0
Posted 30/05/2015 by Killian in Columns
 
 

Donnie Darko’s Bi-Weekly Horror Digest #6


Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien in de wereld van horror, exploitation en sleaze… In deze tweewekelijkse rubriek vertelt Donnie Darko je in hapklare brokken wat de moeite is om te bekijken (of ook niet) en waar je moet zijn om dat lekkers te kunnen bemachtigen.

PUMPKINHEAD

 • Jaar: 1988
 • Regisseur: Stan Winston
 • Korte inhoud: De liefde voor een kind kan een vader soms tot de meest afschrikwekkende dieptes drijven.

Stan Winston is uiteraard vooral bekend voor zijn grensverleggende Special Make-up FX op films zoals The Thing, de verschillende Terminators en Predators, Jurassic Park en nog vele anderen. Hij was echter geïnteresseerd in alles wat met filmmaken te maken heeft, waardoor hij ook vaak als producer werkzaam was (Wrong Turn is het meest bekend). Tweemaal prijkt zijn naam zelfs helemaal bovenaan de begincredits van een film. Van die twee is Pumpkinhead degene die je moet onthouden.

In 1988, toen de slasherfilm volop aan zijn ondergang bezig was door een jarenlange oververzadiging van de markt, moest je met heel wat meer afkomen dan een groep antipathieke tieners die afgemaakt worden door een gemaskerde moordenaar die een onrecht werd aangedaan. Veel filmmakers hadden dat echter niet door, Winston gelukkig wel. Ja, de kenmerken van de slice ‘n dice-films zijn aanwezig, maar er wordt mee gespeeld. Zo wordt er een redelijk uitgebreide mythologie opgezet voor het monster dat onze tieners achternazit – tieners die eens niet (volledig) aan de filmstereotypes uit die tijd voldoen – en wordt de slachting gegrond door die te centreren rond de relatie tussen het personage van Lance Henriksen (die hier heel erg goed staat te acteren) en zijn schattige zoontje. Het is dat kloppende hart dat Pumpkinhead boven de middelmaat doet uitstijgen en er voor gezorgd heeft dat de film nu nog altijd door velen geliefd is.

 3,5

Pumpkinhead is gemakkelijk op dvd te verkrijgen. Een regio A Blu-ray editie werd uitgegeven door Scream Factory.

Pumpkinhead5

HOUSEBOUND

 • Jaar: 2014 (US), 2015 (EU)
 • Regisseur: Gerard Johnstone
 • Korte inhoud: Een gevangenisstraf bij je moeder thuis doorbrengen is lastig, zeker als het huis dan nog eens blijkt te spoken.

De kiwi’s zijn terug! Eigenlijk zijn ze nooit weggeweest, maar het was wel al een lange tijd geleden dat er nog eens een paar films waren die internationaal doorbraken. Housebound heeft zo’n beetje overal lyrische kritieken gekregen en wij zullen daar geen uitzondering op zijn. Gedurende de hele film voelden we dezelfde euforie als in de jaren 90 toen we de films van Peter Jackson ontdekten. Regisseur-scenarist Gerard Johnstone doet gelukkig wel zijn eigen ding, maar het is onmogelijk om niet aan de meest bekende der kiwi’s te denken, maar bij momenten ook aan Wes Craven (meer bepaald The People Under The Stairs).

Wat leuk ook om die immens unieke humor terug te mogen aanschouwen die het midden houdt tussen het plat cartooneske van de Amerikanen en het speelse van de Britten (denk Shaun of the Dead). Bovendien valt hier ook nog te genieten van het mysterie dat centraal staat in de film, want Housebound is meer dan alleen een komedie. We willen uiteraard niet teveel verklappen, maar weet dat niet alles is zoals het lijkt en dat de korte inhoud niet alle geheimen van een film prijsgeeft, althans wat deze film betreft. Op het einde kan je alleen maar toegeven dat Johnstone heel genereus geweest is. Je hebt een echte reis gemaakt. De man doet duidelijk niet aan moleculair filmmaken, hier ben je wel voldaan nadat je je TV afsluit. Geen knauwend gevoel dat zegt: “Was het dat maar?”.

Alsof dat nog niet genoeg is, word je nog eens betoverd door een ensemble van acteurs, met Morgana O’Reilly op kop, die de pannen van het dak acteert en gestalte mogen geven aan personages die voldoende van elkaar verschillen om de aandacht vast te houden, diepgang genoeg hebben om innemend te zijn, maar toch genoeg karikaturale kantjes bezitten om de humor te doen werken. Hoe meer je de film analyseert, hoe meer je beseft wat een moeilijke opdracht het moet geweest zijn om tot zo’n geslaagd geheel te komen.

4

Housebound is op dit moment enkel in Duitsland op Blu-ray te verkrijgen.

NZfMUa7

STARRY EYES

 • Jaar: 2014 (US), 2015 (EU)
 • Regisseur: Kevin Kolsch, Dennis Widmyer
 • Korte inhoud: Om het te maken in Hollywood moet je soms je principes opzij zetten. Sommigen gaan daar heel ver in.

De laatste keer dat wij ons zo ongemakkelijk voelde tijdens het bekijken van een film was toen Black Swan in de zalen speelde. Dat is niet toevallig, want zowel de film van Aronofsky als die van het filmmakersduo Kevin Kolsch en Dennis Widmeyer volgen elk een vrouwelijk hoofdpersonage dat haar mentale gezondheid op het spel zet om hun doel te bereiken. Ambitie en het blind streven naar het perfecte succes maken in beide films de hoofdpersonages kapot. Starry Eyes mag dan misschien meer visceraal dan cerebraal zijn, de impact is er niet minder om.

De regisseurs nemen het beste van Argento (de nachtmerrie-achtige sfeer en Goblinesque muziek) en Cronenberg (body en mindfuck horror), maar voegen er de aandacht voor karakterisering aan toe die zo eigen is aan de hedendaagse indieproducties. Alex Essoe levert hier een carrièredefiniërende vertolking af waarin ze heel diep gaat en die getuigt van een ongelooflijke moed.

Het enige (kleine) minpuntje is dat Kolsch en Widmeyer te veel anekdotes over de monsterlijke keerzijde van de filmwereld in de film hebben gestoken. Hierdoor neigt Starry Eyes iets te vaak naar satire in plaats van pure horror met zwart-humoristische ondertoon, wat lichtjes afbraak doet aan de fantastisch drukkende sfeer waar de makers overduidelijk voor gaan. Toch weten ze altijd aan de juiste kant van die scheidingslijn te blijven en is het geheel één van de meest indrukwekkende films van het jaar.

4,5

Starry Eyes is in Europa verkrijgbaar op Blu-ray met Engelse ondertitels bij de Duitse uitgever Turbine Medien of op dvd in Engeland. Wij raden uiteraard de HD versie aan.

Screen-Shot-2014-11-14-at-9.32.52-AM-620x400

WHAT WE DO IN THE SHADOWS

 • Jaar: 2014 (US), 2015 (EU)
 • Regisseur: Jemaine Clement, Taika Waititi
 • Korte inhoud: Vampieren zijn ook maar mensen met hun kleine kantjes.

The Kardashians, The Osbournes, de Planckaerts, allemaal super-interessante mensen die hun eigen realityshows kregen waarin je een kijkje achter de schermen kon nemen van hun glamoureuze leven en hen kon leren kennen als de intelligente, gesofisticeerde mensen die ze toch wel zijn. Enkele van de drijvende krachten achter de culthit Flight of the Conchords, Jemaine Clement en Taika Waititi, besloten dat het eens tijd was om ons een blik te geven in het dagelijkse leven van enkele bevriende vampieren. Het is immers niet altijd glinsteren in de zon of intens staren in de ogen van een snelle deerne. Soms moet ook de afwas gedaan worden.

De noeste arbeid van de twee kiwi’s levert een bij wijlen hilarische en uiterst creatieve mockumentary op in de stijl van In De Gloria of Het Geslacht De Pauw. Voor de mensen die dat soort fake documentaires niet kennen, denk Spinal Tap. Dit is geen irritante of vulgaire spoof/parodie zoals de Amerikanen elk jaar op ons loslaten. Dit is echte komedie, die meesterlijk speelt met de geplogenheden van het genre. Je ziet de vaak heel erg ouderwetse en excentrieke vampieren worstelen met de moderne cultuur, elkaar en ander bovennatuurlijk gespuis (werewolves, not swearwolves!). Na Housebound is dit weer een verrassende ontdekking uit Nieuw-Zeeland.

4

What We Do In The Shadows is overal te koop op Blu-ray en dvd.

what-we-do-in-the-shadows2

SUBURBAN GOTHIC

 • Jaar: 2014 (US), 2015 (EU)
 • Regisseur: Richard Bates Jr
 • Korte inhoud: Terug bij je ouders intrekken  is lastig, zeker als het huis dan nog eens blijkt te spoken.

Wij waren fans van Excision, de debuutfilm van Richard Bates Jr. Niet alleen fantastisch gefilmd en lekker subversief, maar het gevoel van ongemak dat die film bij zijn publiek kon creëren was heel erg verfrissend in het over het algemeen aseptische horrorlandschap. De film werd overal ter wereld gevierd, maar voor Bates leek de film verbazingwekkend genoeg geen deuren te openen. Eigenlijk mogen we van veel geluk spreken dat Suburban Gothic er eigenlijk gekomen is. Met meer wilskracht en doorzettingsvermogen dan geld heeft Bates wederom een speciale ervaring afgeleverd, maar spijtig genoeg pakt de saus deze keer niet.

Waar Excision nog aan de goede kant van de door ons zelf uitgevonden Gregg Araki schaal der irritatie lag, is dat hier niet het geval. Suburban Gothic voelt te veel aan als het filmische equivalent van een hipster douche dude. Net zoals de personages geen moer geven om hun omgeving en zich te cool for school voelen, zo voel je je als kijker ook over de film. Je wordt geïnfecteerd door de toon van de film en verandert zelf in de gehate ‘like, whatevs‘ persoon die je zo hard niet wil zijn. Wij hopen dat Bates nog veel films kan maken, maar wel dat hij de weg terug vindt naar het juiste gedeelte van de Araki scheidingslijn.

2

Suburban Gothic is overal te koop op dvd.

SUBURBANGOTHICREV

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.