0
Posted 13/06/2015 by Killian in Columns
 
 

Donnie Darko’s Bi-Weekly Horror Digest #7


Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien in de wereld van horror, exploitation en sleaze… In deze tweewekelijkse rubriek vertelt Donnie Darko je in hapklare brokken wat de moeite is om te bekijken (of ook niet) en waar je moet zijn om dat lekkers te kunnen bemachtigen…

PREY aka ALIEN PREY

 • Jaar: 1977
 • Regisseur: Norman J Warren
 • Korte inhoud: Een bloeddorstig buitenaards wezen neemt de vorm aan van een aardse man, raakt bevriend met een lesbisch koppel en hoopt zo wat bij te leren over de aardse gewoonten.

In de jaren 70 zijn er heel wat B-films gemaakt. Films die allesbehalve goed genoemd kunnen worden, maar zo “speciaal” zijn dat het onmogelijk is om er niet door gefascineerd te zijn. Prey behoort tot die categorie.

Norman J. Warren trakteert ons niet alleen op een opeenvolging van non sequiturs, maar bovendien slaagde hij erin om wat duidelijk het hoofdplot (buitenaards wezen gaat op zoek naar een nieuwe voedselbron voor zijn soort) een nevenplot te maken en volledig te focussen op de sapphische liefde tussen de twee hoofdpersonages van de film. Ja, in de jaren 70 zijn ook heel wat van dat soort films gemaakt…

Wat maakt Prey nu zo fascinerend? Wel, het feit dat elke scène de (film)logica tart. Zo gaan de personages van catatonisch naar hysterisch in recordtijd zonder dat er een aanleiding voor is en reageren ze op een nonsensicale manier op bepaalde gebeurtenissen (de vos is dood! Laten we verstoppertje spelen en de man verkleden in een vrouw! Feestje!). Het meest bizarre moment is de sequentie waar het buitenaardse wezen, dat als mens vermomd is, aan het verdrinken is in een wel heel ondiepe vijver en de meisjes hem proberen te redden. Het wezen is dus met andere woorden op dat moment geen bedreiging voor hen. Het geheel werd echter in slow motion gefilmd en je hoort omineuze muziek op de achtergrond, maar eigenlijk zie je gewoon drie mensen een beetje rondspartelen in laag water.

Geef toe, dat willen jullie toch gezien hebben! Verwacht wel geen goeie film…

2,5

De Franse editie uitgeven door Neo Publishing (onder de titel Le Zombie venu d’ailleurs) is het gemakkelijkst aan een lage prijs te vinden. Hierbij gaat het wel om een verkorte versie. De langste, maar nog steeds gecensureerde, versie van de film vind je in de Engelse Norman J. Warren box set uitgegeven door Anchor Bay in de UK.

prey1

THE BEYOND

 • Jaar: 1981
 • Regisseur: Lucio Fulci
 • Korte inhoud: Een jonge vrouw erft een hotel dat op één van de zeven poorten naar de hel gebouwd is.

In de horrorgemeenschap duikt om de zoveel tijd wel eens de vraag op wie de beste regisseur is: Dario Argento of Lucio Fulci. Op dat vlak verschillen we dus niet echt van comicbookgeeks die ook graag eens mensen of personages tegenover elkaar zetten. In het huidige geval is de vraag echter nogal nonsensicaal aangezien Fulci en Argento twee totaal verschillende filmmakers zijn. Ja, objectief gezien is Argento de betere van de twee en lenen zijn films zich gemakkelijker tot repeat viewings, maar zijn filmografie is nogal vlak. Veel (geniale) giallo’s en enkele heerlijke bizariteiten, maar daarnaast is het vaak armoe troef. Fulci daarentegen heeft een immens gevarieerde filmografie en bovendien blijven de beelden in zijn films bij je tot ver na het einde. Dat is zeker en vast het geval bij zijn meest bekende en geliefde films, de Gates of Hell-trilogie waarvan The Beyond het tweede deel is.

Fulci toont niet alleen een wereld in chaos, maar hij laat je die ook voelen. De man begreep dat het belangrijkste aan het genre niet het verhaal of een bepaald plotpunt is, maar datgene dat echt de kern moet uitmaken van dit soort films, namelijk de ineenstorting van orde en begrip. Dit niet alleen in de beelden die het publiek te zien krijgt, maar ook in de manier waarop deze getoond worden zodat de film een echt viscerale belevenis wordt, die meer op een nachtmerrie lijkt dan op een echte film. Oh, en vergeet de gore niet, de fantastische gore. Dit is één van de absolute hoogtepunten uit de Italiaans horrorgeschiedenis, ‘nuff said!

4

The Beyond is te verkrijgen in een fantastische regio B Blu-ray editie van Arrow Films en regio A van Grindhouse Releasing (compleet met glow in the dark slipcase). Accept no substitute…

red-head

THE ISLAND OF DR MOREAU

 • Jaar: 1996
 • Regisseur: John Frankenheimer
 • Korte inhoud: Een geschifte wetenschapper doet onethische dingen met DNA, maar het zijn niet de wezens die hij creëert die de monsters zijn.

Vier jaar lang werkte Richard Stanley aan de film voor hij groen licht kreeg van de studio. Een paar dagen na de start van de opnames werd hij ontslagen. Het volledige relaas van de hel die de man moest doorstaan kan je binnenkort bekijken in de docu Lost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley’s Island of Dr. Moreau.

De studio’s dachten dat de productie met John Frankenheimer beter zou lopen. Dat draaide toch wel lichtjes anders uit. Als je een actrice die ontsnapt was, terug moet slepen naar de set dan zegt dat al veel over de sfeer die er moest rondwaren. Ook hierover kom je meer te weten in de eerder aangehaalde docu.

Dat ego, en blijkbaar meer bepaald dat van Val Kilmer en Marlon Brando (die gekend was om zijn excessen), een film om zeep kan helpen is nog nooit zo duidelijk geworden als op deze film. De constante veranderingen aan het scenario en verhitte clashes tussen alle partijen die aan de film werkten zullen er ook veel mee te maken hebben, maar aan de basis ligt een acteur die een regisseur liet ontslaan. Wat had kunnen zijn zullen we nooit te weten komen, maar wat er is trekt op niet veel.

1,5

The Island of Dr. Moreau is gemakkelijk te vinden aan dumpingprijzen.

1841043_40261710

THE VISITOR (aka Stridulum)

 • Jaar: 1979
 • Regisseur: Giulio Paradisi
 • Korte inhoud: De ziel van een jong meisje met telekinetische krachten is de inzet tussen Goed en Kwaad.

Je kan van elke film een bizarre, incoherente film maken in de montagekamer, maar wat gebeurt er als je een film die al van bij het begin bizar is op een bizarre manier in elkaar steekt? Dan krijg je The Visitor, een film die van alle andere bizarre Italiaanse films die overtreffende trap is. We hopen dat het overmatig gebruik van het woord bizar jullie kan overtuigen dat deze film compleet geschift is in de best mogelijke manier.

Een kruising tussen The Omen, 2001 en Saturday Night Fever en bevolkt door een interstellaire cast waaronder een jonge Lance Henriksen, The Visitor is een film die je redelijk sprakeloos achterlaat. Dankbaar ook, want in welk ander medium kan je op dit soort wonderlijke, entertainende en incoherente nonsens stoten?

Aangezien het een film is die elk soort objectieve kritiek onmogelijk maakt, willen we enkel meegeven dat zien soms niet gelijk staat aan geloven…

3,5

The Visitor is op Blu-ray uitgegeven door Arrow Films.

9576_1

THE STUFF

 • Jaar: 1985
 • Regisseur: Larry Cohen
 • Korte inhoud: Een nieuw soort substantie wordt de sensatie van de voedingsindustrie, alleen blijkt het spul wat nevenwerkingen te hebben.

Elke film van Larry Cohen heeft iets in zich waar wij altijd een beetje warm van worden. De man kan als geen ander een high concept bedenken dat het hart van menig sneller kan doen slaan, die gave heeft hij doorgegeven aan Jason Blum (succesvolle producer van oa de Paranormal Activity– en Insidious-franchises).

Cohen’s films voldoen echter vaak niet aan de verwachting die hij met zijn pitches creëert en dat is bij The Stuff niet anders. De film hangt immers niet goed aan elkaar, de overgangen tussen de verschillende scènes zijn heel lui en onachtzaam opgezet. Het verknoeit de film heel erg. Desondanks kan je nog genieten van de fantastische humor, de nauwelijks verhulde commentaar die er gegeven wordt op consumentisme en het morele failliet van grote bedrijven (nog relevanter vandaag dan in 1985) en de fantastische vertolkingen van karakterkoppen zoals Michael Moriarty. Met iets meer werk aan het scenario had dit een klein meesterwerkje kunnen zijn.

2,5

The Stuff is op Blu-ray uitgegeven door het Britse Arrow Films. 

The-Stuff

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.