Random Article


Secret Wars Battleworld Report Deel 4 – Marvel Zombies, Captain Marvel, Mrs. Deadpool, Weirdworld en meer!

 


0
Posted 11/06/2015 by

Secret Wars (2015-) 002-046sw3De nieuwe Secret Wars, Marvel‘s mega-event door Jonathan Hickman en Esad Ribic, is vorige maand volledig van start gegaan. Brainfreeze zal trouw elk nieuw deel van de hoofdreeks reviewen, maar een superheldenevenement als dit kent natuurlijk ook talrijke tie-ins en minireeksen. Deze zullen we wekelijks/tweewekelijks van kortere besprekingen voorzien. Hierdoor kan je als lezer je weg vinden op Battleworld, een samenraapsel van tal van Marvel-realiteiten en alles wat nog overblijft van het ooit oneindige Marvel-multiversum, en kom je te weten welke reeksen de moeite zijn… en welke niet.

Alle series hier pikken in op het hoofdverhaal van Secret Wars na het einde van het Marvel-universum en de geboorte van Battleworld onder een goddelijke Doctor Doom. Sommige series leggen zelfs de bouwstenen voor het nieuwe Marvel-universum. De comics worden onderverdeeld in drie banners:

 • LAST DAYS, lopende Marvel-reeksen waarin de laatste momenten van bepaalde personages tijdens Secret Wars #1 uit de doeken worden gedaan.
 • BATTLEWORLD, Secret Wars-reeksen die lopende Marvel-series vervangen en de verschillende domeinen van Battleworld belichten.
 • WARZONES!, de belangrijkste reeksen waarin de bouwstenen van het nieuwe Marvel-universum worden gelegd en oude verhaallijnen van een nieuwe insteek worden voorzien.

In mei namen we al heel wat nieuwe reeksen en miniseries onder de loep in onze eerste drie Secret Wars Battleworld Reports:

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 1

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 2

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 3

Nu gaan we verder met deel vier en zo ongeveer de drukste Secret Wars-week tot hiertoe.

 

1602 WITCH HUNTER ANGELA #1

 • swangela1Schrijvers: Marguerite Bennett, Kieron Gillen
 • Artiesten: Stephanie Hans, Marguerite Sauvage
 • Banner: Warzones!
 • Domein: King James’ England (1602)

Angela, Neil Gaimans demonenjaagster bekend uit Spawn, is nog maar een recente toevoeging aan het Marvel-universum en in deze reeks wordt ze in de wereld van het eveneens door Gaiman opgestarte Marvel 1602 gekatapulteerd. In deze wereld worden de gekende Marvel-personages in het tijdperk van de Engelse Renaissance geplaatst. Angela jaagt hier dan logischerwijs op heksen. Ze is ook geen engel uit de hemel, maar een Angel of Doom.

Na een nogal luchtige, zelfs vrij Blackadder II-achtige proloog, worden we voorgesteld tot de iets donkerdere wereld waarin Angela vertoeft. Het is wat anders dan de vorige Marvel 1602-reeksen, maar weet voorlopig nog niet te overtuigen. Het ziet ernaar uit dat Angela alles zal doen voor haar zuster Serah, maar over deze versie van de roodharige jaagster komen we eigenlijk nog niet veel te weten. We geven het echter nog het voordeel van de twijfel. 2.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

CAPTAIN MARVEL AND THE CAROL CORPS #1

 • swcapmarvel1Schrijvers: Kelly Sue DeConnick, Kelly Thompson
 • Artiest: David Lopez
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Hala Field

De fans van Carol Danvers als Captain Marvel worden ook weleens het Carol Corps genoemd. In deze Secret Wars-reeks wordt die naam letterlijk toegepast. Carol is hier alweer Captain Marvel, maar ze voert ook een volledig vrouwelijk eskader piloten aan. De setting van het domein Hala Field doet sterk terugdenken aan een Amerikaanse luchtmachtbasis uit de Tweede Wereldoorlog, maar dan met een superheldin als aanvoerster.

We worden voorgesteld tot Carol en haar Carol (in feite Banshee) Corps door middel van een oefening. Ook krijgen we de Thor van Hala Field te zien. Het eerste deel komt echter maar traagjes op gang. De actie barst pas echt los wanneer het Carol Corps de opdracht krijgt om een Ultron-schip te vernietigen. Alleen, zijn er geen Ultrons aan boord, maar mensen. Er dus duidelijk wat meer aan de hand bij de opdrachtgevers hogerop. DeConnick en Thompson bieden nog een voorspelbare, doch redelijk interessante opzet, maar het ziet ernaar uit dat deze enkel voor de fans van Captain Marvel en een stevige dosis girl power wordt. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

GHOST RACERS #1 (van 4)

 • swghostracers1Schrijver:  Felipe Smith
 • Artiest: Juan Gedeon
 • Banner: Battleworld
 • Domein: Doomstadt

De Ghost Riders uit verschillende parallelle Marvel-werelden krijgen een plaatsje in Ghost Racers. De Ghost Races zijn een spectaculaire en gevaarlijke vorm van entertainment op Battleworld. Ze worden door spelletjesmeester Arcade gehouden in een grote arena middenin Doomstadt, de hoofdstad van de planeet. De racers, dat zijn natuurlijk allemaal helse Ghost Riders, met de nieuwste – Robbie Reyes – op kop.

In feite is dit gewoon Death Race, maar dan met vlammende schedels. Nog niet veel soeps dus en Robbie Reyes blijft veruit de minst interessante van alle Ghost Riders. 2/5 Dooms.

doom-funkodoom-funko

MARVEL ZOMBIES #1

 • swmarvelzombies1Schrijver: Simon Spurrier 
 • Artiest: Kev Walker
 • Banner: Battleworld
 • Domein: The Shield

We maakten al vaak de vergelijking tussen Marvel’s huidige Battleworld en de wereld van Westeros uit Game of Thrones/A Song of Ice and Fire. Nergens wordt dat duidelijker dan op The Shield, een gigantische muur (The Wall) die de beschaafde gebieden van Battleworld scheidt van complete chaos. Geen White Walkers of Wildlings, maar wel hordes Marvel Zombies, Venom Symbiotes en Ultrons.

Elsa Bloodstone, dochter van één van de grootste monsterjagers aller tijden, bewaakt mee The Shield, maar komt na een gevecht kilometers ver in deze hel terecht. Samen met een mysterieus kind met geheugenverlies dient ze terug in de beschaafde wereld te geraken. Het probleem is natuurlijk dat ze hiervoor hordes zombieversies van gekende Marvel-helden moet overbruggen. Vrij cliché allemaal. De focus ligt overigens ook niet zozeer op de zombies, dewelke hier voornamelijk kanonnenvoer zullen zijn. 2.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

MRS. DEADPOOL AND THE HOWLING COMMANDOS #1

 • swmsdeadpoolSchrijver: Gerry Duggan
 • Artiest: Salva Espin
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Monster Metropolis (Manhattan)

Shiklah stond bekend als een eeuwenoude succubus die uiteindelijk met niemand minder dan Deadpool trouwde. Op Battleworld heeft ze nog steeds haar basis in Monster Metropolis onder Manhattan. Nu is ze niet langer de leidster van het Legion of Monsters, maar dient ze onder Dracula. Wanneer de hoofdvampier haar op een missie stuurt, stuurt hij de nieuwe Howling Commandos met haar mee om een oogje in het zeil te houden. Deze keer geen eliteteam soldaten onder Nick Fury of Captain America, maar eigenlijk gewoon het Legion of Monsters onder een andere naam.

Werewolf by Night, Man-Thing en co hebben nog niet zo’n grote rol in dit eerste deel, maar we maken wel opnieuw kennis met Shiklah, Dracula en hun Battleworld-geschiedenis. Het beste aan de comic is dat alles echter wordt verteld door Deadpool himself! Pure monsterfun, maar Deadpool dreigt wel Shiklah’s hoofdrol zwaar te overschaduwen. 3.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

WEIRDWORLD #1

 • swweirdworld1Schrijver: Jason Aaron
 • Artiest: Mike Del Mundo
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Weirdworld

Weirdworld was een sword & sorcery/fantasyreeks van Marvel uit de jaren 70. Deze Battleworld-versie van Weirdworld is een magisch domein onder de tovenares Morgan Le Fay. We volgen hier Arkon, Marvel’s barbaarse krijgsheer uit de dimensie Polemachus. Arkon zit vast op Weirdworld en probeert terug naar zijn thuiswereld te geraken…

Een vrij cliché verhaal, dus. Liefhebbers van sword & sorcery zullen zich hier misschien nog in kunnen vinden, maar Arkon is nu niet meteen het personage dat de typische barbaarse krijger uit zo’n verhalen kan overstijgen. De tekeningen en kleuren van Mike Del Mundo worden ook bewust vaag en chaotisch gehouden. Weirdworld ziet er op het eerste zicht dus ook vreemd en chaotisch uit en dat past best wel bij het concept, maar het maakt het verhaal een stuk moeilijker om te volgen. Eén van de grotere teleurstellingen deze week… 2/5 Dooms.

doom-funkodoom-funko

 

SECRET WARS JOURNAL #2 (van 5)

 • swjournal2Schrijvers: Kevin Maurer, Simon Spurrier
 • Artiesten: Cory Smith, Jonathan Marks
 • Banner: Battleworld
 • Domein: varieert

Opnieuw krijgen we in Secret Wars Journal twee random verhalen uit Battleworld voorgeschoteld. In het eerste, “The Hunt”, wordt er een dodelijk spelletje gespeeld in Killville. Misty Knight en Paladin dienen het penthouse in het casino van Kraven The Hunter te bereiken, zonder gedood te worden. Het levert een leuke setting op met wat gekende Spider-Man-vijanden, maar niet meer dan dat.

In “Hell’s Kitchen” is een versie van Daredevil de chef-kok in de bar van Baron Sinister. Elektra, hier Collektra, is één van Sinister’s slavinnen. Daredevil probeert al een ganse tijd Elektra uit de klauwen van Sinister te bevrijden, maar alles loopt niet zoals verwacht. De blinde Matt Murdock als chef-kok is een leuk idee (zijn extra zintuigen zorgen ervoor dat hij hierin wel héél goed kan zijn) en het verhaal kent een sombere, tragische draai. Mooi kortverhaal. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

INFERNO #2

 • swinferno2Schrijver: Dennis Hopeless
 • Artiest: Javi Garron
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Limbo

Terwijl zijn X-Men-team gevangen genomen werd, vindt Colossus een onwaarschijnlijke bondgenoot in Madelyne Pryor, de Goblin Queen. De jonge versie van Cable wordt voorgesteld en de demonische Illyana/Darkchylde krijgt een Daenerys Targaryen-momentje. Niets speciaals, maar een goeie voortzetting van één van de meer interessante X-Men tie-ins tot Secret Wars. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

 

INHUMANS: ATTILAN RISING #2

 • swinhumans2Schrijver: Charles Soule
 • Artiest: John Timms
 • Banner: Battleworld
 • Domein: Attilan (Manhattan)

In dit tweede deel van Attilan Rising wordt er wat meer aandacht besteed aan The Quiet Room, een exclusieve club onder een praatgrage Black Bolt waarin de bewoners van verschillende Battleworld-domeinen wat informeler met elkaar kunnen omgaan (maar niet die Hulk-hillbillies uit The Wastelands, zo blijkt). Ondertussen barst de strijd los wanneer verschillende spionnen ontdekt worden. Eén van de meer intrigerende Battleworld-reeksen, dit. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

SECRET WARS 2099 #2

 • sw20992Schrijver: Peter David
 • Artiesten: Will Sliney
 • Banner: Warzones!
 • Domein: 2099

Net wanneer deze tweede comic rond de futuristische Avengers van 2099 enorm saai begint te worden, komen we John Eisenhart tegen, de Hulk van 2099. Het gevecht tussen de Hulk, Defenders en de Avengers van 2099 in het volgende deel belooft goed te worden, maar deze issue is niet veel soeps. 2/5 Dooms.

doom-funkodoom-funko

 

SPIDER-VERSE #2

 • swspiderverse2Schrijver: Mike Costa
 • Artiest: Andre Arujo
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Arachnia

Spider-Gwen redt Spider-Ham van Norman Osborn en ontmoet de andere Spider-Mannen van Arachnia. Hun gezamenlijke aanval op Carnage en Tombstone mag er zijn, maar dan duiken er zes extra grote dreigingen op. Spider-Ham krijgt de grappigste momenten en leuke running jokes, terwijl Spider-Man Noir een mooie, grimmige toevoeging is. Het is alleen spijtig dat het tekenwerk van Andre Arujo zo enorm amateuristisch oogt. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

ULTIMATE END #2 (van 5)

 • swultimateend2Schrijver: Brian Michael Bendis
 • Artiest: Mark Bagley
 • Banner: Battleworld
 • Domein: Manhattan (Earth-1610 + Earth-616)

Ultimate End bewees met het eerste deel al de belangrijkste tie-in tot Secret Wars te worden. Het is hier waar we de bekende versies van de Marvel- en Ultimate Marvel-helden terugvinden en waaruit het nieuwe, door de films geïnspireerde All-New Marvel zal uit voortvloeien. Nadat de gewone Marvel-versie van Hawkeye wordt vermoord door de Thors, schrikt het de twee Tony Starks toch niet af om hun door Doom himself verboden interdimensionele onderzoeken verder te zetten. Ondertussen heeft Peter Parker een reünie met de jongere, Ultimate-versies van tante May en Gwen Stacy, terwijl de groene en grijze Hulks op elkaar inbeuken.

Dat is nu al de derde keer dat Brian Bendis Hawkeye lijkt te doden, maar goed, we weten al langer dat de Ultimate-versie van de boogschutter de voorkeur van Marvel geniet vermits hij de filmversie meer heeft geïnspireerd. Ultimate End kan af en toe verwarrend overkomen voor minder ervaren lezers, maar het wordt nooit onduidelijk wie er nu tot de gewone en de Ultimate Marvel-kant behoort. Het verschil zit ‘m in de tekstballonnen (drukletters voor Marvel 616, kleine letters voor Ultimate Marvel). Bendis en Bagley leveren hoe dan ook weer een degelijke issue af, maar het vliegt allemaal voorbij en de serie wordt duidelijk geschreven voor de trade. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

CAPTAIN AMERICA AND THE MIGHTY AVENGERS #9

 • swcap1Schrijver: Al Ewing
 • Artiest: Luke Ross
 • Banner: Last Days
 • Domein: Oude Marvel 616-universum

Het laatste deel van de reeks. Captain America and the Mighty Avengers #9 speelt zich af tijdens het einde van het vorige Marvel-universum in Secret Wars #1 en gaat wat dieper in op de laatste momenten van o.a. Luke Cage, Jessica Jones, Blue Marvel en Photon. Zeer zwaarwichtig en tragisch allemaal, maar het levert verdorie een ijzersterke comic en veruit de beste tie-in van de week op. 4/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko

 

Secret Wars bij Archonia.com

Lees hier onze reviews van de hoofdreeks:

SECRET WARS #1

SECRET WARS #2

SECRET WARS #3

Volgende week zijn we er weer met o.a.  Thors, Squadron Sinister, Runaways en Ms. Marvel!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.