1
Posted 29/05/2015 by Killian in Comics
 
 

Amerika maakt zich klaar voor een Invasie van het Europese Beeldverhaal

de grote oversteek

Voor trouwe lezers van Brainfreeze is het al even duidelijk. De tijden dat Amerikanen alleen openstonden voor comics waarin superhelden een hoofdrol spelen zijn voorbij. Dit is te zien aan de opkomst van creator-owned series in alle genres bij uitgeverijen als Image Comics en IDW. In de stroom van deze uitgeverijen weet ook een uitgever als Humanoids vooralsnog het hoofd boven water te houden. Opvallend aangezien deze partij vooral Engelse vertalingen van Europese titels publiceert. Stripverfilmingen als Blue is the Warmest Color en Snowpiercer konden tevens ook een redelijk publiek bekoren.

Deze ontwikkelingen zijn ook in Europa niet onopgemerkt gebleven. De voorbije week vond er een conferentie plaats in New York City, gehost door de Franse ambassade, waar zowel Amerikaanse als de grote Frans-Belgische uitgevers bij elkaar kwamen om te praten over deze ontwikkelingen. De gesprekken waren heel vruchtbaar en de statistieken die werden uitgewisseld zorgden voor veel optimisme bij de deelnemers.

De huidige stand van zaken in de Verenigde Staten is zodanig dat, veertig jaar na het mislukte Amerikaanse  avontuur van de Franse uitgever Dargaud, er zich een unieke kans voordoet om de Europese strip een plek in de VS te geven.

Dit najaar lanceren een achttal Europese uitgevers (met subsidies van de Europese Unie) de comicbooksite europecomics.com. Dit wordt een nieuwssite annex portaal voor de Amerikaanse markt. Hier zullen Europese titels heftig worden gepromoot en zal er aandacht worden besteed aan activiteiten rond Europese strips in de VS. Het spreekt voor zich dat ook het aantal vertaalde titels hiermee zal toenemen.

Verdere details zijn op het moment van schrijven nog niet bekend gemaakt, maar we volgen dit op de voet…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.