0
Posted 18/04/2015 by Killian in Columns
 
 

Donnie Darko’s Bi-Weekly Horror Digest #3


Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien in de wereld van horror, exploitation en sleaze… In deze tweewekelijkse rubriek vertelt Donnie Darko je in hapklare brokken wat de moeite is om te bekijken (of ook niet) en waar je moet zijn om dat lekkers te kunnen bemachtigen.

THE TOXIC AVENGER

 • Jaar: 1984
 • Regisseur: Michael Herz, Lloyd Kaufman
 • Korte inhoud: Nerd wordt superheld!

Compleet debiel, slecht geacteerd en geregisseerd, dialogen die je oren doen bloeden, gedreven door foute humor en doorspekt met gratuit bloot en geweld; alleen een Troma film geraakt er mee weg. The Toxic Avenger zette Troma Entertainment op de kaart en gaf aanleiding tot 3 sequels, een zaterdagochtend tekenfilm en hopen merchandising.

Velen noemen Superman of Batman de quintessentiële superheldenfilm, maar voor ons is de grootste klassieker in dat genre nog altijd The Toxic Avenger. OK, dat is misschien lichtjes overdreven, maar het blijft 31 jaar na de oorspronkelijke release nog altijd één van de meest charmante Z-films ooit.

3

De film is verkrijgbaar op Blu-ray, uitgegeven door 88 Films, in een mooi opgekuiste versie met vele extra’s (waaronder de zeldzame Japanse cut van de film).

the-toxic-avenger-remake

MY SOUL TO TAKE

 • Jaar: 2010
 • Regisseur: Wes Craven
 • Korte inhoud: Een seriemoordenaar heeft gezworen om zeven kinderen die op hetzelfde moment zijn geboren, te vermoorden. Eén probleem: de seriemoordenaar is dood…

Wat een heerlijk bizarre film is dit… Gedurende de eerste 80 minuten lijkt Wes Craven niet te weten welke film hij aan het maken is. Een post-moderne of eerder een pure slasher, een horrorkomedie of eerder een parodie, wie zal het zeggen wat de oorspronkelijke bedoeling was? Niet alleen de toon van de film lijkt geen steek te houden, maar ook het high concept verhaal, de personages zelf en hun onderlinge interacties zijn inconsistent. Enkel in de laatste 20 minuten blijft My Soul To Take heel toonvast en paradoxaal genoeg verdwijnt je interesse als kijker dan ook als sneeuw voor de zon.

Het rommelige en rammelende, voor geen haar te vatten gedeelte van de film is uniek en behoort wat ons betreft tot het beste dat Craven ons ooit geboden heeft in zijn rijk gevulde filmografie. Je krijgt amper tijd om na te denken omdat je overstelpt wordt met informatie en daardoor werkt de film net. Je wordt meegesleept op een wilde rit en let niet op de vele fouten die Craven maakt. Meer nog, als de film afgelopen is, geef je daar zelfs niet meer om. Soms is het immers onmogelijk om niet onder de indruk te zijn van de waanzin die op pellicule wordt vastgelegd en dat is hier zeker en vast het geval.

3,5

My Soul To Take is heel gemakkelijk en aan een lage prijs te vinden op Blu-ray en DVD.

My_Soul_to_Take_movie_image

IT’S ALIVE 3: ISLAND OF THE ALIVE

 • Jaar: 1987
 • Regisseur: Larry Cohen
 • Korte inhoud: Killer mutant babies!

Waar de eerste twee films nog serieus waren, is de laatste film in de trilogie pure camp. Om die reden is de film nog enigszins genietbaar, want meer dan een verzameling scènes die elkaar opvolgen is het niet. Larry Cohen heeft andere films die het meer verdienen om bekeken te worden.

1

Een box-set met alle films is gemakkelijk te vinden in Engeland en apart vind je ze zeker in de dumpingrekken.

itsalive3

KILLERS

 • Jaar: 2014
 • Regisseur: Kimo Stamboel, Timo Tjahjanto
 • Korte inhoud: Een seriemoordenaar in Japan komt in contact met een journalist in Thailand die hij probeert te veranderen in een medepsychopaat. Everybody needs a friend, right?

Er schuilen twee heel interessante films in de laatste worp van de Mo Brothers (Macabre), maar doordat ze trachten alles in één film te proppen ben je als kijker constant gefrustreerd dat je van verhaal naar verhaal geslingerd wordt. Des te meer omdat de link tussen de twee verhalen gedurende de eerste 2 uur van Killers heel erg anekdotisch is. Enkel in de laatste 20 minuten (ja, de film duurt veel te lang) ontmoeten de twee hoofdpersonages elkaar echt en dan nog krijg je niet het gevoel dat je naar 1 film zit te kijken…

Killers is beter dan hun vorige langspeelfilm en heeft zeker vele geniale momenten, maar een goeie film moeten de Mo Brothers nog altijd maken. Wij blijven echter hoopvol, want er schuilt talent in de vrienden van Gareth Evans (co-producent van de film en uiteraard bekend van The Raid).

2

Killers is te koop op Blu-ray in Engeland.

killers-6

TALES FROM THE DARKSIDE: THE MOVIE

 • Jaar: 1990
 • Regisseur: John Harrison
 • Korte inhoud: Een kleine jongen vertelt verhalen aan Blondie om haar er van te weerhouden hem in een oven te braden.

De anthology beleeft nu terug een hoogtepunt met films zoals V/H/S, ABCs of Death en The Theatre Bizarre. Deze hebben heel wat lekkers te bieden, maar qua stijl zijn ze helemaal anders dan de old school films zoals Tales From The Darkside en Creepshow. Die laatste werden immers heel erg beïnvloed door de EC Comics zoals Tales From The Crypt.

In de jaren 70 en 80 geloofden de studio’s ook meer in dit soort films (zeker als Stephen King en George A. Romero er aan meewerken) en konden er meer grote namen aangetrokken zoals Deborah Harry (aka Blondie), Steve Buscemi, Julianne Moore, Christian Slater en James Remar.

De verhaaltjes waaruit de film is opgebouwd zijn stuk voor stuk interessant, maar het hoogtepunt is zeker Lover’s Vow omwille van de tragiek die in het verhaal vervat zit.

3

De film is heel gemakkelijk en aan een dumpingprijs te vinden op dvd.

op6afgbt8a6bpesjktv0xp8yywn

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.