Random Article


Review: Mortal Kombat X (Console)

 
 
Overzicht
 

Platform: , ,
 
Genre:
 
Uitgever:
 
Ontwikkelaar:
 
Leeftijd:
 
Taal:
 
Verkrijgbaar vanaf: 14 april 2015
 
Adviesprijs: 49,98 Euro
 
Gameplay
8.0


 
Grafische vormgeving
7.5


 
Geluid
7.5


 
Speelplezier
9.0


 
Herspeelbaarheid
8.0


 
Total Score
8.0


User Rating
no ratings yet

 

Pluspunten


Bloederig en hilarisch. Mooi uitgewerkte vechters en toegankelijk vechtsysteem. Filmische story mode.

Minpunten


Heel wat cheesyness. Verhaal wat minder. Niet de grote stap voorwaarts die Mortal Kombat 9 wel was.


Mortal Kombat X ligt vanaf deze week in de winkelrekken. Bloederiger, groter, goorder, maar is het ook beter? Lees hier al de Brainfreeze-review van de nieuwste telg in de bloederigste fightinggamereeks aller tijden…

0
Posted 13/04/2015 by

 
Full Article
 
 

Heeeeeere’s Johnny!

Mortal Kombat is terug! NetherRealm Studios en Warner Bros. Interactive brengen met Mortal Kombat X de nieuwste telg in de bloederigste fighting game aller tijden en een rechtstreekse sequel op het succesvolle en nostalgische Mortal Kombat (9)de reboot van de franchise uit 2011. De franchise wordt op pc en de next-gen consoles PlayStation 4 en XBox One weer voorzien van nieuw bloed. En dat mag je uiteraard zeer letterlijk nemen…

Mortal-Kombat-X-Scorpion-Sub-Zero-Preview

25 jaar na de gebeurtenissen uit de vorige Mortal Kombat, volgen we een nieuwe generatie strijders die vechten voor het Aardrijk. Oude rotten als Kano, Sub-Zero, Scorpion en Rayden worden bijgestaan door enkele jongere Special Forces-agenten. Dit zijn Cassie Cage (de dochter van Johnny Cage en Sonya Blade), Jacqui Briggs (de dochter van Jax), Kung Jin (de neef van Kung Lao) en Takeda Takahashi (de zoon van Kenshi, getraind door Scorpion). De strijd van deze nieuwe generatie om niet alleen de Aarde te verdedigen van een nieuwe invasie, maar om hierbij ook in de voetsporen te treden van hun legendarische voorgangers, vormt de emotionele kern van het verhaal.

Fighting games staan uiteraard niet zo gekend voor hun diepgaande verhaallijnen, maar de makers van Mortal Kombat zijn er toch altijd in geslaagd een mooi uitgewerkte wereld te creëren waar de strijd tussen goed en kwaad doorheen verschillende dimensies wordt uitgevochten. De story mode van Mortal Kombat X is, in navolging van Mortal Kombat (2011) en de DC Comics fighting game Injustice: Gods Among Us, weer een cinematografisch pareltje geworden. Het verhaal steekt de gebeurtenissen van Mortal Kombat 4 (1997) in een nieuw jasje, waar de Aarde wordt bedreigd door de gevallen Elder God Shinnok, de tovenaar Quan Chi en hun invasieleger uit het NetherRealm. We beginnen niet lang na de invasie van Shao Khan uit de vorige game, alvorens ons 25 jaar in de toekomst te verplaatsen voor onze kennismaking met de nieuwe generatie Kombatants, de mogelijke terugkeer van Shinnok en een brutale burgeroorlog in Outworld tussen Mileena en de nieuwe Osh-Tekk krijgsheer Kotal Kahn. Doorheen dit alles wordt er gretig gebruik gemaakt van flashbacks om de achtergrondverhalen van de hoofdpersonages toe te lichten…

mortalkombatxnextgen

Wederom heeft NRS een gigantische wereld gecreëerd in de story mode, met goeie vertolkingen van de stemacteurs, heel wat leuke cameo’s voor de fans en enkele sterke karaktermomenten. Johnny Cage en zijn dochter Cassie zijn hilarisch. Toch voelt het allemaal iets te geforceerd en bij momenten veel te cheesy aan. Sommige dialogen zijn om van te wenen en het veel te opzichtige gevloek is er ook alleen maar om de jongere spelers extra aan te spreken. Terwijl de disfunctionele gezinssituatie tussen Johnny, Sonya en Cassie wel tamelijk goed wordt uitgewerkt, merk je opnieuw dat de algemene plot en structuur primeren boven de personages. Eén karakter per hoofdstuk, vier gevechten per personage. Alweer zijn sommige gevechten hiermee enorm geforceerd opgezet om aan de vooropgestelde quota te geraken. Ook de nieuwe quick time events (die, zoals in Injustice, je personage aan het gevecht kunnen doen starten met een voor- of achterstand) helpen hier niet veel bij.

Enkele interessante karakters, zoals Kano of de nieuwe westernheld Erron Black, worden naarmate het verhaal vordert haast volledig vergeten, anderen zijn niet meer dan kanonnenvoer. Zelfs de rollen van insectenkoningin D’Vorah en vooral krijgsheer Kotal Kahn worden hoe langer hoe minder belangrijk. Tevens valt het weer op hoe personages zeer sterk en heroïsch zijn in hun eigen bespeelbare hoofdstuk, maar gedegradeerd worden tot zwakke lammetjes in de hoofdstukken van anderen. Ook is alles wat té voorspelbaar, in tegenstelling tot het emotionele einde van de vorige game. Een grote boosdoener hierin is Shinnok, toch zo ongeveer de minst interessante Mortal Kombat-eindbaas uit de geschiedenis van de reeks. Zijn finale, demonische vorm komt ook zeer ongeïnspireerd en zelfs zeer lui over. In feite is hij gewoon Dark Kahn uit Mortal Kombat vs DC Universe (2008) met wat extra horens.

Mortal-Kombat-X-Kotal-Kanh-Screenshot-570x320

Die luiheid zien we ook terug in enkele oude en nieuwe personages. Gesneuvelde karakters uit de vorige game zoals Liu Kang, Kung Lao en Kitana komen hier terug als gezombificeerde NetherRealm-strijders onder Quan Chi (voor MK-kampioen Liu Kang is het zelfs niet de eerste keer, arme stakker). De nieuwe Kotal Kahn is een brutale vechtersbaas met enkele fantastische moves, maar zijn Azteekse design doet net iets teveel denken aan Ogre uit Tekken 3 (1998) om nog echt als een “originele hommage” gezien te kunnen worden. Het Outworld-duo Ferra/Torr en D’Vorah komen er iets beter vanaf, terwijl westernhommage Erron Black waarschijnlijk een nieuwe fanfavoriet zal worden. De jongere generatie bestaat, zoals verwacht, uit combinaties van vorige vechtersbazen uit de games. Veel nieuws zie je hier dus niet qua moves en designs, maar de personages staan hun mannetje wel en worden voldoende uitgewerkt.

Het heeft echter wel als gevolg dat het rooster speelbare karakters er minder divers uitziet. Waar de vorige game heel wat klassieke personages uit de eerste drie games zag passeren, krijgen we nu variaties van variaties. Cassie Cage combineert de vechtstijlen van haar ouders Johnny en Sonya, Jacqui Briggs doet hetzelfde met Sonya en Jax, Kung Jin is een Shaolin-monnik zoals Kung Lao en Liu Kang en Takeda mixt Scorpion en Kenshi. Het zijn nu niet bepaald palette swaps zoals de vele ninja’s in de jaren 90 games, maar toch…

mortalkombatxgoro

De legendarische MK sub-boss Goro is eindelijk opnieuw speelbaar, weliswaar als eerste DLC-personage…

In Mortal Kombat X kan ieder personage gebruik maken van drie verschillende vechtstijlen, met verschillende offensieve en defensieve capaciteiten. Het werkt beter dan het switchen tussen stijlen zoals in eerdere games en levert heel wat herspeelbaarheid op wil je een personage volledig kunnen masteren. Om nu te zeggen dat elk personage eigenlijk kan gezien worden als drie verschillende karakters is echter wat overdreven. Het leidt tot een meer strategisch spel, maar ergens krijg je toch het gevoel dat je de ultieme versie van eender welk personage misloopt vermits zijn/haar lijst bewegingen in drieën verdeeld wordt. Een leuke touch is dan weer wel de toevoeging van het aantal frames van elke aanval in de bewegingslijsten zoals in Injustice. Ideaal voor de professionele fightinggamespelers onder ons. Ook zeer leuk voor de fans van MK is dat er tal van verschillende gepersonaliseerde dialogen zijn tussen de personages vooraleer ze aan een gevecht beginnen. Johnny Cage heeft algemeen gezien de meest hilarische quotes, maar er zitten enkele zeer interessante match-ups tussen. Je merkt dat het NRS-team fun heeft gehad met dit leuk staaltje fan-service.

Het vechtsysteem is vrij toegankelijk en herkenbaar voor de spelers van de vorige Mortal Kombat, maar eveneens technisch en belonend voor de gevorderde speler. Opnieuw kunnen er ook elementen uit de achtergronden gebruikt worden om tegenstanders extra schade te berokkenen. Deze blijven echter beperkt om het vechten wat eerlijker te houden, verwacht dus geen plotselinge fatalities zoals in MK Deception en Armageddon of immense schade zoals het geval was in Injustice. En dat is maar goed ook.

mortalkombatxsubzero

De bread ‘n butter van Mortal Kombat blijft natuurlijk het overmatige geweld. De Fatalities en X-ray moves zien er beter en goorder dan ooit tevoren uit. Het NRS-team heeft zich weer eens goed kunnen laten gaan met heel wat hilarische (voor de liefhebbers) en pijnlijke finishing moves tot gevolg (die selfie fatality van Cassie Cage is nu al een virale favoriet). Ook Brutalities maken hun terugkeer in MKX. En hoe! Onder bepaalde condities eindigen deze op een zeer brutale en spectaculaire wijze een gevecht. Een felle verbetering tegenover de nogal saaie eerste versies uit Mortal Kombat Trilogy (waar ieder personage combo’s bleef doen tot de tegenstander ontplofte en 3 ribbenkasten bleek te bezitten). Stage Fatalities zijn echter niet van de partij.

In next-gen ziet het er weer allemaal zeer mooi uit, maar NRS blijft wat problemen hebben met het animeren van haar, watereffecten en vooral de omschakeling tussen filmische stukken en de gameplay in de story mode. De karakters en achtergronden hebben echter allen een gedetailleerde design, de gevechten verlopen snel en vlotjes en het geweld is nog bloederiger, realistischer en pijnlijker dan ooit tevoren, zoals het hoort in een sequel als deze.

mortalkombatxblood

Naast de verhaalmodus en de klassieke arcade ladder/towers, zijn ook minigames/-modes als Test Your Might, Test Your Luck en de Challenge Tower er opnieuw bij. Deze laatste wordt omgevormd tot Living Towers, waar er wekelijks, tot zelfs dagelijks, nieuwe uitdagingen, match-ups en beloningen op je liggen te wachten. Het voordeel? Je zal niet meer zo snel vast komen te zitten bij het afwerken van een uitdaging zoals het geval was in de Challenge Tower van de vorige game. Het nadeel? Deze dingen moet je altijd online spelen. Een opvallende afwezige is dan weer de tag team uit de vorige game.

De snelheid van de online mode uit de vorige Mortal Kombat kreeg flinke kritiek, maar NRS belooft een vlottere ervaring in MKX (hoe precies, dat gaan we pas in de komende weken weten wanneer de game door de meeste spelers in huis wordt gehaald). Om de online competitiviteit bij te staan, zijn er alvast de verschillende Factions waar je je als speler bij kan aansluiten. Ook het populaire en immens verslavende King of the Hill keert terug. Als solospeler valt er echter nog voldoende te ontdekken qua moves, alternatieve kostuums en easter eggs (waaronder in samenwerking met de mobile versie van de game). En dan hebben we het nog niet over de DLC-gastoptredens (eindelijk Predator!) gehad. Geduldige spelers kunnen natuurlijk voor al dat lekkers beter wachten op de onvermijdelijke Komplete Edition volgend jaar.

mortal-kombat-shaolin

Mortal Kombat X is misschien niet de grote stap voorwaarts die Mortal Kombat 9 wel was, maar levert enkele interessante en welgekomen tweaks om de franchise levend en relevant te houden. Vergelijk het gerust met de verbetering die Mortal Kombat Deception (2004) indertijd bracht aan Deadly Alliance (2002), maar het is zeker niet de stap vooruit die Mortal Kombat II tegenover de eerste game was. MKX is een goede opvolger, maar biedt uiteindelijk meer van hetzelfde. Hiermee blijft het echter nog steeds een knaller van een fighting game dat dankzij de immense focus op fan-service een waardige nieuwe telg in de reeks blijkt. Nu, als je ons wil excuseren, it’s Kombat tiiiime!.

Mortal Kombat X ligt vanaf 14 april in de winkelrekken voor pc, PlayStation 4 en XBox One. Ports voor PS3 en XBox 360 komen eraan in juni.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.