2
Posted 06/06/2015 by Killian in Comics
 
 

Een Liefdevolle Terugblik op het Huwelijk van Spider-Man en Mary Jane Watson


Deze week verscheen het eerste deel van The Amazing Spider-Man: Renew Your Vows, een nieuwe serie rond Marvel‘s Secret Wars en een pijnlijke herinnering voor veel Spider-Man-lezers aan een tijd dewelke ooit is geweest en niet meer terug zal komen. Namelijk de tijd dat Peter Parker en Mary Jane Watson getrouwd waren en een alleraardigst koppeltje vormden.

We pakken er een cheesecake bij en steken een geurkaarsje aan om vervolgens weg te zwijmelen bij de herinnering aan het huwelijk der superheldenhuwelijken.

 

Mr. & Mrs. Spider-Man

Het succes kent vele vaders. Wat we zeker weten is dat het idee voor het Spider-Man-huwelijk ontstond in 1986. In dat jaar sprak toenmalige Marvel Editor-in-Chief Jim Shooter met Stan Lee tijdens de San Diego Comic-Con. Het was een gesprek over koetjes, kalfjes en comics. Lee verdiende die jaren de kost met de verkoop van de filmrechten voor Marvel-personages. En hij trok een vast salaris als schrijver van de Spider-Man-krantenstrip. Hij legde Shooter zijn plan voor. Lee was van plan om Peter Parker met Mary Jane Watson te laten trouwen. Zou het geen tof idee zijn wanneer de gewone Marvel-comics hierop in konden haken? Shooter voelde wel wat voor het plan.

Tom DeFalco en Ron Frenz waren in 1986 nog druk bezig met hun run op The Amazing Spider-Man. Het toeval wil dat hun hele run stiekem draaide om dit euvel.  Het was aandachtige lezers al langer op gevallen dat Peter Parker wel erg vaak in de beurt van MJ was te vinden.  Het begon met de schokkende onthulling dat ze al jarenlang op de hoogte was van zijn identiteit als Spider-Man en daarna dook ze opvallend vaak op in de comics. Er stond wat op stapel.

 Spider-man MJ opmars huwelijk

DeFalco en Frenz waren de laatste verhaallijn op poten aan het zetten waren waarin (je raadt het al) Peter Parker met Mary Jane zouden gaan trouwen. De lezers zouden getrakteerd worden op een aanzoek waarna de uitgebreide aanloop naar het huwelijk in beeld zou komen. Het zou samenkomen in een issue waarin alles en iedereen lijkt samen te spannen om te voorkomen dat Peter Parker op tijd zijn eigen huwelijk bereikt. Natuurlijk zou hij op het nippertje aankomen bij de kerk waar zijn beste vriend Harry Osborn hem voor de deur staat op te wachten. Er zou niets worden gezegd, maar zijn gezicht spreekt boekdelen. Hij geeft Peter zijn ring terug. Mary Jane heeft hem laten zitten voor het altaar…

Amazing Spiderman 290-marry 1Amazing Spiderman 291-marry 2

Shooter sprak zijn veto uit en zei dat beide tortelduifjes zouden gaan trouwen.  Maar beide heren zouden wel de betreffende Annual mogen maken. Frenz had hier niet zoveel zin in omdat hij het een buitengewoon slecht idee vond. DeFalco en Frenz waren trouwens toch al op weg naar de uitgang, al hadden ze dat zelf niet door.  Hun vele gemiste deadlines zouden ervoor zorgen dat ze in het begin van 1987 werden ontslagen van de titel. Het maakte de weg vrij voor de nieuwe schrijver David Michelinie om aan zijn Amazing Spider-Man-run te beginnen. Het huwelijk van Peter en Mary-Jane zou in de zomer van dat jaar plaatsvinden in Spider-Man Annual #21. De issue zou worden geschreven door Michelinie en Shooter. Voor de laatste was het een aardig afscheidscadeau omdat hij in het voorjaar van 1987 zou worden ontslagen als Editor-in-Chief bij Marvel.

Marvel zorgde ervoor dat het huwelijk niet onopgemerkt voorbij ging. Er werd een live ceremonie gehouden voorafgaande aan een honkbalwedstrijd waarbij vele kijkers konden meegenieten. Het zag er allemaal redelijk gênant uit.

De eerste kritieken

De felste kritieken kwamen vooral van de oudere lezers en de generatie van schrijvers en tekenaars die bij Marvel en DC Comics in de jaren zeventig waren doorgebroken. Dit was de eerste generatie dewelke tot volle wasdom was gekomen in de jaren zestig en waren ingestapt toen Stan Lee en Jack Kirby in 1961 de Marvel-revolutie begonnen. Zij zagen het huwelijk als een aanslag op Peter Parker. Het zou de doodsteek zijn van het personage Spider-Man en paste niet bij het karakter van de reeks. Wie zou zich nu nog kunnen vereenzelvigen met de webspinner? Welke puber droomt er nu van een huwelijk? En hoe realistisch is het eigenlijk dat deze alledaagse “everyman” superheld met een topmodel trouwt?

Dat bleek in de praktijk  mee te vallen. Jongere lezers bleken het wel best te vinden en verwelkomden het idee dat hun held eindelijk eens wat liefde had gevonden. Wat de critici waren vergeten was dat zij vaak al dicht tegen de middelbare leeftijd aanzaten en misschien niet de aangewezen personen waren om ongefundeerde stellingen te deponeren over de belevingswereld van jonge mensen. De nieuwe generatie van lezers bleek beter tegen de verandering te kunnen dan de oude garde.

Mary Jane werd door de schrijvers van de drie lopende Spider-Man-series ingepast in hun verhalen. Ze pakte op een natuurlijke wijze haar rol. Goed, soms werd ze weleens misbruikt als middel om een plot vooruit te helpen. Een goed voorbeeld hiervan is de manier waarop David Michelinie haar misbruikt om Peter ervan te overtuigen om zijn zwarte pak aan de wilgen te hangen. Maar daar staat tegenover dat ze ook haar rol innam als steunende factor in het leven van Peter Parker. Is het niet moreel dan wel .. euh..

mary jane hubba hubba

The Clone Saga

In de jaren negentig zouden de critici van het huwelijk terugslaan. Hun wapen? The Clone Saga. Wanneer je als comic lezer de jaren negentig hebt meegemaakt dan is dit een titel waar het zweet van in je kruis gaat staan. Was het zo slecht? Ja, het was zo slecht. De smerige details vind je hier. Maar wat heeft het te maken met Peter en Mary Jane? Best veel. In het kort kwam het verhaal van de Clone Saga op het volgende neer. Via de continuïteit van de Spider-Man-comics probeerden de toenmalige creatievelingen achter de reeksen te verklaren dat we sinds Amazing Spider-Man 150 de avonturen van een kloon hadden gevolgd. Gelukkig was de echte Spider-Man teruggekeerd in de gedaante van Ben Reilly. Het was de bedoeling dat Reilly meer en meer de plaats van Peter Parker zou innemen en uiteindelijk ook zijn achternaam zou gaan dragen.

mj zwanger Peter Parker zou dan samen met Mary Jane, die overigens zwanger was tijdens deze periode, langzaam uit de serie verdwijnen en een bestaan opbouwen als vader van een gezin, aangezien de aanwezigheid van Ben hem zou ontslaan van het credo dat met ‘great power, great responsibility’ komt. Ben zou de last van een bestaan als Spider-Man gaan dragen, terwijl Peter een andere grote verantwoordelijkheid zou kennen als vader en echtgenoot.

Maar een combinatie van slechte planning, hevige kritieken van de fans en een bijna bankroet van Marvel zorgde ervoor dat DeFalco werd gewipt van de titel en met kunst en vliegwerk alle veranderingen weer ongedaan werden gemaakt.

DeFalco zou trouwens het idee van een Peter Parker en Mary Jane die zich terugtrekken met hun gezin gebruiken voor zijn Spider-Girl-reeks. Hierin stapt dochter Mayday Parker in de voetsporen van vaderlief en bestrijd ze het onrecht als Spider-Girl.  We zien de oude spider-Man hier nog met enige regelmaat  opduiken om enig vaderlijk advies te geven. De dynamiek van een huwelijk bleek goed te werken in deze context. In een alternatief universum weliswaar.

Tijdelijke scheiding en reünie

De aanslagen op het huwelijk van Peter en MJ bleven doorgaan. Rond de eeuwwisseling verzint Howard Mackie een verhaallijn waarin Mary Jane op een zijspoor wordt gezet.  Ze heeft een stalker die zijn telepathische gaven gebruikt om haar te ontvoeren en Peter Parker ervan te overtuigen dat ze is gestorven. Natuurlijk wordt dit hele complot ontrafeld, maar vanwege de voortdurende stress die Peter’s activiteiten als Spider-Man met zich meebrengen besluit MJ toch om naar de westkust te verhuizen om daar te proberen om haar carrière als actrice nieuw leven in te blazen. Zonder Peter.

Amazing_Spider_man_mary jane dead

Maar in 2001 wordt Joe Michael Straczynski aangesteld als de nieuwe schrijver van The Amazing Spider-Man en een van de eerste dingen die JMS doet is het herstellen van het huwelijk. In 2003 worden Peter en Mary Jane weer met elkaar herenigd en lijkt alles koek en ei te zijn. Stracszynski is duidelijk een schrijver wiens interesses verder gaan dan alleen comics. Voor hem is de relatie tussen Peter en MJ een van de punten die onlosmakelijk bij het karakter van Spider-Man horen. Hij blaast ongekend veel liefde in het koppel waardoor ze voor het eerst sinds jaren weer lezen als een jong stel. In de scripts van JMS zijn Peter en MJ gelijkwaardig aan elkaar. Het werkt!

One More Day

In 2007 laat Marvel’s toenmalig editor-in-chief Joe Quesada een bommetje afgaan. In diverse interviews laat hij weten dat ie van het huwelijk afwil. Het is, volgens hem, een aanslag op het personage Spider-Man en ontneemt de schrijvers de mogelijkheid tot het vertellen van bepaalde verhalen. Bovendien was het nodig om de serie weer eens op te frissen zodat Spider-Man de komende 20-30 jaar weer mee zou kunnen. Jonge lezers moesten zich kunnen identificeren met Spider-Man. Enfin, het bekende riedeltje werd weer van stal gehaald. J. Michael Straczynski zou dat jaar zijn run beëindigen, dus het was de ideale gelegenheid om meteen een punt te zetten achter het huwelijk. Er was een middenweg gevonden waarbij de opties scheiding en dood vermeden konden worden. Want dat zou niet alleen afbreuk doen aan de voorgaande jaren van de webspinner, maar ook veel conservatievere lezers in het harnas kunnen jagen. Welke moeder uit het midwesten koopt de comic nog voor haar kind als het hoofdpersonage gescheiden is of een weduwnaar?

onemoredaymephisto

Eind 2007 verscheen de One More Day-verhaallijn. Joe Quesada verzorgde niet alleen het tekenwerk maar had ook wat in de melk te brokkelen bij het schrijfwerk. Verbazingwekkend aangezien Straczynski had laten zien dat hij daar nu net geen moeite mee had. Quesada stapte hier nogal opzichtig in de voetsporen van Jim Shooter. Het zou vrijwel meteen worden gevolgd door Brand New Day. Het begin van een nieuw tijdperk in het leven van Spider-Man, als vrijgezel.

De hel brak los (en niet ten onrechte).

Critici vierendeelden Straczynski en Quesada om One More Day. In de lopende verhaallijn van The Amazing Spider-Man was tante May dodelijk getroffen door de kogel van een sluipschutter. Ze was stervende en alleen drastische maatregelen konden haar leven nog redden. Daar komt Mephisto om de hoek kijken. Hij blijkt bereid te zijn om het leven van May te redden, maar dat heeft zijn prijs. Hij wil de liefde tussen Peter en Mary Jane en dus ook hun huwelijk. Na lang wikken en wegen gaan ze akkoord. Maar niet voordat MJ nog wat in het oor van Mephisto fluistert.

one more day einde

En zo wordt het huwelijk uitgeblazen. Als zij-effectjes vergat ook iedereen dat Spider-Man en Peter Parker één en dezelfde waren (in Civil War onthulde Peter namelijk publiekelijk zijn identiteit), kreeg Spidey terug mechanische webshooters en kwam voormalige Green Goblin Harry Osborn terug uit de dood.

Critici vielen over de aanwijsbare drogredenen van Joe Quesada. Een scheiding mag niet, maar het publiek, dat Quesada niet wil beledigen, zou geen moeite hebben met een deal tussen een echtpaar en Marvel’s versie van Satan? Really?? En had JMS niet laten zien dat het mogelijk is om prima verhalen te schrijven met een getrouwde Spider-Man?  Een huwelijk doet niets af aan de gelofte dat veel kracht gepaard met een grote verantwoordelijkheid.  Straczynski liet zelf in de pers weten dat hij het liefst zijn naam had weggehaald van het verhaal, maar dat hij hier na veel mitsen en maren van de hoofdredactie vanaf had gezien.

Ironisch genoeg haakte Stan Lee hierop in door in de Spider-Man-krantenstrip het hele One More Day-gebeuren Dallas-gewijs af te doen als een droom.

spidey krantenstrip

In 2008 lag de herinnering aan Sam Raimi‘s succesvolle Spider-Man-filmdrieluik nog vers in de herinnering. De Diamond-verkooplijsten lieten zien dat er nagenoeg geen sprake was van een instroom van nieuw publiek. De marketingafdeling van Marvel deed nagenoeg geen enkele moeite om nieuw publiek richting de comicbookwinkels te trekken waarmee ook de laatste reden om het huwelijk te annuleren naar fabeltjesland werd verwezen. Bovendien voldeed Ultimate Spider-Man prima aan de behoefte van mensen die een jongere Spider-Man wilden zien.

Erfenis

De aap kwam uiteindelijk uit de mouw in de Brand New Day-hardcover. Hierin stond een bijlage van editor Tom Brevoort die uitgebreid inging op de redenen om het huwelijk te annuleren. Het kwam erop neer dat hij “zijn Spider-Man” niet meer herkende en zijn positie misbruikte om het een en ander weer terug te draaien. Als het aan Brevoort lag dan was zelfs een eventuele terugkeer van Gwen Stacy (Spider-Man’s eerste liefde in de comic, gedood door de Green Goblin) een mogelijkheid. Maar dat was iets voor later. Lezers moesten eerst maar eens genieten van Brand New Day.

Echt genieten deden ze niet. In plaats van één schrijver troffen de lezers nu gemiddeld drie schrijvers per verhaallijn aan. Wat de Fuck You-richting de lezers nog even wat erger maakte was het feit dat Mary Jane de eerste paar jaar nog de nodige dubbelzinnige opmerkingen plaatste, waaruit je als lezer kon opmaken dat er een lang verleden was tussen haar en Peter Parker. De hoop op een herstel van de oude status quo bleef sluimeren. De Spider-Man-comics voelde ondertussen aan als een gekunstelde reboot naar 1982, maar dan met een hoop nieuwe zijpersonages waar niet veel lezers om gaven.

spideyomit

Lezers stemden met hun dollars en binnen een kleine twee jaar schoten de verkoopcijfers onder de 70.000 issues per maand. En dat is voor een titel als Spider-Man, Marvel’s populairste superheld, gewoon slecht.

Quesada voelde duidelijk nattigheid en lanceerde in 2010 de verhaallijn One Moment in Time, waarin door vaardig knip- en plakwerk de dag van het huwelijk werd herschreven. Peter en MJ hadden nog wel een lange relatie, maar trouwden niet en gingen wat later uit elkaar. Alle andere verhalen speelden zich nog af zoals we ze lazen, maar dan moesten we de trouwringen bij MJ en Peter maar wegdenken en de woorden “man” en “vrouw” vervangen door “vriend” en “vriendin”.  Uiteindelijk had Mary Jane er in de huidige comics ook vrede mee dat een herstel van de relatie er niet in zou zitten.

Uiteindelijk zouden de verkoopcijfers zich dankzij Big Time en The Superior Spider-Man weer enigszins herstellen. Lezers stonden dus best open voor verandering. Maar het is duidelijk dat deze ondoordachte actie van Marvel tot op de dag van vandaag doorwerkt. Omdat ze niet werd gebaseerd op verandering, maar op nostalgie

spideyonemoreday

Spider-Man: Renew Your Vows #1 ligt nu in de winkelrekken. Onze review lees je hier.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.