doug Mahnke
 • Prijs: $3.99

“I am his sentinel…”

In alweer een andere kant van de grote “Truth”-verhaallijn, trekken Wonder Woman en Superman naar Smallville. De hele wereld weet ondertussen dat Clark Kent en Superman één en dezelfde zijn en ook zijn krachten zijn gemarginaliseerd. Wonder Woman is ondertussen de nieuwe godin van de oorlog en sterker dan ooit.

Lana Lang en haar nieuwe vriend Steel worden vermist. Tevens is de Kent-boerderij waar Superman opgroeide spoorloos verdwenen. Clark en Diana trekken op onderzoek uit. Tomasi en Mahnke leveren een mooi portret van de relatie tussen Superman en Wonder Woman ten midden van alle veranderingen in hun privélevens en brengen tevens de beste cliffhanger van de week. Good stuff. 4/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitefull

 

WONDER WOMAN #41

 • dcyouwonderwoman41Schrijver: Meredith Finch
 • Artiest: David Finch
 • Prijs: $2.99

“Everyone deserves a second chance.”

Na de fantastische Wonder Woman-run van Brian Azzarrello en Cliff Chiang, heeft Diana de rol van haar nonkel Ares overgenomen als de nieuwe god van de oorlog. De nieuwe Wonder Woman-periode begon eigenlijk al enkele maanden terug met de eerste verhaallijn van Meredith en David Finch, waarin Diana haar zeer uiteenlopende plichten als superheldin, koningin der Amazones en godin van de oorlog met elkaar trachtte te combineren.

Het nieuwe Wonder Woman-kostuum, uiteraard gemaakt door Hephaestus, moet een symbool zijn van Diana’s uiteenlopende rollen. In Wonder Woman #41 wordt er wat teruggeblikt op de vorige verhaallijnen rond Zola, de Griekse goden en Donna Troy, alvorens Diana terugkeert naar de gewone wereld en daar een nieuwe vijand ontmoet. Alweer kunnen we hier niet echt van een instappunt spreken, maar de comic last wel een welkome adempauze in voor de reeks. De Finches halen echter nog steeds niet het niveau van hun voorgangers. 3.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

DC Comics Juni bij archonia.com

Volgende week zijn we er weer met o.a. Aquaman, The Flash, Superman, Teen Titans, Deathstroke en We Are…Robin!

dcyou

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


One Comment


 1. avatar
   
  Brain Cranston

  Ik blijf sceptisch, omdat het maar 2,5 Bat-Mites heeft gekregen, maar ik vind het concept van Prez alvast veel belovend.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.