11
Posted 26/04/2015 by Killian in Comic Cons
 
 

Antwerp Convention #5 (2015): Het Verslag

antwerpcon

Zondag 26 april was alweer een hoogdag voor fans van comics, sci-fi, fantasy, horror of zowat alles in verband met popcultuur! Met de vijfde editie van Antwerp Convention was het een blij weerzien met de grootste Belgische conventie van het voorjaar. Ook Brainfreeze stond alvast vroeg paraat om jullie een verslag te kunnen brengen over deze inmiddels gevestigde waarde in ons huidige beurslandschap.

Nog maar even

Allereerst, het aanschuiven. Was het net zoals bij andere conventies een rommelige, onduidelijke hoop waarbij mensen vaak aan de verkeerde rij aanschuiven? Neen, twee duidelijk aparte ingangen voor toeschouwers met- of zonder tickets, waren voorzien. Misschien kan dit ter plaatse nog net iets duidelijker aangegeven worden waar wie nu net moet staan. Gelukkig waren er meer dan voldoende medewerkers voorzien om je tijdig te helpen. Eens het officiële openingstijdstip bovendien was aangebroken, ging het aanschuiven bij de ‘met-tickets’ vliegensvlug. Op slechts een tiental minuten was je binnen! Tijdens het aanschuiven kon je trouwens nog op zoek naar de 10 gouden tickets ter promotie van StarCom Convention later dit jaar.

Eens binnen, viel ook hier meteen de keuze voor duidelijkheid op. De organisatie verkoos daarom dan ook weer wijselijk twee hallen in de Antwerp Expo af te huren. Hal 1 voor officiële verenigingen en promotiemateriaal, en Hal 4 waar het podium, het merendeel van de dealers en de Artist Gallery aanwezig was. Een nette opdeling tussen beide zalen met het oog op een brede doorgang tussen de standen voor de aanwezigen.

Meteen al koppenlopen

Het eerste uur was er inderdaad voldoende ademruimte, maar al snel raakte de Antwerp Expo volgepropt. Minder fijn om hier en daar bij de standjes te blijven staan wanneer je al snel in de stromende mensenmassa wordt meegezogen. Een opvallend groot aantal van de bezoekers kwam gelukkig verkleed, wat het rondslenteren er iets draaglijker op maakte. Af en toe zag je dan toch enorm indrukwekkende cosplays.

Qua activiteiten pakte Antwerp Con uit met onder andere worstelen, een cosplaygroepsfoto, een impressionante LEGO-display alsook een Artist Gallery om u tegen te zeggen. Zo waren onder meer Tyler Mane (Sabretooth uit X-Men), Star Trek-veterane Gates McFadden, Peter Davison (de vijfde Doctor Who) en icoon David Lloyd (tekenaar van onder andere V For Vendetta) present. Met de aanwezige acteurs van Game of Thrones werd zelfs een heuse Q&A-sessie voorzien in een aparte hal. Disney bracht een Avengers-bus mee om Marvel’s nieuwste Avengers: Age of Ultron nog wat extra te promoten. Bij de cosplaygroepsfoto en daaropvolgende foto’s van verscheidene fangroepen zoals de Belgian Justice Society en Loki’s Belgian Army viel op hoeveel mensen verkleed gekomen waren. Het zorgt alvast voor enkele leuke sfeerbeelden

Cosplay2

De voorziene activiteiten zaten dus wel snor. Hoe zat het dan met de dealers en verkopers? Een jammerlijke trend lijkt hier zich te voltrekken. Meer en meer wordt dezelfde merchandise verkocht en is diversiteit opvallend minder aanwezig. Een financieel logische, maar betwijfelbare zet. Bovendien zijn de prijzen zeker en vast niet gedaald de laatste jaren. Het geekdom is nu eenmaal een dure hobby geworden. Bij de aanwezige dealers was opvallend veel Nederlandstalig materiaal met enorme standen van onder andere de Leuvense winkel Het Besloten Land tot gevolg. Ook onze goeie vrienden van Archonia waren weer prominent aanwezig met een hele resem aan comics, boardgames en manga, alsook enkele exclusieve tekenaars.

De vijfde editie van Antwerp Con werd wederom een gezellige, goed georganiseerde beurs, maar begint duidelijk stukje bij beetje uit haar voegen te barsten. Dat de dealers erg gelijkaardig materiaal verkopen valt enigszins te verwachten, maar je gaat natuurlijk niet enkel voor merchandise naar een conventie. Zonder twijfel was Antwerp Convention #5 weer een geslaagde editie. Maar, misschien volgend jaar een grotere zaal?

Mandalorians

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.