Random Article


Secret Wars Battleworld Report Deel 2 – The Infinity Gauntlet, Old Man Logan, 2099, Inferno, X-Men ’92 en meer!

 


0
Posted 27/05/2015 by

Secret Wars (2015-) 002-046thorsecretwars2De nieuwe Secret Wars, Marvel‘s mega-event door Jonathan Hickman en Esad Ribic, is deze maand volledig van start gegaan. Brainfreeze zal trouw elk nieuw deel van de hoofdreeks reviewen, maar een superheldenevenement als dit kent natuurlijk ook talrijke tie-ins en minireeksen. Deze zullen we wekelijks/tweewekelijks van kortere besprekingen voorzien. Hierdoor kan je als lezer je weg vinden op Battleworld, een samenraapsel van tal van Marvel-realiteiten en alles wat nog overblijft van het ooit oneindige Marvel-multiversum, en kom je te weten welke reeksen de moeite zijn… en welke niet.

Alle series hier pikken in op het hoofdverhaal van Secret Wars na het einde van het Marvel-universum en de geboorte van Battleworld onder een goddelijke Doctor Doom. Sommige series leggen zelfs de bouwstenen voor het nieuwe Marvel-universum. De comics worden onderverdeeld in drie banners:

 • LAST DAYS, lopende Marvel-reeksen waarin de laatste momenten van bepaalde personages tijdens Secret Wars #1 uit de doeken worden gedaan.
 • BATTLEWORLD, Secret Wars-reeksen die lopende Marvel-series vervangen en de verschillende domeinen van Battleworld belichten.
 • WARZONES!, de belangrijkste reeksen waarin de bouwstenen van het nieuwe Marvel-universum worden gelegd en oude verhaallijnen van een nieuwe insteek worden voorzien.

Vorige week namen we al heel wat miniseries onder de loep in ons eerste Secret Wars Battleworld Report. In week twee is het weer van dat en deze keer zijn het allemaal nieuwe nummers #1.

 

INFERNO #1

 • swinfernoSchrijver: Dennis Hopeless
 • Artiest: Javi Garron
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Limbo

Vijf jaar geleden werd New York City aangevallen door demonen uit Limbo. In de Inferno-verhaallijn uit de X-Men-comics eind jaren 80 slaagden de mutanten erin om de invasie te stoppen. In deze Secret Wars-versie deden ze dat niet. New York City werd volledig overrompeld en Illyana Rasputin/Magik wordt al jarenlang gevangen gehouden door de demonen en haar eigen duistere Darkchylde-persoonlijkheid. Eén dag op het jaar, krijgt Colossus – de trouwe oudere broer van Illyana – de kans om een team X-Men door deze versie van New York te leiden in een poging zijn zusje te bevrijden. De vorige keer belandde Cyclops – baron van dit domein – in een rolstoel. Deze keer lijkt Colossus het er ook niet veel beter vanaf te brengen…

Hopeless en Garron leveren één van de leukere X-Men tie-ins tot Secret Wars. Fans van de oorspronkelijke Inferno-verhaallijn zullen hier van smullen. Tegelijk is het ook één van de betere nieuwe reeksen deze week. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

THE INFINITY GAUNTLET #1

 • swinfinitySchrijvers: Gerry Duggan, Dustin Weaver
 • Artiest: Dustin Weaver
 • Banner: Warzones!
 • Domein: New Xandar

In New Xandar, een wereld overrompeld door gigantische insecten, komen we een gebroken gezinnetje tegen. De moeder werd gerekruteerd door het Nova Corps, terwijl de vader, grootvader en de dochters achterbleven. Wanneer één van de dochters een Infinity Gem vindt, wordt de aandacht van Thanos gewekt…

We krijgen hier nogal een vrij cliché introductie tot dit Battleworld-domein. Duggan en Weaver laten je nog niet bepaald geven om de personages en het verhaal wordt duidelijk geschreven voor de trade. Deze The Infinity Gauntlet heeft maar weinig te maken met het epische Marvel-event uit de jaren 90, maar we geven het nog even het voordeel van de twijfel… 2.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

INHUMANS: ATTILAN RISING #1

 • swinhumansattilanSchrijver: Charles Soule
 • Artiest: John Timms
 • Banner: Battleworld
 • Domein: Attilan (Manhattan)

Attilan, de thuisbasis van de eeuwenoude Inhumans, is voor Doom één van de belangrijkste domeinen in Battleworld. Koningin Medusa regeert haar volk, maar kan niet beletten dat er rebellen zijn die een stap te ver gaan en de grootste wet van Battleworld doorbreken: een ander domein bezoeken en beïnvloeden. Maar wat hebben Black Bolt en de populaire club The Quiet Room in New York City hier allemaal mee te maken?

Soule en Timms leveren een intrigerende set-up met deze Attilan Rising. Er wordt wat meer van Battleworld uit de doeken gedaan en het is duidelijk dat de Inhumans een zeer grote rol zullen spelen. Eentje om in het oog te houden. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

MODOK: ASSASSIN #1 (van 5)

 • swmodokSchrijver: Christopher Yost
 • Artiest: Amilcar Pinna
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Killville

Killville is een Battleworld-domein onder leiding van Baron Mordo. MODOK (Mental/Mobile/Mechanized Organism Designed Only for Killing) leeft zich enorm hard uit in een domein waar de grootste moordenaars uit het Marvel-universum het onderling uitvechten. In dit eerste deel gidst hij ons door zijn wereld en zien we hem in de clinch gaan met o.a. Bullseye, Doc Ock en Gambit. Dan valt er plots een Thor uit de lucht en het blijkt niemand minder dan Angela te zijn! MODOK heeft nog nooit een lid van het Thor-korps gedood…

Deze miniserie neemt zichzelf niet al te serieus, maar levert toch een leuk karakterportret van MODOK op en is ook één van de meest informatieve Secret Wars-nummers één. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

OLD MAN LOGAN #1

 • swloganSchrijver: Brian Michael Bendis
 • Artiest: Andrea Sorrentino
 • Banner: Warzones!
 • Domein: The Wastelands

We keren terug naar de post-apocalyptische westernwereld van Old Man Logan. Een oudere versie van Wolverine heeft hier korte metten gemaakt met de Hulk-clan en komt een misplaatst Ultron-hoofd tegen. Zijn zoektocht brengt hem in dit eerste deel tot o.a. de Gladiator, Emma Frost en The Punishers. Old Man Logan was, als Wolverine‘s The Dark Knight Returns, één van de betere alternatieve Marvel-werelden. Het is mooi dat deze nieuwe reeks zich na de gebeurtenissen van de eerste verhaallijn afspeelt. Brian Michael Bendis maakt de wereld opnieuw even interessant zoals Mark Millar dat eerder deed, al is het even wennen aan Andrea Sorrentino’s tekenstijl tegenover die van Steve McNiven.

Hoe dan ook is deze Old Man Logan #1 een goede start en lijkt de serie een must-read te worden voor wie het vorige verhaal de moeite vond. 3.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

SECRET WARS 2099 #1 (van 5)

 • sw2099Schrijver: Peter David
 • Artiest: Will Sliney
 • Banner: Warzones!
 • Domein: 2099

De wereld van Marvel 2099 is er één gecontroleerd door megabedrijven zoals Alchemax. In de jaren 90 zagen we hier al de 2099-versies van o.a. Spider-Man, de X-Men, Ghost Rider en Hulk, maar de futuristische versies van de Avengers lieten nog op zich wachten. Deze Avengers maken ook deel uit van een megabedrijf en bestaan uit enkele gekende namen, maar dan met nieuwe personages achter het masker. De halfgod Hercules is echter ook van de partij en lijkt min of meer zijn oude, stevig drinkende zelf te zijn. En wat is er gaande met Spider-Man 2099?

Peter David schiep mee de wereld van 2099 in de Spider-Man 2099-reeks, dus het potentieel tot een goede miniserie is er wel degelijk. Terwijl de futuristische setting een mooi contrast biedt met de Game of Thrones-achtige wereld van Secret Wars, krijgen we dan toch weer een Tyrion Lannister-achtige dwerg als Iron Man 2099. Ach. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

SECRET WARS JOURNAL #1 (van 5)

 • swjournalSchrijvers: Prudence Shen, Michael Rosenberg
 • Artiesten: Ramon Bachs, Luca Pizzari
 • Banner: Battleworld
 • Domein: varieert

Gelijkaardig aan de miniserie Secret Wars: Battleworld, krijgen we hier een verzameling kortverhalen rond verschillende personages uit verschillende domeinen van Battleworld. In het eerste verhaal ontmoeten we Lady Kate (Bishop) uit King James’ England, gebaseerd op de wereld van Marvel 1602. In feite wordt er niet meer dan een introductie geboden en een mededeling dat we deze versie van Hawkeye zullen terugzien in Siege.

In het tweede verhaal trekken we naar Egyptia, alias het Marvel-universum in het oude Egypte zoals gezien in de New Warriors: Forever Yesterday-verhaallijn. Een bende X-Men als slaven komen oog in oog te staan met de maangodin Khonshu, gekend uit de Moon Knight-comics. De wereld wordt echter niet bijster interessant voorgesteld en het zou ons verbazen mochten we hier nog veel van zien. Een vrij teleurstellende eerste bundeling verhalen, dit. 2/5 Dooms.

doom-funkodoom-funko

 

WHERE MONSTERS DWELL #1 (van 5)

 • swmonstersSchrijver: Garth Ennis
 • Artiesten: Russ Braun
 • Banner: Warzones!
 • Domein: The Far East

Enkele jaren nadat ie voor het eerst de Phantom Eagle schreef in de Marvel MAX-serie War is Hell: The First Flight of the Phantom Eagle, keert Garth Ennis terug naar Karl Kaufman, de gevechtspiloot uit de Eerste Wereldoorlog. Deze keer is de setting wel wat anders. In het nieuwe volume van Where Monsters Dwell (een oude Marvel monstercomic uit de jaren 70) vliegt de Phantom Eagle boven het verre oosten van Battleworld, een plek vol, yep, you guessed it, prehistorische monsters.

De eerste issue levert alvast wat typische Ennis-humor en stelt het personage glansrijk voor in een vrij typisch pulpavontuur. Je merkt dat de schrijver zich wat moet inhouden (de comic heeft immers geen volwassen rating), maar dat kan de pret niet drukken. Het verhaal is wel duidelijk geschreven voor de trade en heeft aanvankelijk nog niet veel met het grotere Secret Wars-gebeuren te maken. Fans van Garth Ennis zullen echter blij zijn. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

X-MEN ’92 #1 (INFINITE COMIC)

 • swxmen92Schrijvers: Chad Bowers, Chris Sims
 • Artiesten: Scott Koblish
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Westchester

In deze digital first-reeks keren we terug naar de wereld van de gekende X-Men-animatieserie uit de jaren 90. Een jolijtige Jubilee als nieuwste lid, de X-Men die laser tag spelen in het winkelcentrum, Gambit die Rogue constant probeert te versieren, een prekerige Storm, Beast als belezen wijsneus, het eeuwige gezeur van Wolverine op Cyclops en Jean Grey een Sentinel-aanval. Het is er allemaal en je hoort zelfs de stemmen van de acteurs terwijl je de dialogen leest.

Een nostalgietrip naar de cartoon en de X-Men Adventures-comic uit de jaren 90 is het dus zeker, maar je zou haast vergeten dat deze versie van Westchester wel degelijk een Battleworld-domein is. De baron van dienst is dan ook nogal vreemd senator Robert Kelly. Het eigenlijke plot wordt pas tegen het einde in gang gezet met een leuke reveal en een uiteenzetting van de recente geschiedenis van deze mutantenwereld. De reeks heeft daarmee heel wat potentieel en is een must-read voor de fans van de animatieserie. 3.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

Secret Wars bij Archonia.com

Lees hier onze reviews van de hoofdreeks:

SECRET WARS #1

SECRET WARS #2

Volgende week zijn we er weer met o.a.  X-Tinction Agenda, Armor Wars, Future Imperfect, Years of Future Past en een volledige review van Secret Wars #3!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.