Random Article


Review: Dragon Ball Z – Fukkatsu No F

 
 
Overzicht
 

Genre:
 
Regisseur:
 
Scenario:
 
Acteurs: , , , ,
 
Filmstudio:
 
Soundtrack:
 
Speelduur: 93 min.
 
Taal: Japans
 
In de bioscoop vanaf: 18 april 2015 (Japan), zomer 2015 (VS)
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Goed


Sterke en gebalanceerde plot. Uitgebreide karakterdiepgang bij Goku en Vegeta. Nostalgisch.

Minder


Ontsnapt niet aan enkele clichés. Toch wel enkele ontbrekende personages.


Met Dragon Ball Z: Fukkatsu No F zijn we toe aan de terugkeer van de aloude vijand Frieza. Wordt deze negentiende Dragon Ball-animatiefilm een glorierijk weerzien of een onnodig vervolg? Brainfreeze wist de nieuwe anime alvast te bekijken…

7
Posted 14/04/2015 by

 
Full Article
 
 

He became a monster from another dimension and came back! – Piccolo

Met Dragon Ball Z: Fukkatsu No F ook wel Resurrection ‘F’, zijn we alweer aan de 19de animatiefilm in Akira Toriyama’s populaire Dragon Ball manga/animeuniversum toe. Raakte de materie eerder wat aftands en uitverteld, weet Resurrection ‘F’ dankzij de sterke plot en overdaad aan fan-service deze wereld fris maar toch herkenbaar te houden. Dit rechtstreekse vervolg op het succesvolle Dragon Ball Z: Battle of Gods, wordt wederom overzien door schepper Akira Toriyama en kondigt bovendien de terugkeer aan van de beruchte schurk Frieza, waardoor het geheel een wel erg nostalgische insteek krijgt…

DBZ2

Na de grote slag met Beerus, de god van de vernietiging, hebben Goku, Vegeta en de anderen opnieuw de vrede op Aarde hersteld. Dragon Ball zou echter Dragon Ball niet zijn als er niet alweer nieuw gevaar om de hoek zou loeren. Ditmaal in de vorm van Sobet en Tagoma, restanten van Frieza’s troepen, die op zoek gaan naar de mythische Dragon Balls. Met deze aloude artefacten willen ze hun voormalige heerser weer tot leven wekken. Met de hulp van nog een oude schurk, Keizer Pilaf, lukt het hen Frieza opnieuw tot het land der levenden te roepen, hence the title.

Na enige tijd in een herstelcapsule en vier maanden intensieve training, is Frieza klaar voor zijn wraak op Goku. Hij trekt met zijn leger naar de Aarde waar de grootste strijd uit de reeks losbarst. Gohan, Piccolo en de andere Z-Fighters worden hierdoor al snel overrompeld door de invasiemacht. Nadat Vegeta en Goku met de goden Beerus en Whis getraind hebben, keren ze terug naar de Aarde en dagen beide helden Frieza uit tot een duel. De gekende krachtlevels worden overstegen en al snel wordt met nieuwe transformaties gegoocheld. Wanneer een energiestoot Goku dodelijk verwondt en Frieza de Aarde dreigt op te blazen, wordt de situatie wel erg grimmig…

DBZ5

Meteen opvallend aan Resurrection’F’ is de sterke plot, wat zeker niet altijd het geval is bij de Dragon Ball-films. Voor het merendeel van de gebeurtenissen en beslissingen doorheen de film, is een verklaring die vaak vooraf al subtiel werd vermeld, terug te vinden. Zelfs de grote leemte in kracht tussen Goku, die doorheen de seizoenen en films enorm groeide, en de net tot leven gewekte Frieza, wordt op een min of meer geloofwaardige manier verklaard. Ook Goku’s onvolwassenheid en vechtgrage houding leiden niet tot een zoveelste overwinning, maar worden hier afgestraft. Zelfs Whis’ deus ex machina optreden wordt enigszins eerder ingeleid.

De enorme technologische vooruitgang die werd gemaakt sinds Battle of Gods, de terugkeer van Frieza, alsook de gebruikelijke stemacteurs die hun taak hervatten en doen waar ze goed in zijn, doen het geheel naadloos aansluiten bij de ruimere Dragon Ball/Dragon Ball Zcanon. De humoristische dialogen, vooral dankzij nieuwkomer Jaco The Galactic Patrolman, zijn natuurlijk eveneens van de partij. Toch is het niet al nostalgie dat de klok slaat. Zo hebben Toriyama en co uit hun fouten geleerd. Anders dan in Battle of Gods, is Resurrection ‘F’ bijvoorbeeld veel minder de grote Gokushow geworden. Eindelijk zien we Gohan, Piccolo en vooral ook Vegeta opnieuw in actie. Voor Vegeta zit er zelfs een nieuwe transformatie in. Een volwaardig gloriemoment voor de Saiyan-prins komt er anderzijds niet in en wordt, zoals gebruikelijk, door Goku ingepalmd. Ook vallen fan-favoriete bengels Goten en Trunks nergens te bespeuren…

DBZ4

Ook in de nieuwe transformaties zit er enige continuïteit met de vorige film: de Super Saiyan God-vorm krijgt een stabielere, blauwharige variant. Een transformatie die zowel Goku als Vegeta na intensieve training kunnen bereiken. Niet enkel de helden, maar ook de schurk van dienst krijgt natuurlijk een geheel nieuwe transformatie: Frieza’s gouden vorm. Ach, al bij al veranderen de transformaties inderdaad maar weinig aan het verhaal, maar het oogt zonder twijfel mooi en voelt ook heel vertrouwd aan.

Dragon Ball Z: Resurrection ‘F’ is het pronkstuk van de filmserie geworden. Baanbrekend en geheel vernieuwend is het niet, maar het is verdomd entertainend en een geweldige fan-service. Als de volgende Dragon Ball-prent van hetzelfde kaliber is, kunnen we niet anders dan zeggen: laat maar komen, die twintigste film!

Dragon Ball Z: Fukkatsu No F/ Resurrection ‘F’ verschijnt op 18 april in de Japanse bioscoopzalen. Een Engelstalige versie komt er later deze zomer aan. 

DBZ 1

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


7 Comments


 1. avatar
   
  Prebje

  lijkt me een goede film

  maar hoe hebben jullie deze film al kunnen zien?
  hij is nog niet eens in Japan
 2. avatar
   
  preske

  Wel vreemd dat Freeza voor een gouden vorm gaat, terwijl zijn broer een totaal andere vorm had. Nochthans hebben ze ons eerder doen geloven dat ze allemaal de zelfde vormen hebben.
  • avatar
    
   Killian

   Yeah, er wordt een draai aangegeven hoor: Freeza werd ooit verslagen door de ‘gouden warrior’/ SSJ Goku/Trunks en wil nu zelf als gouden krijger hen vernederen. Oh zoetgevooisde ironie
 3. avatar
   
  Thomas

  Enig idee of de Engelstalige versie hier in één of andere bioscoop zal vertoond worden?
  Thanks
  • avatar
    
   Killian

   Jammer genoeg enkel in de Amerikaanse bioscoopzalen halverwege augustus. Op de Engelstalige versie wordt het hier in Europa nog wachten op de DVD/Blu-ray.
 4. avatar
   
  Gilles

  Ik heb ‘m nu ook kunnen kijken. Hoewel hij op z’n minst entertainend is, is hij volgens mij vooral wenkbrauwen fronsend voor een fan die de reeks toch al een beetje kent.

  Begrijp me niet verkeerd ik heb me best geamuseerd, er zaten enkele leuke scénes in zowel op vlak van actie als humor. Het gebruik en de ontwikkeling van bepaalde personages laten helaas te wensen over. Dit is eigenlijk een gemiste kans om alle actieve vechters eens in de spotlight te zetten. Buu, Android 18, Goten en Trunks hadden op z’n minst moeten deelnemen aan het gevecht tegen de honderden handlangers van Frieza. Voor Chaozu en Yamcha is zelfs een excuus verzonnen, Tien vroeg hen thuis te blijven. Vooral voor Yamcha is dit triestig omdat hij nu toch al jaren een spotpersonage is voor de fanbase. Dit wordt eigenlijk nog eens aangesterkt door de aanwezigheid van Master Roshi.

  Roshi neemt actief deel aan het gevecht tegen het leger, en doet dit op een verbazend effectieve manier. Hij deelt rake klappen uit en het is inderdaad fijn om hem zo in actie te zien. Helaas houdt het geen steek… Iemand van zijn gevechtsniveau is als het ware een insect als hij het moet opnemen tegen een groep krijgers waarvan je toch mag aannemen dat ze elk een power level hebben van 500+. Dit kon misschien zelfs op een bepaalde manier verklaard worden zoals bijvoorbeeld Roshi die aangeeft dat hij aan Shenlong gevraagd heeft om opnieuw tot het toppunt van z’n potentieel te kunnen komen van toen hij jong was. Enfin, het is duidelijk dat Toriyama zelf wilde dat Roshi een rol speelde of dit gewoon deed op aanvraag van fans. Niets verkeerd mee, maar het kon beter uitgewerkt geweest zijn.

  Dat Frieza zijn niveau op zo’n korte tijd zo hoog gekregen heeft gaat gepaard met een zwakke verklaring, maar puur voor het fungehalte begrijp ik dit wel. Dat Goku en Vegeta opnieuw een nieuwe transformatie krijgen, daar heb ik net iets minder begrip voor. Volgende film een nieuwe vorm met groen haar? Dat hebben we nog niet gehad…

  Waar ik me echter het meest aan stoor is de uitwerking van Gohan en in iets mindere mate van Piccolo. Gohan is eigenlijk de smet van deze film. Het is triestig dat hij alweer zo’n sukkel geworden is. Na de Cell saga is hij door gebrek aan trainen al eens veel verzwakt. Dat heeft Toriyama later goedgemaakt door hem te hervormen tot Mystic Gohan in de Buu Saga. Nu een paar jaartjes later blijkt het een wonder te zijn dat hij zelfs nog maar kan transformeren tot een gewone SSJ. Frieza velt hem met één slag… triestig voor wat eigenlijk het derde krachtigste personage in de reeks zou moeten zijn. Om over zijn nerddesign nog maar te zwijgen. Na de commentaren over DBGT zouden de fans toch al moeten duidelijk gemaakt hebben dat dit niet echt de Gohan is die ze wilden zien?

  Mijn favoriete personage is Piccolo. Altijd al geweest, dus toen ik wist dat hij eindelijk nog eens actief aan het gevecht zou deelnemen had ik verwacht hem in al zijn glorie bezig te zien. Het begint in ieder geval goed, net zoals de andere Z-fighters maakt hij korte metten met Frieza z’n leger. Helaas blijft het daar dan ook bij, om de een of andere reden komt Gohan tussen wanneer de (vermoedelijk) sterkste handlanger van Frieza het tegen de Namek opneemt. Gohan transformeert in een SSJ en toen ik daarna met m’n ogen knipperde was de handlanger al verslagen. Enfin, de hoop dat ik koesterde om Piccolo en Gohan als eersten in actie te zien tegen Frieza was teveel gevraagd. Het had me logischer geleken… maar soit. Ik ben maar een oude knorrige liefhebber van weleer.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.