0
Posted 05/06/2015 by Killian in Columns
 
 

Geeks United #2 – Belgian Potterheads

geeksunited-2

Sociale media en popcultuur zijn altijd sterk met elkaar verbonden geweest. Ook op Facebook hebben fans zich verenigd om samen te discussiëren, te overleggen of te dromen over hun favoriete films, series, games of comics. De Facebookfangroepen: wie zijn ze? Wat doen ze? Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, maar kan je door het bos de bomen nog zien? In GEEKS UNITED zal Brainfreeze jullie daarop een gevat antwoord bieden met een reeks korte interviews.

Vandaag geven we het woord aan het admin-team van de BELGIAN POTTERHEADS, dé fangroep voor alles in verband met de magische wereld van Harry Potter.

 

11127532_10205340976256975_990479142_n

Wie zijn jullie en hoe zijn jullie in contact gekomen met de Harry Potter-wereld? 

Wij zijn de Belgian Potterheads, dé fangroep voor Belgische Potterfans. Ons admin-team bestaat uit Saar Vandormael, Lyna Deweys, Angela Evrard, Hylke Annegreet, Inke Gieghase en technisch verantwoordelijke Alexander Remmerswaal. Als jarenlange Harry Potter-fans was een overstap voor ons naar een bredere groep onvermijdelijk. Ofwel zijn we toegevoegd door vrienden, of hebben we de vereniging eenvoudigweg zelf gevonden.

Heeft het leiden van een groep eigenlijk impact op jouw dagelijks leven?

Het leiden van de groep brengt dagelijks veel taken met zich mee. Je staat constant in contact met elkaar en leert zo heel wat mensen kennen, maar het beheren van de groep, het organiseren van evenementen en dergelijke neemt natuurlijk ook tijd in beslag.

Harry Potter

Vertel eens wat meer over het onderwerp van de groep? Vanwaar komt de naam?

De Belgian Potterheads Unite!-naam werd gekozen door Lauren Smouts die de groep bovendien heeft opgericht. Een onveranderbare naam gezien we op ons online Facebookforum al ruimschoots de limiet van 250 leden overschreden hebben. Een verandering naar Belgian Potterheads had anderzijds wel iets duidelijker geweest om ons voor te stellen. Vaak verwijzen we dan ook gewoon naar onszelf als Belgian Potterheads en is dit ook de officiële naam van de vereniging geworden. De Belgian Potterheads-website is momenteel in opbouw en verwijst ook duidelijk naar de uiteindelijke benaming.

Wij zijn een community voor Harry Potter-fans, alles gerelateerd kan besproken worden, van A Very Potter Musical tot Wrock, tot ook eigen creaties. De groep is er om de magie levendig te houden. We zien onszelf dan ook vooral als een hechte, virtuele ontmoetingsplek voor onze leden waar we nieuwtjes, fan-fiction en varia met elkaar kunnen delen.

Hoe lang bestaan de Belgian Potterheads al en hoe verliep de toestroom van leden?

Oorspronkelijk werd de groep dus opgericht door Lauren in augustus 2012. Hylke, Saar en Lyna werden al snel hulpadmins voor de groeiende groep. Uiteindelijk liet Lauren de groep over aan haar mede-admins. Het team werd later uitgebreid met Inke en Angela. Op 30 oktober 2014 werd Belgian Potterheads dan de vereniging die de groep vandaag is.

De toestroom van leden verloopt exponentieel. Leden vinden ons via Facebook, via-via en ook door events. Events die bovendien telkens grootser en grootser worden: een heus Harry Potter-weekend, een Yule Ball en ook meet-ups op conventies. Op dit moment, juni 2015, hebben we meer dan 1850 leden.

11160398_10205341040018569_953859593_n

Groepsfoto op FACTS 2014.

Hoe zit het met de groepssfeer? Is deze zeer positief of zijn er soms ook negatieve situaties zoals discussies die uitgroeien tot ruzies?

Als admins hebben we het gevoel dat er een zeer aangename sfeer heerst in de groep. De leden staan open voor goede discussies. Ze delen toffe verhalen en algemene informatie met elkaar en staan ook altijd klaar om elkaar te helpen. Als er strubbelingen in de groep zijn, proberen wij daar natuurlijk te bemiddelen en tussen beiden te komen. We merken dat we met Belgian Potterheads een groep hebben die op een volwassen manier vaak zelf de geschillen kan oplossen. Op conventies en meet-ups hangt er naar onze mening ook diezelfde toffe sfeer. Vele vriendschappen en zelfs relaties getuigen daar trouwens uitvoerig van! Ook wij, admins, onderling hebben een goede band. Samenhorigheid is dan ook een belangrijk kernwoord bij de Belgian Potterheads.

Hoe zien jullie de toekomst van de groep?

We zijn bezig met de groep verder uit te bouwen: een website, een webshop, meer events, samenwerkingen met andere fandoms,… We hopen nog veel leden te werven en de positieve sfeer in de groep te behouden. De magische omgeving die we momenteel hebben gecreëerd voor de Belgische Potterheads, willen we blijven uitbouwen.

The Belgian Potterheads are a family, join us and experience the magic!

Ontdek de Belgian Potterheads op Facebook

 

Wil jij jouw Facebookfangroep in een van Brainfreeze’s Geeks United-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter

Check zeker ook onze vorige afleveringen:

GEEKS UNITED #1 – BELGIAN JUSTICE SOCIETY

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.