Random Article


Review: Convergence #8 (+ Miniseries Week 8)

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het zijn een hoop leuke versies van klassieke superhelden bij elkaar.

Op zijn slechtst


Er gebeurt eigenlijk niet veel. Alles wordt heel cliché en volgens het boekje afgehandeld. Zeer onevenwichtig tekenwerk.


DC’s Convergence event eindigt met dit achtste en laatste deel. Krijgen we een spetterende climax of mogen we het verhaal verbannen tot de verste uithoek van het multiversum?

0
Posted 27/05/2015 by

 
Full Article
 
 

Let’s go save the Multiverse!

Convergence-8-Spoilers-6The Multiversity is nog maar pas afgelopen, of Convergence is het volgende grote DC Comics-event rond het uitgebreide DC-multiversum. Doorheen april en mei zal Convergence alle comics van de uitgever inpalmen. Oorspronkelijk werd het bedoeld als een fill-in, een nostalgisch verhaal dat gepubliceerd zou worden tijdens de grote verhuis van DC Comics van New York naar het zonnige Burbank, Californië. Nu wordt er echter iets groters beloofd. De opzet is echter nog steeds dezelfde: tal van verschillende versies van gekende DC-personages uit talrijke parallelle werelden uit de geschiedenis van de uitgeverij zullen het met elkaar uitvechten. Denk zaken als “Vampire Batman versus de Victoriaanse Batman uit Gotham by Gaslight versus de jaren 90 Azrael Batman versus de Thomas Wayne Batman uit Flashpoint”. It’s all good.

Simpelweg gesteld, is Convergence gewoon “Mortal Kombat in het DC-multiversum“. Het bleef echter vrij zwakjes allemaal en ook het grote gevecht in Convergence #7 vorige week wist niet te bekoren. Inmiddels zijn we toegekomen aan de laatste week van het event in Convergence #8. Een spetterende climax? Nope…

De jaren 90 kwaadaardige Parallax-versie van Hal Jordan heeft de magiër Deimos vermoord. De planeet Telos vormt nu een bedreiging tot het ganse multiversum en de laatste hoop rest bij de gigantische Galactus-sized Brainiac. Aan hem om elk personage terug naar zijn/haar juiste tijdlijn/wereld te sturen, zodat de verhalen van weleer gewoon kunnen plaatsvinden zoals we ze ons herinneren.

Convergence-8-Spoilers-7

That’s it. Meer gebeurt er eigenlijk niet in dit laatste deel. De personages staan maar wat rond te lummelen en op elke pagina verschijnt er wel een andere versie van Superman of The Flash. In Convergence #8 leveren schrijvers Jeff King en Scott Lobdell een uitleg van hoe het nieuwe DC-multiversum in elkaar steekt. Iets wat The Multiversity de vorige maanden ook deed, maar die reeks deed het dan met veel meer actie. Het levert enkele leuke splash pages op van een waaier aan artiesten, maar meer ook niet. Tevens roept het ook weer enkele vragen op. Hebben ze nu werkelijk Crisis on Infinite Earths gewist? Hoe dan precies? En had dat dan ook geen interessanter verhaal opgeleverd?

Convergence eindigt dus in mineur. Het event begon al vrij teleurstellend, pikte eventjes terug op in het midden maar crasht volledig in dit laatste deel. Uiteindelijk was het inderdaad niets meer dan één grote filler om de verhuis van DC Comics van New York naar Burbank te verdoezelen. De meeste tweedelige tie-ins mochten er zijn, maar de hoofdreeks is één van de minst interessante events uit de DC-geschiedenis. Jeff King hoort geen superheldencomics van dit kaliber te schrijven. De nieuwe status quo van de Earth-2 karakters wordt hier opgezet, dat wel, maar dat had evengoed al gekund na de World’s End-reeks. Laten we maar kijken naar de opkomende Darkseid War in de Justice League-reeks als de ware viering van 30 jaar Crisis on Infinite Earths, want Convergence was dat zeker niet…

Convergence #8 bij Archonia.com

 

CONVERGENCE TIE-INS/MINISERIES

Convergence kent verschillende tie-in minireeksen. Week acht biedt de tweede delen van de reeksen uit week vier en focust zich voornamelijk op de DC-superhelden van vlak voor de Crisis on Infinite Earths-verhaallijn uit de jaren 80. Nu worden echter de superhelden uit parallelle werelden in de schijnwerpers gezet. Zowel de kwaadaardige tegenhangers van de Justice League, als de Justice Society en hun kinderen uit Infinity Inc, als de personages van kleinere stripuitgeverijen die door DC Comics werden opgekocht. Zij zitten gevangen in hun versie van Gotham City, zonder krachten en volledig afgesloten van de buitenwereld. Ongeveer één jaar lijkt voor hen te zijn gepasseerd. Vorige maand viel de koepel, kregen ze hun krachten terug en hoorden ze de speech van Telos. Deze week gaan pas de gevechten van start, waardoor je best eerst de tie-ins leest vooraleer je de hoofdreeks openslaat…

convactionconvblueconvbooster

  • CONVERGENCE: ACTION COMICS #2 (Justin Gray/Amanda Conner): De oorspronkelijke Earth-2 Superman en Power Girl versus Wonder Woman uit de Red Son-wereld. Eén van de meer knallende gevechten van de week, al komt de “wordt vervolgd in Convergence #6” nu echt wel veel te laat. 3/5
  • CONVERGENCE: BLUE BEETLE #2 (Scott Lobdell/Yishan Li): Charlton-helden Blue Beetle, Captain Atom en The Question versus de Legionnaires. Blue Beetle toont waarom hij niet onderschat moet worden in één van de beste tie-ins van de week. 3.5/5
  • CONVERGENCE: BOOSTER GOLD #2 (Dan Jurgens/Alvaro Martinez/Raul Fernandez): Booster, zijn zus Michelle en tijdreiziger Rip Hunter zetten hun tocht verder, met optredens van o.a. Blue Beetle, het Legion of Super-Heroes en Waverider. Belangrijk voor de Booster Gold-fans en waarschijnlijk de meest belangrijke tie-in tot de hoofdreeks, maar iets te chaotisch opgesteld om echt memorabel te zijn. 3/5

convcrimeconvdetectiveconvinfinity

  • CONVERGENCE: CRIME SYNDICATE #2 (Brian Buccellato/Phil Winslade): Het Crime Syndicate, de kwaadaardige tegenhangers van de Justice League versus het Justice Legion Alpha uit de 853ste eeuw. We krijgen hiermee enkele van de grootste gevechten van de week, maar het einde is zo cliché dat het de hele comic wat bezoedelt. 3/5
  • CONVERGENCE: DETECTIVE COMICS #2 (Len Wein/Denys Cowan/Bill Sienkiewicz): De volwassen Robin en Huntress uit Earth-2 versus de Sovjet-Superman uit Red Son, met een cameo van de Sovjet-Batman. Met een veel te uitgebreide recap voelt de comic net iets té klassiek aan en de tekeningen worden er niet beter op. 2.5/5
  • CONVERGENCE: INFINITY INC #2 (Jerry Ordway/Ben Caldwell): De kinderen van de Justice Society versus de toekomstige, post-apocalyptische versie van Jonah Hex. Wederom enkel voor de fans, maar wel een mooie afsluiter. 3/5

convjusticesocietyconvfreedomconvwf

  • CONVERGENCE: JUSTICE SOCIETY OF AMERICA #2 (Dan Abnett/Tom Derenick): De leden van de Justice Society of America hebben tijdelijk hun jeugdigheid terug om in actie te treden tegen een oorlogstuig van de Weaponers van Qward. Klassieke JSA-actie. Mooie afsluiter. 3/5
  • CONVERGENCE: PLASTIC MAN & THE FREEDOM FIGHTERS #2 (Simon Oliver/John McCrea): In het New York City van Earth-X, een wereld waar de nazi’s WO II gewonnen hebben, gaan Plastic Man en de Freedom Fighters een invasie van de robotische DC-helden uit Futures End tegen. Wederom een nogal haastig afgehandelde comic. 2.5/5
  • CONVERGENCE: WORLD’S FINEST #2 (Paul Levitz/Jim Fern/Joe Rubenstein): Cartoonist Scribbly Jibbet levert een mooi verslag van de strijd tussen de Seven Soldiers of Victory tegen de Weaponers van Qward. Leuk voor de fans, maar daar blijft het bij. 3/5

CONVERGENCE TIE-IN VAN DE WEEK?

convshazam

  • CONVERGENCE: SHAZAM #2 (Jeff Parker/Doc Shaner): De oorspronkelijke Captain Marvel en de zijnen tegen de Victoriaanse Batman uit Gotham by Gaslight. Althans, zo begint het, want uiteindelijk tonen enkele klassieke villains zich. Een typisch luchtig en nostalgisch Captain Marvel/Shazam-verhaal, meer moet dat niet zijn om de beste tie-in van een (toegegeven) vrij matige week te worden. Topper! 4/5

Convergence Miniseries bij Archonia.com

Tot zover onze coverage van DC’s Convergence. De hoofdreeks zal apart worden verzameld, terwijl alle tie-ins worden gebundeld per twee, per themaweek. Dat levert dus, naast de verzamelde hoofdreeks, nog eens acht aparte bundelingen op. Deze zijn Convergence: Flashpoint Book 1 & 2 (week 1 & 5), Convergence: Zero Hour Book 1 & 2 (week 2 en 6), Convergence: Crisis Book 1 & 2 (week 3 & 7) en Convergence: Infinite Earths Book 1 & 2 (week 4 & 8).

Een overzicht van de eerdere Convergence/Crisis-achtige events en hierop volgende herlanceringen van DC Comics vind je overigens in de volgende specials:

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.