0
Posted 02/05/2015 by Killian in Columns
 
 

Donnie Darko’s Bi-Weekly Horror Digest #4


Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien in de wereld van horror, exploitation en sleaze… In deze tweewekelijkse rubriek vertelt Donnie Darko je in hapklare brokken wat de moeite is om te bekijken (of ook niet) en waar je moet zijn om dat lekkers te kunnen bemachtigen.

PARANORMAL ACTIVITY: THE MARKED ONES

 • Jaar: 2014
 • Regisseur: Christopher Landon
 • Korte inhoud: Boe! (maar dan in een Spaanstalige buurt)

Oorspronkelijk bedoeld als een spin-off van de populaire franchise, maar eigenlijk gewoon de vijfde film in de reeks. De mythologie die in de derde werd opgestart, krijgt hier namelijk zijn vervolg.

Velen onder jullie zullen er waarschijnlijk anders over denken, maar na 5 films (6 indien je Tokyo Nights meerekent) kunnen we nog steeds niet genoeg krijgen van de producties die Jason Blum en Oren Peli ons voorschotelen. Ja, The Marked Ones focust meer op jump scares dan op het creëren van een algemeen gevoel van angst, maar toch slaagt Christopher Langdon er in om zijn publiek nog compleet paranoïde te laten voelen. Dat kan niet altijd gezegd worden van de hele hoop andere found footage films die de markt verzadigen.

Dit jaar komt PA: The Ghost Dimension uit, maar dat zal blijkbaar nog niet het einde betekenen van de franchise. Het wordt echter stilletjes aan tijd om het verhaal af te ronden, want je kan het geduld van het publiek niet eeuwig op de proef blijven stellen.

3,5

Alle PA-films zijn heel gemakkelijk te vinden in de winkelrekken.

ParanormalActivityTheMarkedOnes

GARDEN OF LOVE

 • Jaar: 2003
 • Regisseur: Olaf Ittenbach
 • Korte inhoud: De geesten van een hippiecommune willen wraak.

Slecht geacteerd, slecht gedubd, slecht geschreven, slecht geregisseerd, vol plotgaten en supergoedkoop op alle vlakken. Nooit overstijgt deze Duitse splatterfilm van Olaf Ittenbach het niveau van zelfs de meest amateuristische studentenfilm. Als je dat allemaal kan vergeten dan valt er wel nog te genieten van dit stukje trash, maar voor de meesten is het waarschijnlijk die moeite niet waard. Enkel voor de die hard gorehounds.

0,5

In België en Nederland werd de film uitgegeven onder het So Demented Cinema label.

gardenoflove1

CONTRACTED

 • Jaar: 2013
 • Regisseur: Eric England
 • Korte inhoud: Onveilige seks doet je lichaam rotten!

Pijnlijk om naar te kijken om verschillende redenen.

Enerzijds omdat er dingen gebeuren met het lichaam van het hoofdpersonage die zo dicht bij de realiteit liggen dat zelfs personen met een sterke maag het lastig zullen krijgen. Een lichaam dat het laat afweten is waarschijnlijk de meest vruchtbare grond voor horrorfilms die er is. Anderzijds pijnlijk omdat het drama, los van wat er fysiek met haar gebeurt, heel erg herkenbaar is. Bovendien bouwt regisseur Eric England de achtergrond van het meisje dat we volgen heel subtiel op, zonder gebruik te maken van flashbacks of overdreven expositie.

De misantropische zweem die over de film hangt, zal veel mensen afstoten, maar een film hoeft niet altijd gevuld te zijn met personages die je sympathiek vindt.

3

Contracted is te vinden op DVD in de gekende winkels.

uploads_20986978-68c7-4eb9-8d68-d132526a64ba-34041_1

CORRUPTION

 • Jaar: 1968
 • Regisseur: Robert Hartford-Davis
 • Korte inhoud: Om het gehavende gezicht van zijn vrouw  te genezen, moet een gerenommeerde dokter de ethiek achterwege laten.

Peter Cushing wordt de gentleman of horror genoemd, maar die reputatie zal hij zeker niet gekregen hebben op basis van deze sleazy exploitation film. Feit blijft dat ondanks de gruwelijke daden die hij pleegt, Cushing nog altijd het meest sympathieke personage in de film is, maar dat betekent niet veel als je weet dat al de anderen zo smerig zijn.

Corruption is dan wel één van de vele lowbudgetvariaties op Les Yeux Sans Visage, dat zegt niets over de algemene kwaliteit van de film. Waar The Awful Dr Orloff of Mansion of the Doomed, twee andere rip-offs van de eerder aangehaalde Franse klassieker van Georges Franju, eerder slecht gemaakt en heel erg campy zijn, ligt het niveau hier heel erg hoog. De vertolkingen zijn uniform goed, de muziek swingt, het ritme ligt hoog en Robert Hartford-Davis legt heel wat flair in zijn regie. Een aanrader dus, net als een douche na het bekijken van dit stukje exploitation met klasse (Britten doen alles met klasse).

4

Corruption is te koop op een regiovrije Blu-ray uitgegeven door Grindhouse Releasing. Het bedrijfje van Bob Murawski (de vaste monteur van Sam Raimi) en Sage Stallone (zoon van).

corruption-4

BIG BAD WOLVES

 • Jaar: 2013
 • Regisseurs:  Aharon Keshales, Navot Papushado
 • Korte inhoud: Een man wil de vermoedelijke moordenaar van zijn jonge dochter een koekje van eigen deeg geven.

Volgens Quentin Tarantino was dit de beste film van het jaar 2013 (de film is bij ons echter pas sinds dit jaar uit). De geniale regisseur zegt dat elk jaar wel van meer films… Och, de man is gewoon enthousiast als het over film gaat, wij begrijpen dat volledig. Wat ons betreft overdrijft hij toch een beetje. Deze Israëlische film is inderdaad zeer interessant omdat hij bij momenten heel erg brutaal is, maar ook vaak heel erg grappig. Ja, met zwarte humor kan je ons altijd een plezier doen. Die humor is ook meteen een beetje de redding van een film die veel te lang duurt voor wat hij maar te vertellen heeft. Meer dan een subplot uitgesponnen over 100 minuten is Big Bad Wolves immers niet. Een goedgemaakte film is het zeer zeker, kijk maar naar de scène die speelt over de begincredits, maar het mist een zekere maturiteit. Die laatste seconden zijn daar het beste bewijs van.

Op zich had het kunnen werken, de personages worden echter nooit volledig uitgediept (een must bij dit soort verhalen) waardoor het allemaal niet zo veel impact heeft. Wij Belgen zijn daarvoor te bekend met de onderliggende thema’s om nog echt onder de indruk te zijn van al bij al een oppervlakkige exploratie van wat mensen elkaar kunnen aandoen als er kinderen op het spel staan.

2,5

Big Bad Wolves is is te vinden op DVD in de gekende winkels.

wolves__span

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.