Random Article


Brainfreeze’s Gids tot het Nieuwe DC Comics (Week 2) – Batman, Superman, Earth 2, Harley Quinn, Suicide Squad, Constantine: The Hellblazer en Meer!

 


2
Posted 10/06/2015 by

DC’s Convergence event zit erop, de New 52-noemer wordt niet langer gebruikt en een nieuwe mini-relaunch en rebranding dienen zich aan. In juni 2015 lanceert DC Comics 24 nieuwe reeksen, terwijl 25 oudere series een nieuwe look en instappunt krijgen. Net zoals Brainfreeze enkele jaren geleden elke nieuwe nummer #1 van de vorige DC Comics New 52-herlancering van een review voorzag, doen we nu hetzelfde voor het DCYou/Divergence-initiatief in jouw gids tot het nieuwe DC-universum.

Vorige week namen we de eerste DCYou-series onder de loep. Week twee brengt ons wederom een mix van verschillende nieuwe en oude reeksen en poogt voor iedereen wat wils te bieden. Een overzicht!

 

BATMAN #41

 • dcyoubatman41Schrijver: Scott Snyder
 • Artiest: Greg Capullo
 • Prijs: $3.99

“It’s like… a bunny. Like a RoboBatBunny?”

Na de epische gebeurtenissen van Endgame worden Batman en zijn aartsvijand The Joker dood geacht. Een Gotham City zonder Dark Knight, dat bestaat echter niet. Niemand minder dan commissaris James Gordon is de nieuwe Batman. Hij scheert zijn snor en haar en kruipt in een zwaarbewapend mechanisch Batsuit… en, wees gerust, hij weet dat het eruitziet als een gigantisch konijnenpak.

Het is niet de eerste keer dat Bruce Wayne vervangen wordt als de Dark Knight, maar het is wel de eerste keer dat de verandering zo extreem wordt doorgevoerd. Jim Gordon wordt geselecteerd door de Powers Corporation (dewelke Wayne Enterprises hebben opgekocht) om de nieuwe Batman te zijn. In dit eerste deel zien we hoe dit allemaal in zijn werk gaat en zijn eerste missie. De cliffhanger zal echter de oude Batman-fans geruststellen.

Scott Snyder en Greg Capullo maken sinds 2011 een maandelijkse must-read van de Batman-reeks. Het is werkelijk één van de beste superheldenseries van het moment, alsook één van de betere Batman-periodes. Dat lijkt niet te veranderen nu er iemand anders in het Batman-pak kruipt. Batman #41 biedt een Jim Gordon als Batman met een vleugje RoboCop erin. Het personage is zich bewust van de gekke look en van de extreme veranderingen, maar alles leest zeer vlot en vormt een ideaal instappunt. We weten dat dit maar een tijdelijk iets is, maar het ziet ernaar uit dat het een leuke rit wordt zolang het duurt. Opnieuw lijkt Batman één van de beste comics van de DC Comics-herlancering te worden. 4/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitefull

 

BATMAN/SUPERMAN #21

 • dcyoubatmansuperman21Schrijver: Greg Pak
 • Artiest: Ardian Syaf
 • Prijs: $3.99

“Goodbye Bruce. Hello Batman.”

‘s Werelds twee grootste superhelden zijn volledig vernieuwd. Superman speelde een groot deel van zijn krachten en kostuum kwijt en zijn geheime identiteit als Clark Kent werd aan de wereld onthuld. James Gordon is de nieuwe Batman. Deze Batman/Superman #21 is een voortzetting van de “Superman: Truth“-verhaallijn, dewelke startte in Action Comics #41 vorige week.

Opnieuw wordt er echter naar gebeurtenissen verwezen uit een comic die nog niet in de winkelrekken ligt. “Truth” wordt dus enorm chaotisch verteld. In dit deel trekt Superman naar Gotham City, waar hij de nieuwe Batman tegenkomt. Dit allemaal op aanraden van Lex Luthor, die nog steeds niet kan geloven dat Clark Kent en Superman één en dezelfde zijn. Terwijl Greg Pak zijn personages wel kent en we leuke momenten krijgen tussen Superman en Luthor en vooral tussen de man van staal en Alfred Pennyworth, speelt de onduidelijkheid rond Superman’s nieuwe status quo het verhaal parten.

Batman/Superman #21 is geen slechte comic, verre van, maar het ziet ernaar uit dat de Superman-reeksen in deze relaunch vlotter in gebundelde edities zullen lezen. Een chaotische cross-over is niet de beste manier om je nieuwe verhalen te starten. 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

CATWOMAN #41

 • dcyoucatwoman41Schrijver: Genevieve Valentine
 • Artiest: David Messina
 • Prijs: $2.99

“I want to rebuild Gotham.”

Selina Kyle, of moeten we zeggen Calabrese, is van een gekostumeerde cat thief (see what we did there?) opgeklommen tot de misdaadkoningin van Gotham City. Als het hoofd van de familie Calabrese verkrijgt ze heel wat vijanden erbij en er is een stille bende-oorlog gaande met Black Mask. Wanneer Selina het nieuws te horen krijgt dat de Batman dood is, kruipt ze terug in het Catwoman-pak om dit te dubbelchecken.

Catwoman #41 is eerder een voortzetting van een groter verhaal dat al enkele delen geleden startte, maar de nieuwe status quo in Gotham City biedt desalniettemin een goed instappunt. Selina’s reactie tot de “dood” van Batman (nog steeds haar grote liefde) wordt zeer mooi in beeld gebracht. Het zal ons benieuwen waar het verhaal van Catwoman verder naartoe leidt… 3.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

CONSTANTINE: THE HELLBLAZER #1

 • dcyouconstantine1Schrijver: Ming Doyle
 • Artiest: Riley Rossmo
 • Prijs: $2.99

“Damn you, John!”

Het zijn geen goede tijden voor John Constantine, DC’s residente working-class magiër. De stopzetting van de volwassen Hellblazer-comic bij Vertigo, de verminderde kwaliteit (en populariteit) van de “bravere” Constantine-comic bij DC, NBC die zijn tv-serie cancelt… In deze nieuwe reeks poogt DC terug wat van die oude Hellblazer-magie op te rakelen.

John Constantine heeft misschien een iets kortere regenjas, maar blijft zeer herkenbaar. De comic doet wat het belooft en vindt het midden tussen de bravere Constantine uit het DC-universum en de kettingrokende klootzak van Vertigo. De tekenstijl van Riley Rossmo is echter even wennen. Het ziet er allemaal nog iets te kleurrijk en cartoonesk uit. Toch zullen zowel nieuwe lezers als “verloren” Hellblazer-lezers er goed aan doen dit even op te pikken. 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

DETECTIVE COMICS #41

 • dcyoudetective41Schrijvers:  Francis Manapul, Brian Buccellato
 • Artiest: Francis Manapul
 • Prijs: $3.99

“Just put me back in rotation.”

Detective Comics wordt wederom omgevormd tot een Gotham Central-achtige politiereeks. Nu Jim Gordon de nieuwe Batman is in een veranderd Gotham City, volgt de oudste Batman-reeks voornamelijk GCPD-politiedetectives Harvey Bullock en zijn nieuwe partner… niemand minder dan Renee Montoya.

Gedurende de issue spelen we wat catch-up met Bullock en Montoya, logischerwijs de nieuwste aanwinsten van de Batman Task Force. Er is wat Jim Gordon als Batman actie, maar het is duidelijk dat de focus op de gewone agenten blijft. Ook is de invloed van de tv-serie Gotham op Harvey Bullocks duidelijk. Er gebeurt nog niet erg veel, maar het is een goeie opzet voor wat komen zal. Hou je van Gotham? Hield je van Gotham Central? Dan is dit de Batman-reeks voor jou. 3.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

EARTH 2: SOCIETY #1

 • dcyouearth2Schrijver: Daniel H. Wilson
 • Artiest: Jorge Jimenez
 • Prijs: $2.99

“This was supposed to be a better… shinier future.”

Het oude Earth 2 werd onder de voet gelopen door Darkseid en Apokolips. De overlevenden diende geëvacueerd te worden van de planeet. Na de gebeurtenissen van Earth 2: World’s End en Convergence werd er een nieuwe planeet gevonden. Telos, de plek waar Convergence plaatsvond, is het nieuwe Earth 2. De superhelden van de Justice Society trachten hier samen met een twee miljoen overlevenden een nieuwe gemeenschap op te bouwen en te beschermen.

Earth 2 was één van de betere reeksen uit de New 52 omdat het risico’s durfde te nemen. Earth 2: Society lijkt hetzelfde te doen. De nieuwe planeet kent twee zonnen, één gele en één rode, waardoor de Kryptonianen Power Girl en Val-Zod hun superkrachten gedurende de helft van de dag kwijtspelen. Een New Gotham werd gesticht uit de resten van een ruimteschip en het is natuurlijk Dick Grayson die de nieuwe Batman is. Een jaar is gepasseerd sinds de massale immigratie startte en er is veel veranderd. Uiteraard zijn er al snel misdadigers, valt Terry Sloan/Mr. Terrific niet te vertrouwen en is er iets vreemds aan de hand met Green Lantern. Dit eerste deel biedt nog maar weinig antwoorden. Het concept is zeer intrigerend, maar een echt oordeel zullen we echter pas kunnen vellen nadat de eerste verhaallijn is afgelopen. Voorlopig gunnen we Earth 2: Society het voordeel van de twijfel met 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

GOTHAM ACADEMY #7

 • dcyougothamacademy7Schrijvers: Becky Cloonan, Brendan Fletcher
 • Artiest: Mingjue Helen Chen
 • Prijs: $2.99

“That’s young Damian…”

Damian Wayne, de zoon van Bruce Wayne en Batman’s huidige Robin, loopt even school op de prestigieuze Gotham Academy. Er is natuurlijk een nieuw mysterie en Maps Mizoguchi is zo smitten als wat.

Gotham Academy is één van de meer diverse reeksen van DC Comics. De luchtige schrijfstijl en personages en de cartooneske tekeningen schreeuwen nu niet bepaald Gotham of Batman uit, maar het heeft zijn fans. Dit deel is echter louter een filler-aflevering met een bekende gastster en valt maar teleurstellend uit. Damian Wayne is vanaf volgende week te volgen in zijn eigen, meer traditionele Robin-soloreeks. 2.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

HARLEY QUINN #17

 • dcyouharley17Schrijver:  Amanda Conner, Jimmy Palmiotti
 • Artiest: Chad Hardin
 • Prijs: $3.99

“Mistah Mayor!”

Amanda Conner en Jimmy Palmiotti zetten hun fijn gesmaakte en knotsgekke run op Harley Quinn voort. Een nieuwe verhaallijn gaat van start wanneer Harley een voorstel heeft voor de burgemeester van New York rond haar nieuwe Gang of Harleys. En dan is er nog de dreiging van… Popeye?!

Net zoals vele DC-reeksen deze week, biedt Harley Quinn #17 niet echt een instappunt, maar gewoon de start van een nieuwe verhaallijn. Was je echter al fan van Conner en Palmiotti op Harley Quinn, dan is dit weer een geslaagd deel in de reeks. Harley is gewoonweg weer lekker Harley. No more, no less. 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

NEW SUICIDE SQUAD #9

 • dcyounewsuicidesquad9Schrijver: Sean Ryan
 • Artiest: Philippe Briones
 • Prijs: $2.99

“…This mission has homework? Kill me now.”

Ook voor de Suicide Squad start er niet zozeer een nieuwe reeks, maar eerder gewoon een nieuwe verhaallijn. Deadshot en co krijgen de opdracht om “The League” te infiltreren, een nog gewelddadigere en fundamentalistische splintergroep van Ra’s al Ghul’s League of Assassins.

Het valt duidelijk te merken dat de plannen veranderd zijn. Ryan en Briones zouden eerst een verhaal maken waar een geheel nieuwe Suicide Squad in conflict komt met de werkelijke terreurgroep ISIS. DC Comics heeft daar nu van afgezien en een fictieve organisatie in de plaats gezet. Het is een vrij traditioneel begin van een nieuwe verhaallijn, maar nieuwe lezers zullen verloren geraken in deze comic. Niet elk personage wordt immers deftig voorgesteld, waardoor je eigenlijk beter eerst de vorige verhaallijn leest alvorens deze op te pikken. 2.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

RED HOOD/ARSENAL #1

 • dcyouredhoodarsenal1Schrijver: Scott Lobdell
 • Artiest: Denis Medri
 • Prijs: $2.99

“I’m Arsenal. Also not known as Arrow-Boy.”

De opvolger van Red Hood & The Outlaws. Starfire heeft het team verlaten en krijgt haar eigen serie. Red Hood en Arsenal blijven over. Jason Todd (ex-Robin) en Roy Harper (ex-Speedy/Red Arrow) zijn nog steeds de enfant terribles van de sidekick-business, maar hun onderlinge samenwerking zit goed. In deze comic redden ze een senator van een drugskartel.

Red Hood/Arsenal #1 leest werkelijk als de eerste scène van de sequel tot een buddy cop/actiefilm. Het verhaal stelt niet veel voor, maar we krijgen een kort, simpel actiespektakel waarin we onze twee hoofdpersonages opnieuw leren kennen. Schrijver Scott Lobdell leverde niet het beste werk met de personages in de vorige reeks, maar deze opent alvast goed. Het blijft echter enkel voer voor de fans. 3/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefull

 

SECTION 8 #1 (van 6)

 • dcyousection8Schrijver: Garth Ennis
 • Artiest: John McCrea
 • Prijs: $2.99

“I am Baytor!”

Section 8, nu zelfs All-Star Section 8, wordt een zesdelige miniserie van Garth Ennis en John McCrea die ons terugbrengt naar hun hoogdagen van Hitman. Ennis heeft nooit echt van superhelden gehouden en staat gekend voor zijn bijtende satires en parodieën op het genre. Hitman was daar al een voorbeeld van, The Boys ook, om nog maar te zwijgen over The Pro. Section 8 biedt uiteraard meer van dat.

Na hun optreden in Hitman, is Section 8 uit elkaar gevallen. Spilfiguur is nog steeds de immer dronken Sixpack, dewelke terugkeert naar Gotham City in de hoop het team opnieuw op te starten. Misschien wil Batman wel meedoen?

All-Star Section 8 kan je het best omschrijven als Fear and Loathing in Las Vegas met een bezopen superheld. Sixpack hallucineert nogal veel, waardoor je kan twijfelen over de echtheid van eender welke gebeurtenis in deze comic. Dat maakt het er echter niet minder leuk op. Ennis en McCrea gaan hier niet zo loos als op The Boys, maar komen nog met heel veel weg in een mainstream DC-comic. De cameo van Batman die een parkeerboete is best leuk, maar vooral de hommages aan iconische periodes in de geschiedenis van de Dark Knight kunnen bekoren. Not your average DC-comic. 3.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

STARFIRE #1

 • dcyoustarfire1Schrijver: Amanda Conner, Jimmy Palmiotti
 • Artiest: Emanuela Lupacchino
 • Prijs: $2.99

“Pants, Kori. Have you ever tried pants?”

Starfire, een buitenaardse prinses van Tamaran, een ex-slavin en traditioneel één van de bekendste en machtigste Teen Titans, verkreeg niet zo’n goede start in de New 52. In de Red Hood & The Outlaws-serie werd ze afgebeeld als niet veel meer dan een promiscue sekspoes. Daar komt verandering in met deze soloreeks. De eerste Starfire-solocomic sinds haar creatie meer dan 30 jaar geleden, zelfs.

Kori trekt naar Key West in Florida om daar een nieuw leven op te bouwen. Gedurende dit eerste deel wordt ze rondgeleid door sheriff Stella Gomez. Gezien haar buitenaardse afkomst en haar leven op Aarde dat voornamelijk bestond uit superheldenavonturen, is Starfire een heerlijke fish-out-of-water die nog niet goed weet hoe gewone mensen leven en denken. Het is niets nieuws in superheldencomics en blijft allemaal vrij onschuldig, maar Conner en Palmiotti (hetzelfde team van Harley Quinn) weten er toch iets moois van te maken. Starfire #1 charmeert voldoende en is een ideale titel voor jong en oud. Het enige minpunt is dat er nog niet echt veel gebeurt. 3.5/5 Bat-Mites.

batmitefullbatmitefullbatmitefullbatmitehalf

 

DC Comics Juni bij archonia.com

Volgende week zijn we er weer met o.a. Black Canary, Justice League of America, Superman/Wonder Woman, Martian Manhunter en Prez!

The New DC Universe - DC YOU 2015 Sampler-009

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


2 Comments


 1. avatar
   
  Brain Cranston

  Veel Batman comics deze week.
 2. avatar
   
  nicolas

  ziet er veelbelovend uit

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.